Featured

Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Μέγαρο Γκατένιο-Φλορεντίν, Τσιμισκή 15

Η ιστορία του 5όροφου κτιρίου που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκτικισμού.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-κτίρια-της-πόλης-μέγαρο-845555
Γιώργος Τσιτιρίδης

Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.

Πρόκειται για ένα κτίριο που δεσπόζει επιβλητικό στην οδό Αγίου Μηνά 18 και είναι ορατό επίσης από την οδό Τσιμισκή και Βενιζέλου λόγω των τριών συνολικά προσόψεων του.

Το κτίριο χτίστηκε το 1925 στο οικόπεδο με αριθμό 127/4 της πυρίκαυστης ζώνης, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.

Τα σχέδια της οικοδομής υλοποιήθηκαν από τον μηχανικό Ζόζεφ Πλεϋμπέρ σε συνεργασία με τον H. Hernandez ενώ ιδιοκτήτες του οικοπέδου ήταν ο Μωύς Α. Γκατένιο και ο Ιακώβ Φλωρεντίν.

Ο πρώτος ήταν έμπορος κοσμημάτων και ρολογιών, μέλος της ομόρρυθμης εταιρίας «Μ. Γκατένιο & Σία», αποτελούμενης από τον ίδιο, τον αδερφό του Αλβέρτο και τον Σεμτώβ Δ. Σαλτιέλ.

Ο δεύτερος ιδιοκτήτης μπορεί να ταυτιστεί με δύο πρόσωπα. Ο Ιακώβ Φλωρεντίν του Ισαάκ ήταν Έλληνας υπήκοος, έμπορος υφασμάτων που άνοιξε κατάστημα στην οδό Βεροίας 9 πριν από το 1919.

Το 1921 συνεταιρίσθηκε με άλλον έμπορο, και η επιχείρηση πήρε την επωνυμία «Λαζάρ Χασσίδ και Σία». Άλλος πιθανός συνιδιοκτήτης ήταν ο Ιακώβ Φλωρεντίν του Ιωσήφ, έμπορος δερμάτων για υπόδηση. Ήταν μέλος της εταιρίας «Ιακώβ Ιωσήφ Φλωρεντίν & Σία» μαζί με τον Σολομώντα Σαμπετάι Σαδή.

Τα αρχικά σχέδια το 1924 είχαν γίνει για κτήριο γραφείων και στη συνέχεια αναπροσαρμόστηκαν για να στεγαστεί η Εθνική Τράπεζα. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα, το κτίριο στέγασε γραφεία, βιοτεχνίες, τράπεζες, το πρώτο καφεκοπτείο του Λουμίδη και άλλες επιχειρήσεις.

Η εξέχουσα θέση του κτιρίου στον ιστό της πόλης τονίζεται με τους δύο πύργους στις γωνίες του οικοπέδου (Τσιμισκή – Βενιζέλου και Βενιζέλου – Αγίου Μηνά), οι οποίοι στεγάζονται με πρισματικές στέγες. Η καθεμία από τις όψεις στις οδούς Τσιμισκή και Αγίου Μηνά φέρουν αξονική προεξοχή (έρκερ), η οποία καλύπτεται με στέγη, ανάλογη αυτής των πύργων.

Το 5όροφο κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκτικισμού καθώς συνδυάζει στοιχεία από διαφορετικά αρχιτεκτονικά ρεύματα, όπως το γαλλικό ροκοκό, ο νεοκλασσικισμός, βιομηχανικός σχεδιασμός, κ.α. και έτσι βλέπουμε στοιχεία όπως κιονόκρανα, θυρεοί και καμπύλες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του.

Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο με δέκα καταστήματα, μεσοπάτωμα και τρεις ορόφους γραφείων. Χαρακτηρίζεται από τις γωνιαίες διαμορφώσεις των όψεων που καταλήγουν σε πυργίσκους με την τυπική τραπεζοειδή στέγαση, καλυμμένη με ειδικές φολίδες μόλυβου. Όλο το κτίριο οργανώνεται γύρω από ένα υαλοσκέπαστο αίθριο, όπως όλα σχεδόν τα μέγαρα της εποχής του. Η κάτοψή του είναι ορθογώνια, συμμετρική ως προς τους τρεις άξονες του κτιρίου και οργανώνεται γύρω από ένα κεντρικό χώρο, τη «μεγάλη αίθουσα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην τεχνική έκθεση του Πλεϋμπέρ.

Ο χώρος αυτός στον τελευταίο όροφο καλύπτεται με μεταλλική υπερυψωμένη τετράρριχτη στέγη.

Στον πρώτο όροφο του κτιρίου λειτουργεί ο υπέροχος χώρος συνεδριάσεων 1% που φιλοξενεί εκδηλώσεις, συνέδρια και ημερίδες σε υπέροχους εκλεκτικιστικούς χώρους που συνδυάζουν τη σύγχρονη αισθητική με την αρχοντιά και ομορφιά του κτίσματος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα