Featured

Φοιτητική στέγη στη Θεσσαλονίκη – Πού αναμένεται να κινηθούν οι τιμές

Εκ διαμέτρου αντίθετη η εικόνα σε διαθεσιμότητα και ζήτηση - Στάση αναμονής από γονείς και φοιτητές

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
φοιτητική-στέγη-στη-θεσσαλονίκη-πού-223989
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Η διαθεσιμότητα μεγάλη, αλλά η ζήτηση χαμηλή. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το μέχρι στιγμής θολό τοπίο γύρω από την φοιτητική στέγη για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Γονείς και φοιτητές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της ανακοίνωσης των βάσεων, αλλά κυρίως εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που τελικά θα ισχύσουν για την επιστροφή στη δια ζώσης πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αφού οι εξελίξεις αυτές είναι που θα διαδραματίσουν τον πλέον καθοριστικό λόγο στις τελικές τους αποφάσεις.

Γι’ αυτό το λόγο δεν αποκλείεται φέτος, εξαιτίας της περσινής εμπειρίας, το ενδιαφέρον για την φοιτητική στέγη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις υπόλοιπες μεγάλες πανεπιστημιουπόλεις της χώρας, να μετατεθεί από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που σκέφτονται με βάση το πορτοφόλι τους και ενδεχομένως θα ήθελαν να γλιτώσουν κάποια ενοίκια.

Παράλληλα, δεν λείπουν και οι γονείς και φοιτητές που σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρούν υπερβολικές τις οικονομικές απαιτήσεις των ιδιοκτητών, θεωρώντας ότι οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στις παροχές των σπιτιών προς ενοικίαση (παλαιότητα, έλλειψη θέρμανσης κτλ) και αναφέρουν ότι τα όσα ακούγονται περί μείωση τιμών είναι για… τα μάτια του κόσμου, καθώς όσοι προσφέρουν ένα σπίτι για μακροχρόνια μίσθωση κοιτάζουν πλέον πως θα βγάλουν τα σπασμένα της περασμένης χρονιάς!

Η Parallaxi επικοινώνησε με ανθρώπους της αγοράς προκειμένου να καταγράψει το πώς κινήθηκε η φοιτητική στέγη σε μια ομολογουμένως πρωτόγνωρη ακαδημαϊκή χρονιά, όπως η περσινή, και φυσικά να προσπαθήσει να δώσει απάντηση στο βασικότερο ερώτημα γονιών και φοιτητών, δηλαδή πού θα κυμανθούν οι τιμές σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Στα τάρταρα η ζήτηση

Με τα κρούσματα να παίρνουν την ανηφόρα το περασμένο φθινόπωρο και την τηλεκπαίδευση να μπαίνει στην καθημερινότητα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, η ζήτηση για φοιτητική στέγη, όπως ήταν αναμενόμενο, έπεσε σε ιστορικά χαμηλά, όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς.

Η πτώση στη ζήτηση ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2020 (περίπου στο 40%), όπου σε φυσιολογικές συνθήκες σχεδόν όλοι οι φοιτητές θα είχαν εγκατασταθεί στις πόλεις των σπουδών τους, και κορυφώθηκε (άγγιξε μέχρι και το 75%) στις αρχές του 2021, όπου και πάλι σε προ πανδημίας εποχές, θα ξεκινούσε το χειμερινό εξάμηνο.

Μεγάλο όμως ήταν το πλήγμα και στην αγορά από την απόφαση φοιτητών/φοιτητριών να αποφασίσουν να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Με τα πανεπιστήμια κλειστά, πολλοί ήταν εκείνοι που ξενοίκιασαν τα σπίτια τους για να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι ίδιοι ή οι γονείς τους.

Πού κυμαίνονται οι τιμές σε περιοχές της Θεσσαλονίκης

Μπορεί οι εξελίξεις με την πανδημία να συνεχίζουν να προβληματίζουν γονείς και φοιτητές, όμως όπως επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς στην Parallaxi, το βασικό και διαχρονικό ζήτημα που τους απασχολεί είναι το θέμα του κόστους.

Όπως είναι φυσικό, οι τιμές διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή και το μέγεθος του σπιτιού.

Στην Καμάρα και την Ροτόντα, στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης σε απόσταση αναπνοής από τα πανεπιστήμια της πόλης (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ), οι τιμές αναμένεται να ξεκινούν από 260 ευρώ και κλιμακωτά να ανεβαίνουν στα 320-350 ευρώ (για σπίτια έως 40 τ.μ), με «ταβάνι» μέχρι και τα 550 ευρώ για σπίτια έως 60 τ.μ που είναι επιπλωμένα και με συσκευές.

«Χοντρικά» πάντως, όπως σημειώνουν οι μεσίτες, μια γκαρσονιέρα στο κέντρο της πόλης με ένα δωμάτιο, σαλοκουζίνα και μπάνιο, θα κοστίσει στους φοιτητές από 350 έως 500 ευρώ τον μήνα ως προς το ενοίκιο.

Πιο «μαζεμένο» το εύρος τιμών στις γειτονιές της Άνω Πόλης, αφού ανάλογα με το μέγεθος και τις παροχές, τα ενοίκια κυμαίνονται λίγο κάτω από τα 300 ευρώ και δύσκολα ξεπερνούν τα 450 ευρώ. Ανάλογη η εικόνα και για όσους επιλέξουν να μεταβούν λίγο πιο ανατολικά προς Κάτω Τούμπα ή Χαριλάου.

Έως 330 ευρώ, η αισιόδοξη πρόβλεψη, για το μηνιαίο ενοίκιο σε διαμερίσματα μέχρι 60 τ.μ στη Σίνδο για φοιτητές/φοιτήτριες που θέλουν να βρίσκονται κοντά στο ΑΤΕΙΘ, χωρίς όμως να αποκλείεται οι τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι ακόμα υψηλότερες, σε περίπτωση που κάποιοι ιδιοκτήτες αποφασίσουν να βγάλουν φέτος τα «σπασμένα» για τις προηγούμενη χαμένη χρονιά.

Γι’ αυτό άλλωστε το λόγο και πολλοί ιδιοκτήτες το τελευταίο διάστημα προσπάθησαν και αυτοί να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έφερε στην αγορά η πανδημία, αφαιρώντας τα σπίτια τους από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και μετατρέποντας τα πάλι σε μακροχρόνιας, ώστε να εξασφαλίσουν έσοδα σε βάθος χρόνου με τα συμβόλαια τα οποία υπογράφουν.

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα