Εννιά ημέρες, τέσσερις χώρες, ένας στόχος
Μια ομάδα Ελλήνων βρέθηκε στην Ρουμανία και μας διηγείται τις εμπειρίες της για τη συμμετοχή στο «InterculturART – a path to inclusion».
«9 ημέρες, 4 χώρες, 1 στόχος: η ενσωμάτωση! Κάτω από τους ρυθμούς του διοργανωτή Κλαούντιου Παμφιλ, όλοι οι συμμετέχοντες ένωσαν την θετική τους ενέργεια με το μεράκι τους να μάθουν, να κατανοήσουν και να αφήσουν έναν αντίκτυπο στην κοινωνία μας δουλεύοντας πάνω σε δραστηριότητες με θέμα τη μετανάστευση. To αποτέλεσμα δεν ήταν άλλο παρά μία αξέχαστη εμπειρία για όλους μας, ένα ταξίδι από το οποίο αποκομίσαμε όχι μόνο χρήσιμες γνώσεις αλλά και νέους φίλους καθώς και ζεστές αναμνήσεις που θα συντροφεύουν τη μνήμη μας».
Αυτά αναφέρει στην Parallaxi, η Θεολογία Μαυρογιαννίδη, αρχηγός της ομάδας που ταξίδεψε στην Ρουμανία μέσω του προγράμματος Erasmus+ για την Νεολαία, ώστε να λάβουν μέρος στο «InterculturART – a path to inclusion».
Όποια και να ήταν τα κίνητρα, οι προθέσεις και οι στόχοι του καθενός, όταν αιτήθηκαν τη συμμετοχή τους, δε θα μπορούσαν να είναι βέβαιοι για το μέγεθος των πολυδιάστατων και αξέχαστων εμπειριών που θα βίωναν λίγες εβδομάδες αργότερα.
Κάποιοι από αυτούς βρεθήκαν για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο περιβάλλον, περιτριγυρισμένοι όχι μόνο από ένα γραφικό μέρος μέση μιας καταπράσινης δασώδους έκτασης φιλοξενούμενοι από ντόπιους αλλά και ανάμεσα σε άλλες εθνικότητες. Όποια και ήταν η μέχρι τότε εμπειρία τους αναφορικά με τα ταξίδια και άλλα προγράμματα ανταλλαγής νέων αυτή η ανταλλαγή θα τους μείνει σίγουρα αξέχαστη.
«Έχοντας ολοκληρώσει το πρόγραμμα στο χωριό Μπρέμπου της Ρουμανίας μπορώ να πω με σιγουριά ότι κέρδισα πολλές γνώσεις σχετικά με την εκπαιδευτική διαδικασία. Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα άλλαξε την αντίληψη μου και αύξησε τόσο τις γνώσεις μου στις μορφές μη τυπικής μάθησης όσο και στις τεχνικές ενσωμάτωσης των προσφύγων στην κοινωνία. Ήρθα ακόμα σε επαφή με εκπαιδευτικές μεθόδους οι οποίες μπορεί να μου φανούν χρήσιμες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες από διαφορετικές χώρες δούλεψαν σκληρά σε ομαδικές δραστηριότητες και σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες της χώρας μου βοήθησαν να δημιουργηθεί ένα παραγωγικό περιβάλλον. Η αλληλεπίδραση και η συνεργασία με άλλες εθνικότητες με βοήθησε να βελτιώσω τις δεξιότητες μου και να αποκτήσω το αίσθημα του ανήκειν σε μια ομάδα.
Η συμβολή όλων στο πρόγραμμα ήταν πραγματικά απίθανη! Η διοργάνωση των δραστηριοτήτων ήταν άψογη και κατέληξε να είναι ενδιαφέρουσα και δημιουργική. Κάθε συμμετέχων ξεχωριστά προσπάθησε να συμβάλλει στο πρόγραμμα με το δικό του προσωπικό τρόπο κάτι που προσωπικά βρίσκω πολύ όμορφο. Εκτός από τις θεωρητικές γνώσεις που απέκτησα, η όλη διοργάνωση ήταν άψογη και το ξενοδοχείο μας πρόσφερε μια πραγματικά ευχάριστη διαμονή. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους του οργανισμού της Ελλάδας που μου έδωσαν την ευκαιρία να λάβω μέρος» αναφέρει η Φένια Ντούμα, συμμετέχουσα της αποστολής που ταξίδεψε στην Ρουμανία.
«Το πρότζεκτ αυτό ήταν η πρώτη μου Erasmus+ εμπειρία. Αν θα μπορούσα να συνοψίσω την εμπειρία μου αυτή με λίγα λόγια θα έλεγα σίγουρα για την τοποθεσία του. Ένα απομονωμένο χόστελ μέσα στο δάσος όπου μπορούσες τόσο να απολαύσεις τη ρουμάνικη ύπαιθρο όσο και να περάσεις γόνιμο χρόνο με τους νέους ανθρώπους που γνώρισες εκεί, από 4 διαφορετικές χώρες με τους οποίους είχα την ευκαιρία να δεθώ, να πιώ, να συμμετάσχω σε δραστηριότητες και να απολαύσω τις εκδρομές που διοργανώθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Το θέμα μας, η μετανάστευση, αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα στις μέρες μας και είχαμε την ευκαιρία να το αναλύσουμε σε βάθος και από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ακόμα τώρα μόνο μερικές εβδομάδες αργότερα από αυτή την εμπειρία την αναπολώ με νοσταλγία και ελπίζω να έχω την ευκαιρία να επαναλάβω κάτι αντίστοιχο στο μέλλον», σημειώνει από την πλευρά της η Άρτεμις Λουράντου, που επίσης έλαβε μέρος στο πρόγραμμα.
Χάρη σε μια υπέροχη διοργάνωση του οργανισμού υποδοχής Nevos Parudimos είχαν την τύχη να γνωρίσουν από πολύ κοντά και να παρατηρήσουν τη ρουμάνικη ιδιοσυγκρασία, να γευτούν παραδοσιακές γεύσεις, απολαμβάνοντας την περιποίηση των φιλόξενων ντόπιων που έκαναν τα πάντα για να αισθανθούν σαν στο σπίτι τους.
Ένα εξαιρετικά οργανωμένο πλάνο δραστηριοτήτων βασισμένο στις ανάγκες του προγράμματος, επέτρεψε στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν τις ιδιαιτερότητες του μεταναστευτικού προβλήματος υπό το πρίσμα της κάθε χώρας. Μέσα από δραστηριότητες, παρουσιάσεις, θεατρικά και χειροτεχνίες έχτισαν ένα ακλόνητο ομαδικό πνεύμα και δουλέψαν σαν μέλη μιας οικογένειας.
«Ως κάποιος που βρίσκει δύσκολο να κυνηγήσει νέες εμπειρίες το πρόγραμμα αυτό ήταν μια μοναδική εμπειρία για μένα να βγω έξω από τη ζώνη ασφαλείας μου και να φέρω τον εαυτό μου αντιμέτωπο με μία πρόκληση. Επιπλέον, έχοντας προηγηθεί ένα αυστηρό lockdown κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας ήταν ένας αναζωογονητικός τρόπος να επιστρέψω στην κανονικότητα.
Kαι τι καλύτερο από ένα ταξίδι σε μια άλλη χώρα γνωρίζοντας νέους ενδιαφέροντες ανθρώπους; Και αυτό ακριβώς ήταν το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του προτζεκτ, όλες οι μοναδικές προσωπικότητες από διαφορετικές χώρες, από διαφορετικές κουλτούρες, από διαφορετικά υπόβαθρα που συνάντησα και αλληλοεπιδρούσα μαζί τους. Όλα αυτά κατέληξαν να δημιουργήσουν 10 όμορφες μέρες, 35 νέους φίλους και αναμνήσεις που ποτέ δε θα ξεχάσω» προσθέτει ο Θεόφιλος Παπαγεωργίου που συμμετείχε και αυτός στο πρόγραμμα.
«Συνάψαμε σχέσεις, αποκτήσαμε δεξιότητες, αναγνωρίσαμε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας… κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που αποκτήσαμε σε αυτή την ανταλλαγή νέων. Το φυσικό περιβάλλον, ο πρόθυμος διοργανωτής μας, το εξυπηρετικό προσωπικό και οι στιγμές που περάσαμε μαζί όλοι οι συμμετέχοντες είναι μερικοί από τους λόγους που καταλήξαμε να κλαίμε την ώρα της αναχώρησης» θυμούνται τα παιδιά.
«Εκτός από τις υπέροχες εμπειρίες που όλα τα προγράμματα Erasmus+ προσφέρουν, το συγκεκριμένο πρόγραμμα μας έδωσε τη δυνατότητα να μάθουμε περισσότερα για την κρίσιμη συνθήκη που επικρατεί σχετικά με το μεταναστευτικό στη χώρα μας και στις γειτονικές χώρες. Προσωπικά, διαφώτισε την οπτική μου σχετικά με την εγχώρια κατάσταση όπου ο αριθμός των προσφύγων είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με τις γειτονικές χώρες. Αυτό σημαίνει ότι εμείς οι Έλληνες ιθαγενείς έχουμε μεγάλη ευθύνη για το θέμα.
Όποιος έχει συμμετάσχει σε Erasmus+ ξανά γνωρίζει πόσο φιλικοί είναι οι νέοι μεταξύ τους. Επίσης, σε προγράμματα όπως αυτό, που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ζωή και τη βιοπάλη, οι νέοι είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι. Τις περισσότερες φορές τα συναισθήματα είναι αμοιβαία και αυτό δημιουργεί ένα πολύ όμορφο περιβάλλον για να εργαστείς και να δημιουργήσεις» λέει ο Βασίλης Χαρίτων, που επίσης έλαβε μέρος στο πρότζεκτ.
Το πρόγραμμα «InterculturART- a path to inclusion» αποτέλεσε μια περιπέτεια που όχι μόνο διευρύνει τους ορίζοντες, ελαχιστοποιεί φυλετικές, κοινωνικές και εθνικές διαφορές μεταξύ χωρών αλλά και εξουδετερώνει στερεότυπα και προκαταλήψεις εναντίον συγκεκριμένων εθνικοτήτων. Ενδυναμώνει το αίσθημα του «πολίτη του κόσμου», μιας ευρωπαϊκής γειτονιάς και καθώς και την ιδέα της ισότητας και της κοινής μας ταυτότητας παρά την ποικιλομορφία.
Προγράμματα σαν κι αυτό αποτελούν μια εμπειρία ζωής που κάθε νέος αξίζει να ζήσει.
Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στο «Κέντρο Ενδυνάμωσης Νέων» για την διοργάνωση της αποστολής, καθώς και στον οργανισμό υποδοχής στη Ρουμανία Nevos Parudimos για την υποστήριξη τους σε κάθε τους βήμα κατά την παραμονή τους εκεί.
Πρόγραμμα: InterculturArt –a path to inclusion Τοποθεσία:Brebu, Romania 2-12 Ιουλίου 2021