Featured

Γιατί οι Θεσσαλονικείς προτιμούν την outdoor γυμναστική στο Πάρκο του Μουσείου;

Το πάρκο ως μέρος συγκέντρωσης για αθλητική δραστηριότητα

Νίκος Γκάγιας
γιατί-οι-θεσσαλονικείς-προτιμούν-την-out-630758
Νίκος Γκάγιας

Τα τελευταία χρόνια, η άσκηση έχει μπει στις ζωές περισσότερων. Ειδικότερα κατά την περίοδο του lockdown! Τα SMS με τον αριθμό 6 έσπασαν κάθε ρεκόρ.

Έχεις δοκιμάσει να κάνεις την γυμναστική σου στο πάρκο της γειτονιάς; Σίγουρα το να βρεθείς σε έναν υπαίθριο χώρο για μία τέτοια δραστηριότητα είναι κάτι  διαφορετικό (συνηθισμένο για τους κατοίκους του εξωτερικού, πρωτόγνωρο για εμάς).  Και για όσους βαριούνται τα συμβατικά γυμναστήρια είναι μια λύση για να δοκιμάσουν αν τους ταιριάζει αυτού του είδους η σωματική άσκηση. 

Το πάρκο απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο έχει γίνει το σημείο συγκέντρωσης ανθρώπων κάθε ηλικίας, οι οποίοι απολαμβάνουν την γυμναστική τους, είτε πολύ πρωινές ώρες είτε απογευματινές, αφού έχει πέσει ο ήλιος. Mόνοι τους, αλλά και αρκετοί με την επίβλεψη κάποιου ειδικού χαλαρώνουν και προπονούνται.

Γιατί κάποιος να προτιμήσει έναν υπαίθριο χώρο;

Οι περισσότεροι από τους ”θαμώνες” συμφώνησαν πως το θέμα της ψυχολογίας είναι ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέγουν εξωτερικά μέρη. Συγκεκριμένα μια κυρία δήλωσε πως: «Εγώ προσωπικά βαριέμαι πολύ να κάνω μέσα γυμναστική. Μόλις μου προτείνει η personal trainer να βγούμε έξω κάνω όλες τις ασκήσεις!». «Πόσο μάλλον, με τα μέτρα για τον κοροναϊό. Το πάρκο σου δίνει την δυνατότητα να κρατάς τις αποστάσεις. Είσαι πιο κοντά στη φύση, υπάρχει καθαρός αέρας και ήλιος», όπως συμπληρώνει ένα άλλο παιδί.

Πέραν, όμως, του ψυχολογικού, πολλοί επιλέγουν να αθληθούν έξω ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, για να μην μένουν έγκλειστοι σε κάποιο χώρο. Ένας νέος, που γυμνάζεται συχνά στο πάρκο, επισημαίνει: «Στο γυμναστήριο, οι άνθρωποι νιώθουν κλεισμένοι, απομονωμένοι. Δεν μπορούν να εκφράσουν αυτό που θέλουν» ενώ κάποιος άλλος προσθέτει «Έχω την εντύπωση ότι αισθάνεσαι πιο ελεύθερος εδώ, πιο άνετος, έχεις μεγαλύτερο χώρο» καταλήγει.

Όσον αφορά τις ασκήσεις που μπορείς να κάνεις οι πιο έμπειροι τόνισαν πως: «Σίγουρα δεν μπορείς να ασχοληθείς με όργανα γυμναστικής και βάρη στο πάρκο. Εδώ γίνονται ασκήσεις με ιμάντες είτε ασκησιολόγιο που δεν θέλει μεγάλο εύρος εξοπλισμού».

Ενώ ένας γυμναστής που βρισκόταν εκεί μας δήλωσε: «Κύρια διαφορά είναι ο εξοπλισμός που διαθέτεις, οπότε πρέπει να «παίξεις» με όσα έχεις. Πολλές ασκήσεις με το βάρος του σώματος! Διαφορετικές παραλλαγές. Πολύς κόσμος στα πάρκα έρχεται αντιμέτωπος με το κομμάτι της φυσικής κατάστασης, το οποίο δεν παρατηρεί μέσα στο γυμναστήριο, αν κάνει την πιο κλασσική προπόνηση ενδυνάμωσης. Αυτές είναι οι διαφορές! Το πιο σημαντικό που πρέπει να κοιτάει κάποιος, είτε είναι κάπου μέσα είτε σε υπαίθριο χώρο, είναι να υπάρχει μια προοδευτικότητα».

Πολλοί επιλέγουν να προπονηθούν χωρίς την επίβλεψη ειδικού! Σωστό ή λάθος;

Ο ίδιος personal trainer αναφέρει: «Είναι καλύτερο, να υπάρχει μια επίβλεψη, σε ό,τι και αν κάνεις. Όμως αν είσαι μόνος, απλά πρέπει να εφαρμόζεις σωστά τις ασκήσεις, για να μην χάνεις το χρόνο σου». Φυσικά ακόμα και αν γνωρίζεις, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός για να μην υπάρχουν τραυματισμοί. Θα πρέπει να έχεις ψάξει έστω μόνος σου τους σωστούς τρόπους διεξαγωγής άσκησης, για να αποφύγεις την καταπόνηση του σώματος.

Παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαλαρώνουν, κάνοντας jogging.

Αναφορικά με τα όργανα γυμναστικής που έχουν τοποθετηθεί στο πάρκο, η πλειοψηφία συμφώνησε στο γεγονός πως ελάχιστοι τα χρησιμοποιούν. Ενώ είναι εύκολα στη χρήση τους, ο κόσμος δεν τα εκμεταλλεύεται, λέγοντας πως ίσως έχουν τοποθετηθεί για άτομα 3ης ηλικίας και για μικρά παιδιά.

Καταλήγοντας πως στο συγκεκριμένο μέρος, οι περισσότεροι ασχολούνται με τα μονόζυγα και τα δίζυγα, προτιμώντας την καλλισθενική γυμναστική.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα