Ένα σπουδαίο βραβείο για την οινοποιό Κλαούντια Παπαγιάννη

Ένας κορυφαίος θεσμός οινογευσίας στη Γερμανία με ιστορία 30 χρόνων που αναδεικνύει σπουδαίες προσπάθειες στα spirits και στο κρασί. 

Parallaxi
ένα-σπουδαίο-βραβείο-για-την-οινοποιό-785173
Parallaxi

Ένα ακόμα βραβείο προστέθηκε στην ένδοξη πορεία του κτήματος της Κλαούντια Παπαγιάννη στην Αρναία της Χαλκιδικής. Στη σειρά με τις ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις των κρασιών του κτήματος για τα κρασιά CLAUDIA PAPAYIANNI ΛΕΥΚΟ, CLAUDIA PAPAYIANNI ΕΡΥΘΡΟ, CLAUDIA PAPAYIANNI ΡΟΖΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΕΥΚΟ, ΝΙΚΟΛΑΣ ΕΡΥΘΡΟ, ΕΞ ΑΡΝΩΝ ΛΕΥΚΟ, CLAUDIA ΛΕΥΚΟ, CLAUDIA ΕΡΥΘΡΟ ήρθε να προστεθεί και το Χρυσό Βραβείο στο Womans International Trophy 2021. Ένας κορυφαίος θεσμός οινογευσίας στη Γερμανία με ιστορία 30 χρόνων που αναδεικνύει σπουδαίες προσπάθειες στα spirits και στο κρασί.

Το κρασί Αλεξάνδρα ήταν ο λόγος της βράβευσης της Κλαούντια Παπαγιάννη στο διεθνή διαγωνισμό.

Η ιστορία

Με οδηγό την αγάπη για το καλό κρασί όπως από παλιά το γνωρίζουμε και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, άρχισε αυτή η προσπάθεια το 2003, αγοράζοντας προσεκτικά επιλεγμένα κομμάτια γης στην Αρναία και Μαραθούσα της Χαλκιδικής, περίπου 200 στρεμμάτων, στα οποία και φυτεύτηκαν επιλεγμένες ρίζες και ποικιλίες αμπελιού βιολογικής καλλιέργειας που αποτελούν την βάση για την παραγωγή ενός άριστου κρασιού. Τον Νοέμβριο του 2006 μετά από μία εμπεριστατωμένη μελέτη, ξεκίνησε η κατασκευή ενός οινοποιείου 3.000 τ.μ. με κάβες και κελάρια 800τμ, σε κτήμα 35 στρεμμάτων στην Αρναία Χαλκιδικής το οποίο και αποπερατώθηκε τον Δεκέμβριο του 2007. Από τον Απρίλιο του 2008 λειτουργεί και το επισκέψιμο τμήμα του οινοποιείου το οποίο περιλαμβάνει αίθουσα πολυθεάματος, αίθουσα γευστικής δοκιμής και μία `μπουτίκ` στην οποία εκτός από το κρασί της εταιρείας προβάλλονται και διάφορα τοπικά προϊόντα.

Από την σοδειά του 2006 εμφιαλώθηκαν 20.000 φιάλες λευκό και κόκκινο κρασί, με την φροντίδα των έμπειρων οινολόγων και τεχνικών της εταιρείας Κλαούντια Παπαγιάννη & Σια Ε.Ε. `Αγροτουριστική`, τα οποία λόγω της εξαιρετικής ποιότητας βραβεύτηκαν σε πολλούς διεθνείς οινολογικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα, στο Λονδίνο, στη Βιέννη, στις Βρυξέλες και στη Νέα Υόρκη.

Το 2008, η κα. Παπαγιάννη εμφανίζει στην αγορά 3 νέες ετικέτες για να συμπληρώσει το λευκό και το κόκκινο, τα οποία ήδη κυκλοφορούν από τον Μάρτιο του 2007. Ένα ροζέ από Grenache Rouge και Syrah, μία Μαλαγουζιά κι ένα Merlot μικρής παλαίωσης. Και τα τρία σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.

Η σημερινή δυναμικότητα του Οινοποιείου «Κλαούντια Παπαγιάννη» είναι 400.000 φιάλες με δυνατότητα αύξησης της παραγωγής.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός περιλαμβάνει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.

Ο χώρος της οινοποίησης αποτελείται από ανοξείδωτες δεξαμενές λευκής και ερυθρής οινοποίησης (με ενσωματωμένο σύστημα pigeage) καθώς και οινοποιητή τύπου Ganimede. Όλες οι δεξαμενές είναι αυτόματης και αυστηρά ελεγχόμενης ψύξης-θέρμανσης, μέσου εναλλάκτη και κεντρικού συστήματος ελέγχου των θερμοκρασιών, διαθέτουν και δίκτυο αζώτου.

Στο χώρο εμφιάλωσης υπάρχει η υπερσύγχρονη εμφιαλωτική γραμμή που εγχύει άζωτο στη φιάλη, για περαιτέρω προστασία του οίνου.

Στις δύο ειδικά διαμορφωμένες αποθήκες υπάρχει ψύξη–θέρμανση για την δημιουργία ενός ισορροπημένου περιβάλλον συντήρησης. Τα εμφιαλωμένα κρασιά παλαιώνουν σε ιδανικές συνθήκες.

Η κάβα και το οινοφυλάκειο, εκτείνονται σε έναν ενιαίο υπόγειο χώρο 900 τ.μ., με ιδανικές συνθήκες παλαίωσης, ωρίμανσης και συντήρησης με σταθερή θερμοκρασία 14oC και 80% περίπου υγρασία καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, που ρυθμίζονται από ειδικό σύστημα κλιματισμού. Η κάβα φιλοξενεί γαλλικά δρύινα βαρέλια τύπου Allier & Nevers, καθώς και ένα μικρό ποσοστό αμερικάνικων βαρελιών.

Από αγάπη στην φύση, το μεράκι στο καλό κρασί, και αποκλειστικό και μοναδικό προσανατολισμό την ποιότητα, με επένδυση στους αμπελώνες και σε ένα μοντέρνο κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό ύψους 5 εκ. ευρώ, η Κλαούντια Παπαγιάννη προσδοκά στην επόμενη 5ετία να ανεβάσει την παραγωγή του κτήματος, διατηρώντας πάντα την ποιότητα του και κατακτώντας έτσι ένα σημαντικό μερίδιο στην ξένη και εγχώρια αγορά του ποιοτικού κρασιού.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη από Έλληνα πατέρα και Γερμανίδα μητέρα. Η καταγωγή του πατέρα μου είναι από την ορεινή Αρναία την οποία και επισκεπτόμουν ως παιδί πολύ συχνά.

Το 2003, όταν πρωτοξεκίνησα να στήνω τα αμπέλια και το Οινοποιείο μία σκέψη κυριαρχούσε στο μυαλό μου: “επιστρέφω στις ρίζες μου”. Σήμερα, μαζί με τα παιδιά μου, κοιτάζω το κτήμα και τα κρασιά μας και αισθάνομαι γεμάτη.»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα