Ζελένσκι: Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει- Οι προτάσεις της Ουκρανίας βρίσκονται στο τραπέζι
Όλες οι εξελίξεις.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάνει νέα έκκληση για να πραγματοποιηθούν άμεσα «ουσιαστικές και δίκαιες» ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου την ώρα που οι ρωσικές επιθέσεις μαίνονται στο ουκρανικό έδαφος για 24η ημέρα. Μάλιστα νωρίτερα κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά υπερηχητικό πύραυλο, πλήττοντας μια αποθήκη στα δυτικά της χώρας, ενώ υπάρχουν φόβοι για περισσότερους από 80 νεκρούς στο Μικολάιβ από έξι ρωσικούς πυραύλους.
Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία που προβλήθηκε το Σάββατο, ο Ζελένσκι είπε αναφορικά με την εξέλιξη του πολέμου και τον διαπραγματεύσεων:
«Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να ξεπερνάει τα όρια της ειρήνης. Ήρθε η ώρα να συναντηθούμε. Ώρα να μιλήσουμε. Είναι καιρός να αποκαταστήσουμε την εδαφική ακεραιότητα και τη δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Διαφορετικά, οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τόσο τεράστιες που αρκετές γενιές δεν θα είναι αρκετές για να ανακάμψουν», σημείωσε.
«Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει» και υπογράμμισε ότι «οι προτάσεις της Ουκρανίας βρίσκονται στο τραπέζι».
Capturing Kyiv, military analysts say, would require a furious and bloody conflict that could be the world’s biggest urban battle in 80 years. https://t.co/yCkdSmVUTa
— The New York Times (@nytimes) March 19, 2022
Ο Μπόρις Τζόνσον αντιπαρέβαλε το Brexit με την ουκρανική αντίσταση στην ρωσική εισβολή…
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι το Brexit δείχνει ότι ο βρετανικός λαός αγαπά την ελευθερία με τον ίδιο τρόπο που οι Ουκρανοί μάχονται κατά της ρωσικής εισβολής, σχόλια που χαρακτηρίσθηκαν κακόγουστα από αντιπολίτευση και πολιτικούς σχολιαστές.
Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε, παρουσία του πρεσβευτή της Ουκρανίας κατά την διάρκεια συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος ότι είναι το ένστικτο του βρετανικού λαού, όπως και των Ουκρανών, να επιλέγουν κάθε φορά την ελευθερία.
«Πρόκειται για τελείως διεστραμμένο επιχείρημα», δήλωσε ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Κρις Μπράιαντ. «Η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι λαοί της Γαλλίας και της Ισπανίας είναι επίσης ελεύθεροι».
Έχασε την πρόσβασή της στην Αζοφική Θάλασσα – Σφίγγει ο κλοιός στη Μαριούπολη
Την πρόσβασή της στην Αζοφική Θάλασσα έχασε η Ουκρανία, όπως παραδέχθηκε το υπουργείο Άμυνας της χώρας χθες αργά το βράδυ, έστω κι αν στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αυτό είναι κάτι «προσωρινό».
Την ίδια ώρα η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι κάτι παραπάνω από απελπιστική, με την πόλη να είναι σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη και τις μάχες να διεξάγονται στους δρόμους του κέντρου.
Πιο συγκεκριμένα, «οι κατακτητές πέτυχαν εν μέρει στην επιχειρησιακή περιοχή του Ντονέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.
Η Ρωσία δήλωσε την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις της «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη, όπου εκτιμάται ότι το 80% των σπιτιών της πόλης έχουν υποστεί ζημιές, ενώ περίπου 1.000 άνθρωποι ενδέχεται να παραμένουν παγιδευμένοι σε αυτοσχέδια καταφύγια κάτω από το κατεστραμμένο θέατρο.
Χιλιάδες άνθρωποι στην πόλη – η οποία είχε πληθυσμό 460.000 προπολεμικά – ζουν σε καταφύγια, στερούνται ηλεκτρισμού, θέρμανσης και υπηρεσιών επικοινωνίας, με τα τρόφιμα και το νερό να τελειώνουν.
Ukrainian forces continue to hold off Russian advances near Kyiv, Kharkiv and in large parts of the South. But in the east, Russian forces have made steady progress in recent days, moving west from the separatist-held territory of Donbas. https://t.co/TwWvoBn53r
— The New York Times (@nytimes) March 19, 2022
Σειρήνες πολέμου στην Οδησσό μετά την αιματοχυσία στο Μικολάεφ
Πολεμικό συναγερμό έχει σημάνει το πολύνεκρο ρωσικό χτύπημα στο Μικολάεφ, που αποτελεί «στρατηγικο πέρασμα» για την Οδησσό.
Οι Ρώσοι βομβάρδισαν ουκρανικής βάση με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 80 άνθρωποι όπως αναφέρουν τοπικές αρχές.
Παράλληλα εκφράζονται εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι, την ώρα της επίθεσης, στο στρατόπεδο βρίσκονταν περίπου 200 νεαροί στρατιώτες.
Ο δήμαρχος του Μικολάεφ Ολεξάντρ Σένκεβιτς, δήλωσε ότι η πόλη, που αριθμούσε μισό εκατομμύριο κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βομβαρδίσθηκε από την γειτονική της περιοχή της Χερσώνας, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.
Η αιματοχυσία στο Μικολάεφ θέτει σε καθεστώς συναγερμού την πόλη της Οδησσού η οποία προετοιμάζεται για το εφιαλτικό σενάριο της αμφίβιας πολιορκίας.
Στην περιοχή καταγράφονται δραματικές εικόνες με σειρήνες να ηχούν και νέες εκρήξεις να σκορπούν τον τρόμο στους κατοίκους.
Η πόλη βρίσκεται στο στόχαστρο των ρωσικών πολεμικών πλοίων την ώρα που η Ουκρανία ανακοίνωσε πως έχασε προσωρινά την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.
Τα εκτεινόμενα στην Οδησσό προκαλούν νέο κύμα φυγής αμάχων την ώρα που πάνω από 3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ περί τα 6,5 εκατομμύρια έχουν μετακινηθεί εντός της Ουκρανίας.
Ενδεικτικά 2128 κάτοικοι της Μαριούπολης έφτασαν στη Ζαπορίζια μεταξύ των οποίων 648 παιδιά.
Ρώσοι κοσμοναύτες έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό φορώντας τα χρώματα της Ουκρανίας
Ρώσοι κοσμοναύτες έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό φορώντας κίτρινες στολές με μπλε πινελιές, τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.
Αυτές ήταν οι πρώτες αφίξεις στον ISS από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι κοσμοναύτες Όλεγκ Αρτέμιεφ, Ντένις Ματβέγιεφ και Σεργκέι Κορσάκοφ επέβαιναν στο Soyuz MS-21 που εκτοξεύθηκε επιτυχώς από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ την Παρασκευή.
Περίπου τρεις ώρες αργότερα, έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου βρίσκονται άλλοι δύο Ρώσοι, τέσσερις Αμερικανοί και ένας Γερμανός. Έφτασαν εκεί μία ημέρα αφότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσε ότι ανέστειλε την κοινή αποστολή με τη Ρωσία ρομποτικού ρόβερ στον Άρη, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε βίντεο από τη στιγμή που το διαστημικό σκάφος ετοιμαζόταν να προσδεθεί στον ISS, ο Αρτέμιεφ φορούσε μπλε στολή, σημειώνει ο Guardian. Δεν είναι σαφές αν οι κίτρινες στολές, που φόρεσαν μετά, ήταν κάποιου είδους πολιτικό μήνυμα, αλλά οι κοσμοναύτες δεν έκαναν κάποια δήλωση που να δείχνει κάτι τέτοιο.
CNN’s Sam Kiley reports from northern Kyiv after a downed Russian cruise missile landed in the area, destroying nearby vehicles and wrecking several buildings https://t.co/zJybF4k1dH pic.twitter.com/LVwP2Eyzw4
— CNN (@CNN) March 19, 2022
To Κίεβο καλεί την Κίνα να καταδικάσει την «βαρβαρότητα» της Ρωσίας
Η ουκρανική προεδρία κάλεσε σήμερα την Κίνα να ενωθεί με τους Δυτικούς και «να καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα» στην Ουκρανία.
«Η Κίνα μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας, αν λάβει την σωστή απόφαση να υποστηρίξει τον συνασπισμό των πολιτισμένων χωρών και καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα», έγραψε στο Twitter ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας στις διαπραγματεύσεις με την Μόσχα.
Προσθέτει δε ότι «είναι μια ευκαιρία να καθίσουμε στο τραπέζι ως ίσοι. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να εξηγήσουν στο Πεκίνο πώς διαφέρουν τα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια».
Ουσιαστικά αυτό το μήνυμα του στελέχους της ηγεσίας του Κιέβου έρχεται σε συνέχεια των πιέσεων από τις ΗΠΑ και τη Δύση προς την Κίνα να πάρει ξεκάθαρη θέση και ουσιαστικά να εγκαταλείψει τη συμμαχία με τη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες είναι αλλεπάλληλες οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου προεξάρχουσας της βιντεοσυνομιλίας του Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπινγκ.
Πάντως η Κίνα δεν δείχνει διατεθειμένη να αφήσει μόνη τη Ρωσία ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα αιχμηρή κατά των ΗΠΑ ιδίως μέσω των δηλώσεων του εκπροσώπου του Κινέζικου ΥΠΕΞ.
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΚΑΙ, Έθνος
Δείτε επίσης: