Featured

Ανακαλύψτε τα γλυπτά της πόλης: Ούλωφ Πάλμε

Το πάρκο Ούλωφ Πάλμε αποτελεί τμήμα των εκτάσεων της οικογένειας Γεωργιάδη.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-γλυπτά-της-πόλης-ούλωφ-π-706789
Γιώργος Τσιτιρίδης
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις στης πόλης και αποτελούν αναπόσπαστό κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι ομπρέλες του Ζογγγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά μερικά είναι πολυφωτογραφιμένα άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες ακίνητα και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Το πάρκο Ούλωφ Πάλμε αποτελεί τμήμα των εκτάσεων της οικογένειας Γεωργιάδη και βρίσκεται στην Νέα Κρήνη στην πλάζ Αρετσού. Εκεί πλησίον του νοσοκομείου Παναγία βρίσκεται και ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο η περίφημη βίλα Γεωργιάδη που ανήκει στην οικογένεια Γεωργιάδη, της οποίας κύρια επαγγελματική δραστηριότητα ήταν η ζυθοποιία.

Μετά από συμφωνία με τον δήμο Καλαμαριάς ένα μέρος κτίστηκε και έγιναν πολυκατοικίες πολυτελείας και το υπόλοιπο μετετράπη σε πάρκο το γνωστό πάρκο Ουλωφ Πάλμε.

Σε ένα ύψωμα καλυμμένο από μάρμαρο σε πέτρινη βάση στέκει η προτομή του Ούλωφ Πάλμε φτιαγμένη από μπρούντζο. Το πάρκο που φέρει το όνομα του ανακαινιστικέ την άνοιξη του 2020 η νέα του εικόνα είναι εντυπωσιακή και είναι διαθέσιμο και πάλι στο κοινό.

Γιώργος Τσιτιρίδης

Ο Σβεν Ούλωφ Γιοαχίμ Πάλμε (Sven Olof Joachim Palme, 30 Ιανουαρίου 1927 – 28 Φεβρουαρίου 1986) ήταν Σουηδός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και πρωθυπουργός. Υπήρξε ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από το 1969 έως το 1986 και Πρωθυπουργός της Σουηδίας από τον Οκτώβριο του 1969 ως τον Οκτώβριο του 1976 και μαζί με Υπουργική Κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 1982. Ο Πάλμε δολοφονήθηκε το 1986 και στη θέση του τον διαδέχτηκε ο Ίνγκβαρ Κάρλσον.

Ο Πάλμε ήταν ένας πολιτικός με ισχυρές πολιτικές θέσεις που προκαλούσε συζητήσεις στη διεθνή σκηνή: η οξεία κριτική του εναντίον των ΗΠΑ για τον πόλεμο του Βιετνάμ, οι εκστρατείες του εναντίον της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, η καταδίκη του απαρτχάιντ, η συνάντησή του με τον Φιντέλ Κάστρο της Κούβας, έκαναν βέβαιο το γεγονός πως ο Πάλμε διέθετε μεγάλο αριθμό εχθρών στο εξωτερικό. Αλλά και εντός της χώρας του, οι αριστερές απόψεις του δημιούργησαν μεγάλη εχθρότητα από τους δεξιούς της Σουηδίας.

Γιώργος Τσιτιρίδης

Την εποχή του θανάτου του ο Πάλμε είχε κατηγορηθεί ως φιλο-σοβιετικός και πως δεν προστάτευε τα συμφέροντα της Σουηδίας. Ο Ούλωφ Πάλμε συχνά κυκλοφορούσε χωρίς καμία προστασία από σωματοφύλακες, και η νύχτα της δολοφονίας του ήταν μία από αυτές τις περιπτώσεις. Επιστρέφοντας πεζός στο σπίτι του από έναν κινηματογράφο με τη σύζυγό του Λίσμπετ στον κεντρικό δρόμο Σβεαβέγκεν (Sveavägen) της Στοκχόλμης, γύρω στα μεσάνυχτα της 28 Φεβρουαρίου 1986, το ζευγάρι έπεσε θύμα επίθεσης από έναν δολοφόνο. Ο Πάλμε πυροβολήθηκε δύο φορές στο στομάχι, και η σύζυγός του στην πλάτη.

Γιώργος Τσιτιρίδης

Μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο αλλά ήταν νεκρός όταν έφτασε. Η κυρία Πάλμε θεραπεύτηκε από τον τραυματισμό της και ανάρρωσε. Ο δολοφόνος δραπέτευσε προς τα ανατολικά στη διασταύρωση Τουννελγκάταν και εξαφανίστηκε.

Στις 10 Ιουνίου 2020 Σουηδοί εισαγγελείς κατονόμασαν τον γραφίστα Στιγκ Ένγκστρεμ (γνωστό και με το ψευδώνυμο «ο άνθρωπος της Skandia» από την εταιρεία Skandia στην οποία εργαζόταν) ως βασικό ύποπτο της δολοφονίας του Πάλμε. Επειδή ο Ένγκστρεμ πέθανε το 2000 (από αυτοκτονία) και δεν υπήρχαν περαιτέρω ερευνητικά ή ποινικά μέτρα που μπορούσαν να εφαρμοστούν, η υπόθεση έκλεισε και επίσημα.

Ονοματοδοσίες δρόμων και προτομές του θα συναντήσει κανείς και σε άλλες χώρες πέραν της Σουηδίας όπως άλλωστε και στην Ελλάδα. Την περίοδο της δολοφονίας του ήταν σε άνοδο τα σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και ο Ούλωφ Πάλμε διατηρούσε καλές σχέσεις με τους αρχηγούς κομμάτων και πρωθυπουργούς άλλων χωρών.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε στενή σχέση και φιλία με τον Σουηδό πρωθυπουργό. Μάλιστα συμμετείχαν μαζί στην «Πρωτοβουλία των έξι» μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ινδίας Ιντιρα Γκάντι και τον πρόεδρο του Μεξικού Μιγκέλ ντε λα Μαντρίντ, της Αργεντινής Ραούλ Αλφονσίν και της Τανζανίας Τζούλιους Νιερέρε. Μετά την δολοφονία του έγινε σύμβολο αντίστασης και ο φίλος του Αντρέας Παπανδρέου τον τίμησε δεόντως ονοματίζοντας δρόμους πλατείες και στήνοντας προτομές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα