Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Τσιμισκή 23 με Κομνηνών
Βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου και της αγοράς, δίπλα σε άλλα σωζόμενα διατηρητέα κτίρια.
Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.
Πρόκειται για κτίριο που βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου και της αγοράς, δίπλα σε άλλα σωζόμενα διατηρητέα κτίρια.
Στον φάκελο του οικοπέδου 11/1 (με ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου 1927) στο οποίο φέρονται ως ιδιοκτήτες οι Σαμουήλ Μορδώχ και Χαΐμ Μπενρουμπή σώζονται προσχέδια (κατόψεις και όψεις) με μολύβι, από το μηχανικό Ζακ Μωσσέ που σχεδίασε και το κτίριο Μπενρουμπή στην οδό Καποδιστρίου. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1929.
Κατά την οικοδόμηση του κτιρίου, το Γραφείο Σχεδίου Πόλης διέκοψε επανειλημμένα τις εργασίες, αρχικώς διότι δεν είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια και εν συνεχεία διότι είχαν γίνει τροποποιήσεις της.
Από τους 5 ορόφους που προέβλεπε το σχέδιο κατασκευάστηκαν τελικός οι τρεις. Δεν κατασκευάστηκε ο περιμετρικός εξώστης στον πρώτο όροφο, ενώ το προεξέχον γείσο του τρίτου ορόφου κατασκευάστηκε στο πέρας του δεύτερου ορόφου. Διατηρήθηκαν οι βασικές χαράξεις των όψεων με την λοξότμητη πλευρά στη γωνία των οδών Τσιμισκή και Κομνηνών.
Πρόκειται για τριώροφο κτίριο του Ευρωπαϊκού εκλεκτικισμού. Έχουν διατηρηθεί νεοκλασικά στοιχεία όπως ο διαχωρισμός βάση-κορμός-στέψη, ρυθμική επαναληπτικότητα των ανοιγμάτων, συμμετρία, γεισόποδες και φουρούσια.
Η χάραξη στο επίχρισμα μιμείται σύστημα ισόδομης δόμησης. Τα περίτεχνα κάγκελα αλλά και τα φυσικά διακοσμητικά στοιχεία προσθέτουν λίγη αναγεννησιακή αύρα στο κτίριο.
Χαρακτηριστική επίσης είναι η λοξότμητη πλευρά στη γωνία των οδών Τσιμισκή και Κομνηνών κάτι που παρατηρείται και στο απέναντι κτίριο (Morpurgo) αλλά και στο διαγώνιο του.
Το 1956 ως ιδιοκτήτες της οικοδομής φέρονται οι Αρσάν και Αζνίφ Κιραζιάν, Αράμ και Σατινίκ Εσκιτζιάν ή Εκκιτζιάν και ο Σαμουήλ Μορδώχ.
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/02-11-1983 ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983