Ελλάδα

Έτσι το ζουν οι Θεσσαλονικείς τις νύχτες στη Χαλκιδική

Τέσσερις νέοι εξηγούν το τι συμβαίνει τα βράδια στη Χαλκιδική και τους λόγους που την επιλέγουν.

Νίκος Γκάγιας
έτσι-το-ζουν-οι-θεσσαλονικείς-τις-νύχτ-909051
Νίκος Γκάγιας

Εδώ και δεκαετίες η Χαλκιδική αποτελεί μία σταθερή επιλογή για τους Θεσσαλονικείς. 

Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν συνειδητά πως θέλουν να περάσουν εκεί τις διακοπές τους, όμως ισχύει και το γεγονός ότι όσοι ζουν στη Θεσσαλονίκη και δεν πρόλαβαν ή δεν κατάφεραν να κανονίσουν διακοπές σε κάποιο νησί ή άλλο θερινό προορισμό, έχουν ως εναλλακτική την Χαλκιδική για τα μπάνια τους. 

Αυτό γιατί ο συγκεκριμένος προορισμός παρουσιάζει πολλές ομοιότητες στη νυχτερινή διασκέδαση με την Θεσσαλονίκη και οι νέοι τον επιλέγουν για να περάσουν καλά. 

Βέβαια η κατάσταση δεν είναι ίδια σε όλα τα σημεία και «πόδια». Η ζωή στην Κασσάνδρα δεν συγκρίνεται με αυτήν της Σιθωνίας. Στο πρώτο πόδι τα πράγματα είναι πιο έντονα. Η Καλλιθέα, το Πευκοχώρι και το φοιτητικό camping στο Ποσείδι είναι τα must μέρη. 

Επίσης πολλά είναι τα cafe-bar που ανήκουν σε γνωστούς επιχειρηματίες της πόλης, έτσι μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείται μία άτυπη σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής.

Επίσης συχνό φαινόμενο είναι οι νέοι αφού σχολάσουν από τις δουλειές τους να πηγαίνουν από την Θεσσαλονίκη στα club στην Καλλιθέα για πάρτι μέχρι να βγει ο ήλιος.

Ενδεχομένως βοήθεια στην συνολική κίνηση της περιοχής έχουν προσφέρει και οι συναυλίες που συχνά διοργανώνονται με γνωστούς τραγουδιστές να προσελκύουν κόσμο στα live τους.

charles-asselin-fqfiv-roc5y-unsplash.jpg

Από την άλλη στη Σιθωνία τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Σίγουρα υπάρχει κίνηση, όμως θα μπορούσαμε να πούμε πως η κατάσταση είναι αρκετά οικογενειακή και πιο ήρεμη. Βέβαια τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες και υπάρχουν επίσης bar τα οποία προσελκύουν νεότερους.

Όμως αν κάποιος θέλει να κάνει έξαλλη ζωή δεν θα είναι στις πρώτες επιλογές του το δεύτερο πόδι. Εκεί θα πάει κάποιος ο οποίος θέλει να χαλαρώσει ή επιθυμεί να κάνει την βόλτα του χωρίς απαραίτητα να ξενυχτήσει σε κάποιο club.

pexels-mark-angelo-sampan-1587927.jpg

Εμείς μιλήσαμε με τρεις νέους ηλικίας 18-24 για τη νυχτερινή ζωή στη Χαλκιδική καθώς και για τους λόγους που πολλοί την επιλέγουν.

Η Βαλεντίνη αναφέρει πως μία από τις περιοχές που φημίζεται για την νυχτερινή ζωή της στη Χαλκιδική είναι η Καλλιθέα.

«Εκεί υπάρχουν πάρα πολλά club το ένα δίπλα στο άλλο. Πάρα πολλοί πηγαίνουν αυθημερόν αφού σχολάσουν. Επίσης αρκετοί έχουν και τα μαγιό μαζί τους, κοιμούνται στα αμάξια τους, – αν δεν έχουν κάπου αλλού να μείνουν και αφού ξημερώσει πάνε για μπάνιο σε κάποιο beach bar. Τα σαββατοκύριακα συνήθως το απόγευμα και το βράδυ τα περισσότερα beach bar κάνουν after party. Δεν είναι λίγες οι φορές που δεν μπορείς να κατέβεις με το αυτοκίνητο σου γιατί η ουρά για να φτάσεις στα κλαμπ είναι τεράστια. Αρκετά μαγαζιά φέρνουν και γνωστά ονόματα και κάνουν live εμφανίσεις»

Επίσης όπως αναφέρει στη περιοχή έρχονται και πολλοί τουρίστες.

«Αυτό δημιουργεί ένα mix & match στον τρόπο διασκέδασης. Αν δεν ξημερώσει ο περισσότερος κόσμος δεν γυρνάει σπίτι του. Επίσης υπάρχουν μαγαζιά που λειτουργούν after, δηλαδή θα πας 5:00 και θα φύγεις 9:00, κάτι το οποίο δεν είναι πολύ συνηθισμένο σε άλλες περιοχές. Σίγουρα το «σαν την Χαλκιδική δεν έχει» ισχύει στο τρόπο διασκέδασης και ειδικά μιλώντας για την Καλλιθέα και το πρώτο πόδι. Οι περισσότεροι και από τη Θεσσαλονίκη και από το δεύτερο πόδι έρχονται για να περάσουν καλά σ’ αυτή την περιοχή. Επίσης ακούγεται πως αρκετά μαγαζιά που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη θα ανοίξουν και στην Χαλκιδική ως την “καλοκαιρινή εκδοχή” τους»

Ο Γιάννης δηλώνει πως επιλέγει τον συγκεκριμένο προορισμό διότι είναι αρκετά κοντά και μπορεί εύκολα να μετακινηθεί με το αμάξι του. 

«Υπάρχουν χρονιές που λόγω συνθηκών δεν μπορώ να κανονίσω διακοπές κάπου πιο μακριά και η Χαλκιδική είναι η λύση είτε για αυθημερόν εξορμήσεις είτε για πολυήμερες διακοπές. Δεν θα έλεγα η ζωή είναι πιο οικονομική σε σχέση με κάποιο νησί, παρ’ όλα αυτά σίγουρα το γεγονός πως μπορείς να επισκεφθείς όποια περιοχή θες μόνο με το αμάξι σου βοηθάει πολύ. Επίσης υπάρχουν camping στα οποία μπορείς να μείνεις και να ξοδέψεις πολύ λιγότερα χρήματα από ότι αν επέλεγες κάποιο ξενοδοχείο. Φυσικά η νυχτερινή ζωή της Χαλκιδικής δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτήν της Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες και αυτός είναι ο λόγος που όλα τα κλαμπ είναι γεμάτα την high season. Μάλιστα υπάρχουν φορές που δεν μπορείς να μπεις σε κάποια μαγαζιά, αν δεν έχεις κάνει κράτηση νωρίτερα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Χαλκιδική σου προσφέρει εγγυημένη διασκέδαση και αν βρεθείς εκεί δεν πρόκειται ποτέ να βαρεθείς.»

michael-effendy-d4kalj-9cee-unsplash.jpg

Η Στέλλα που επιλέγει την Χαλκιδική τα καλοκαίρια για τις νυχτερινές της εξόδους αλλά και για τις διακοπές της αναφέρει:

«Διαλέγω για διασκέδαση την Χαλκιδική γιατί το καλοκαίρι μ’ αρέσει να είμαι κοντά στη θάλασσα και να νιώθω το καλοκαιρινό vibe, που στην πόλη δύσκολα μπορείς να έχεις. Πηγαίνοντας εκεί αλλάζεις παραστάσεις και ξεφεύγεις από την ρουτίνα. Τα μαγαζιά επίσης είναι πολύ μεγαλύτερα εκεί, είναι ανοιχτά και έχουν άλλο κόσμο. Στη Θεσσαλονίκη τα μόνα ανοιχτά μαγαζιά είναι οι ταράτσες»

Από την άλλη η Μαρίνα, που εργάζεται σε 24ωρο μαγαζί στην Φούρκα γνωρίζει πολύ καλά την κίνηση που υπάρχει τις νυχτερινές ώρες και τα ξημερώματα στην Κασσάνδρα. Όπως αναφέρει:

«Η Φούρκα, γενικά, δεν είναι ένα μέρος που έχει έντονη νυχτερινή ζωή, ωστόσο το μαγαζί που εργάζομαι αποτελεί πόλο έλξης για φοιτητές και νέους, επειδή είναι 24ωρο. Τα τελευταία χρόνια, η αλήθεια είναι, πως λόγω της πανδημίας και με τα νυχτερινά μαγαζιά να είναι κλειστά, δεν υπήρχε ιδιαίτερη κίνηση τα ξημερώματα. Ωστόσο, από το περσινό καλοκαίρι, πιστεύω πως η κατάσταση έχει αλλάξει και έχουμε γυρίσει στα δεδομένα της εποχής προ κορονοϊού. Οι νέοι που διασκεδάζουν στα νυχτερινά μαγαζιά της Χαλκιδικής είναι πάρα πολλοί. Οι Θεσσαλονικείς, σίγουρα, προτιμούν να επισκέπτονται την Χαλκιδική, όχι απλά τα Σαββατοκύριακα, αλλά και αυθημερόν, καθώς είναι ο πιο κοντινός προορισμός και εύκολα προσβάσιμος από την πόλη. 

Το μαγαζί, ιδίως τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, έχει πάρα πολύ δουλειά, ψήνουμε συνέχεια μπουγάτσες και πίτες. Μια φορά, μάλιστα, η κατανάλωση που έγινε τις βραδινές ώρες, ήταν τόσο μεγάλη, που ξεμείναμε και αναγκαστήκαμε να γυρίσουμε στη Θεσσαλονίκη το χάραμα για να προμηθευτούμε προϊόντα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ψήνουμε. Τα βράδια στο μαγαζί έρχονται κυρίως νέοι, άτομα ηλικίας από 15 έως 35 ετών. Μπαινοβγαίνουν για να φάνε κάτι, ύστερα από το ποτό τους ή ακόμα και μετά το σχόλασμα από τη δουλειά τους. Μπορώ να πως ότι αναμφισβήτητα ότι η νυχτερινή όψη της Χαλκιδικής και τα μαγαζιά της είναι ένας μεγάλος, και ο κυριότερος ανταγωνιστής ολόκληρης της Θεσσαλονίκης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα