Greek Artists’ Hub: Εντυπωσιάζει το πρώτο τους online πρότζεκτ
Η προσωπογραφία, σε όλες τις μορφές της, αποτελεί ένα παράθυρο στο πώς εμείς και εκείνοι που ήρθαν πριν από εμάς, βλέπουμε τον κόσμο.
Πριν από λίγο καιρό η διαδικτυακή ενότητα καλλιτεχνών Greek Artists’ Hub μας συστήθηκε μέσα από την Parallaxi και σήμερα επανέρχεται για να μας παρουσιάσει το πρώτο online πρότζεκτ της που εντυπωσιάζει.
Με την καλλιτεχνική δραστηριότητα να έχει παγώσει για μεγάλο διάστημα οι δημιουργοί αναζητούσαν εναλλακτικούς τρόπους για να εκφραστούν και να προωθήσουν τα έργα τους.
Το Greek Artists’ Hub ήρθε να καλύψει την ανάγκη αυτή με τους καλλιτέχνες που προωθούνται μέσω της κοινότητας να δημιουργούν έργα διαφορετικών μέσων και στυλ με σκοπό την ανάδειξη ποικίλων τεχνοτροπιών και θεματικών.
Μέσω του περιεχομένου που παράγεται στο Hub, επιδιώκεται μια εις βάθος προσέγγιση των καλλιτεχνών και της συνολικής δουλειάς τους, με σκοπό την αναπαραγωγή ενός κατόπτρου του οράματος τους.
Για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα παρουσιαστούν online στο κοινό, καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πρώτο πρότζεκτ του Greek Artists’ Hub σε συνεργασία με τον Ιάσωνα Μπάκα με τίτλο «Face Forward».
Ο ψηφιακός κατάλογος τέχνης, που έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Hub, έχει εμπνευστεί από την πλούσια και ποικίλη συλλογή πορτραίτων που παράγονται από την κοινότητα των σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.
Ο καλλιτέχνης Ιάσωνας Μπάκας με την πολύτιμη εμπειρία του συνεργάστηκε για να συντάξει αυτή τη μοναδική συλλογή έργων παρουσιάζοντας τα πιο πρόσφατα και κυριότερα σημεία της ελληνικής προσωπογραφίας. Η επιλογή κάθε πορτρέτου έγινε μετά από προσεκτική εξέταση.
Στο online πρότζεκτ συμμετέχουν έργα των καλλιτεχνών: Γεωργίας Θεολόγου, Άντρης Λύτρα, Διογένη Παπαδόπουλου, Κατερίνας Χρήστου, Χαρούλας Νικολάου, Νεφέλης Κυριακού, Σοφίας Φωτιάδου, Αλέξανδρου Τσάκωνα, Τάσου Μπουσδούκου, Γιώργου Παπασταθόπουλου, Constatine, Γιώργου Χαλκιά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στόχος της συλλογής αυτής είναι να εξερευνηθούν και να αναδειχθούν οι διαφορετικές τεχνικές και προσεγγίσεις των καλλιτεχνών χρησιμοποιώντας παραδοσιακά μέσα.
Τα επιλεγμένα έργα τέχνης εμφανίζουν ρεαλιστικά, σουρεαλιστικά και αφηρημένα στυλ, ενσωματώνοντας τεχνικές που κυμαίνονται από σαφείς πινελιές έως μία λιγότερο παραδοσιακή απεικόνιση μορφών και προσώπων. Επιπλέον, αντικατοπτρίζουν την τεχνική ικανότητα του κάθε καλλιτέχνη και αποτελούν μία «σφραγίδα» της σημασίας του επιλεγμένου θέματος.
Η προσωπογραφία αποτελούσε πάντα ένα εξέχων θέμα στις στις εικαστικές τέχνες. Με την πάροδο του χρόνου τα πορτρέτα χρησιμοποιούνταν για να απεικονίσουν τον πλούτο, το καθεστώς ή είχαν θρησκευτική σημασία. Πριν από την ανάπτυξη της φωτογραφίας αποτελούσε ένα από τα μοναδικά οπτικά μέσα καταγραφής και τεκμηρίωσης της ανθρώπινης μορφής.
Τα σύγχρονα στυλ πορτρέτου αποκλίνουν συχνά από τα παραδοσιακά. Ο καλλιτέχνης έχει το περιθώριο να κοιτάξει πέρα από τη φυσική εμφάνιση του θέματος. Ένα μόνο πορτρέτο μπορεί να ανοίξει τη συζήτηση για εξερεύνηση της σεξουαλικότητας, την μελέτη του υποσυνείδητου ή την πρόκληση παραδοσιακών ιδεολογιών.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το πορτρέτα αρχίζουν να στρέφονται στο επίκεντρο. Από απλή απεικόνιση της ομορφιάς και της δύναμης, στην ωμή πραγματικότητα του τι είναι να είσαι άνθρωπος.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Συχνά, τα πορτρέτα απεικονίζουν φιγούρες που κοιτάζουν απευθείας τον θεατή. Ένα πορτρέτο παρουσιάζει όμως όχι μόνο ένα πρόσωπο, αλλά και τη στιγμή της δημιουργίας. Την ψυχική κατάσταση του καλλιτέχνη κατά τη σύλληψη του έργου του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η προσωπογραφία σε όλες τις μορφές της αποτελεί ένα παράθυρο στο πώς εμείς και εκείνοι που ήρθαν πριν από εμάς, βλέπουμε τον κόσμο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.