Top

Ζερεφός για τη φωτιά στη Μεταμόρφωση: Πολύ τοξικές οι ουσίες

Οι τελευταίες πληροφορίες για τη φωτιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο πλαστικών.

Parallaxi
ζερεφός-για-τη-φωτιά-στη-μεταμόρφωση-π-641780
Parallaxi

Μαίνεται μέχρι και αυτήν την ώρα η φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση, η οποία ξέσπασε χθες το πρωί.

Με αφορμή το περιστατικό, οδηγίες έδωσε το βράδυ ο ακαδημαϊκός φυσικής της ατμόσφαιρας, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός.

Στην πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη 16 ώρες μετά, καίγονται πλαστικά, ανακυκλώσιμα υλικά και χαρτιά.

«Όταν καίγονται σε υψηλή θερμοκρασία πλαστικά τότε εκλύονται υπό συνθήκες πολύ τοξικές ουσίες, διοξίνες, φουράνια και άλλα», όπως συμβαίνει όταν καίγονται προϊόντα του πετρελαίου, είπε ο καθηγητής.

Ο ίδιος συμβουλεύει τους κατοίκους να τοποθετήσουν βρεγμένες πετσέτες στις οριζόντιες χαραμάδες κάθε εισόδου, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων.

Ακόμη προτείνει στους πεζούς να βαδίζουν κάθετα στην κατεύθυνση των ανέμων και όχι κόντρα σε αυτούς.

Αναφορικά με τα αιωρούμενα σωματίδια, υπογράμμισε πως «κανείς δεν ξέρει πως λειτουργούν στα πνευμόνια μας όταν τα εισπνεύσουμε […]  Ευτυχώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι και έχουν κλειστά παράθυρα και τα κλιματιστικά σε ανακύκλωση του αέρα».

Για τα τρόφιμα και τις καλλιέργειες, ο ίδιος συστήνει να ξεπλένονται με ιδιαίτερη προσοχή και πολύ σχολαστικά, ώστε να φύγει η όποια «μαυρίλα», ενώ στην περίπτωση που έχουν δεχθεί μεγάλη ποσότητα σωματιδίων καλό θα είναι να μην καταναλώνονται.

«Όλα εξαρτώνται από το πότε θα σβήσει η φωτιά, όλος αυτός ο όγκος καίγεται ταυτόχρονα και κάνει δύσκολο το έργο της πυροσβεστικής», εκτιμά ο καθηγητής.

Στο σημείο επιχειρούν 48 πυροσβέστες με 16 οχήματα. Η φωτιά έχει οριοθετηθεί και οι πυροσβέστες επιχειρούν εντός του κτηρίου σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σημειώνεται ότι, σε σημερινές δηλώσεις του ο ταξίαρχος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Παλιούρας, ανέφερε ότι ένα τμήμα του κτιρίου έχει καταρρεύσει, η στατικότητα του έχει επηρεαστεί και η κατάσβεση είναι δύσκολη. 

«Κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Αποφύγετε τις μετακινήσεις. Πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στην περιοχή σας, επικίνδυνοι καπνοί. Η εισπνοή του καπνού μπορεί να είναι επικίνδυνη», σημειωνόταν στο SMS προς τους κατοίκους και τους περαστικούς των γύρω περιοχών που εστάλη από το 112.

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας 

Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε οδηγίες «για την αποφυγή ενδεχόμενων προβλημάτων υγείας λόγω επικίνδυνων εκπομπών (καπνός)». Οι συστάσεις προς τους πολίτες «ιδίως στην ευρύτερη περιοχή»:

• Αποφύγετε την έκθεση στη ροή του καπνού

• Αποφύγετε τις μετακινήσεις – Παραμείνετε σε ανοιχτούς και αεριζόμενους χώρους που δεν επηρεάζονται από το συμβάν

• Κλείστε ερμητικά όλα τα παράθυρα και πόρτες και μείνετε εντός του σπιτιού

• Συνιστάται τα κλιματιστικά να βρίσκονται σε λειτουργία εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα όπου διατίθεται

• Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή το ΕΚΑΒ σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας ή νιώσετε δυσφορία • Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα