Η Γεωργία, τα πάρτι, και το δίπολο της γυναίκας θύμα ή γυναίκας αρπακτικού

Ερωτήματα του τύπου «πήγε μόνη της, ή την ανάγκασαν, και αν ναι, γιατί πήγε; Τι ήθελε εκεί;” αντικαθιστούν τις στερεοτυπίες της καθημερινότητας μας.

Parallaxi
η-γεωργία-τα-πάρτι-και-το-δίπολο-της-γυ-873188
Parallaxi

Λέξεις: Εύχαρις Παναγοπούλου

Για μια ακόμη φορά, η παραβίαση της προσωπικής ελευθερίας, αξιοπρέπειας, και σωματικής ακεραιότητας μιας γυναίκας ταράζει την κοινωνική ζωή αυτής της χώρας, προκαλεί λίγο τις ηθικές μας αξίες, ανησυχεί τη συνείδηση μας, ικανοποιεί ίσως και λίγο τη διάθεση κουτσομπολιού μας.

Ερωτήματα του τύπου «πήγε μόνη της, ή την ανάγκασαν, και αν ναι, γιατί πήγε; Τι ήθελε εκεί;” αντικαθιστούν τις στερεοτυπίες της καθημερινότητας μας. Και όσο πιο όμορφη η εικόνα, τόσο πιο μεγάλο και το ενδιαφέρον. Τόσο πιο έντονα τα ερωτήματα.. Γιατί η εμφανίσιμη κοπέλα, το πολυτελές ξενοδοχείο, εξυπηρετεί την συλλογική μας ανάγκη να αποδράσουμε από τη δική μας καθημερινότητα. Tελικά όμως η συλλογική μας αγανάκτηση για την όμορφη νεαρή κοπέλα, χωρίς γονείς, που την παρέσυρε το «βρώμικο» πλούσιο κύκλωμα, κυριαρχεί. Μας τρέφει.  Αλλά μετά η κοπέλα παύει να είναι απλά ένα ανώνυμο εμφανίσιμο θύμα. Βρίσκει το θάρρος και αποκτά όνομα και πραγματική εικόνα. Όχι φαντασιωσική. Και τότε για πολλούς από εμάς, αρχίζουν άλλα ερωτήματα. 

Και γιατί μίλησε; Tι ήθελε; Γιατί δημοσιοποίησε το πρόσωπο και την ταυτότητα της; Mήπως αποσκοπεί σε κάτι άλλο; Kαι σταδιακά η εικόνα του αθώου όμορφου θύματος αντικαθίσταται από την εικόνα της ύπουλης γυναίκας που εκμεταλλεύεται καταστάσεις για να κερδίσει. Φήμη, δημοσιότητα, χρήματα, πολιτική θέση. Και εδώ υπάρχει ένα μοτίβο. Κάθε γυναίκα που κατά καιρούς αναζήτησε δημοσιότητα στην ιστορία της σεξουαλικής κακοποίησης της, της αποδώσαμε λίγο η πολύ και άλλα κίνητρα. Μπορούμε να δεχτούμε την ψυχολογική στήριξη, άλλα όσο παραμένει αυτό: Στήριξη. Στην αδύναμη. Στο θύμα. 

Ανάμεσα στο δίπολο, γυναίκα-θύμα και γυναίκα αρπακτικό, δεν δεχόμαστε κάτι άλλο. 

Κι όμως. Ανάμεσα στην γυναίκα θύμα, που διεκδικεί στην σκιά δικαιοσύνη, και στη γυναίκα αρπακτικό που τα κάνει όλα για το κέρδος, υπάρχει και η γυναίκα που αρνείται να μείνει θύμα, που θυμώνει, που αντιδρά, που ζητά δικαίωση, καταξίωση, και γιατί όχι εκδίκηση. Υπάρχει η γυναίκα που την έκαναν θύμα, και θέλει να αντιστρέψει το ρόλο, να γίνει θύτης. Γιατί μας δυσκολεύει τόσο πολύ αυτή η εικόνα; 

Mήπως πρέπει να ψάξουμε λίγο πιο βαθιά μέσα μας; 

Ανάμεσα στο δίπολο, γυναίκα-θύμα και γυναίκα-αρπακτικό, υπάρχει και η γυναίκα -μαχητής. Που μπορεί να κερδίσει ακόμη και άνισες μάχες. 

*Η Εύχαρις Παναγοπούλου είναι Ψυχολόγος Υγείας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, ΑΠΘ

Δείτε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα