Featured

Αυλαία και πάμε; Ο θεατρικός χειμώνας της Θεσσαλονίκης

Το θέατρο πέρασε δύσκολα ενάμιση χρόνο - Τι περιμένουμε στην επιστροφή του;

Parallaxi
αυλαία-και-πάμε-ο-θεατρικός-χειμώνας-τ-720925
Parallaxi

Λέξεις: Μαρία Ριτζαλέου

Το θέατρο πέρασε δύσκολα τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Μπορεί η ηλεκτρονική παρακολούθηση να έδωσε τη δυνατότητα στους θεατές να δουν από απόσταση γνωστές κι αγαπημένες παραστάσεις, αλλά το συλλογικό βίωμα της παράστασης στο χώρο της, δεν υπήρχε. Για τον Αμερικανό θεατρολόγο Marvin Carlson “για θέατρο μιλάμε, όταν ο Α ενσαρκώνει τον ρόλο Β (και αφηγείται μια ιστορία), ενώ ο Γ παρακολουθεί”. Στο virtual θέατρο αυτό δεν συμβαίνει. Καθώς οι παραστάσεις του καλοκαιριού πήγαν εξαιρετικά καλά και ο κόσμος επέστρεψε στις κερκίδες, το θέατρο ετοιμάζεται να ανοίξει τις κλειστές σκηνές του και να υποδεχτεί τους θεατές με περιορισμούς και όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για μια εκρηκτική διάδραση.

Το καλοκαίρι έδειξε πως είμαστε σε μια μορφή κανονικότητας, λένε οι άνθρωποι του θεάτρου, προσθέτοντας ότι τα μέτρα με τις μάσκες και τις αποστάσεις οδήγησαν σε συνθήκες πιο πολιτισμένες και το κοινό ανταποκρίθηκε άψογα. Επιπλέον, όλη αυτή η κατάσταση εξοβέλισε τις “αρπαχτές”, που είχαν γίνει πληγή για το χώρο, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα ξεκινήσει τη θεατρική σεζόν με παραστάσεις που είχαν ετοιμαστεί για πέρσι, αλλά λόγω του lockdown δεν παρουσιάστηκαν, ενώ πλούσιο θα είναι και το πρόγραμμα της δεύτερης σεζόν. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Νίκος Κολοβός, η θητεία του οποίου λήγει στο τέλος Οκτωβρίου και αναμένει την προκήρυξη της θέσης από το Δ.Σ., για να καταθέσει την υποψηφιότητά του, επεξεργάζεται μια σειρά προτάσεων για το 2022.

Μετά την “Ελένη”, μία από τις καλοκαιρινές παραγωγές του Κ.Θ.Β.Ε., ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί το έργο του Μαριβώ “Η δεύτερη έκπληξη του έρωτα”. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, ενώ είναι η πέμπτη φορά που ο Β. Παπαβασιλείου σκηνοθετεί Μαριβώ, έναν συγγραφέα που γνωρίζει καλά κι αγαπά ιδιαίτερα.

Η δεύτερη έκπληξη του έρωτα / Μαριβώ

Ο ίδιος έκανε και τη μετάφραση, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Άγγελου Μέντη και παίζουν οι ηθοποιοί: Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Καύκας, Θέμης Πάνου, Ταξιάρχης Χάνος, Ζωή Μυλωνά, Γιώργος Κολοβός.

Δύο μεγάλες προσωπικότητες της Γαλλίας του 18ου αιώνα, ο Ζαν Πωλ Μαρά και ο Μαρκήσιος ντε Σαντ “συναντώνται” σκηνικά στο θεατρικό έργο του Πέτερ Βάις, “Η δολοφονία του Μαρά”, το οποίο σκηνοθετεί ο Κοραής Δαμάτης. Η μετάφραση είναι του Μάριου Πλωρίτη, τη μουσική έγραψε η Δήμητρα Γαλάνη, το ρόλο του Μαρκήσιου Ντε Σαντ ερμηνεύει ο Κώστας Σαντάς και αυτόν του Ζαν Πωλ Μαρά ο Δημήτρης Σιακάρας. Το Κ.Θ.Β.Ε θα παρουσιάσει ακόμη το θεατρικό έργο του Δημήτριου Βυζάντιου “Βαβυλωνία” σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου, σκηνικά και κοστούμια Σάββα Πασχαλίδη με τους Τάκη Χρυσικάκο, Κοσμά Ζαχάροφ, Νικόλα Μαραγκόπουλο, Κώστα Ίτσιο, Αλέξανδρο Μούκανο, κ.ά.

Αλλά και τον “Πουπουλένιο” του Μάρτιν Μακ Ντόνα, ένα σκοτεινό παραμύθι για την παιδική ηλικία και την αθωότητά της, με ήρωες φορτωμένους με ένοχα μυστικά. Η μετάφραση του έργου είναι της Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη, τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Μαίρη Ανδρέου και εκτός από τον Σπύρο Σαραφιανό που ερμηνεύει τον Τουπόλσκι, παίζουν οι Γιάννης Τσεμπερλίδης, Γρηγόρης Παπαδόπουλος και Χρίστος Στυλιανού.

Ο Πουπουλένιος

Οι περιοδείες των καλοκαιρινών παραγωγών του Κ.Θ.Β.Ε. θα ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Στο Θέατρο Δάσους θα παρουσιαστεί η “Ελένη” του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου (16,17,18/9) και στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών το “Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα” του Ευγένιου Ο΄Νηλ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου (25,26/9).

Επιπλέον το Κ.Θ.Β.Ε. διοργανώνει το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους από τις 10 ως τις 20 Σεπτεμβρίου, τόσο διαδικτυακά, όσο και με φυσική παρουσία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν διαδικτυακές παραστάσεις από 15 χώρες, σημαντικά αφιερώματα στις μεθόδους δουλειάς των καλλιτεχνών του θεάτρου, ζωντανές συζητήσεις και φόρουμ, ένα διεθνές εργαστήριο για τον ρόλο της μάσκας από την αρχαιότητα ως σήμερα, μια περιπατητική παράσταση στο κέντρο της πόλης, καθώς και το μεγάλο ετήσιο Φεστιβάλ της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης.

Μοναδικά έργα σε πανελλήνιες πρεμιέρες θα φιλοξενήσει το Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ. Η θεατρική ομάδα Fly Theatre, οι δημιουργοί της “Frida κι Άλλο”, επιστρέφουν με το καινούργιο τους project, TOKU. Σε ένα μοναδικό σκηνικό, όπως πολύ καλά ξέρει να δημιουργεί ο Robbin Beer, η Κατερίνα Δαμβόγλου, ξεδιπλώνει την ιστορία του κ. TOKU.

Θα ακολουθήσει το έργο Belle Équipe, μια παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ της Μάρθας Μπουζιούρη, βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Grégory Reinbenberg, μια παραγωγή της εταιρίας PLAYS2PLACE, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Αυλαία.

“Το όνειρο ενός Γελοίου” του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση για τη γελοιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Σκηνοθετεί η Εύη Σαρμή και on stage θα βρίσκονται ο Αλέξανδρος Τσακίρης και ο Χρήστος Γερμένογλου.

Θα παρουσιαστούν επίσης το Double Bill μια ολόφρεσκη παράσταση με την Ήρα Κατσούδα και τον Θανάση Σαμαρά, ενώ την “Γκόλφω” του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, σκηνοθετεί η Βαρβάρα Δουμανίδου.

Η νέα παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του ΑΥΛΑΙΑ, είναι “Ο Γαργαληστής” του Δημήτρη Μπασλάμ -ανανεωμένος και με νέες ενορχηστρώσεις-και παράλληλα θα “τρέχει” ένα εκπαιδευτικό, φαντασμαγορικό και διασκεδαστικό παιχνίδι, βασισμένο στην παγκόσμια καμπάνια A Ball For All, με τίτλο “Μια μπάλα για όλους”.

τώρα στο Αυλαία – new – θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

Στη σκηνή του θεάτρου της οδού Τσιμισκή επιστρέφουν ακόμη οι sold out παραστάσεις “Αρίστος” με τη Φιλαρέτη Κομνηνού σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου, “Γράμμα σ΄ένα παιδί” με τη Ζέτα Δούκα σε μια κατάδυση ψυχής, σκηνοθετημένη από τον Μάνο Πετούση, “Τζόρνταν” με τη Μαρία Κορινθίου σε σκηνοθεσία Γιάννη Αϊβάζη και “Το Μικρό Πόνι” με τους Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο, Ρηνιώ Κυριαζή σε σκηνοθεσία Σοφία Καραγιάννη. Για τη θεατρική περίοδο 2021-2022 το θέατρο ΑΥΛΑΙΑ θα λειτουργήσει εργαστήριο φωνητικής με την Φιόνα Λαμπρίδη και εργαστήριο θεάτρου ντοκιμαντέρ με την Μάρθα Μπουζιούρη.

Οικολογικό χαρακτήρα και θεματολογία θα έχει το πρόγραμμα του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης. Όπως μας λέει η Ιωάννα-Μαρκέλλα Χαλκιά, η Παιδική-Νεανική Σκηνή του θεάτρου θα παρουσιάσει στο Ολύμπιον και σε περιοδεία σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, το έργο “Η Ώρα της Γης”. Πρόκειται για μια διασκευή των 8 οικολογικών παραμυθιών του Βαγγέλη Ηλιόπουλου-το τελευταίο της σειράς είναι ανέκδοτο και γράφτηκε ειδικά για το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης. Τη διασκευή και τη δραματουργική επεξεργασία του έργου έχει αναλάβει η θεατρολόγος Ιωάννα-Μαρκέλλα Χαλκιά, τη σκηνοθεσία ο Πάνος Δεληνικόπουλος και τα πρωτότυπα σκηνικά και τα κοστούμια θα κατασκευαστούν από ανακυκλώσιμα υλικά. Ήδη συζητιέται και μία εκδοχή του έργου για μεγάλους, ενώ παράλληλα θα οργανωθούν ημερίδες, σεμινάρια και θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια με θέμα το θέατρο, τη λογοτεχνία, τη δημιουργική γραφή και το περιβάλλον.

Μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν το χειμώνα την παραγωγή του Κολοσσαίον, “Μάγια η Μέλισσα”, που βασίζεται στην βραβευμένη τηλεοπτική σειρά σε σκηνοθεσία Μπίλιως Κωνσταντοπούλου, αλλά και μια ολοκαίνουργια παράσταση με την “Πέπα το γουρουνάκι”.

Το θέατρο ΑΜΑΛΙΑ εστιάζει κύρια στη ντόπια καλλιτεχνική δημιουργία και τους εκφραστές της, μια συνειδητή επιλογή μας και πηγάζει από την αντίληψη, ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όλος αυτός ο κόσμος της τέχνης του θεάτρου, έμεινε σε μεγάλο βαθμό αναγκαστικά ανενεργός, άφωνος κατά κάποιο τρόπο!

1-3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: «ΕΙΜΑΙ Ο ΓΚΟΝΤΟ, ΕΙΠΑΤΕ» της Αδαμαντίας Ξηρίδου από το θέατρο ΓΙΑΦΚΑ, 8,9,10,30,31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ «ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΕΜΦΗΛΙΟΣ, ξέρεις τι γεύση έχει ο φόβος;» , 11,12,20,21,27,28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ» του Δημήτρη Δημητριάδη, 15 – 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ «ΑΝΘΙΣΜΕΝΕΣ ΜΑΝΟΛΙΕΣ» του Ρόμπερτ Χάρλινγκ, 16 &17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ» Μια θεατρική διασκευή από την ομάδα “ASCENDENTEM», 18 &19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ, Με τον Κωνσταντίνο Ραβνιωτόπουλο, 22 – 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ « ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΟ » -Μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών, 25 και 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: «Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ» Του Γάννη Σκαραγκά, 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΛΕΝΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ» ΜΙΑ ΒΡΑΔΥΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΝΟ ΜΕ ΤΗΝ EΛΕΝΗ ΔΗΜΟΥ, 1-3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ « Ο ΤΖΕΜ» της Ελέιν Μέρφυ, 5,6,7,11,12,13,14,18,19,20,21,25,26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ «ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΜΕ ΤΑ ΑΛΙΚΑ ΠΕΥΚΑ» (Le ultime lettere diJacopo Ortis) «Οι τελευταίες επιστολές του Τζιάκοπο Όρτις», είναι ένα από τα πρώτα και πιο εκρηκτικά έργα του Ιταλού ποιητή του Ούγκο Φόσκολο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα