Featured

Δίχρονη εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη: Η πρώτη πικρή γεύση του σχολείου για 550 νήπια

Αγώνας δρόμου για να βρεθούν οι χώροι που θα στεγάσουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας

Όλγα Νίκου
δίχρονη-εκπαίδευση-στη-θεσσαλονίκη-η-451903
Όλγα Νίκου

Σε έναν αγώνα δρόμου για την αναζήτηση αιθουσών προκειμένου να εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή βρίσκονται ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Η εξαίρεση που ζήτησε ο δήμος Θεσσαλονίκης για να μην εφαρμοστεί το μέτρο φέτος, δε δόθηκε τελικά από το Υπουργείο Παιδείας, παρά τις προσδοκίες των διοικούντων το δήμο.

Έτσι λοιπόν στο παρά πέντε της έναρξης της σχολικής χρονιάς και με δεδομένο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την τοποθέτηση σε προαύλια σχολείων προκατασκευασμένων αιθουσών, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και η Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης έχουν επιδοθεί σε μία αγωνιώδη αναζήτηση για να βρουν και να εξοπλίσουν τις αίθουσες που θα στεγάσουν τα νήπια προσχολικής ηλικίας.

Η parallaximagazine είχε γράψει στις 28 Αυγούστου για την απόφαση του δήμου να θέσει σε εφαρμογή τη δίχρονη εκπαίδευση, η οποία αφορά  550 παιδιά 4 ετών:

Το “μπαλάκι” στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης 

“Δίνουμε έναν τιτάνιο αγώνα τους τελευταίους μήνες”, λέει ο Διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Αλέξανδρος Κόπτσης. “Ξεπερνώντας τις δυνάμεις και τις αρμοδιότητές μας σε πολλές περιπτώσεις, εξετάζουμε κάθε δυνατότητα χώρου σε κάθε σχολική μονάδα, ώστε  να βρούμε τις αίθουσες που απαιτούνται για την εφαρμογή της  δίχρονης  εκπαίδευσης. Παρότι ο νόμος (Ν.4521/2018 ΦΕΚ ΝΟ. 38 02.03.2018) για την υποχρεωτική  ένταξη των παιδιών προσχολικής αγωγής στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα καθιστά υπεύθυνους τους δήμους για την εφαρμογή του” τονίζει.

“Πέρυσι καταφέραμε με πολύ προσπάθεια να εφαρμόσουμε το μέτρο στους δήμους Παύλου Μελά και Πανοράματος. Και φέτος μπορέσαμε το τελευταίο τετράμηνο και είναι θαύμα ότι το καταφέραμε, να βρούμε τις απαιτούμενες αίθουσες στους δήμους Ευόσμου – Κορδελιού και Καλαμαριάς. Στην Καλαμαριά μας έλειπαν 15 αίθουσες, τις βρήκαμε σε ήδη υπάρχοντες χώρους σχολείων, ο δήμος Καλαμαριάς παραχώρησε 10 αίθουσες βρεφονηπιακών σταθμών.”

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τον Περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης,  νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και  αίθουσες παιδικών σταθμών των δήμων.

25 αίθουσες στο δήμο Θεσσαλονίκης – Κάποιες δημιουργούνται με γυψοσανίδες

“Στο δήμο Θεσσαλονίκης αντιμετωπίσαμε πρόβλημα εξεύρεσης χώρων στην 4η και 5η δημοτική κοινότητα. Κάναμε μια ορθολογική γεωγραφική κατανομή των παιδιών, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια τους και την εγγύτητα με το τόπο κατοικίας τους και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 25 αίθουσες. Από αυτές, οι 7 παραχωρήθηκαν από το δήμο,   και τις 18 τις βρήκαμε σε χώρους σχολείων με την ορθολογική γεωγραφική κατανομή των παιδιών, ” επισημαίνει ο κ. Κόπτσης.

Σε κάποιες  περιπτώσεις εκεί όπου δεν μπορούν να βρεθούν αίθουσες για την εφαρμογή του μέτρου θα χρησιμοποιηθούν ακόμα και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων σχολείων, οι οποίες  χωρίζονται με γυψοσανίδες για να γίνουν αίθουσες προσχολικής αγωγής.

Αυτή είναι και η περίπτωση του Α’ Δημοτικού – Νηπιαγωγείου στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου στη Βασ. Όλγας και οι αντιδράσεις για την εξέλιξη αυτή δε λείπουν από γονείς και εκπαιδευτικούς.

Όπως δηλώνει στην parallaximagazine η Ζωή Ευαγγελοπούλου πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Α’ Δημοτικού Σχολείου  “αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση είδαμε να χωρίζεται με γυψοσανίδες  η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας, για να δημιουργηθούν δύο αίθουσες προσχολικής αγωγής. Στην αίθουσα αυτή όμως τα παιδιά μας, του ολοήμερου δημοτικού σχολείου τρώνε τα γεύματα τους ή γυμνάζονται όταν ο καιρός δεν είναι καλός. Είναι ακατάλληλος χώρος  για να στεγάσει 4χρονα παιδιά καθώς είναι μία αίθουσα ημιυπόγεια και όταν βρέχει συχνά πλημμυρίζει”, τονίζει η κ. Ευαγγελοπούλου. 

( στη φωτό η πλημμυρισμένη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Δημοτικού)

“Επιπλέον για να πάνε στην τουαλέτα τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να διασχίσουν την αυλή για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα του νηπιαγωγείου. Στο κτίριο του δημοτικού υπάρχουν μόνο τουαλέτες τουρκικού τύπου, εντελώς ακατάλληλες για τις ηλικίες αυτές”, τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου.

Διαμαρτυρίες και από τους εκπαιδευτικούς του δήμου Θεσσαλονίκης 

Ανάστατοι για τον τρόπο που πρόκειται να λειτουργήσει η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση είναι και οι εκπαιδευτικοί του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η Γιώτα Καρακώστα, πρόεδρος του Συλλόγου νηπιαγωγών του δήμου απειλεί ότι θα καταγγείλει στον εισαγγελέα το γεγονός ότι παραχωρούνται για την εφαρμογή του μέτρου 2 αίθουσες του Βρεφοκομείου Άγιος Στυλιανός και 3 ακόμα από τον ΟΒΡΕΠΟΜ (Οργανισμός Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας) του δήμου.

“Μπαίνουν θέματα ασφάλειας και προστασίας της υγείας στις μέρες της πανδημίας, σοβαρά ζητήματα συνωστισμού των παιδιών. Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για την ασφάλεια και την υγεία τους” τονίζει και  καταγγέλλει  ότι “οι γονείς σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να διανύουν  με τα μικρά τους παιδιά έως και ένα χιλιόμετρο για να τα πάνε στο νηπιαγωγείο τους”.

Προαναγγέλλει μάλιστα κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών του δήμου στις 14 Σεπτεμβρίου, μέρα έναρξης του σχολικού έτους. “Δε θα επιτρέψουμε την είσοδο των παιδιών στον Άγιο Στυλιανό”, λέει η κυρία Καρακώστα.

Τι λένε οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι αυτές τις μέρες και από τη στιγμή που δε δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας η εξαίρεση, “τρέχουν” παράλληλα δύο διαδικασίες: η εξεύρεση και η ετοιμασία των αιθουσών προσχολικής αγωγής και η εντατικοποίηση της διαδικασίας τοποθέτησης των προκατασκευασμένων οικίσκων στα προαύλια.

“Είμαστε σε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κάνουμε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουμε την έναρξη της σχολικής χρονιάς”, μας λέει.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης επισημαίνει ότι το έργο τοποθέτησης των προκατασκευασμένων αιθουσών στις σχολικές αυλές προχωρά, την ερχόμενη Δευτέρα μάλιστα υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο.

“Υπολογίζουμε ότι έως το τέλος του Οκτωβρίου θα έχουν τοποθετηθεί 20 περίπου  προκατασκευασμένες αίθουσες όπου χρειάζεται. Πρόκειται για προκάτ αίθουσες που καλύπτουν απόλυτα τις αυστηρές προδιαγραφές του Υπουργείου Παιδείας”, επισημαίνει ο αντιδήμαρχος.

Οι προκατασκευασμένες  αίθουσες στα προαύλια ως λύση ανάγκης για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, συναντά αντιδράσεις σε γονείς και εκπαιδευτικούς, ωστόσο όταν τοποθετηθούν στο τέλος Οκτώβρη, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης δηλώνει ότι  “θα δοθούν πίσω στα σχολεία οι αίθουσες που επιστρατεύονται τώρα προσωρινά, όπως στην περίπτωση του 1ου Δημοτικού”.

Με όλα αυτά να συμβαίνουν στο παρά πέντε του ανοίγματος των σχολείων, το βέβαιο είναι  ότι τα νήπια που θα ενταχθούν υποχρεωτικά στη δίχρονη προσχολική αγωγή και φυσικά  οι γονείς τους  θα πάρουν στις 14 Σεπτεμβρίου, από πρώτο χέρι μια δυσάρεστη πρώτη γεύση από τις ελλείψεις, παθογένειες και τις προχειρότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Και αν σε όλα αυτά προστεθούν τα ιδιαίτερα δεδομένα που επιβάλλει η πανδημία, ένα θερμό όσο και αβέβαιο φθινόπωρο περιμένει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα