Διεθνή

Υπόθεση Τζόρτζ Φλόιντ: Ένοχος δήλωσε τελικά ο πρώην αστυνομικός

Αναίρεσε την πρότερη ομολογία του, στο πλαίσιο συμφωνίας με την εισαγγελία. 

Parallaxi
υπόθεση-τζόρτζ-φλόιντ-ένοχος-δήλωσε-τ-606796
Parallaxi

Ένοχος δήλωσε ο 45χρονος πρώην αστυνομικός, Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από δικαστήριο της Μινεάπολης και εκτίει την ποινή κάθειρξης 22,5 ετών για τη δολοφονία του 46χρονου μαύρου. Ο ίδιος αναίρεσε την πρότερη ομολογία μη ενοχής του στην υπόθεση, στο πλαίσιο συμφωνίας με την εισαγγελία. 

Η συμφωνία μεταξύ τους σημαίνει ότι αφενός δε θα ξανα-δικαστεί τον Ιανουάριο και αφετέρου ότι ενδέχεται να εκτίσει μικρότερη ποινή.

Η ομοσπονδιακή δίωξη κατά του Σόβιν περιλαμβάνει δύο κατηγορίες σε βάρος του για καταπάτηση του συνταγμαγικού δικαιώματος του Φλόιντ, καθώς γονάτισε πάνω στο λαιμό του τη στιγμή μάλιστα που το θύμα ήταν με χειροπέδες και επειδή δεν παρείχε ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια της βίαιης σύλληψης, τον Μάιο του 2020.

Το γεγονός ότι αυτές οι «διπλές» διώξεις είναι σπάνιο φαινόμενο στις ΗΠΑ, μαρτυρά τη σημασία που έχει η υπόθεση, η οποία κατ’ επέκταση οδήγησε σε μαζικές αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις καθώς και κατά της αστυνομικής βίας.

Επιπλέον, σε αυτήν τη συμφωνία, ο Σόβιν δήλωσε ένοχος και για παραβίαση δικαιωμάτων ενός 14χρονου αγοριού εν μέσω άλλης σύλληψης που έγινε το 2007. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην αστυνομικός έπιασε το – επίσης μαύρο – αγόρι από τον λαιμό, το χτύπησε με φακό στο κεφάλι, το ακινητοποίησε με το γόνατο στο λαιμό του και ακολούθως του πέρασε χειροπέδες, δίχως να δεχτεί κάποια αντίσταση.

Πηγή: BBC

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα