Featured

Έτσι σε παρενοχλούν σεξουαλικά στο διαδίκτυο – Υπήρξες θύμα και το ξέρεις

Ιστορίες βγαλμένες από αληθινά γεγονότα, αυτές είναι οι μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε.

Μυρτώ Τούλα
έτσι-σε-παρενοχλούν-σεξουαλικά-στο-δι-875107
Μυρτώ Τούλα

Από το 2014 που έχω profile στα social media, έχω δεχθεί αμέτρητες φορές γυμνές φωτογραφίες όχι από φίλους μου ή από ενδεχόμενη σχέση μου αλλά από αγνώστους. Άνδρες κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας που στέλνουν το γεννητικό τους όργανο και γράφουν μία πρόταση του στιλ “δες τι μου έχεις κάνει.” Συχνά επίσης έρχομαι αντιμέτωπη με μηνύματα που κάνουν ανατριχιαστικές και χυδαίες αναφορές στο σώμα μου ή ακόμη και στο πρόσωπο μου, τα οποία και πάλι προέρχονται από άνδρες που δεν γνωρίζω.

Η παραπάνω κατάσταση θεωρείται σεξουαλική παρενόχληση και αν έχεις βρεθεί μέσα σε αυτήν είσαι θύμα. Βάσει κάποιων δημοσκοπήσεων που έτρεξαν στα social media, ρώτησα τους συμμετέχοντες το εξής: “Aν λάβεις ερωτικά μηνύματα ή γυμνές φωτογραφίες στο κινητό σου χωρίς την συγκατάθεση σου, είναι σεξουαλική παρενόχληση;” το 93% επέλεξε το “ναι” το 7% επέλεξε το “όχι”. Η επόμενη ερώτηση μου: “Έχεις δεχθεί ποτέ τέτοια μηνύματα;” το 60% απήντησε θετικά το 40% αρνητικά.

Οι δικηγόροι και συνιδρύτριες του DATA WO,ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με στόχο την προστασία της ισότητας των φύλων στην ψηφιακή εποχή αναλύουν στην Parallaxi όλα τα δεδομένα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων στο διαδίκτυο. Aρχικά ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, πως δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για την πρόβλεψη και προστασία από τέτοια αδικήματα. Αντ’ αυτού, εφαρμόζεται το γενικό νομικό πλαίσιο για τα περιστατικά έμφυλης βίας στην πραγματική ζωή.

Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021 τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησαν με 427 ψήφους υπέρ μια νομοθετική πρωτοβουλία που απαιτεί στοχευμένη νομοθεσία και πολιτικές για την αντιμετώπιση όλων των μορφών έμφυλης βίας και διακρίσεων λόγω φύλου (κατά γυναικών και κοριτσιών, αλλά και κατά ατόμων LGBTIQ+), είτε εντός είτε εκτός διαδικτύου.

Ζήτησαν από την Επιτροπή να καταγράψει ότι η έμφυλη βία είναι ένας νέος τομέας εγκληματικότητας σύμφωνα με το άρθρο 83 παράγραφος 1 της Σύμβασης για την Λειτουργία της ΕΕ, μαζί με άλλα εγκλήματα που πρέπει να καταπολεμηθούν σε κοινή βάση, όπως η εμπορία ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων, τα κυβερνοεγκλήματα και η τρομοκρατία.

Επιπλέον, οι διαβαθμίσεις της έμφυλης βίας στην ψηφιακή εποχή, είναι όπως και στην πραγματική ζωή, σαν το παγόβουνο. Στην κορυφή του μπορεί να βρίσκεται ακόμη και η αφαίρεση της ζωής – γυναικοκτονίες (όχι φυσικά μέσω διαδικτύου), καθώς πολλές φορές περιστατικά έμφυλης βίας μέσω ψηφιακών μέσω αποτελούν το προστάδιο για την τέλεση πράξεων έμφυλης βίας και στην πραγματική ζωή. Για παράδειγμα, πριν λίγα χρόνια η φοιτήτρια Λίνα Κοεμτζή πήδηξε από τον 9ο όροφο των φοιτητικών εστίων στην Θεσσαλονίκη, καθώς δεν άντεξε και δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τις απειλές που δεχόταν έπειτα από την παράνομη δημοσίευση οπτικοακουστικού υλικού με ερωτικό περιεχόμενο στο οποίο απεικονιζόταν. Η υπόθεση έχει τεθεί στο αρχείο, επομένως δεν μπορούμε να μπούμε σε παραπάνω λεπτομέρειες δυστυχώς…

Τέλος, ελλείψει στατιστικών στοιχείων για τις μορφές έμφυλης βίας στην ψηφιακή εποχή, τρέχουμε μία έρευνα με αυτήν την θεματολογία, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώΟι μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης μέσω της χρήσης ψηφιακών μέσων είναι:

– Διαδικτυακός εκφοβισμός= κάθε λεκτική ή μη λεκτική συμπεριφορά που αποσκοπεί στην πρόκληση έντονου φόβου, τρόμου που συνήθως συνοδεύεται με την απειλή για την τέλεση άλλων πράξεων. Συνήθως αυτό το καθεστώς φόβου δημιουργεί ψυχολογική και ηθική βλάβη στο άτομο κατά του οποίου στρέφεται και συνήθως συνδέεται με την απειλή για τέλεση πράξεων και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές οι πράξεις καθεαυτές στην σωματική ακεραιότητα και στην κοινωνική ζωή του ατόμου κατά του οποίου στρέφονται (όπως π.χ. κοινωνική απομόνωση, σωματική κακοποίηση, χλευασμός κλπ). Τα άρθρα 333 & 385 του Ποινικού Κώδικα περί απειλής και εκβιασμού εφαρμόζονται.

 – Διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση= κάθε λεκτική ή μη λεκτική συμπεριφορά που αποσκοπεί στην προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας του ατόμου και συνήθως παίρνει την μορφή πρότασης/πρόσκλησης για τέλεση ερωτικών πράξεων ή γενικότερα επικοινωνίας με σεξουαλικό περιεχόμενο (όπως π.χ. η μη συναινετική αποστολή ερωτικών μηνυμάτων). Σε εθνικό επίπεδο, το αρ.337 του Ποινικού Κώδικα περί προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας εφαρμόζεται εν προκειμένω.

– Διαδικτυακή παρενοχλητική παρακολούθηση (ή αλλιώς cyber stalking)= κάθε λεκτική ή μη λεκτική συμπεριφορά που έχει σκοπό την παρακολούθηση της ζωής ενός ατόμου. Συνήθως παίρνει την μορφή αποστολής συνεχόμενων αιτημάτων φιλίας ή μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνεχή αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου , δημιουργία ψεύτικου προφίλ και επιδίωξη επικοινωνίας μέσω αυτού, παράνομη πρόσβαση σε λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης. Για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε η διαδικτυακή παρενοχλητική παρακολούθηση ως μία μορφής έμφυλης βίας στην ψηφιακή εποχή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Buturuga κατά Ρουμανίας το 2020, όπου ο πρώην σύζυγος της κας. Buturuga παραβίασε τους λογαριασμούς της εν διαστάσει συζύγου του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για την προσωπική της ζωή, ενώ δημιούργησε ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσποιούμενος ότι είναι άλλο άτομο, ώστε να επικοινωνήσει μαζί της.

Μία ακόμη περίπτωση διαδικτυακής παρενοχλητικής παρακολούθησης είναι και η περίπτωση μίας κοπέλας που γνώρισε ένα αγόρι σε ένα μπαρ, αντάλλαξαν αριθμούς τηλεφώνου και αποφάσισαν να βγούνε την επομένη για έναν καφέ. Έδωσαν ραντεβού σε μία κεντρική πλατεία, αλλά προκειμένου να βρεθούν χωρίς πολλές καθυστερήσεις της ζήτησε να μοιραστεί μαζί του την τοποθεσία της (live location). Πέρασαν όμορφα, ωστόσο αποφάσισαν πολύ φιλειρηνικά να μην συνεχίσουν μαζί το βράδυ τους. Η κοπέλα συνέχισε βρήκε τις φίλες της, πήγαν σε ένα άλλο μπαρ και κάποια στιγμή αργά το βράδυ αποφάσισε να γυρίσει σπίτι της. Ενώ βρισκόταν στο ταξί, καθοδόν για το σπίτι της, παρατήρησε πως ένα ταξί από πίσω της την ακολουθούσε. Δεν έδωσε πολλή σημασία, καθώς θεώρησε ότι πρόκειται για σύμπτωση. Όταν κατέβηκε στην γωνία του δρόμου που βρισκόταν το σπίτι της είδε πως μία ανδρική φιγούρα βρισκόταν ακριβώς από πίσω της, ωστόσο για καλή της τύχη δεν την ακολούθησε μέχρι την πόρτα. Την επόμενη μέρα πηγαίνοντας για ένα καφέ, παρατήρησε πάλι μία ανδρική φιγούρα να στέκεται στην ίδια γωνία.. Ενώ επέστρεψε σπίτι και απολάμβανε τον καφέ της στο παράθυρο του σπιτιού της, είδε πάλι την ίδια φιγούρα στο ίδιο σημείο … Δύο μέρες μετά, το βράδυ που γύριζε σπίτι της το άτομο αυτό την στρίμωξε στην πόρτα της πολυκατοικίας της και προσπάθησε να την βιάσει. Όταν του κατέβασε την μάσκα, διαπίστωσε ότι ήταν το αγόρι που είχαν βγει για καφέ…..Τελικά είχε ξεχάσει ανοιχτή την τοποθεσία της εκείνο το βράδυ, το αγόρι την ακολούθησε και έμαθε την διεύθυνση του σπιτιού της…. Πολλές φορές δυστυχώς, περιπτώσεις έμφυλης βίας στην ψηφιακή εποχή είναι προστάδιο τέλεσης πράξεων έμφυλης βίας στην πραγματική ζωή. …

– Εκδικητική πορνογραφία, κακοποίηση μέσω εικόνας και σεξουαλική εκβίαση=

Κακοποίηση μέσω εικόνας, γνωστή και ως εκδικητική πορνογραφία [revenge porn]= Κακοποίηση μέσω εικόνας θεωρούμε ότι είναι πιο δόκιμος όρος έναντι του δημοσιογραφικό κυρίως όρου revenge porn, διότι ούτε για λόγους εκδίκησης λαμβάνει χώρα αποκλειστικώς ούτε πορνογραφία αποτελεί, αλλά έμφυλη κακοποίηση.  Πρόκειται για το αδίκημα εκείνο κατά το οποίο δημοσιεύεται χωρίς  την συναίνεση όλων των ατόμων που απεικονίζονται, οπτικοαουστικό υλικό με ερωτικό περιεχόμενο το οποίο δημιουργήθηκε με την συγκατάθεσή τους ή χωρίς. Αξιοσημείωτο είναι ότι η δημοσίευση χωρίς την συγκατάθεση όλων των ατόμων αποσκοπεί στην πρόκληση ψυχολογικής και ηθικής βλάβης αυτού/αυτών του/των ατόμου/ων στα πλαίσια εκδίκησης. Ο σκοπός βεβαίως μπορεί να είναι και διαφορετικός όπως η απόσπαση οικονομικού ποσού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  η περίπτωση όπου μαθήτριες λυκείου στον Καναδά συμμετείχαν σε ένα challenge να κάνουν stories ενώ σηκώνουν την μπλούζα τους χωρίς να φοράνε σουτιέν. Ένας συμμαθητής τους αποφάσισε να αποθηκεύσει αυτό το βίντεο/στιγμιότυπο και να το αναδημοσιεύσει. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως περιπτώσεις εκδικητικής πορνογραφίας αποτελούν και οι περιπτώσεις των deepfakes, όταν δηλαδή το υλικό αυτό είναι προϊόν μοντάζ ή τεχνητής νοημοσύνης. Τα deepfakes ξεκίνησαν με την πορνογραφία. Τον Δεκέμβριο του 2017, η Samantha Cole, δημοσιογράφος στο Motherboard, ανακάλυψε ότι ένας χρήστης του Reddit με το όνομα “deepfakes” χρησιμοποιούσε τεχνικές που αναπτύχθηκαν και δημιουργήθηκαν με ανοιχτό κώδικα από ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης για να ανταλλάξει τα πρόσωπα διάσημων γυναικών σε πορνό βίντεο.

Σεξουαλική εκβίαση [sextortion]= Συντρέχει όταν ο δράστης εκβιάζει το θύμα με προσωπικό ή οικονομικό κίνητρο και πάλι με την δημοσίευση προσωπικών/σεξουαλικών εικόνων ή βίντεο. Πολύ συχνά μάλιστα παίρνει την μορφή της απάτης σεξουαλικής εκβίασης [sexrtotion scam] που θέλει τον δράστη να αποστέλλει μαζικά μηνύματα ότι δήθεν θα αποκαλύψει υλικό που μας απεικονίζει εάν δεν καταθέσει το Χ οικονομικό ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό που μας αποστέλλεται .

– Σεξιστική ρητορική μίσους= η αναπαραγωγή, προώθηση σεξιστικού λεξιλογίου/φρασεολογίας που υποκινεί/παρακινεί έμφυλη βία και αναπαράγει μία υποτιμητική μεταχείριση κάποιου ατόμου λόγω του φύλου του. Μολονότι η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης προστατεύεται από το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όταν έρχεται σε αντίθεση με την προστασία θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, της αξιοπρέπειας κλπ, τότε δεν προστατεύεται και δεν υπερισχύει.

– Διαδικτυακή ηδονοβλεψία (creepshots & upskirting)= η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση ενός ατόμου σε δημόσιο χώρο εν αγνοία του, και συγκεκριμένα όταν ο φακός στρέφεται σε ερωτογενείς ζώνες. Το upskirting είναι όταν ο φακός τοποθετείται κάτω από την φούστα του ατόμου. Η Τζίνα Μάρτιν, γνωστή ακτιβίστρια στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε λόγο για αυτά τα περιστατικά όταν υπέστη τέτοιας μορφής έμφυλη βία, και μάλιστα κατήγγειλε αυτά τα περιστατικά, έφτασε μέχρι και τα υψηλόβαθμα δικαστήρια, όπου και αναγνωρίστηκε η τέλεση αυτών των πράξεων και απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους δράστες.

– Κακόβουλη διαρροή προσωπικών δεδομένων= δημοσίευση προσωπικών δεδομένων, όπως

– Προσέλκυση για γενετήσιους λόγους (grooming)= Δυστυχώς είναι αρκετά σύνηθες τόσο διότι εξαιτίας της ευαλοτώτητας του ανηλίκου αλλά και διότι οι νέοι άνθρωποι σήμερα χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο την τεχνολογία ως μέσω επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης. Πρόκειται ουσιαστικά για την επικοινωνία και επιδίωξη συνάντησης με ένα πρόσωπο/ανήλικο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του με σκοπό την γενετήσια πράξη μαζί του ή την πορνογραφία ανηλίκου. Είναι πλημμεληματικής μορφής αδίκημα και τιμωρείται με τουλάχιστον δύο έτη φυλάκιση και χρηματική ποινή.

Μάλιστα για την πληρέστερη προστασία του θύματος σε αυτή την περίπτωση όπως και στην περίπτωση της παιδικής πορνογραφίας ο ποινικός νόμος προβλέπει στο αρ. 350 ΠΚ ευνοϊκά μέτρα αποχής από την ποινική δίωξη σε βάρος των θυμάτων του grooming και της παιδικής πορνογραφίας στην περίπτωση που αυτά παραβιάζουν παράλληλα τις διατάξεις του νόμου περί αλλοδαπών, του νόμου περί εκδιδόμενων με αμοιβή προσώπων και άλλων παραβάσεων που τελέστηκαν διότι οι πράξεις αυτές συνδέονται αιτιακά με το γεγονός ότι το πρόσωπο είναι θύμα των ως άνω εγκληματικών πράξεων ή δημιουργούν τις προϋποθέσεις γι αυτό.

Τέλος, αξίζει να ειπωθεί ότι η «διαδικασία του grooming» αποτελεί μία «μέθοδο» θα έλεγε κανείς και συνήθως περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένα στάδια. Αρχικώς ο δράστης επιδιώκει την γνωριμία, την ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών, έπειτα αξιολογεί τον κίνδυνο λόγου χάρη εάν ο υπολογιστής από τον οποίο επικοινωνεί ο ανήλικος ανήκει και χρησιμοποιείται μόνο από τον ίδιο και στην πορεία πείθει το παιδί ότι μπορεί να τον εμπιστευτεί απόλυτα και προχωρά στο σεξουαλικό στάδιο.

Με αυτόν τον όρο περιγράφεται η στοχευμένη προσέγγιση ατόμων με τον στόχο να ξεκινήσουν μια σεξουαλική επαφή με το άτομο που προσεγγίζουν. Ως επί το πλείστον, αφορά την προσέγγιση παιδιών και εφήβων. Στην αρχή χτίζεται εξαρχής μια φιλική σχέση εμπιστοσύνης, και μετά ξεκινάει μία επικοινωνία που σταδιακά αποκτά σεξουαλικό περιεχόμενο. Εν προκειμένω, οι ενήλικες επωφελούνται της ανωνυμίας του διαδικτύου και δημιουργούν ένα ψεύτικο προφίλ/δίνουν ένα ψεύτικο όνομα, ηλικία και άλλα προσωπικά δεδομένα, προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του ατόμου που επικοινωνούν. Πρόκειται για μια ειδική κατηγορία σεξουαλικής παρενόχλησης, που συχνά οδηγεί σε αξιόποινες πράξεις, όπως η εγγραφή υλικού παιδικής πορνογραφίας και η σεξουαλική κακοποίηση.

Και αφού αναλύσαμε τις μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης μέσω του διαδικτύου θα προχωρήσω σε μερικές καταγγελίες, τα στοιχεία των θυμάτων θα παραμείνουν ανώνυμα και στην διάθεση της Parallaxi για προφανείς λόγους.

Ήμουν 14.

Μόλις είχα ανοίξει το Facebook, Δευτέρα Γυμνασίου, ένα βράδυ καθώς μιλούσα με τις φίλες μου έρχεται στα Dm μου (τότε το Facebook δεν είχε αιτήματα μηνυμάτων) ένα μήνυμα από κάποιον Γιάννη Γ. Πριν το ανοίξω μπαίνω στο profile του βλέπω πως δεν έχουμε κανέναν κοινό φίλο, η φωτογραφία του προδίδει την ηλικία του, άνδρας γύρω στα 40. Σκρολάρω προς τα κάτω ψάχνω τα likes βλέπω μόνο από γυναίκες και ψεύτικα profile.

Ανοίγω το μήνυμα του, μία γυμνή φωτογραφία μπροστά σε καθρέπτη και φυσικά κομμένο το πρόσωπο. Φρικάρω και φυσικά τότε δεν είχα ξαναδεί ανδρικό γεννητικό όργανο. Δεν απαντάω, κλείνω την συνομιλία και την διαγράφω, έρχεται κι άλλη φωτογραφία με το πίσω μέρος του σώματος, ξαναδιαγράφω την συνομιλία, ακολουθεί βίντεο με άσεμνες πράξεις και ένα μήνυμα “θα μπορούσαν τα χέρια μου να είναι τα δικά σου μικρή.” Θολώνω διαγράφω την συνομιλία και τον κάνω μπλοκ. Δεν προχώρησα ποτέ στην διώξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, διότι ήξερα πως ενδεχομένως να στραφούν εναντίον μου.

Ήμουν 14, ήταν η πρώτη μου σεξουαλική παρενόχληση, γενικώς και ειδικώς στο διαδίκτυο. Μέχρι σήμερα έχουν ακολουθήσει πολλές.

Η πρώτη μου σχέση με εκδικήθηκε

Τον γνώρισα στις αρχές του Λυκείου μείναμε μαζί για περίπου 3 χρόνια. Μου ζητούσε αρκετά συχνά να τραβήξουμε με την τις προσωπικές μας στιγμές, εγώ πάντα έλεγα όχι. Αυτός προσπαθούσε να με μεταπείσει και να μου εξηγήσει πως έτσι θα βελτιωθούμε και θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Φυσικά δεν δέχθηκα. Μία μέρα πήγαμε σε ένα club με την παρέα μας, γυρίσαμε σπίτι μαζί, εγώ είχα πιει πολύ παραπάνω, δεν είχα τον έλεγχο. Έστησε το κινητό του απέναντι μας, και κατέγραφε όλα εκείνα που κάναμε.

Δεν το έμαθα ποτέ. Δεν μου το είπε. Μέχρι που μια μέρα, έπρεπε να χωρίσουμε διότι θα άλλαζα πόλη για να σπουδάσω, μου έστειλε ένας φίλος μου και μου είπε πως κάνω πολύ καλό σεξ. Τρελάθηκα… του ζήτησα να βγούμε για καφέ, εκείνος με κάλεσε σπίτι του εγώ δεν πήγα. Μετά από λίγο ήρθε το βίντεο μου σε γνωστή εφαρμογή όπου και διαγραφόταν απευθείας. Τον πήρα τηλέφωνο, και τον ρώτησα που έχει κυκλοφορήσει, μου είπε “το έκανα για να γελάσουμε και να θυμάσαι πόσο ωραία περνούσαμε, μόνο η παρέα μου το ξέρει.”

Του είπα πως θα τον πάω δικαστικά αν δεν διαγράψει το video μου. Φοβήθηκε μου ζήτησε αμέτρητα συγγνώμη, πήρε ο ίδιος τους φίλους του. Η διαρροή του ήταν πολύ μικρή. Το μόνο που δεν μπορώ μέχρι σήμερα να ξεπεράσω είναι πως με έχουν δει άλλοι σε πολύ προσωπική μου στιγμή χωρίς την συναίνεση μου. Θα ήθελα πραγματικά να πω σε όλες να προσέχουν.

«Ο χρήστης ΤΑΔΕ έστειλε μια φωτογραφία».

Για τις περισσότερες γυναίκες αυτή η ειδοποίηση (ειδικά όταν ο χρήστης ειναι άγνωστος) συνήθως σημαίνει ένα πράγμα… Η παραβίαση που αισθάνεσαι όταν ανοίγεις το αρχείο σε συνδυασμό με την αηδία που που σε κατακλύζει από το μήνυμα που τη συνοδεύει είναι κάτι που δύσκολα περιγράφεται.

Η πρώτη φωτογραφία ανάλογου περιεχομένου που έλαβα ήταν στα 24 μου από πρώην συμφοιτητή με τον όποιο είχαμε χαθεί μετά τη σχολή. Για αυτό και παραξενεύτηκα όταν είδα ότι ένας γνωστός, που δεν είχαμε ποτέ και ιδιαίτερες σχέσεις, μου έστειλε φωτογραφία μετά από δυο χρόνια που δεν είχαμε πει ούτε ένα «γεια». Το περιεχόμενο αισχρό και ακόμα πιο σιχαμένο το μήνυμα «εσύ μου το ´κανες έτσι» που ακολούθησε.

Δεν απάντησα τίποτα, τον έσβησα επιτόπου. Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε έγινε κοινωνικά αποδεκτό το να στέλνουμε σε ανθρώπους -χωρίς τη συγκατάθεση τους – φωτογραφίες των γεννητικών μας οργάνων και να θεωρούμε κομπλιμέντο την όποια διέγερση έχει προκληθεί χωρίς ο παραλήπτης της φωτογραφίας να ήθελε ποτέ να έχει τέτοιου είδους επιρροή πάνω μας. Δεν μπορώ να θυμηθώ ποτέ αποφασίστηκε πως στον ψηφιακό κόσμο είναι θεμιτό να γίνεται κάτι τέτοιο ενώ έξω θα τον λέγαμε επιδειξία. Και φυσικά δεν καταλαβαίνω ποιος σκέφτηκε πρώτος (και μοιράστηκε αυτή τη Σοφία και με άλλους) πως το να στείλεις μια τέτοια φωτογραφία σε μια άγνωστη είναι ένας καλός τρόπος πεσίματος ή έστω ότι υπάρχουν πιθανότητες κάποια να απαντήσει όπως θα ήθελε ο αποστολέας για να ικανοποιήσει τις όποιες ορέξεις του.

Τον ενόχλησε η μπλούζα μου.

2021. Είχα ανεβάσει μία φωτογραφία-πορτρέτο με μία μαύρη μπλούζα η οποία πράγματι ήταν ανοιχτή στο ντεκολτέ αλλά όχι τίποτα το ιδιαίτερο. Ήταν μία κλασική φωτογραφία που απεικόνιζε μία κοπέλα με ένα μειδίαμα. Έρχεται στα dm μου ένα μήνυμα που γράφει “Θέλω να σε γλύψω.” Ομολογουμένως δεν ήταν η πρώτη φορά που έλαβα ένα τέτοιου είδους μήνυμα, παρόλα αύτα μέχρι τότε συνήθιζα να ανεβάζω αυτά τα μηνύματα στα stories μου δημόσια, οι χρήστες που μου έστελναν τα ερωτικά μηνύματα χωρίς την συναίνεση μου, μου ζητούσαν συγγνώμη, τους έστελνα ένα μήνυμα που τους προειδοποιούσα πως αν υπάρξει άλλο τέτοιου είδους μήνυμα σε άλλη κοπέλα θα ξαναχρησιμοποιούσα τα screenshot δημόσια προφανώς ακολουθούσε το block.

Δέχομαι λοιπόν αυτό το μήνυμα το οποίο φυσικά και συνοδευόταν από την φωτογραφία μου. Η πρώτη μου σκέψη όσο παράλογο και να σας φαίνεται ήταν αν τον προκάλεσα να πει κάτι τέτοιο, κατηγόρησα ουσιαστικά τον εαυτό μου. Δεν μπήκα στον κόπο να απαντήσω γιατί μου δημιούργησα αμφιβολίες, εκείνος συνέχισε με σχόλια για το στήθος μου και ακολούθησαν σχόλια για το βλέμμα μου και την σεξουαλικότητα που είδε πάνω του. Διέγραφα την συνομιλία και επανερχόταν συνέχεια με νέα χυδαία σχόλια. Τελικό μήνυμα πριν το μπλοκ, ήταν το εξής “έλα τώρα που το παίζεις δύσκολη σίγουρα στα έχουν πει και άλλοι αν θέλεις έρχομαι να σε πάρω με το αμάξι με έναν φίλο μου να στα αναλύσουμε κι εμείς.” Ακολούθησε το block μόλις έγινα θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης για ακόμη μια φορά μόλις μου χτύπησαν την πόρτα οι ανασφάλειες που έχω για το γυναικείο μου σώμα.

Οι παραπάνω ιστορίες θα μπορούσαν να είναι περισσότερες και σίγουρα είναι περισσότερες και πολλ@ εκεί έξω θα ταυτιστούν μαζί τους. Η σεξουαλική παρενόχληση έχει πολλές μορφές μην την αφήσεις να σε ταπεινώσει, μίλα.

Δείτε επίσης: 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα