Ελλάδα

Εργαζόμενοι στον τουρισμό: Απλήρωτες αποδοχές, εξαντλητικά ωράρια

Καταγγελίες και για φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Parallaxi
εργαζόμενοι-στον-τουρισμό-απλήρωτες-904855
Parallaxi

Ο πρόεδρος εργαζομένων επισιτισμού-τουρισμού Γ. Χόντζογλου έκανε καταγγελίες για τουριστικές επιχειρήσεις για απλήρωτες αποδοχές και εξαντλητικά ωράρια εργασίας. «Εργαζόμενοι στον επισιτισμό δουλεύουν 30 μέρες χωρίς ρεπό κάτω από τον καυτό ήλιο», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Open έχει γίνει καταγγελία από γυναίκα η οποία εργάζεται σε μια τουριστική περιοχή της χώρας μας. Η συγκεκριμένη κυρία είχε γεννήσει και είχε λάβει τη σχετική άδεια από την εργασία της. Η θέση εργασίας στο ξενοδοχείο ήταν υπάλληλος υποδοχής. Μάλιστα η κυρία είχε και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. 

Η υπάλληλος ενημερώθηκε ότι δεν θα είναι στη ρεσεψιόν, αλλά θα εργαστεί ως καμαριέρα. Η διοίκηση την ενημέρωσε ότι αυτή είναι απόφαση του ξενοδοχείου και αν θέλει παραμένει, διαφορετικά μπορεί να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Χόντζογλου, δεν υπήρχαν τόσο ακραία φαινόμενα αυθαιρεσίας από την εποχή του μνημονίου. «Εχουμε ανοίξει μετά από δύο χρόνια πανδημίας και προσπαθούμε να βγάλουμε τη ζημιά με οποιοδήποτε κόστος ακόμη κι αν αυτό είναι το μισθολογικό. Έλεγχοι σε Μύκονο, Σαντορίνη δεν υπάρχουν. Πρέπει να πάει κάποιος στη Σύρο για να κάνει καταγγελία. Ζητάμε την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Έχουμε κλαδικές συμβάσεις και στον τουρισμό και στον επισιτισμό». Έχει σπάσει κάθε ρεκόρ η μαύρη και η ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο του επισιτισμού, σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου.

Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ κ. Γιώργος Χότζογλου με την τοπική σύμβαση καθιερώνεται η εφαρμογή του νόμου του υπουργού Εργασίας με τον οποίο δίνεται η ευχέρεια στους εργοδότες να απασχολούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για δέκα ώρες κάθε ημέρα χωρίς να αμοίβονται άμεσα αλλά αργότερα σε…ρεπό.

Όπως είπε, «Δεν υπάρχουν έξτρα μισθοί και μπόνους για να βρεθεί προσωπικό. Είμαστε στις 53.000 κενές θέσεις εργασίας. Διοίκηση ξενοδοχείου στη Β. Εύβοια ανακοίνωσε ότι σε έναν σερβιτόρο αντιστοιχούν 90 πελάτες. Στην Κρήτη έχουμε δει ένας σερβιτόρος να εξυπηρετεί 50 πελάτες. Δυστυχώς είναι η πλειοψηφία έτσι. Έρχεται ο πιο δύσκολος χειμώνας των τελευταίων δεκαετιών. Η επιδότηση ανεργίας καλύπτει μόνο 3 μήνες μετά την απόλυση. Έχουμε πρόταση προς τον κ.Χατζηδάκη για αναλογική επιδότηση τον χειμώνα».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα