Featured

3 Θεσσαλονικιές Vegeterian και ένας Chef μας πείθουν για αλλαγή σελίδας στο φαγητό

Πως ζούνε σήμερα 3 Θεσσαλονικιές Vegeterian, ποιες είναι οι επιλογές τους και πως τις συμβουλεύει ένας μάγειρας. 

Μυρτώ Τούλα
3-θεσσαλονικιές-vegeterian-και-ένας-chef-μας-πείθου-837307
Μυρτώ Τούλα

Πριν από περίπου 3 χρόνια, υπήρξα vegeterian από επιλογή. Όλα είχαν ξεκινήσει από ένα video το οποίο έδειχνε με ανατριχιαστική λεπτομέρεια πώς σκοτώνονται τα ζώα για να γίνουν η τροφή μας, έτσι πήρα την απόφαση να κόψω το κρέας και το ψάρι. Η διατροφή μου άλλαξε ραγδαία, τότε θυμάμαι πως δεν υπήρχαν και αρκετά υποκατάστατα όποτε πιεζόμουν αρκετά, ωστόσο για την ιστορία έχασα περίπου 10 κιλά και το σώμα μου απέβαλλε κάθε πιθανή τοξίνη. Αν είχα επιλογή θα το συνέχιζα μέχρι και σήμερα, ωστόσο ένα πρόβλημα υγείας στάθηκε εμπόδιο και με ανάγκασε να γυρίσω στον παλιό τρόπο ζωής.

Αυτά που δεν θα ξεχάσω ποτέ από εκείνη την περίοδο αφορούν τις ατάκες που άκουγα από τα κοντινά μου πρόσωπα. Θα αφηγηθώ λοιπόν μία ανάμνηση μου, Χριστούγεννα 2017, στο χωριό, μεγάλο οικογενειακό τραπέζι κι εγώ έχω πάρει την απόφαση να πω στην γιαγιά μου (πλήγμα μεγάλο) πως δεν τρώω κρέας. Το ανακοινώνω λοιπόν και ακολουθούν οι κλασικές ατάκες μίας ελληνίδας γιαγιάς του στιλ ”Θα αρρωστήσεις, τι βλακείες είναι αυτές” κλπ κλπ κλπ. Ο παππούς δίνει βήμα για να φτάσουμε κοντά στο αποκορύφωμα, ”το αρνάκι είναι σαν καρπούζι ελαφρύ και δροσερό. Δοκίμασε και θα αλλαξοπιστήσεις.” Έχοντας ήδη πάρει 2 βαθιές ανάσες μπαίνει η γειτόνισα του διπλανού σπιτιού με μία κατσαρόλα στα χέρια της και λέει ”Αυτός είναι ο Φρέντι τον έσφαξα το πρωί.” Όπως καταλαβαίνετε εκεί τα είδα όλα.

Πριν συνεχίσεις την ανάγνωση ας σου ξεκαθαρίσω κάτι: 

  • Pescatarian ονομάζεται το άτομο που από τα ζωικά προϊόντα καταναλώνει μόνο θαλασσινά.
  • Vegan ονομάζεται το άτομο που δεν καταναλώνει καθόλου ζωικά προϊόντα.
  • Vegetarian ονομάζεται το άτομο που από τα προϊόντα ζωικής προέλευσης καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και μέλι. Για να δούμε όμως πως ζούνε σήμερα 3 Θεσσαλονικιές Vegeterian, ποιες είναι οι επιλογές τους και πως τις συμβουλεύει ένας μάγειρας.

Η Μαρία Ζαφειρίου, είναι Δημοσιογράφος και μένει στην Θεσσαλονίκη όπως λέει η μετάβαση της σε vegeterian έγινε ασυνείδητα δεν το είχε στο μυαλό της. Έχει την αίσθηση όπως λέει, πως η συγκατοίκηση με τον σκυλό της αλλά και οι εικόνες για τη «ζωή» των προς σφαγή τετράποδων την επηρέασαν σημαντικά.

Όσον αφορά ενδεχόμενες διαφορές στην λειτουργία του σώματος της η Μαρία σχολιάζει πως: ”Δεν έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερα, παραμένω υγιής οι αιματολογικές εξετάσεις είναι καλές, οι αντοχές μου οι ίδιες. Δεν θα έλεγα πως η έλλειψη κρέατος από τη διατροφή μου προκάλεσε οποιεσδήποτε επιπτώσεις στην υγεία μου, το σώμα μου. Σίγουρα είχε θετικές επιπτώσεις στη ψυχή μου. Κοιμάμαι με ένα «βάρος» λιγότερο στη συνείδησή μου. Φυσικά υπάρχουν στιγμές που ”λύγισα.” Επειδή ακριβώς δεν το κάνω απολύτως συνειδητά έχω φάει παστίτσιο, κάποιο αλλαντικό σε τοστ. Κάτι που σαφέστατα θα μπορούσα να έχω αποφύγει.”

Σε αυτήν την απόφαση η ίδια εξηγεί πως δεν υπήρχαν ιδιαίτερες αντιδράσεις εξηγώντας πως πάντα υπάρχει ένα πιάτο χωρίς κρέας και για εκείνη, χιουμοριστικά και γελώντας αναφέρει πως δε μένει νηστική. Κάποιοι γνωστοί της ίσως το σχολίασαν δεικτικά, όταν είπε ότι δε μπορεί να βλέπει φωτογραφίες με σουβλισμένα αρνιά, αλλά δεν ασχολήθηκε. Πιστεύει πως ο καθένας έχει τη δική του στάση ζωής.

Οι επιλογές για έναν vegeterian είναι πολλές όπως εξηγεί η Μαρία: ”Δηλαδή οι τηγανιτές πατάτες με φέτα και αγγουροντομάτα δεν είναι ένα θεσπέσιο γεύμα? Άπειρα μαγειρευτά χωρίς κρέας, ζυμαρικά, σαλάτες χορταστικές και νοστιμότατες, πίτσες… Όρεξη να έχεις και οι επιλογές είναι πολλές. Tα αυγά ήταν εκείνα που δεν μπορούσα να αποχωριστώ, αλλά βλέπω πως και αυτά τα αποχωρίζομαι σιγά-σιγά από τις διατροφικές μου συνήθειες. Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια γνώρισα, εκτιμώ και αγαπώ το αβοκάντο, την κόκκινη κολοκύθα, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς. Το αγαπημένο μου φαγητό είναι τα γεμιστά, τα ορφανά φυσικά (γέλια). Πιστεύω πως οι συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές δεν έχουν «καλό» ή «κακό». Ο καθένας για τους δικούς του λόγους αποφάσισε να μην τρώει συγκεκριμένες τροφές. Είναι στάση ζωής. Απλά.”

Η Κατερίνα είναι 22 χρονών, Θεσσαλονικιά και σπουδάζει Αρχιτεκτονική στην Ξάνθη. Δεν ήταν ποτέ κατά της ιδέας των vegeterian, στην πραγματικότητα, πάντα θαύμαζε εκείνους που είχαν αυτή την στάση ζωής αλλά δεν είχε μπει ποτέ στην διαδικασία να το τολμήσει καθώς δεν ταυτιζόταν σε μεγάλο βαθμό.

Για εκείνη όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2020 κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown: ”Βρισκόμουν στο σπίτι και έβλεπα Netflix όταν ένα ντοκιμαντέρ τράβηξε την προσοχή μου. Το ντοκιμαντέρ λεγόταν “Cowspiracy” και διερευνά το αντίκτυπο της βιομηχανίας του κρέατος στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή καθώς και τις πολιτικές γνωστών ΜΚΟ πάνω στο θέμα. Ανακαλύπτοντας όλες αυτές τις πτυχές και τα επιστημονικά δεδομένα που κάνεις δεν συζητά καθώς και την ωμή βία και εκμετάλλευση που δέχονται τα ζώα στην συγκεκριμένη βιομηχανία με έκανε να αναθεωρήσω τις συνήθειες μου και να πάρω την απόφαση να σταματήσω την κατανάλωση κρέατος από εκείνη την μέρα μέχρι και σήμερα. Έχω παρατηρήσει πως διαθέτω περισσότερη ενέργεια πλέον και τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων βγαίνουν ίδια αν όχι καλύτερα.”

Aναφερόμενη στο αν ένας vegeterian έχει επιλογές η Κατερίνα σχολιάζει πως δεν υπάρχουν  τόσες πολλές σε σύγκριση με άλλες πόλεις της Ευρώπης ή και την Αθήνα αλλά υπάρχουν κάποια πολύ καλά στέκια όπως για παράδειγμα το Roots ή το Falafel.

Όσον αφορά τις τροφές που δεν μπορούσε να κόψει και εκείνες που ανακάλυψε τον τελευταίο χρόνο που είναι vegeterian σχολιάζει: ” Η τροφή που δεν μπορούσα να κόψω ήταν σίγουρα το κοτόπουλο καθώς έτρωγα συνέχεια και είναι και η πιο δύσκολη ζωική τροφή να αντικαταστήσεις ωστόσο υπάρχουν πολλοί τρόποι εάν ψαχτείς. Ανακάλυψα πως υπάρχουν πάρα πολλά υποκατάστατα του κρέατος από φυτικά υλικά , επιπλέον αυτή μου η απόφαση με ώθησε να ασχοληθώ περισσότερο και με την μαγειρική καθώς ανακάλυπτα συνεχώς νέες συνταγές. Βέβαια, οι υποκατάστατες τροφές από συγκεκριμένες εταιρίες τύπου “Beyond Meat” είναι ακριβότερες ωστόσο τα λαχανικά , τα όσπρια και τα ζυμαρικά είναι ως γνωστών πολύ οικονομικά.”

Είναι κατανοητό πως η κατανάλωση κρέατος είναι κάτι το οποίο είναι βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα μας για χιλιάδες χρόνια και είναι μια συνήθεια που δύσκολα αλλάζει, όμως η Κατερίνα θα προσπαθήσει να σε πείσει να πας ένα βήμα παρακάτω: ”Bρισκόμαστε σε ένα σημείο της ανθρώπινης ιστορίας που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως μπορεί κάποιος να ζήσει μια υγιέστατη ζωή με την απουσία του κρέατος από την διατροφή του. Κατά τη άποψή μου όλο το μυστικό είναι να καταλάβει κάνεις τους λόγους πίσω από αυτή την στροφή , μια από τις πληροφοριες που αρχικά με σόκαραν είναι πως αναλογικά από τα 60.000.000.000 ζώα που σκοτώνει ο άνθρωπος για τροφή τα 12.000.000.000 καταλήγουν στα σκουπίδια, συν την συμβολή στην κλιματική αλλαγή και πολλών άλλων πληροφοριών είναι καιρός να αναλογιστούμε εάν η γεύση παίζει τελικά τόσο σημαντικό ρόλο. Με την σωστή ενημέρωση πάνω στο θέμα και με ανοιχτό μυαλό μπορεί ο καθένας να συμβάλει όσο γίνεται και όσο μπορεί σε ένα ενδεχομένως καλύτερο μέλλον.”

H Σοφία, ”μπήκε” στον Vegan τρόπο ζωής πριν 4 χρόνια και τον επέλεξε κυρίως για ηθικούς λόγους, όπως λέει, δεν παρατήρησε καποια ιδιαίτερη αλλαγή τονίζωντας πως επειδή κάνει εξετάσεις κάθε χρόνο βγαίνουν όλες τελειες.

Για τις στιγμές που λύγισε η Σοφία σχολιάζει: ”Κρέας δεν θα έτρωγα ποτέ , μου φαίνεται αδιανόητο και δε νομίζω να αλλάξει αυτό και πότε. Έχει τύχει να φάω όμως φαγητό που είχε μαγειρεύει με βούτυρο από έξω όπως . Όπως επίσης έχει τύχει να φάω και κασέρι. Η τροφή που δυσκολεύτηκα να κόψω ήταν το τυρί. Τις πρώτες ημέρες αισθανόμουν ενθουσιασμένη με την επιλογή μου, όσον αφορά το κόστος της vegan ζωής είναι πάνω κάτω το ίδιο. Από τα αγαπημένα μου vegan φαγητά είναι οι πένες που τις συνδιαζω με σαλάτα ,τα γεμιστα χωρίς κιμά και τα ψητά λαχανικά”

Όπως λέει η Σοφία ο καθένας μπορεί να κάνει την έρευνα του και να αποφασίσει τι θα ήταν καλύτερο γι αυτόν.:Oι αποδείξεις και τα επιχειρήματα υπάρχουν παντού για κάποιον που τον ενδιαφέρει να ακολουθήσει τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Αρχικά ηθικοί, με το να είσαι βιγκαν επιλέγεις να μην συμμετέχεις έμμεσα στην κακοποίηση των ζώων, όταν κιολας αυτό αποδεδειγμένα δεν είναι απαραίτητο για την επιβίωση σου. Επίσης σαν οργανισμοί είμαστε φτιαγμένοι όπως είναι φτιαγμένα τα φυτοφάγα ζώα ούτε καν όπως τα  πανφαγα , πχ τα δόντια μας , τα έντερα μας , είναι όπως των φυτοφάγων. Και τέλος πολλές αρρώστιες και καρκινοι μπορεί να είχαν αποφευχθεί αν αποφεύγαμε πολλες ανθυγιεινες ζωικές τροφές.”

O Γιάννης Ιωαννίδης, σεφ της Θεσσαλονίκης δίνει την δική του οπτική στη ζωή των Vegan και των Vegeteris σχολιάζοντας πως: ”Eνας vegetarianη veganέχει περισσότερες επιλογές από ότι στα προηγούμενα χρόνια , από τα ράφια των σούπερ μαρκετ μέχρι μενού εστιατορίων όπως επίσης οι συνάδελφοι μου είναι πιο ενημερωμένοι και διαβασμένοι για αυτήν την σπουδαία διατροφική ομάδα.”

To αγαπημένο του vegeterian φαγητό και εκείνο που συστήνει ανεπιφύλακτα είναι τα μακαρόνια με κιμά σόγιας και vegan παρμεζάνα. Ξεκαθαρίζει πως οι υποκαταστατες τροφές για κρέας είναι τα μανιτάρια, τα φασολιά, οι φακές σαΐταν και το tofu ενώ για το ψάρι o ίδιος φτιάχνει vegan κροκέτες ψαριού με πατάτα ,κολιανδρο , φύλλα Nori, σάλτσα σόγιας ,τζιντζερ και φρέσκα κρεμμύδια. Εκείνα που πρέπει να δοκιμάσετε εκείνοι που είστε vegan και οι άλλοι που δεν είστε, είναι το παστίτσιο με κιμά μανιταριών ,σούπα βελουτέ με μπρόκολο και το burger από παντζάρι!

Ο τρόπος της vegan και vegeterian ζωής εξελίσσεται διαρκώς. Και ενδεχομένως να είναι πιο γευστικός από τον πατράδωτο. Σίγουρα όμως είναι πιο οφέλειμος για το περιβάλλον. Σύμφωνα με έρευνες, η χορτοφαγία αδιαμφισβήτητα έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό, αφού με τις διαθέσιμες επιλογές τροφών το άτομο ακολουθεί έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Η πληθώρα των φυτικών ινών που τη χαρακτηρίζει, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόσληψη πολλών σημαντικών φυσικών θρεπτικών συστατικών, ενώ παράλληλα η μείωση της πρόσληψης κρέατος συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και της πίεσης προστατεύοντας την καρδιά, ενώ μειώνεται και ο κίνδυνος σχηματισμού πέτρας στα νεφρά, λόγω της μειωμένης έκκρισης οξαλικών και ουρικού οξέος.

Επιπλέον, οι χορτοφάγοι τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, αφού η διατροφή τους είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε λίπος και συνεπώς σε θερμίδες. Τέλος, η χορτοφαγία φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου, τόσο με την αποφυγή των βλαβερών ζωικών προϊόντων (ζωικά λίπη, χημικά και φάρμακα) όσο και με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος που προσφέρει η πληθώρα των προσλαμβανόμενων θρεπτικών συστατικών από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τί λες; Θα αλλάξεις το πρόγραμμα που τρέφεσαι; 

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα