Top

Ουκρανία: Τουλάχιστον 35 νεκροί από τα πλήγματα σε στρατιωτική βάση

Ουκρανός αξιωματικός κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρησιμοποίησε βόμβες φωσφόρου.

Parallaxi
ουκρανία-τουλάχιστον-35-νεκροί-από-τα-π-894384
Parallaxi

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 134 τραυματίστηκαν από τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα σήμερα εναντίον μιας ουκρανικής στρατιωτικής βάσης κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μαξίμ Κοζίτσκι.

Ένας πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για εννέα νεκρούς και 57 τραυματίες σε αυτή τη βάση που βρίσκεται στο Γιαβόριβ, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Λβιβ και περίπου 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Πολωνία. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείτο ως κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων υπό την επίβλεψη ξένων εκπαιδευτών, κυρίως Αμερικανών και Καναδών.

Τουλάχιστον 9 νεκροί σε βομβαρδισμούς στο Μικολάγιφ

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της πόλης-λιμάνι Μικολάγιφ, κοντά στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, έγινε σήμερα γνωστό από τον κυβερνήτη της περιφέρειας, με μήνυμά του στο Telegram.

«Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς…», έγραψε ο Βιτάλι Κιμ, χωρίς να δώσει προς το παρόν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η πόλη Μικολάγιφ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων ανατολικά της Οδησσού, πλήττεται από σφοδρούς βομβαρδισμούς εδώ και ημέρες.

Ουκρανός αξιωματικός της αστυνομίας στο Λουχάνσκ κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρησιμοποίησε βόμβες φωσφόρου

Ένας Ουκρανός αξιωματικός της αστυνομίας της περιφέρειας του Λουχάνσκ (ανατολικά) κατηγόρησε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε την κοινότητά του με βόμβες φωσφόρου.

Σύμφωνα με τον Αλέξι Μπιλοτσίτσκι, αρχηγό της αστυνομίας της Ποπάσνα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων δυτικά του Λουχάνσκ, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν βόμβες φωσφόρου εναντίον της περιοχής του.

“Είναι αυτό που οι ναζιστές ονόμαζαν “φλεγόμενο κρεμμύδι” κι είναι αυτό που οι “Ρωσίστες” (σ.σ συνδυασμός των λέξεων Ρώσοι και φασίστες) εξαπολύουν εναντίον των πόλεών μας. Απερίγραπτο πόνο και φωτιές”, έγραψε στο Facebook. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επαληθευτεί, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Την ίδια ώρα, επίσης στο Ντονμπάς, στο Κραματόρσκ, ένα τρένο που μετέφερε αμάχους με κατεύθυνση το Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, βρέθηκε στο στόχαστρο βομβαρδισμών τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο. Στον βομβαρδισμό έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκε άλλος ένας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στο Ντονμπάς, δύο ορθόδοξες εκκλησίες, όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι, επλήγησαν επίσης κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές: η εκκλησία του Σβιατογκιούρσκ και ένας ναός στο Σεβεροντονέτσκ. Οι τοπικές αρχές δεν έχουν εκδώσει κάποιον απολογισμό.

Η Ουκρανία εργάζεται με το Ισραήλ και την Τουρκία για τη διεξαγωγή συνομιλιών με τη Ρωσία (Ουκρανός διαπραγματευτής)

Η Ουκρανία εργάζεται με το Ισραήλ και την Τουρκία ως μεσολαβητές, προκειμένου να οριστικοποιήσει μια τοποθεσία και ένα πλαίσιο για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος και διαπραγματευτής της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Η Τουρκία ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας για να απομακρύνει τους υπηκόους της από τη Μαριούπολη

Η Τουρκία κάλεσε τη Ρωσία να βοηθήσει για να απομακρυνθούν οι πολίτες της που έχουν εγκλωβιστεί στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς να επιβεβαιώσει εάν το τέμενος της πόλης επλήγη από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

«Τηλεφωνήσαμε χθες (στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ) και του ζητήσαμε τη βοήθειά του για την εκκένωση των πολιτών μας», είπε.

Οι ουκρανικές αρχές κατήγγειλαν χθες ότι το τέμενος της Μαριούπολης, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 80 άμαχοι, μεταξύ αυτών δεκάδες Τούρκοι, στοχοθετήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, που έχουν περικυκλώσει την πόλη.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση αυτή.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «ο ιμάμης του τεμένους δεν επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό» του κτιρίου. Ένα μέλος της τουρκικής κοινότητας της πόλης διέψευσε επίσης χθες ότι το τέμενος επλήγη από τον ρωσικό στρατό.

«Είπε πως πύραυλοι και ρουκέτες έπληξαν την περιοχή», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναγνωρίζοντας ότι έχει «χαθεί η επαφή» με την κοινότητα λόγω της «κατάρρευσης των υποδομών».

«Μοιραστήκαμε αυτήν την πληροφορία με τη Ρωσία», συμπλήρωσε.

«Στείλαμε λεωφορείο στην περιοχή, όμως δεν κατάφερε να εισέλθει στην πόλη», συμπλήρωσε.

Είναι η πρώτη φορά που η τουρκική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την παρουσία υπηκόων της σε αυτό το τέμενος, χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό τους.

«Εμείς στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όμως πρέπει να εργαστούμε με τα δύο μέρη για ανθρωπιστικούς σκοπούς», σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

H συγκινητική ανάρτηση Ουκρανού δημοσιογράφου για την κατάσταση στην Μαριούπολη 

Σε μια συγκινητική ανάρτηση προέβη στο Facebook o Oυκρανός δημοσιογράφος Mstyslav Chernov.

Παρακάτω όσα έγραψε νωρίτερα στην σελίδα του:

«Φίλοι. Ξέρω ότι είναι σημαντικό να ξέρετε τι συμβαίνει στη Μαριούπολη και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το πούμε στον κόσμο. Λυπάμαι, αλλά δεν προλαβαίνω να απαντήσω στον καθένα σας, δεν βρίσκω συγγενείς σας. Δεν μπορώ να δώσω συνέντευξη. Μερικές σκληρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν υπάρχει τίποτα στην πόλη, ούτε ζέστη, ούτε φως, ούτε νερό, ούτε φαγητό […] Όλη η πόλη βομβαρδίζεται χαοτικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Α.Σ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα