Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: Μνημείο Ηρακλή του Ευθύμιου Καλεβρά

Έξω από το Ιβανώφειο Κλειστό Γυμναστήριο του Ηρακλή στην οδό Αγίου Δημητρίου στέκει το Μνημείο του Ηρακλή αφιερωμένο στην ιστορία και στις επιτυχίες της ομάδας.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-μνημείο-644711
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Η ομάδα του Ηρακλή έχει μακρά ιστορία στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο διασημότερος παίχτης της, ο Ιβάνωφ, έχει δώσει το όνομα του στο γήπεδο του Ηρακλή, το Ιβανώφειο, ενώ άγαλμα του κοσμεί την οδό Λαγκαδά. Έξω από το Ιβανώφειο Κλειστό Γυμναστήριο του Ηρακλή, στην οδό Αγίου Δημητρίου, στέκει το Μνημείο του Ηρακλή, αφιερωμένο στην ιστορία και στις επιτυχίες της ομάδας.

Τοποθετήθηκε στο σημείο το 1995, είναι φτιαγμένο από μάρμαρο και αποτελείται από μια μπάλα ποδοσφαίρου στην οποία αναγράφετε «40 χρόνια ΗΡΑΚΛΗΣ» και μαρμάρινες καμπύλες, οι οποίες σχηματίζουν ένα δάφνινο στεφάνι που στο κέντρο του με μαύρο μάρμαρο αγκαλιάζουν το γράμμα Η.

Αριστερά υπάρχει η μορφή του Χαραλαμπίδη και η αναφορά του τίτλου του προέδρου. Ο Παναγιώτης Χαραλαμπίδης, γεννημένος στις 18 Ιουλίου 1938 στην Θεσσαλονίκη, αγωνιζόταν σαν αμυντικός στην ομάδα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα σπούδαζε Ιατρική. Αποκτήθηκε από την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1963. Κατέγραψε τρεις επίσημες συμμετοχές στο Πρωτάθλημα Ελλάδας της περιόδου 1963-64. Το καλοκαίρι του 1964 αποχώρησε από την ΑΕΚ, επέστρεψε και πάλι στην ομάδα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στην οποία χρημάτισε και Πρόεδρος αρκετά χρόνια αργότερα.

Το μνημείο είναι τοποθετημένο σε μαρμάρινη βάση περιτριγυρισμένο από γρασίδι. Το γεγονός ότι βρίσκεται εντός του γηπέδου κόβει την θέα προς αυτό και δεν το αναδεικνύει. Στην επιγραφή του αναφέρεται πως πρόκειται για μια ιδέα του Τάσου Κακογγιάννη που φιλοτέχνησε ο Καλεβράς και η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε από το καλλιτεχνικό εργαστήριο μαρμάρου Φύλακτος.

Ο Ευθύμιος Καλεβράς γεννήθηκε στην Πιερία το 1929 και απεβίωσε στην Θεσσαλονικη το 2011. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα το 1967 και άρχισε να συμμετέχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Φιλοτέχνησε κατόπιν παραγγελίας πολλές προτομές και ανδριάντες. Πολλά γλυπτά του κοσμούν την Θεσσαλονίκη όπως η προτομή του Μανόλη Ανδρόνικου, του Νικολάου Κασομούλη, το μνημείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Σταυρούπολης, το Μνημείο του Πόντιου Παπά και Δασκάλου. Πολλά γλυπτά του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα