Featured

Απαραίτητες μετα-εορταστικές συμβουλές για την διατροφή μας

Για να μην πέσουμε όμως στην παγίδα υπάρχουν κάποιες χρήσιμες και έξυπνες συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Λαμπρίνα Δουλγέρη
απαραίτητες-μετα-εορταστικές-συμβου-572656
Λαμπρίνα Δουλγέρη

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι φέτος κάναμε και κάνουμε ακόμα διαφορετικές γιορτές. Όμως αυτό που δεν θα αλλάξει είναι τα ήθη και τα έθιμα και ιδίως τα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά! Τα οποία εκτός των δύο πρώτων ημερών, συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε για αρκετές ημέρες. «Κρεατοφαγία μέχρι τελικής πτώσης»!

Για να μην πέσουμε όμως στην παγίδα υπάρχουν κάποιες χρήσιμες και έξυπνες συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε την πρώτη αυτή μετα-εορταστική περίοδο: 

  • Ξεκινήστε απολαμβάνοντας μία σαλάτα.
  • Καταμερίστε σωστά στο πιάτο σας κρέας, σαλάτα και κάποιο συνοδευτικό όπως πατάτες ή ρύζι, και μην υπεργεμίσετε το πιάτο σας μόνο με κρέας. 
  • Αφαιρέστε το ορατό λίπος του κρέατος καθώς έτσι αποφεύγετε περιττές θερμίδες και κορεσμένο λίπος.
  • Πριν και κατά την διάρκεια του φαγητού καταναλώστε 1-2 ποτήρια νερό για καλύτερη πέψη και κορεσμό.
  • Προτιμήστε 1-2 ποτήρια λευκό ή κόκκινο κρασί. 
  • Προσθέστε στη μαγειρική μπαχαρικά, μυρωδικά και βότανα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές και φυτοχημικές ουσίες, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, η ρίγανη, ο μαϊντανός, το σέλινο, ο άνηθος, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ και το γαρύφαλλο.
  • Όταν έρθει η ώρα του γλυκού, καταναλώστε αλλά με μετρό. Καλό θα ήταν να το σερβίρετε σε ένα μικρότερο πιάτο ώστε να είναι ελεγχόμενη η ποσότητα που θα καταναλώσετε.
  • Προσπαθήστε να περιορίσετε όσο γίνεται το επιπλέον ψωμί, τις πατάτες και το ρύζι.
  • Καλό θα ήταν να περιορίσετε το επιπλέον αλάτι για να αποφύγετε τυχόν πρηξίματα και κατακρατήσεις. Αντικαταστήστε το με καρυκεύματα όπως το πιπέρι, η ρίγανη, η πάπρικα. 
  • Τέλος, είναι ημέρες που αξίζει να απολαύσετε, επομένως μασήστε αργά το φαγητό σας για καλύτερη πέψη και λιγότερα φουσκώματα. 
  • Προσθέστε στη μαγειρική μπαχαρικά, μυρωδικά και βότανα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές και φυτοχημικές ουσίες, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, η ρίγανη, ο μαϊντανός, το σέλινο, ο άνηθος, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ και το γαρύφαλλο.

Απολαύστε τα γιορτινά τραπέζια και τις λαχταριστές λιχουδιές των ημερών, όμως προσπαθήστε να μην παρασυρθείτε σε «διατροφικές ατασθαλίες» που θα σας δημιουργήσουν αργότερα δυσφορία, πρήξιμο και φούσκωμα. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα