Επικαιρότητα

Εργαζόμενοι ΟΑΣΘ: 24ωρη απεργία παρά την δικαστική απόφαση

Με προσωπικό ασφαλείας και 138 λεωφορεία θα λειτουργήσει ο Οργανισμός – Ψυχραιμία συνιστά ο Γ. Σκόδρας

Φίλιππος Δεργιαδές
εργαζόμενοι-οασθ-24ωρη-απεργία-παρά-την-929552
Φίλιππος Δεργιαδές

Κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης επικρατεί στους κόλπους του ΟΑΣΘ, με τους εργαζόμενους να έχουν οδηγηθεί στην επιλογή να αγνοήσουν την δικαστική απόφαση που έκρινε πρωτόδικα παράνομη την απεργία τους και να προχωρήσουν στην σημερινή 24ωρη απεργία, παρά τους κινδύνους που ενέχει αυτή η ενέργεια.

Από την πλευρά της η διοίκηση Σκόδρα, εμφανίζεται διαλλακτική και δηλώνει πρόθυμη να συμβάλει με κάθε τρόπο ώστε να λυθεί το πρόβλημα, αλλά από το αρμόδιο υπουργείου Μεταφορών δεν φαίνεται να υπάρχει η ανάλογη διάθεση.

Αυτό που αποτελεί το σημείο τριβής και έντασης μεταξύ των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, της διοίκησης του Οργανισμού και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην υπογραφή της ΣΣΕ. Επίσης όξυνση προκαλεί και η μη έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που θα αποκαταστήσουν την επαναφορά των επιδομάτων συνθηκών εργασίας και θέσης ευθύνης, που έχουν περικοπεί εδώ και δύο μήνες.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να απεργήσουν και να υποστούν όλες τις νομικές συνέπειες ενώ ο Οργανισμός ήδη έχει προετοιμαστεί και σήμερα θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας και 138 λεωφορεία στα διάφορα δρομολόγια.

Σκόδρας: είναι τυπικό το θέμα της ΣΣΕ

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Γιώργος Σκόδρας, μιλώντας στην Parallaxi, τόνισε ότι από την πλευρά του Οργανισμού υπάρχει αποδοχή των όρων της ΣΣΕ και πως το θέμα μπορεί να λυθεί ακόμα εντός των επόμενων ωρών.

Παράλληλα επισημαίνει πως οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να εφαρμόζονται και θεωρεί ότι όλα μπορούν να λυθούν με τον διάλογο. «Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα σε όλους και τονίζω ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι για να εφαρμόζονται. Δεν πρέπει να ταλαιπωρούμε τους πολίτες», σημειώνει.

Σχετικά με την υπογραφή της ΣΣΕ, αναφέρει ότι «είναι τελειωμένη υπόθεση και ζήτημα λίγων ημερών για να κλείσει αυτή η υπόθεση. Είναι πλέον τυπικό το ζήτημα. Ο ΟΑΣΘ δεν έχει τα χρήματα που χρειάζονται, αλλά βρέθηκαν και στα χρήματα και τώρα σήμερα, αύριο μεθαύριο το θέμα τελειώνει».

«Προφανώς εμείς θέλουμε την συνεννόηση. Το πλαίσιο έχει συμφωνηθεί από τον Ιούλιο του 21, τον Δεκέμβριο εγκρίθηκε και από τους εργαζόμενους και στις 10 Ιανουαρίου στείλαμε το φάκελο στο αρμόδιο υπουργείο», ανέφερε ενώ ερωτηθείς αν θα προβεί σε κάποια ενέργεια αυτές τις ώρες, υπογράμμισε ότι από την πλευρά του γίνεται προσπάθεια για «συνεννόηση και αυτοσυγκράτηση».

«Θα πράξουμε αναλόγως»

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους εμφανίζονται αποφασισμένοι να μη κάνουν πίσω. Ήδη χθες ο πρόεδρος του σωματείου, Γιάννης Δήμκας, αφού ανακοίνωσε ότι θα ασκηθεί έφεση από το σωματείο στην πρωτόδικη απόφαση που έκρινε την απεργία παράνομη, υπενθύμισε πως και η 24ωρη απεργία, στις 14/4, αρχικά είχε κριθεί παράνομη αλλά τελικά το εφετείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε τους εργαζόμενους.

Μάλιστα τόνισε πως σε περίπτωση που κατατεθεί μήνυση για παρακώλυση συγκοινωνίας, ο ίδιος θα βρίσκεται στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

«Η απεργία μας θα γίνει κανονικά» τόνισε στην Parallaxi ο γραμματέας του σωματείου Αλέξης Γεωργιάδης αναφέροντας πως μέχρι και χθες το απόγευμα δεν υπήρξε καμία επαφή με την διοίκηση του Οργανισμού ή το αρμόδιο υπουργείο. Σχετικά με το αν οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του τόνισε πως η απόφαση θα είναι συλλογική και θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις και τις πράξεις της κυβέρνησης. «Αναλόγως τις κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης θα πράξουμε αναλόγως» τόνισε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα