Featured

Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Στοά Μοδιάνο

Τα συνεργεία εντός της, εργάζονται συστηματικά ώστε να ανοίξει ξανά τις πύλες της στο κοινό της πόλης.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-κτίρια-της-πόλης-στοά-μο-809546
Γιώργος Τσιτιρίδης

Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.

Η Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης, κατασκευάστηκε σε σχέδια των Ελί Μοδιάνο, πολιτικού μηχανικού, και J. Oliphant, αρχιτέκτονα. Κατέλαβε τα οικόπεδα 9/2,3,14,15,16 καθώς και τμήμα των οικοπέδων 9/18, 19, 20, ιδιοκτησίας των Ελί Μοδιάνο και Ισούα Λεβή. Η άδεια εκδόθηκε στις 26.3.1923.

Με διαστάσεις 70,60Χ35,40μ. η Αγορά καταλαμβάνει όλο το πλάτος του ΟΤ9 και αναπτύσσεται μεταξύ των οδών Ερμού και Βασιλέως Ηρακλείου. Τρεις άξονες, εγκάρσιοι στις παραπάνω οδούς, λειτουργούν ως εσωτερικοί οδοί (passages) της αγοράς.

Η αγορά διέθετε στον αρχικό της σχεδιασμό 114 καταστήματα, οργανωμένα σε τέσσερις εσωτερικές νησίδες και δυο επιμήκεις εγκάρσιες σειρές καταστημάτων, από μία σε κάθε μακριά πλευρά του κτιρίου· επίσης, διάδρομο επικοινωνίας με την οδό Κομνηνών.

Η όψη του κτιρίου διαμορφώνεται σε τρεις διακριτούς όγκους. Ένα κεντρικό διώροφο τμήμα, με δίκλινη μεταλλική στέγη, που στεγάζει τις τέσσερις κεντρικές νησίδες καθώς και τους τρεις εγκάρσιους διαδρόμους επικοινωνίας, διαμορφώνοντας έτσι τρεις θύρες επικοινωνίας σε κάθε μια από τις δυο όψεις της Αγοράς επί των οδών Ερμού και Βασιλέως Ηρακλείου.

Οι πλευρικές σειρές καταστημάτων στεγάζονται σε ανεξάρτητους ισόγειους όγκους με ξύλινη δίκλινη στέγη, οι οποίοι στις τέσσερις γωνίες της Αγοράς αναπτύσσονται σε δεύτερο όροφο. Τέλος σε όλο το μήκος της ανατολικής πλευράς της Αγοράς διαμορφώνεται διάδρομος που οδηγεί στο υπόγειο.

Τα εγκαίνια της Κεντρικής Αγοράς πραγματοποιήθηκαν το 1925. Στο κέντρο της Μοδιάνο βρίσκονταν τα κρεοπωλεία με μεγάλες ποικιλίες κρεάτων, πλευρικά τα παντοπωλεία και τα ιχθυοπωλεία. Για περισσότερο από 80 χρόνια στεγάζονταν στην στοά 144 καταστήματα, ανάμεσα τους καφενεία, ταβερνεία και μεζεδοπωλεία.

Το 2016 κρίθηκε απαραίτητο να κλείσει λόγο φθορών και να γίνει η αναστήλωση της αφού πουλήθηκε στο μεταξύ στον όμιλο Μισέλ Φάις έναντι 1,9 εκ ευρώ. Εν μέσω αντιδράσεων από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εντός και περιμετρικά της στοάς τελικά έκλεισε το 2019.

Τα συνεργεία εντός της εργάζονται συστηματικά και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί το κοινό και πάλι σε λίγους μήνες και θα έχει ως στόχο να γίνει ένα από τα σημαντικότερα σημεία τουριστικού και εμπορικού ενδιαφέροντος στην πόλη. Σε σχέδια των Μόρφως Παπανικολάου και Ρένας Σακελαρίδου, φωτισμούς της Ελευθερίας Ντεκώ και μια σειρά σπουδαίους συνεργάτες έρχεται να αποτελέσει τη ναυαρχίδα του εμπορίου τροφίμων της Θεσσαλονίκης.

Το εμβαδόν του κτιρίου της αγοράς είναι 2681 τετραγωνικά και το μέγιστο ύψος 12,4 μέτρα.

Η Αγορά Μοδιάνο είναι διπλά χαρακτηρισμένη ως διατηρητέο. Αρχικά χαρακτηρίστηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως διατηρητέο κτίριο (1983) και εν συνεχεία από το Υπουργείο Πολιτισμού (1995) ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, γιατί αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά.

Η στοά αποτελεί διατηρητέο μνημείο και ως προς τη μορφή του, αλλά και ως προς τη χρήση της άρα και πάλι ως μια ανοιχτή αγορά θα υποδεχτεί το κοινό.

Η Μοδιάνο πριν τις λαμαρίνες

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα