Featured

Η επιστροφή | 4 επιχειρηματίες της πόλης που άνοιξαν ξανά τις πόρτες μιλούν στην Parallaxi

Μιλήσαμε με τέσσερις επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης που επέστρεψαν αυτή την εβδομάδα στους χώρους τους και ξεκινούν ξανά σε μια νέα διαφορετική εποχή.

η-επιστροφή-4-επιχειρηματίες-της-πόλης-210777

Την περασμένη Δευτέρα 4 Μαΐου, μετά από περίπου ενάμιση μήνα περιοριστικών μέτρων και κλειστών θυρών σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις της πόλης, και φυσικά όλης της χώρας, τις πόρτες τους άνοιξαν τα πρώτα καταστήματα του αρχικού αυτού σταδίου επιστροφής στη νέα πια κανονικότητα. Βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών και αθλητικών ειδών, οπτικά, κομμωτήρια και κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ ήταν μεταξύ των πρώτων επιχειρήσεων που επανεκκίνησαν μετά το σοβαρά επιζήμιο διάστημα αδράνειας. Μιλήσαμε με τέσσερις επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης που επέστρεψαν αυτή την εβδομάδα στους χώρους τους και ξεκινούν ξανά σε μια νέα διαφορετική εποχή.

Τζίνα Άρχοντα, Στέλλα Μόσχου | Βιβλιοπωλείο Μυθιστορία, Βαφόπουλου 20

Εικόνα: Νόπη Ράντη

Την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ συγκινητική. Ο φυσικός χώρος του βιβλίου έλειψε όλο αυτό το διάστημα γι’ αυτό και η προσέλευση του κόσμου ήταν παραπάνω από ικανοποιητική. Στο κατάστημα μπήκαν περίπου 15 άτομα και αγόρασαν κυρίως βιβλία τελευταίας κυκλοφορίας. Με την επιστροφή, οι συζητήσεις με τους πελάτες είχαν κεντρικό άξονα την αγάπη μας για τα βιβλία, τι διαβάσαμε και τι δεν διαβάσαμε, πόσο δύσκολη ήταν αυτή η περίοδος για όλους μας, αλλά και πόσο χαιρόμαστε που επιτέλους άνοιξαν τα βιβλιοπωλεία και πόσο λείψαμε στη γειτονιά.

Όσο για τα μέτρα, είμαστε υποχρεωμένοι να φοράμε μάσκες και γάντια, έχουμε αντισηπτικά προς χρήση από τους πελάτες στην είσοδο, αλλά και στον υπόλοιπο χώρο, και βεβαίως τηρούμε τα όρια αποστάσεων όπως αυτά ανακοινώθηκαν, ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος. Στη δική μας περίπτωση μέχρι τρεις είναι το επιτρεπτό όριο. Οι περισσότεροι πελάτες μας φορούσαν μάσκες και γάντια. Ελάχιστοι μόνο ένα από τα δύο. Η οικονομική ζημιά για το διάστημα που κλείσαμε ήταν πολύ μεγάλη γιατί εκτός από την αναμενόμενη ροή που θα είχαμε, χάσαμε και την εορταστική περίοδο του Πάσχα που αποτελούσε για εμάς πνοή ζωής μέσα στο χρόνο. Η κατάσταση ήταν ήδη δύσκολη στον χώρο του βιβλίου, η τελευταία αυτή κρίση ήταν άλλο ένα πλήγμα. Το θετικό όμως είναι ότι υπήρξε κόσμος που στράφηκε στο διάβασμα και διάβασε και «δύσκολα» βιβλία. Θα δούμε. Όπως δεν περιμέναμε όλο αυτό που έγινε, κρατάμε την αισιοδοξία μας για το μέλλον.

Διαβάστε επίσης: Τα δύο κορίτσια του βιβλιοπωλείου Μυθιστορία σας κάνουν προτάσεις βιβλίων

Γρηγορία Τσιντογιάννη | Κομμωτήριο Como Como, Μοργκεντάου 7

Εικόνα αρχείου

Με την επιστροφή, ο κόσμος ήταν προσεκτικός. Όλοι ήταν ενημερωμένοι. Εμείς πήραμε τα μέτρα που έπρεπε και μας ρωτούσαν αν χρειάζεται να κάνουν κάτι παραπάνω από αυτά που ήδη έχουν ειπωθεί. Εμείς χρησιμοποιούμε τη μάσκα, όπως και αν θέλει κάποιος πελάτης προληπτικά μπορεί να τις χρησιμοποιήσει όταν είναι μέσα στον χώρο. Την ώρα του κουρέματος όχι φυσικά, γιατί δεν μπορούμε να δουλέψουμε έτσι. Και εννοείται απολυμαντικά, απόσταση ανάμεσα στα ραντεβού για να μπορούμε να καθαρίσουμε τον χώρο για να έρθουν οι επόμενοι πελάτες και ο αριθμός των πελατών που προβλέπεται ανάλογα με τα τετραγωνικά. Μειώνεται πολύ το κομμάτι των ραντεβού έτσι. Σήμερα είχα τους μισούς πελάτες από ότι θα είχα κανονικά, μετά από ένα τέτοιο διάστημα αναμονής ή μετά από την επιστροφή μας από τις διακοπές, η δουλειά είναι εντελώς διαφορετική. Σήμερα έχω το 50% των πελατών μου. Τα ραντεβού πρέπει να έχουν απόσταση μισής ώρας τουλάχιστον, δηλαδή να μην είναι συνεχόμενα, από τη στιγμή που φεύγει κάποιος να μην υπάρχει κάποιο άλλο άτομο στο κομμωτήριο, για να έρθουν οι επόμενοι, θέλει ένα 20λεπτο διαφορά με μισή ώρα. Και επίσης υπάρχει κάποιο μπέρδεμα και με μας, γιατί αν υπάρχει κάποια βαφή θα πρέπει να πάρω μόνο κούρεμα, δεν μπορώ να πάρω άλλη βαφή, λόγω της αναμονής. Οι αναμονές μας είπανε, δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει, πρέπει είναι μέχρι δύο ώρες, παραπάνω δεν μπορεί να μείνει πελάτισσα, κι όλα αυτά είναι για τώρα που ξεκινήσαμε. Μελλοντικά, μέσα σε μία εβδομάδα ή δύο, δεν ξέρω τι θα γίνει. Αλλά προς το παρόν αυτά τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ την κατάσταση.

Η οικονομική ζημιά που είχαμε ήταν μεγάλη, γιατί μεσολάβησε το Πάσχα, μια περίοδος που εμείς δουλεύουμε καλά. Ήταν αρκετά μεγάλη η ζημιά και συνεχίζεται αυτό τώρα. Σε σχέση με άλλα επαγγέλματα, το ότι ανοίξαμε, είμαστε λίγο πιο καλά, αλλά υπάρχει ζημιά. Περιμένω να βγει το εμβόλιο γιατί μόνο έτσι νομίζω ότι θα σωθεί η κατάσταση. Περιμένω κάποια σοβαρά μέτρα από την κυβέρνηση, κάποιες ελαφρύνσεις που πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, και στο ενοίκιο και με τις ασφάλειες που έχουμε, στα ασφαλιστικά ταμεία, και επίσης με την φορολογία, το ΦΠΑ. Πρέπει να παρθούν αυτά τα μέτρα οπωσδήποτε για όλο το καλοκαίρι για να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε. Το διάστημα του Μαΐου δεν φτάνει μόνο, πρέπει να καλύψει όλη την κατάσταση που ήμασταν κλειστά, τον ενάμιση μήνα. Δεν ξέρω τι θα γίνει μετά από τον Σεπτέμβριο, αλλά τουλάχιστον το καλοκαίρι που υποτίθεται ότι θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα, αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνει. Αν παρθούν αυτά τα μέτρα θα ηρεμήσουμε κάπως.

Δημήτρης Ζάννης | Ζάννης Οπτικά, Αριστοτέλους 11

Εικόνες αρχείου

Τον κόσμο θα τον χαρακτήριζα λίγο σαστισμένο, δεν ξέρει πώς να χειριστεί την κατάσταση. Προστατεύεται και το θεωρεί και λίγο υπερβολή, αυτό βλέπουμε. Από τους πελάτες, κάποιοι μπαίνουν με μάσκες, κάποιοι χωρίς. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε υφασμάτινες μάσκες, τις προσφέρουμε αν θέλει ο πελάτης. Όσο για το θέμα της απολύμανσης των γυαλιών, κάποια γυαλιά τα απολυμαίνουμε με οινόπνευμα, κάποια τα αφήνουμε στην άκρη για τις επόμενες δύο μέρες, έχουμε αυτή τη δυνατότητα και στην παρούσα φάση δεν έχουμε και πολλή κίνηση. Ψαχνόμαστε σαν κλάδος για την απολύμανση, για την πραγματική απολύμανση χωρίς να καταστρέφουμε τα υλικά μας, γιατί υπάρχει αυτός ο κίνδυνος αν χρησιμοποιήσουμε πολλά ασπρο – απορρυπαντικά. Μας έχουν δοθεί συστάσεις για μάσκα και γάντια και έχουμε απολυμαντικά σε όλο τον χώρο. Υπάρχει απολύμανση, θεωρώ όμως ότι από τη στιγμή που είναι απελευθερωμένος ο κόσμος, αυτή η απολύμανση θεωρώ ότι είναι ένα ακόμη φίλτρο. Θεωρώ ότι θα διαδοθεί ο ιός.

Η αγορά σαφώς είναι πεσμένη για την περίοδο αυτή για τη δουλειά μας. Έχει μια ελαφριά κινητικότητα. Τις πρώτες δύο μέρες, μπήκαν περίπου 50 άτομα. Σε σχέση με την συνηθισμένη μας πελατεία είναι βεβαίως μειωμένοι. Είναι μεγάλη η διαφορά. Όσο για τον τζίρο, τώρα που ανοίξαμε, είναι γύρω στο 70-80% η πτώση. Για το διάστημα που ήμασταν κλειστά ήταν 95% η πτώση. Όταν ήμασταν κλειστά είχαμε το δικαίωμα να εξυπηρετούμε κάποια επείγοντα περιστατικά. Ο τζίρος που έγινε από αυτά τα επείγοντα περιστατικά ήταν το 5-10% του τζίρου που κάναμε συνήθως. Τώρα είναι και οι πρώτες μέρες, η αγορά δεν είναι ολόκληρη ανοιχτή, μισολειτουργεί. Η αγορά θα δουλέψει όταν ελευθερωθούν τα καφέ. Αυτό παρατηρήσαμε, όταν έκλεισαν τα καφέ, εκεί κόπηκε και η κίνηση. Όσο για τα μέτρα, δεν μπορούν να είναι αρκετά ποτέ. Σε αυτό το οικονομικό τσουνάμι που έρχεται, ό,τι μέτρα και να πάρει μια κυβέρνηση ποτέ δεν είναι αρκετά. Η ζημιά θα είναι για όλους, δεν το γλιτώνουμε. Θεωρούμε ότι θα υπάρχει μια πτώση του 30-40% στο τέλος της χρονιάς, σαν πρόβλεψη. 

Γιάννης Ιωαννίδης | Ιωαννίδης Flowers, Βασιλέως Ηρακλείου 22

Εικόνες αρχείου: Ελένη Βράκα

Λόγω του κλάδου μας, τα φυτά και τα λουλούδια, και λόγω του ότι διανύουμε τους ανοιξιάτικους μήνες του χρόνου, ο κόσμος περίμενε μάλλον να ανοίξουμε. Αυτή την εποχή εμείς πουλάμε αρκετά φυτά, γιατί ο κόσμος φτιάχνει τους κήπους, τις αυλές, τα μπαλκόνια, τις βεράντες του. Και έχει χαθεί από μας η μισή περίπου περίοδος της άνοιξης, έτσι ο κόσμος την πρώτη μέρα ήρθε στο μαγαζί, είχαμε μια κίνηση, την δεύτερη μέρα λίγο λιγότερη. Αλλά ήρθε ο κόσμος να πάρει φυτά. Το εύρος της πελατείας θα το δούμε σε βάθος χρόνου και αν πούμε ότι την Κυριακή που μας έρχεται είναι η γιορτή της μητέρας, που κάθε χρόνο έχουμε κάποια κίνηση, θα περάσει και αυτή η γιορτή και θα το δούμε. Αυτό που έγινε τις δύο πρώτες μέρες ήταν ότι είχε μια κίνηση όπως θα έπρεπε να έχει κάθε ανοιξιάτικη μέρα.

Όσο για τα μέτρα, εμείς έχουμε αντισηπτικό στο μαγαζί, φοράμε μάσκα όταν εξυπηρετούμε πελάτη, αν και το μαγαζί μας είναι μικρό σε τετραγωνικά. Η ιδιομορφία είναι ότι έχουμε έξω την έκθεση των φυτών, οπότε κινούμαστε και εμείς και ο πελάτης σε εξωτερικό χώρο κυρίως. Κρατάμε τις αποστάσεις που πρέπει. Σε κάθε συναλλαγή που έχουμε, είτε με χρήματα είτε με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, μετά ή βάζουμε αντισηπτικό στα χέρια μας ή έχουμε στο νου να πλένουμε τα χέρια μας. Όταν έχω έναν πελάτη στο μαγαζί, ο άλλος περιμένει έξω, για να βγει ο ένας, να μπει ο άλλος.

Εμείς σαν κλάδος, τα ανθοπωλεία, και όχι μόνο τα λουλουδάδικα που είμαι εγώ, αλλά γενικά ο κλάδος, με δεδομένο ότι ήμασταν κλειστά από 18 Μαρτίου, μέσα σε μια περίοδο που τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, κινούμαστε με τις πωλήσεις ανοιξιάτικων φυτών κυρίως, και ήμασταν κλειστά και την Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα, και μέσα σε αυτή την περίοδο είχαμε κλεισμένους τον Μάιο και τον Ιούνιο γάμους τους οποίους στολίζουμε, οι οποίοι γάμοι ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν για Σεπτέμβριο και θα γίνουν με πολύ ελάχιστο στολισμό πλέον, γιατί θα έχουν ελάχιστο κόσμο και όλα γίνονται με κάποιες περικοπές, η οικονομική ζημιά αυτών των τριών μηνών είναι μεγάλη. Εμείς με τη δουλειά αυτών των μηνών ισορροπούμε και ισοφαρίζουμε τους καλοκαιρινούς μήνες που δεν έχουμε καθόλου δουλειά. Στην ουσία πάμε τουλάχιστον έξι μήνες πίσω και πολύ φοβάμαι ότι αυτό το χάσιμο θα πάει και παραπάνω γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Εκτός των άλλων, εμείς είχαμε ένα πρόβλημα. Ενώ κλείσανε τα ανθοπωλεία, αφέθηκαν τα φυτώρια ανοιχτά, δηλαδή η χονδρική μας, με αποτέλεσμα άλλοι από αυτούς να πουλάνε λιανική και άλλοι από αυτούς να υποστούν μεγάλη ζημιά γιατί είχαν να πληρώσουν υπαλλήλους κλπ. Αυτοί έμειναν ανοιχτά, δεν κλείσανε, κι εκτός των άλλων αφέθηκαν κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ να πουλάνε φυτά καθόλη τη διάρκεια που ήμασταν εμείς κλειστά. Θα έπρεπε ίσως να τους απαγορευτεί να πουλάνε κωδικούς, δηλαδή ρούχα, παπούτσια, εργαλεία, και οτιδήποτε άλλο που αντίστοιχα τα μαγαζιά ήταν κλειστά. Αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός για μας. Κι έτσι έχουμε υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά.

Ξέρω συναδέλφους που δυσκολεύονται να ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά τους, να τα επανεκκινήσουν, ειδικά μαγαζιά τα οποία είναι σχετικά καινούργια στην σύστασή τους και τα οποία έχουν υποστεί αυτή την οικονομική καταστροφή. Και επίσης βλέπω ότι ο κόσμος, επειδή δεν ξέρει το τι θα γίνει, στις αγορές του είναι πια φειδωλός, κρατάει πισινή. Δεν θα δώσει 10 ευρώ, θα δώσει 6-7 ευρώ. Όλα αυτά έχουν ένα αντίκτυπο σε μας, κι όχι μόνο σε μας, γενικά στην αγορά. Νομίζω αυτό θα συμβεί σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτό έχει να αντιμετωπίσει ο κάθε ένας επαγγελματίας, εδώ στο κέντρο της αγοράς και όχι μόνο.

Διαβάστε επίσης:

Τι λένε επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης | Η επόμενη μέρα για εστίαση, ξενοδοχεία, θέατρα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα