Ελλάδα

Ζάκυνθος: 7.500 στρέμματα καμένου δάσους σε 83 πυρκαγιές

Θλιβερός ο απολογισμός των πυρκαγιών στο νησί.

Parallaxi
ζάκυνθος-7-500-στρέμματα-καμένου-δάσους-σ-488379
Parallaxi
Εικόνα αρχείου/ ermisnews.gr

Μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές, προκάλεσε η φετινή αντιπυρική περίοδος στις δασικές περιοχές σε Κερί, Αγαλά, Λιθακιά και Βολίμες, στη Ζάκυνθο.

Ιδιαίτερα, η περιοχή της ‘Αμπελου στο Κερί, από τις πλέον σημαντικές της Ζακύνθου, υπέστη σοβαρή καταστροφή στις πρόσφατες πυρκαγιές του Σεπτεμβρίου. Στην περιοχή, υπήρχε σημαντικός αριθμός υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων, από τα οποία ευτυχώς ορισμένα διασώθηκαν.

Από την 1η Μαΐου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 σημειώθηκαν συνολικά 83 δασικές πυρκαγιές. Οι 70 καταγράφηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου και οι υπόλοιπες 13 από το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα ορεινά του νησιού.

Η συνολική καμένη δασική έκταση ανέρχεται σε περίπου 7.500 στρέμματα, από τα οποία τα 7.200 έχουν καεί στην μεγάλη πυρκαγιά σε Κερί, Αγαλά και Λιθακιά που ξέσπασε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου κάνοντας στάχτη έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου του νησιού.

Για την κατάσβεση της στο νησί είχε φτάσει τεράστια πυροσβεστική δύναμη, καθώς και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για να συντονίσει ο ίδιος τις προσπάθειες κατάσβεσης. Στη Ζάκυνθο επιχείρησαν 171 πυροσβέστες με 52 οχήματα, 2 ομάδες ΜΕΤΠΕ, 9 ομάδες πεζοπόρων και συνέδραμαν 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Προληπτικά είχε εκκενωθεί το χωριό Κερί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα