Διεθνή

Ζελένσκι: Σχεδόν 125.000 έχουν απομακρυνθεί μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων

Δεσμευμένα τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας - Περί τα 300 δισ. δολάρια

Parallaxi
ζελένσκι-σχεδόν-125-000-έχουν-απομακρυνθεί-894260
Parallaxi

Σχεδόν 125.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ένα βίντεο σήμερα.

«Σήμερα βασική αποστολή είναι η Μαριούπολη», είπε, προσθέτοντας πως ένα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την υπό πολιορκία πόλη, όπου περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί.

Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε

Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε κι ένας άλλος τραυματίστηκε από σφαίρες σήμερα στο Ιρπίν, βορειοδυτικά του Κιέβου, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές.

Οι δύο άνδρες επλήγησαν το μεσημέρι, ενώ κυκλοφορούσαν με αυτοκίνητο μαζί με έναν Ουκρανό πολίτη, που επίσης τραυματίστηκε, είπε στο AFP ο Ντανίλο Σαποβάλοφ, ένας γιατρός που συνδράμει τις ουκρανικές δυνάμεις και ο οποίος ανέλαβε τη φροντίδα των θυμάτων.

Οι ουκρανικές αρχές σύντομα κατηγόρησαν τους Ρώσους εχθρούς τους ότι πυροβόλησαν εναντίον δημοσιογράφων, όμως, όπως σημειώνει το AFP, η προέλευση των πυρών είναι δύσκολο να διευκρινιστεί προς το παρόν.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρίσκονταν στο σημείο σήμερα, άκουσαν πυρά πυροβολικού και ελαφρύτερων όπλων.

Ένας δημοσιογράφος του AFP είδε τη σορό του δημοσιογράφου που σκοτώθηκε, ο οποίος είχε μαζί του τα έγγραφα ταυτοποίησής του, μεταξύ άλλων μια διαπίστευση από τους New York Times.

Πρόκειται για τον Μπρεντ Ρένοντ, ηλικίας 50 ετών, φωτορεπόρτερ και σκηνοθέτη, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση η αμερικανική εφημερίδα. Εργαζόταν για τους New York Times κατά το παρελθόν, όμως δεν εργαζόταν για αυτήν στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πρόκειται για τον πρώτο ξένο δημοσιογράφο που χάνει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο άλλος Αμερικανός δημοσιογράφος, που όπως φαίνεται έχει τραυματιστεί ελαφρά, περιέγραψε, από την πλευρά του, τα όσα έζησε, σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και δεύτερη απαγωγή δημάρχου καταγγέλλει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Και δεύτερη απαγωγή Ουκρανού δημάρχου καταγγέλλει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, οι ρωσικές δυνάμεις απήγαγαν τον δήμαρχο της πόλης Dniprorudne, στα νότια της χώρας.

Ο Yevhen Matveyev έγινε έτσι, όπως αναφέρουν οι Ουκρανοί, ο δεύτερος δήμαρχος που απήχθη από τα ρωσικά στρατεύματα μέσα σε τρεις ημέρες, μετά τον δήμαρχο της Μελιτόπολης ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε θύμα απαγωγής την Παρασκευή και η Μόσχα τον αντικατέστησε με φιλορώσα βουλευτή. Ο Κουλέμπα είπε ότι «Ρώσοι εγκληματίες πολέμου» απήγαγαν τον Matveyev.

«Αφού δεν έχουν καμία τοπική υποστήριξη, οι εισβολείς στρέφονται στην τρομοκρατία. Καλώ όλες τις χώρες να σταματήσουν τη ρωσική τρομοκρατία εναντίον της Ουκρανίας και της δημοκρατίες», πρόσθεσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Δεσμευμένα τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας – Περί τα 300 δισ. δολάρια

Περίπου τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας έχουν δεσμευτεί λόγω των κυρώσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αντόν Σιλουάνοφ στην εκπομπή «Μόσχα. Κρεμλίνο. Πούτιν» του κρατικού τηλεοπτικού δελτίου «Ρωσία-1».

«Είναι περίπου τα μισά αυτών των αποθεμάτων, που διαθέταμε. Ο συνολικός όγκος των αποθεμάτων είναι περίπου 640 δισ. δολάρια ΗΠΑ, περίπου τα 300 δισ. των αποθεμάτων τώρα βρίσκονται σε κατάσταση, στην οποία δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε», είπε ο Ρώσος υπουργός, σημειώνοντας ότι μέρος των ρωσικών αποθεμάτων σε χρυσό και συνάλλαγμα είναι στο κινεζικό νόμισμα γουάν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, στην Κίνα ασκούνται δυτικές πιέσεις για να περιορίσει το εμπόριο με τη Ρωσία, «ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση σ’ εκείνα τα αποθέματα, τα οποία έχουμε σε γουάν, αλλά νομίζω ότι οι εταιρικές μας σχέσεις με την Κίνα θα επιτρέψουν παρ’ όλ’ αυτά να διατηρήσουμε εκείνη τη συνεργασία, που πετύχαμε, και όχι μόνο να τη διατηρήσουμε, αλλά και να την πολλαπλασιάσουμε υπό τις συνθήκες, που οι δυτικές αγορές κλείνουν».

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι «έχουν παρουσιαστεί προβλήματα εκτέλεσης υποχρεώσεών μας, μεταξύ άλλων και πληρωμές έναντι χρέους», γι’ αυτό και «τα χρέη, τα οποία πρέπει να πληρώσουμε σε χώρες, οι οποίες αντιμετώπισαν μη φιλικά τη Ρωσική Ομοσπονδία και επέβαλαν τέτοιους περιορισμούς στη χρήση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, ειδικά αυτές τις χώρες θα πληρώνουμε τα χρέη στο ισοδύναμό τους σε ρούβλια».

Κατά τον Α.Σιλουάνοφ «πόροι στον προϋπολογισμό υπάρχουν αρκετοί, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα στο χρηματιστικό σύστημα», ενώ η ρωσική κυβέρνηση θα πράξει ό,τι κρίνεται απαραίτητο για να ενισχύσει τις ρωσικές τράπεζες, που πλήττονται από τις κυρώσεις.

Νωρίτερα η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Ιρίνα Οκλάντνικοβα, είχε δηλώσει, σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ, ότι τα δεσμευμένα σε δυτικές τράπεζες αποθεματικά «θα καταστούν προσβάσιμα στην Κεντρική Τράπεζα μετά από συνομιλίες και μεγάλες συνέπειες για τον ρωσικό προϋπολογισμό δεν θα υπάρξουν.

Κεραυνοί κατά Πούτιν από τον ΥΠΕΞ της Γαλλίας

Ο πρόεδρος Πούτιν είναι παγιδευμένος στον μαξιμαλισμό του, είπε σήμερα Κυριακή σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε απαισιόδοξος ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στην Ουκρανία, λόγω της ρωσικής, όπως είπε, υποκρισίας τόσο στις διαπραγματεύσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια όσο και στις διπλωματικές διαβουλεύσεις για την κατάπαυση πυρός.

Αναφερόμενος εξάλλου στη στάση της Κίνας στην ουκρανική κρίση την χαρακτήρισε αμφιλεγόμενη.

Σημείωσε ωστόσο ότι η Κίνα έχει ζητήσει και αυτή άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ εξήγησε ότι τα κινέζικα συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται από τις συνθήκες παγκόσμιας κρίσης που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς για την απροθυμία πολλών γαλλικών επιχειρήσεων να αποχωρήσουν από τη Ρωσία ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, αφού σημείωσε ότι η αποχώρηση της κάθε εταιρείας είναι εθελοντική, απάντησε ότι δεν είναι λίγες οι γαλλικές επιχειρήσεις που έχουν ήδη φύγει από τη Ρωσία. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Τotal, η οποία δεν αποχώρησε πλήρως από τη Ρωσία, όπως έπραξαν η BP και η Shell, ο Λεντριάν σημείωσε ότι η Total ήδη έχει ανακοινώσει ότι δεν θα προβεί σε νέες επενδύσεις στη Ρωσία, αλλά και ότι έχει ήδη τοποθετηθεί στη ρωσική οικονομία πολύ περισσότερο από τη BP και τη Shell.

Τέλος, αναφερόμενος στα εσωτερικά ζητήματα και ειδικά στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ο υπουργός αφού προέβλεψε επικράτηση του Mακρόν ανέφερε ότι ένα σημαντικό τμήμα της γαλλικής αριστεράς και ειδικότερα οι σοσιαλδημοκράτες τον υποστηρίζουν. Ανέφερε όμως παράλληλα ότι ο Μακρόν δεν είναι αριστερός αλλά είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που συμβιβάζει ποικίλες πολιτικές αποχρώσεις.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Πρέπει να τερματισθεί αμέσως, τώρα, η εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία και να δοθεί νέα ευκαιρία εις τον διάλογον

Με κάθε ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την από αιώνων διαμορφωμένη παράδοση εορτάσθηκε, σήμερα στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η Κυριακή της Ορθοδοξίας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από τους Ιεράρχες Γέροντα Πριγκηποννήσων Δημήτριο, Ανθηδώνος Νεκτάριο, Επίτροπο του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, Σεβαστείας Σεραφείμ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίο, Μύρων Χρυσόστομο, Ειρηνουπόλεως Νίκανδρο, Ιταλίας Πολύκαρπο, Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο, Πέτρας και Χεροννήσου Γεράσιμο και Σαράντα Εκκλησιών Ανδρέα. Κατά τη διάρκειά της τελέστηκε η εις διάκονον χειροτονία του μοναχού Βαρνάβα, από την Αδελφότητα της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ.

Τον πανηγυρικό της εορτής κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας Νικήτας. Εκκλησιάστηκαν Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, κληρικοί, Αγιορείτες Μοναχοί, ‘Αρχοντες της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, με επικεφαλής τον ‘Αρχοντα Μ. Λογοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ο Χριστόδουλος Λάζαρης, πρέσβης της Ελλάδας στην ‘Αγκυρα, ο Γιάννης Οικονόμου, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέλη της επίσημης αντιπροσωπείας που συνόδευσε τον πρωθυπουργό, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδος στην Πόλη Γεωργία Σουλτανοπούλου, και της Ουκρανίας, Roman Nedilskyi, ο Σάκης Κεχαγιόγλου, δικηγόρος, μέλος του Ιδρύματος «Πατριάρχης Βαρθολομαίος», συγγενείς του νέου διακόνου, και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.

Πριν από τη χειροτονία του νέου διακόνου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία και ζήτησε να τερματιστεί αμέσως η εισβολή και ο πόλεμος και να δοθεί μια νέα ευκαιρία στον διάλογο.

«Ο Κύριος και Σωτήρ ημών Ιησούς Χριστός είναι ο ‘’Θεός της ειρήνης”. Η Εκκλησία Του προσεύχεται διά την ‘’άνωθεν ειρήνην”, την ‘’ειρήνην του Θεού, την υπερέχουσαν πάντα νουν” (Φιλ. δ´, 7), αλλά και ‘’υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου”, η οποία είναι η σιαμαία αδελφή της δικαιοσύνης.

Εν συνοχή καρδίας, παρακολουθούμεν το δράμα του ουκρανικού λαού και εν ταυτώ θαυμάζομεν την σθεναράν αντίστασίν του εις τον ιταμόν εισβολέα. Μεθ’ ικανοποιήσεως καταγράφομεν και την γενναίαν αντίδρασιν Ρώσσων πολιτών εις την αιματοχυσίαν. Απευθύνομεν έκκλησιν δι’ άμεσον κατάπαυσιν του πυρός εις όλα τα μέτωπα του πολέμου. Η βία και ο πόλεμος όχι μόνον δεν επιλύουν διαφοράς, αλλά προκαλούν πόνον και θάνατον και δημιουργούν πολυπλοκώτερα προβλήματα. Πρέπει να τερματισθή αμέσως, τώρα, η εισβολή και ο πόλεμος και να δοθή νέα ευκαιρία εις τον διάλογον, το κατ’ εξοχήν όχημα της καταλλαγής και της ειρήνης. Εξ άλλου, ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, αυτό το ‘’Ευαγγέλιον των Εθνών”, ως απεκλήθη, απαγορεύει ρητώς την χρήσιν βίας εις τας διεθνείς σχέσεις και δεσμεύει όλα τα μέλη του Οργανισμού να ρυθμίζουν τας διαφοράς των με ειρηνικά μέσα. Ο πόλεμος αποτελεί παράβασιν του διεθνούς δικαίου, το οποίον είναι πλέον ‘’δίκαιον ειρήνης”».

Προηγουμένως, ο Παναγιώτατος, με αφορμή την εκ Κύπρου καταγωγή του υποψήφιου διακόνου, μίλησε με θερμούς λόγους για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ενώ απηύθυνε προς το νέο διάκονο πατρικούς λόγους οικοδομής και νουθεσιών. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με τους συλλειτουργούντες Αρχιερείς, τέλεσαν το καθιερωμένο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων «των υπέρ της Ορθοδόξου ημών πίστεως αγωνισαμένων και τελειωθέντων εν αυτή».

Σε σύντομο χαιρετισμό του προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Παναγιώτατος τον καλοσώρισε θερμά στην έδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Ορθοδοξίας και στο πρόσωπό του ευχαρίστησε την Ελληνική Πολιτεία για το συνεχές ενδιαφέρον της για τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ευχήθηκε δε κάθε επιτυχία στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, και αναφερόμενος και πάλι στη δραματική κατάσταση στην Ουκρανία επανέλαβε τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Ακολούθησε η λιτανευτική πομπή των Ιερών Εικόνων, στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου, κατά την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε τους πιστούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, In.gr, Iefimerida

Δείτε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκρός δημοσιογράφος των New York Times

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα