H Ειρήνη Τζώρτζογλου μαγειρεύει με ψυχή στη Βρετανία
H γυναίκα που ξεκίνησε στα εξήντα μια άλλη καριέρα, εργάστηκε σκληρά, με απίστευτη μεθοδολογία και κέρδισε τον τελικό του βρετανικού Master Chef
Ακούγοντας τη λέξη παίκτης Master Chef ομολογώ το μυαλό μου πάει σε ριάλιτι ανταγωνισμού, σε εγκλεισμό σε σπίτια που μαλλιοτραβιούνται, στην ελληνική εκδοχή του όρου. Συναντώντας την Ειρήνη Τζώρτζογλου, την ελληνίδα νικήτρια του βρετανικού Master Chef η εντύπωση αλλάζει εντελώς.
Μια παραγωγή του BBC που επικεντρώνεται αυστηρά στην υπηρεσία της γαστρονομίας, ένα πραγματικό σεμινάριο σύγχρονης μαγειρικής, πρώτων υλών και μεθόδων που παίκτες και κριτές αφιερώνουν μια σεζόν για να προάγουν την πρόοδο της κουζίνας.
Η Ειρήνη Τζώρτζογλου δεν θυμίζει σε τίποτε κάτι τύπους που είχα δει να μπαίνουν στα ριάλιτι για να κάνουν σαματά. Τραπεζικό στέλεχος υψηλόβαθμο καριέρας στο Λονδίνο μέχρι τα 60 της, αποφάσισε να μην επαναπαφθεί στο περίφημο ritarment αλλά να ξεκινήσει δυναμικά μια νέα καριέρα.
Ενθυμούμενη τις γεύσεις και τις απολαύσεις της κουζίνας της πατρίδας της της Κρήτης, στα παιδικά της χρόνια, έκανε μια αίτηση όπως και χιλιάδες άλλοι στο βρετανικό διαγωνιστικό παιχνίδι. Από τη στιγμή της αίτησης και της επιλογής της, αφού οι άνθρωποι που επιλέγουν τους παίκτες είδαν σε κείνη μια ξεχωριστή περσόνα μέχρι το ξεκίνημα των γυρισμάτων αφιερώθηκε σε μια υπέρ-εντατική προετοιμασία. Σωματική, ψυχική, πρακτική. Επέστρεψε στις ρίζες της ελληνικής μαγειρικής, μελέτησε τις παραδοσιακές πρώτες ύλες αλλά και τη μετεξέλιξη τους στην ελληνική παραγωγή, ταξίδεψε στην Ελλάδα, άλλαξε την κουζίνα του σπιτιού της, απέκτησε εργαλεία και ανακάλυψε τρόπους παρασκευής.
Εργάστηκε σκληρά, με απίστευτη μεθοδολογία και πήγε στο διαγωνισμό απόλυτα έτοιμη για ένα σκοπό: Να κάνει τους κριτές να αισθανθούν τι σημαίνει συγκίνηση στη δοκιμή ενός πιάτου, τι σημαίνει εξέλιξη μιας εθνικής κουζίνας, τι σημαίνει αφιερώνω τις μέρες μου για να μιλήσω με τις γεύσεις για όσα αγαπώ.
Οι ενθουσιώδεις αντιδράσεις των κριτών σε κάθε επόμενο βήμα της της προκαλούσε χαρά και μια αίσθηση και μόνο που εισέπραξα αυτόν τον ενθουσιασμό θα μπορούσε και να τελειώσει εδώ. Όμως για την Ειρήνη ο δρόμος ήταν μονόδρομος και έφτασε στη νίκη. Μια νίκη που έκανε την αποφασιστική και άκρως επικοινωνιακή, εξαιρετικά μορφωμένη και άψογη χειρίστρια της γλώσσας να γίνει λατρεία στο βρετανικό κοινό, τους κριτές που την έστεψε βασίλισσα και τα media.
H τεράστια δημοσιότητα που απέκτησε ήταν για κείνη μια πρώτης τάξης ευκαιρία να διαδώσει τη μαγεία της ελληνικής γαστρονομίας. Θα μπορούσε να κάνει τα πάντα. Να εργαστεί ως σεφ όπου ήθελε, να δημιουργήσει το δικό της εστιατόριο, να εξαργυρώσει τη δόξα. Μόνο που επέλεξε να μιλήσει για όσα αγαπά, να οργανώσει σεμινάρια, pop-up events γνωριμίας με την κουζίνα της. Να πρεσβεύσει την Ελλάδα στη Βρετανία γαστρονομικά. Μόνο σε αυτό το δρόμο δεν βρήκε ένα χέρι εδώ και δυο χρόνια στήριξης. Να περπατήσουν παρέα. Το χέρι του ελληνικού κράτους.
ΤΟ 2010 είχα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη. Μόλις είχε ανοίξει το Eataly στη μέση της 5ης Λεωφόρου. Οι ουρές από έξω ήταν ατέλειωτες και θαύμαζα τη σπουδαία δουλειά του ιταλικού οργανισμού τουρισμού για να διαφημίσει τόσο πετυχημένα την ιταλική γαστρονομία.
Κάτι αντίστοιχο δεν έγινε φυσικά με τη νίκη της Ειρήνης Τζώρτζογλου. Πάλεψε δυο χρόνια ολομόναχη και κατάφερε πολλά.
Το τραπέζι χθες βράδυ στο γαστρονομικό event με Έλληνες σεφ που διαπρέπουν στο εξωτερικό, το Greek Chefs Abroad – Culinary Series 2021, έχει στρωθεί στο υπέροχο, ολοκαίνουργιο MarBella Elix στην Πέρδικα της Θεσπρωτίας. Ένα ξενοδοχείο αληθινό κόσμημα και πρόταση πως να εντάξεις έναν τόπο σε ένα παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, που οι χρήστες του θα επιλέξουν με τα ίδια κριτήρια ποιότητας και αξιώσεων τον προορισμό τους ισότιμα σε όλο τον πλανήτη.
Έτσι λοιπόν χθες βράδυ σε αυτό τον κατάφυτο λόγο που κατεβαίνει το πράσινο μέχρι την βαθιά και κρυστάλλινη θάλασσα του Ιονίου, που οι εξαιρετικής ομορφιάς υποδομές του έχουν ενταχθεί αρμονικά στην γαλήνη ενός μοναδικού ανάγλυφου που κάνει την Ήπειρο τόσο ξεχωριστή, η ξεχωριστή αυτή κρητικιά που πέρασε τη ζωή της ως πετυχημένο τραπεζικό στέλεχος στη Μεγάλη Βρετανία άφησε να ξεδιπλωθεί ένας νέο συγκλονιστικό ταλέντο που ανακάλυψε ως μια ακόμα ευκαιρία ζωής, από αυτές τις ζωές που πάντα ξεδιπλώνονται μπροστά σου αρκεί να έχεις τη διάθεση να τους δώσεις την ευκαιρία να αναπτυχθούν.
Ένα εξαιρετικό δείπνο πέντε πιάτων, ζευγαρωμένα με σπουδαία κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου που τόσο εύστοχα έκανε την επιλογή τους βάση των πιάτων ο Αργύρης Γεροβασιλείου, που απέδειξε πως η αγάπη για την Ελλάδα ενώνει δυνάμεις όπου και αν βρίσκονται. Και το MarBella Elix ξεκινώντας αυτή την πρωτοβουλία να φέρει κοντά στον παραθεριστή, Έλληνα και ξένο νέες ελληνικές υπογραφές, πρέσβεις της σύγχρονης αντίληψης του τι σημαίνει εξελίσσω την ελληνική γαστρονομία, απέδειξε ότι ο ελληνικός τουρισμός του σήμερα έχει τις βάσεις να προχωρήσει στο μέλλον με αξιώσεις.