Πανδημία- Τσεχία: Tο χρονικό ενός προαναγγελθέντος ολέθρου

Που σε μια χώρα με 10 εκατομμύρια πληθυσμό στοίχισε μέχρι σήμερα σχεδόν 30.000 νεκρούς.

Parallaxi
πανδημία-τσεχία-tο-χρονικό-ενός-προανα-749470
Parallaxi

Λέξεις: Έλενα Μιλιώτη

Η Τσεχία αρχικά αντιμετώπισε τόσο καλά την πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, που τον Ιούνιο του 2020 μαζεύτηκαν περίπου 2.500 άτομα σε ένα τραπέζι μήκους 500 μέτρων στη Γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα, σε ένα πάρτι που χαρακτηρίστηκε ως «συμβολικός αποχαιρετισμός» στην κρίση. Και τεράστια πάρτι στήθηκαν στους δρόμους της Πράγας γιορτάζοντας το τέλος του ιού!

Και μετά ήρθε το χάος

Που κατέστησε την Τσεχία (παρέα με την Σλοβακία που κάποιοι έφερναν ως παράδειγμα αντιμετώπισης του ιού, επειδή τον Οκτώβριο διενήργησε μέσα σε δυο Σαββατοκύριακα τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό, γεγονός που απλώς κατάφερε παροδικά και για λίγο να ανακόψει το σφοδρό δεύτερο κύμα που σάρωσε τη χώρα μετά), τις χώρες με τους περισσότερους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην ΕΕ, αλλά και από τις πρώτες παγκοσμίως.

Τι συνέβη λοιπόν στην Τσεχία;

Η κυβέρνηση βασίστηκε στην αρχική της επιτυχία και δεν επέβαλε πολιτική υποχρεωτικού masking και προληπτικών μέτρων το καλοκαίρι, όπως έκαναν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η χώρα το καλοκαίρι δεν είχε σχεδόν κανένα περιοριστικό μέτρο και από Αύγουστο και μετά άρχισαν τα κρούσματα να ανεβαίνουν. Τα σχολεία άνοιξαν τον Σεπτέμβρη χωρίς κανένα μέτρο, η πολιτική της μη υποχρεωτικής μάσκας συνεχίστηκε γιατί μεσολάβησαν και τοπικές εκλογές και τα μέτρα είναι αντιδημοφιλή και κοστίζουν σε ψήφους. Η Τσεχία αρχές Σεπτέμβρη καταμετρούσε μόλις 400 νεκρούς συνολικά από covid-19!

Τον Οκτώβρη λοιπόν όταν άρχισαν τα κρούσματα να ανεβαίνουν απελπιστικά, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση είχαν μπροστά τους τις εκλογές και διαγκωνίζονταν ποιος θα λαϊκίσει περισσότερο με αντικείμενο αντιπολιτευτικό τα μέτρα και την υιοθέτηση των μασκών ως υποχρεωτικό μέτρο. Ως αποτέλεσμα δεν λήφθηκε κανένα μέτρο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όπου μετά τις τοπικές εκλογές η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλει ένα δεύτερο lockdown (πέραν του αρχικού στην αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο). Η χώρα ήδη στα τέλη Οκτωβρίου καταμετρούσε εν τω μεταξύ 3.000 νεκρούς.

Και μετά ακολούθησε το καταστροφικότερο λάθος. Τα μέτρα και το lockdown αποφασίστηκε να χαλαρώσουν εν όψει Χριστουγέννων. Γιατί τα κρούσματα αρχές Δεκεμβρίου είχαν πέσει στα επίπεδα των 1,200 περίπου την ημέρα (ως αποτέλεσμα του lockdown ασφαλώς). Δεν επιβλήθηκε κανένας περιορισμός μετακινήσεων ανάμεσα σε νόμους, τα καταστήματα άνοιξαν, η εστίαση άνοιξε, ο κόσμος έκανε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

Και ο λογαριασμός κατέφτασε και πληρώθηκε αμέσως μετά, τον Ιανουάριο. 13 Ιανουαρίου τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν στις 13,000 ημερησίως. Τα Νοσοκομεία άρχισαν να γεμίζουν και επήλθε κατάρρευση. Ξεκίνησε διαλογή ασθενών για διασωλήνωση. Η θνητότητα των νοσηλευομένων ξεπέρασε το 35%.

Τέλος Ιανουαρίου οι θάνατοι είχαν φτάσει τους 15,000. Και φυσικά το νέο μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος είχε αρχίσει να επικρατεί χειροτερεύοντας την κατάσταση με την αυξημένη μεταδοτικότητα.

Το αποτέλεσμα ήταν αρχές Μαρτίου η χώρα να μπει σε τρίτο αυστηρότατο lockdown. Ένα από τα αυστηρότερα στην ΕΕ. Στις 12 Μαρτίου η χώρα κηρύχθηκε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης το οποίο ισχύει έως σημερα. Αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από γειτονικές χώρες για γιατρούς νοσηλευτικό προσωπικό και νοσηλείες Τσέχων πολιτών.

Συνολικό αποτέλεσμα είναι η χώρα να καταμετρά 28,400 νεκρούς έως σήμερα. Το lockdown είχε επεκταθεί μέχρι αρχές Απριλίου και από τα μέσα Απριλίου έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα.

Τα ημερήσια κρούσματα και οι θάνατοι σήμερα είναι στα επίπεδα τα δικά μας, γύρω στα 3,000 την ημέρα και γύρω στους 95 νεκρούς την ημέρα.

Αυτό ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ολέθρου που σε μια χώρα με 10 εκατομμύρια πληθυσμό στοίχισε μέχρι σήμερα σχεδόν 30.000 νεκρούς.

H Ινδία το δραματικό επίκεντρο του ιού-Οι ΗΠΑ μπροστά σε 4ο κύμα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα