Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Εθνική Τράπεζα, Πλατεία Δημοκρατίας
Η ιστορία του και ποια θα είναι η επόμενη μέρα του.
Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτίρια σύμβολα της πόλης.
Το κτίριο της παλιάς Εθνικής τράπεζας στην πλατεία Δημοκρατίας (πλατεία Βαρδαρίου) γωνία με την οδό Κωστή Μοσκώφ, σε σχέδια του Eli Modiano, χτίστηκε από Ιταλούς αρχιτέκτονες το 1934, για να στεγαστεί η Ιταλική Βασιλική Οικοκυρική Σχολή «Alessandro Manzoni».
Από το 1896 και μέχρι και το 1924, οπότε και μεταφέρθηκε στην οδό των Εξοχών (Β. Όλγας), υπήρχε στο ίδιο σημείο η Γερμανική σχολή.
Το 1924, το οικόπεδο αγοράστηκε από το Ιταλικό δημόσιο και το κτίριο κατεδαφίστηκε για να ανεγερθεί εκ νέου η Οικοκυρική σχολή.
Σύμφωνα με απογραφή που διενήργησε η Ιταλική πρεσβεία Αθηνών τον Δεκέμβριο του 1941, οι μαθήτριες πού φοιτούσαν στη σχολή ήταν 48, από τις οποίες μία Ιταλίδα, 32 Ελληνίδες και 15 άλλων εθνικοτήτων.
Ως προς το θρήσκευμα, ήταν δύο καθολικές, 28 ορθόδοξες και 18 άλλου θρησκεύματος. Λειτούργησε ως σχολείο μέχρι το 1940, μετατράπηκε σε κτίριο ασφαλείας και κρατητήριο μέχρι και τη χούντα, με καταστήματα στο ισόγειο, όπως καφενεία, ζαχαροπλαστεία, με πιο γνωστό τον Τερκενλή.
Λειτούργησε για ένα διάστημα ως στρατοδικείο στον Εμφύλιο. Το κτίριο αγόρασε από το Ιταλικό δημόσιο η Εθνική τράπεζα και στέγασε ένα από τα καταστήματά της την δεκαετία του 1990.
Σήμερα, στα 2.055 m², η εταιρία Αzate, όπως ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της, σχεδιάζει να χτίσει πολυώροφο κτίριο συνολικού εμβαδού 8.700 m² με parking 60 θέσεων.
Στο νέο κτίριο διατηρήθηκαν οι κύριες όψεις του παλαιού διώροφου κτίσματος της Εθνικής Τράπεζας με απόφαση του ΥΠ.ΠΟ. και θα κατασκευαστούν υπό μορφή εμφανών υαλοστασίων οι υπόλοιποι τρεις όροφοι (3ος-6ος).
Το έργο καθυστερεί γιατί κατά την ανασκαφή για την θεμελίωση του νέου κτίσματος βρέθηκαν αρχαία και σταμάτησαν οι εργασίες κατασκευής με αποτέλεσμα να χάσκει ως μια μαύρη τρύπα, ένα μνημείο μιας άλλης εποχής από το οποίο δεν έμεινε τίποτα πια εκτός από τις πόρτες και τα παράθυρα που ταξιδεύουν την ματιά σου σε έναν άλλο κόσμο.