Design

2021: Τα 10 υπέροχα Art Installations που ζηλέψαμε όλοι

Ας ρίξουμε μια προσεκτική ματιά σε αυτές τις 10 καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις για να δούμε τι τις κάνει τις καλύτερες του 2021, όλες έχουν κάτι σημαντικό να πουν.

Parallaxi
2021-τα-10-υπέροχα-art-installations-που-ζηλέψαμε-όλοι-853527
Parallaxi

Μετά το πέρας του εγκλεισμού, της μοναξιάς, της στασιμότητας, μετά από δυο χρόνια που δεν έμοιαζαν σε τίποτε με τα προηγούμενοι, οι καλλιτέχνες όλου το κόσμου επέστρεψαν, για να μας θυμίσουν πώς η τέχνη μπορεί να φωτίσει το σκοτάδι. Εμπνευσμένοι από την πανδημία, τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και τις απόμακρες περιοχές, δημιούργησαν θεαματικά installations που ερωτευτήκαμε με την πρώτη ματιά.

Ας ρίξουμε μια προσεκτική ματιά σε αυτές τις 10 καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις για να δούμε τι τις κάνει τις καλύτερες του 2021, όλες έχουν κάτι σημαντικό να σου πουν,το κάθε installation, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, στέλνει ένα μήνυμα στους θεατές και προκαλεί συγκίνηση με αδιαμφισβήτητο τρόπο.

Arc de Triomphe Wrapped των Christo and Jeanne-Claude

Ήταν ένα όνειρο του καλλιτεχνικού ντουέτου να τυλίξουν την εμβληματική Αψίδα του Θριάμβου του Παρισιού με το χαρακτηριστικό τους ύφασμά. Η Αψίδα του Θριάμβου όπως δεν την έχουμε ξαναδει, περιτυλιγμένη με ύφασμα που συγκρατείται από κόκκινα σχοινιά, ένα installation ορόσημο της δουλειάς των Christo and Jeanne-Claude. Για περίπου δύο εβδομάδες, το κοινό μπορούσε να απολαύσει το μνημείο κτίριο, να πλησιάσει αρκετά και να αγγίξει το έργο τέχνης, όπως ακριβώς θα ήθελαν οι δημιουργοί του.

In America. How Could This Happen της Suzanne Brennan Firstenberg

Ένα από τα πιο συγκινητικά installation της χρονιάς εγκαταστάθηκε στο National Mall. “In America. How Could This Happen…” δημιουργήθηκε από την Suzanne Brennan Firstenberg. Συνολικά, πάνω από 670.000 λευκές σημαίες τοποθετήθηκαν διάσπαρτες στην περιοχή, η καθεμία αντιπροσωπεύει μια χαμένη ζωή Αμερικανών. Αυτό το installation δεν είναι απλά έργο τέχνης, ήταν ένα μέρος για να θρηνήσουν οι άνθρωποι εκείνους που έχασαν την μάχη με την πανδημία. Με αυτόν τον τρόπο, η Firstenberg έδωσε στους ανθρώπους μια σημαντική διέξοδο για να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους μετά από αυτήν την κομβική και δραματική περίοδο της ιστορίας.

SEEINJUSTICE του Chris Carnabuci σε συνεργασία με Confront Art

Ο γλύπτης Chris Carnabuci συνεργάστηκε με την Confront Art και δημιούργησε προτομές των George Floyd, Breonna Taylor και John Lewis, ως απάντηση του καλλιτέχνη στα βίαια περιστατικών αστυνομοκρατίας που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ. Τα έργα κατασκευάστηκαν από 200 στρώματα ξύλου είδους αφρικανικού μαόνι, κομμένα σε λεπτές φέτες και επικαλυμμένα με αστραφτερό μπρούτζο, τοποθετήθηκαν στην Union Square της Νέας Υόρκης. Δουλεύοντας με τον αδερφό του Floyd, Terrance, η συλλογική ομάδα επιθυμεί να παντρέψει τα μνημεία με το κίνημα “Black Lives Matter. Ο σκοπός του συγκεκριμένου installation είναι να εξαπλωθεί σε όλη την Αμερική και τα έργα τέχνης να δημοπρατηθούν, με τα έσοδα αυτών να πάνε σε φιλανθρωπικό ίδρυμα που εκπροσωπεί τα δικαίωματα των ανθρώπων.

I Hope της Chiharu Shiota

Μετά από μια μακρά περίοδο απομόνωσης, ο Ιάπωνας καλλιτέχνης Chiharu Shiota ήθελε να μεταδόσει την ελπίδα στους άλλους. Συγκέντρωσε 10.000 γράμματα από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και τα κόλλησε με κόκκινη κλωστή. Εγκατεστημένα σε έναν πρώην εκθεσιακό χώρο στο Βερολίνο, τα αιωρούμενα νήματα δημιούργησαν έναν λεπτό ιστό για αυτές τις επιστολές που εξερευνούν τις ελπίδες των ανθρώπων για το μέλλον. Η εγκατάσταση δεν μπορούσε να είναι ανοιχτή μόνιμα στο κοινό, έτσι ο Shiota κάλεσε μουσικούς και χορευτές να δημιουργήσουν διαδραστικές παραστάσεις με το installation, οι οποίες στη συνέχεια μεταδόθηκαν στο διαδίκτυο.

Salt Cherry Blossoms του Motoi Yamamoto

Για την ατομική του έκθεση στο Μουσείο Τέχνης της πόλης Setouchi, ο Ιάπωνας καλλιτέχνης Motoi Yamamoto δημιούργησε ένα installation εμπνευσμένο από την μνήμη και συγκεκριμένα τις αναμνήσεις και τα σχέδια για το μέλλον, ερεθίσματα που δέχεται το ανθρώπινο μυαλό. Πάνω από 100.000 πεσμένα πέταλα από άνθη κερασιάς ενώθηκαν αρμονικά με αλάτι – ένα μέσο που ο Yamamoto χρησιμοποιεί συχνά, στην Ιαπωνία, το αλάτι έχει συνδεθεί με την κάθαρση από την αρχαιότητα. Η ευθραυστότητα του έργου συνδέεται με το νόημά του ό,τι η ζωή βαδίζει πλάι στην αστάθεια και μπορεί να αλλάξει σε μια στιγμή. Ο Yamamoto δημιούργησε έναν χώρο για να αναλογιστείτε τη ζωή και το νόημά της.

Human+Nature του Daniel Popper

Όταν ο καλλιτέχνης Daniel Popper εγκατέστησε τα πέντε μνημειώδη γλυπτά του στο The Morton Arboretum για την έκθεσή του Human+Nature, άλλαξε πλήρως το περιβάλλον των 1.7000 στρεμμάτων. Το έργο του είναι εμπνευσμένο από τη φύση, βοηθά τους επισκέπτες να ριζώσουν στην αποστολή του δενδροκομείου και να συνδεθούν με τα δέντρα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το UMI, ένα γλυπτό μιας μητρικής φιγούρας που αγκαλιάζει απαλά το έμβρυο στην κοιλιά της. Καθώς κοιτάζει κάτω, το σώμα της σχηματισμένο από αλληλένδετα κλαδιά, φαίνεται να σκέφτεται την επικείμενη μητρότητά της.

TikTok teamLab Reconnect των teamLab

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη teamLab (@teamlab)

Οι teamLab είναι γνωστοί για την απίστευτη, καθηλωτική εμπειρία τους στα installation. Αυτή τη φορά ανέβασαν ακόμη πιο ψηλά τον πήχη με μια εγκατάσταση που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το TikTok, η σύγχρονη πηγαίνει σε άλλο επίπεδο, δημιουργώντας μία φαντασμαγορική σάουνα. Στην έκθεση στο Τόκιο όπου και είναι εγκατεστημένο το θεαματικό έργο τέχνης, το installation εκμεταλλεύεται τη βαθιά κουλτούρα της σάουνας στην Ιαπωνία, οι επισκέπτες αυτού περνούν όλα τα στάδια της τελετουργίας.

Quantum Memories του Refik Anadol

Ο Digital artist Refik Anadol χρησιμοποιεί την τεχνολογία του cutting-edge, για να δημιουργήσει φαντασμαγορικά installation. Στις αρχές του 2021, δημιούργησε ένα έργο τέχνης για το NGV Triennial, χρησιμοποιώντας AI.Στην πραγματικότητα, πάνω από 200 εκατομμύρια εικόνες της φύσης χρησιμοποιήθηκαν για να συνδυάσουν Κβαντικές Μνήμες (το όνομα του installation). Το αποτέλεσμα ήταν ένα συναρπαστικό βίντεο set σε ένα τεράστιο πλαίσιο. Όπως είπε ο καλλιτέχνης στο My Modern Met, δουλεύοντας με αυτόν τον τρόπο «Η τεχνητή νοημοσύνη με αφήνει να ζωγραφίζω με ένα σκεπτόμενο πινέλο».

Grow του Daan Roosegaarde

Ο Ολλανδός σχεδιαστής Daan Roosegaarde είναι γνωστός για τα installation του που μας κάνουν να φανταστούμε έναν καλύτερο κόσμο.Η εγκατάσταση του Grow δεν αποτελεί εξαίρεση. Σε αυτό το έργο, μετέτρεψε ένα πράσο έκτασης 20.000 τετραγωνικών μέτρων σε έργο τέχνης με κόκκινους και μπλε φωτισμούς led. Αυτά τα φώτα όχι μόνο δίνουν στο χωράφι μια φουτουριστική εμφάνιση, αλλά αναδεικνύουν επίσης την ανάπτυξη των φυτών. Ο Roosegaarde χρησιμοποίησε διαφορετικές συχνότητες φωτός που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό των φυτών και αυξάνουν την αντοχή τους στα παράσιτα.Το έργο σηματοδοτεί την σχέση του ανθρώπου με την φύση.

CoExistence από τους Elephant Family και The Real Elephant Collective

Όταν οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί Elephant Family και The Real Elephant Collective συγκεντρώθηκαν για να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τα δεινά των ελεφάντων, δημιούργησαν αυτό το υπέροχο installation. 100 γλυπτά ελεφάντων lantana σε φυσικό μέγεθος που ταξίδεψαν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους σχετικά με την αρνητική επιρροή που έχουν οι ίδιοι στους γκρι ευγενικούς γίγαντες, του ζωικού βασιλείου. Τα γλυπτά δημιουργήθηκαν στην Ινδία, είναι χειροποίητα από κοινότητες ιθαγενών, στη συνέχεια έκαναν το μακρύ ταξίδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτέθηκαν σε πολλά μέρη πριν εγκατασταθούν στο Λονδίνο για την γνωστή έκθεση στα Royal Parks και την Berkley Square. Όταν το ταξίδι τους τελείωσε οι ξύλινοι ελέφαντες επιστράφηκαν στην βάση τους, δηλαδή στην Ινδία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα