Ζαχάροβα: Η Ουκρανία έχει χάσει το δικαίωμα να έχει τα σημερινά εδάφη της
Ενώ από την άλλη, οι μπαλαρίνες της Ουκρανίας βρίσκουν καταφύγιο στο Κρατικό Μπαλέτο του Βερολίνου - Όλες οι εξελίξεις
Οι ουκρανικές αρχές έχασαν την ευκαιρία τους για ένα κυρίαρχο κράτος, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Καλούμε τη διοίκηση Ζελένσκι να σκεφτεί για την τύχη της χώρας, του λαού, τη ζωή του πληθυσμού, να βγάλει συμπεράσματα και να λαβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Έχουν ήδη χάσει την ευκαιρία για την Ουκρανία να υπάρξει εντός των δικών της συνόρων – μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη Ουκρανία. Η ευκαιρία αυτή τους δόθηκε για άλλη μια φορά το 2014 και το 2015″, δήλωσε η Ζαχάροβα σε ενημέρωση την Πέμπτη.
Σύμφωνα με την ίδια, εδώ και επτά χρόνια, πρώτα η ομάδα του (πρώην προέδρου της Ουκρανίας) Ποροσένκο και στη συνέχεια η ομάδα του Ζελένσκι πείστηκαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να κάνουν το κράτος να ευημερήσει.
«Χρησιμοποιήθηκαν όλα τα διεθνή, πολυμερή και διμερή κανάλια για να εξηγηθεί ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για το ουκρανικό κράτος από το να λάβει τα κατάλληλα μέτρα σύμφωνα με το σχέδιο δράσης των συμφωνιών του Μινσκ, διαφορετικά η χώρα θα καταρρεύσει – αυτό που βλέπουμε τώρα, αυτό που συμβαίνει μπροστά σε ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ζαχάροβα αναφέρεται στο καθεστώς των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που είχαν αυτοανακηρυχθεί αυτόνομες από το 2014, και τις οποίες η Ρωσία αναγνώρισε ως ανεξάρτητες πριν τη εισβολή.
Οι μπαλαρίνες της Ουκρανίας βρίσκουν καταφύγιο στο Κρατικό Μπαλέτο του Βερολίνου
Οι Ουκρανές μπαλαρίνες που αναγκάστηκαν να φύγουν από την χώρα τους μετά την ρωσική εισβολή βρήκαν ένα προσωρινό σπίτι στο Κρατικό Μπαλέτο του Βερολίνου.
Οι Γερμανοί συνάδελφοί τους τούς βοηθούν παρέχοντάς τους χώρο εξάσκησης, διαμονή, ρούχα και συμβουλές για τη σταδιοδρομία τους.
Η πρίμα μπαλαρίνα Iana Salenko, χορεύει στο Βερολίνο από το 2005 αλλά γεννήθηκε στο Κίεβο και μπορεί να συμπάσχει με τους αγώνες των συναδέλφων της.
«Καταλαβαίνω τι νιώθουν τώρα. Να χάσουν τη δουλειά τους και να χάσουν τα πάντα», είπε σε συνέντευξή της στο Reuters.
«Θέλουν απλώς να τα παρατήσουν, δεν ξέρουν πώς να συνεχίσουν με αυτήν την κατάσταση. Οπότε, φυσικά, αν μπορώ να βοηθήσω, αυτό με κάνει χαρούμενη. Και είναι πραγματικά ευγνώμονες για ό,τι μπορώ να τους προσφέρω», είπε.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι χορευτές και οι χορεύτριες από την Ουκρανία που ονειρεύονται μια μόνιμη θέση στο Κρατικό Μπαλέτο του Βερολίνου (Staatsballett Berlin).
Και άλλοι χορευτές από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, είναι επίσης πρόθυμοι να συμμετάσχουν.
Σύμφωνα με τη δραματουργό του μπαλέτου Christiane Theobald, οι Ρώσοι καλλιτέχνες είναι ευπρόσδεκτοι, καθώς το Staatsballett υπερηφανεύεται ότι είναι μία αγκαλιά για χορευτές που συγκεντρώνονται από όλο τον κόσμο.
«Είναι σημαντικό καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι δεν θα εμφανιστούν περιστατικά ρωσοφοβίας και ότι θα συνεχίσουμε να εκτιμούμε ο ένας τον άλλον όπως πριν από τον πόλεμο», δήλωσε.
«Ο χορός ή η τέχνη γενικά υποτίθεται ότι συνδέει τους ανθρώπους, και ότι δεν αποκλείει κανέναν», πρόσθεσε.
Ρωσία: Ο επικεφαλής της Roscosmos ανακοίνωσε ότι οι πύραυλοι που θα έθεταν σε τροχιά ευρωπαϊκά διαστημικά αντικείμενα θα χρησιμοποιηθούν τώρα για την εκτόξευση ρωσικών δορυφόρων
Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πύραυλοι που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για να τεθούν σε τροχιά ευρωπαϊκά διαστημικά αντικείμενα, θα χρησιμοποιηθούν τώρα για την εκτόξευση δορυφόρων που ανήκουν σε ρωσικές εταιρείες ή σε φιλικές προς τη Ρωσία χώρες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το πρακτορείο Tass, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο επικεφαλής της Roscosmos, είπε ότι η απόφαση αυτή αφορά περίπου 10 πυραύλους.
Ο Ρογκόζιν έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα διαταράξουν τη συνεργασία των δύο πλευρών στο διάστημα.
Ο Ζελένσκι πρότεινε στην G7 τρία βήματα για να αντιμετωπισθεί η ρωσική εισβολή
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους ηγέτες της G7, κατά την διάρκεια ομιλίας του μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο της G7, να μην δώσουν προνόμια στη Ρωσική Ομοσπονδία και σε άλλους παραβάτες του διεθνούς δικαίου και πρότεινε να γίνουν τρία απαραίτητα βήματα για να ξεπεραστεί η ρωσική επιθετικότητα, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom.
Συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι απευθυνόμενος προς την σύνοδο της G7 είπε ότι «μπορεί η ομάδα σας των Επτά να γίνει όχι απλώς μια Μεγάλη ομάδα των Επτά, αλλά Μεγάλη ομάδα ειρηνοποιών», αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υλοποιηθούν τρεις προτάσεις της Ουκρανίας.
Πρώτον, πρέπει κάθε εβδομάδα να ενισχύονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μέχρι να σταματήσει τον πόλεμο και να επιστρέψει στην ειρήνη.
Δεύτερον, υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος, πρέπει να συμμετάσχετε στη δημιουργία ενός νέου συστήματος πραγματικών και αποτελεσματικών εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία, για όλη την περιοχή, εγγυήσεων που θα μπορούν να σταματήσουν τον εισβολέα εντός 24 ωρών.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κόσμος χρειάζεται νέες αποτελεσματικές συμμαχίες, νέες αποτελεσματικές εγγυήσεις, και πρότεινε ως τρίτο βήμα την ταχύτερη ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά την λήξη του πολέμου, και την συμμετοχή των χωρών της G7 σε αυτή την ανοικοδόμηση.
(με πληροφορίες από το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform)