Featured

Ημερολόγια Καραντίνας: Θεσσαλονίκη, μια πόλη σε δοκιμασία

Η έκδοση «Θεσσαλονίκη, Μια πόλη σε δοκιμασία» κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2020 από την parallaxi

Parallaxi
ημερολόγια-καραντίνας-θεσσαλονίκη-μ-699627
Parallaxi

Εικόνες: Όλγα Δέικου

«Κάτω απ’ τους ίσκιους των σπιτιών να περπατώ Νύχτες των γυρισμών αναπότρεπτες κι η πόλη νεκρή» Μανώλης Αναγνωστάκης, Εποχές 1945

Στην πιο απόκοσμη και δυστοπική στιγμή της Θεσσαλονίκης μετά τον πόλεμο, σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας, η parallaxi, το ιστορικό free press της Θεσσαλονίκης, επιχειρεί να καταγράψει τη ζωή μιας πόλης στον εγκλεισμό και τον υγειονομικό όλεθρο που βιώνει. Θεσσαλονικείς κάθε ηλικίας γράφουν για την parallaxi μια σελίδα ημερολογίου με τις συνθήκες της ζωής τους, τον φόβο, τις προσδοκίες και τις προσμονές τους αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή.

Μαρτυρίες που θα αποτελέσουν το αποτύπωμα μιας εποχής στην πόλη, ένα χνάρι για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Η άχαρη διαδοχή των ημερών, ο θάνατος που καιροφυλακτεί, η μοναξιά αλλά και η ελπίδα.

Συμβάλλοντας στη χαρτογράφηση των συνθηκών και των συναισθημάτων, δημιουργήσαμε αυτό το μικρό ημερολόγιο καραντίνας, μικρή συμβολή για όσους θα θελήσουν να μελετήσουν πώς αισθάνθηκαν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης τη δεδομένη χρονική στιγμή. Γιώργος Τούλας

Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Παπαγεωργίου, την ΚΕΔΗΘ και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας για τη βοήθεια στην πραγματοποίηση της έντυπης έκδοσης.

Το σημείωμα της ΚΕΔΗΘ

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου και «ξεφυλλίζοντας» το site του ιστορικού free press της Θεσσαλονίκης parallaxi, ανακάλυψα το ξεκίνημα μιας καινούργιας στήλης, που έχει ως σκοπό να καταγράψει το αποτύπωμα μιας πρωτόγνωρης, όχι μόνο για την πόλη μας, αλλά και για όλον τον πλανήτη, εποχής. Τα «Ημερολόγια καραντίνας» είναι οι σκέψεις και τα βιώματα ανθρώπων σε μια εποχή, στην οποία δεν δοκιμάζεται μόνο η δημόσια υγεία, αλλά και η κοινωνική συνοχή, οι ανθρώπινες σχέσεις και αντοχές. Κι αυτή η ιδέα με συγκίνησε, με άγγιξε.

«Αυτή είναι πραγματικά μια προσπάθεια, που αξίζει να στηρίξει η ΚΕΔΗΘ», σκέφτηκα. «Για να μείνει κάτι που θα μας θυμίζει αυτήν την ‘τρέλα’, τον φόβο, τη μοναξιά, αλλά και την αυταπάρνηση, την ατομική ευθύνη και τη συλλογικότητα». Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ), της οποίας ο Δήμαρχος μου έκανε την τιμή να προΐσταμαι, είναι ένας φορέας με κοινωφελή χαρακτήρα, που απευθύνεται σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες και με λόγο στα δρώμενα της πόλης, ειδικά όταν αφορούν σε κοινωνικά θέματα. Κι έτσι γίναμε αρωγοί αυτής της σημαντικής για την πόλη προσπάθειας της parallaxi, ώστε να συμβάλουμε στην υπόμνηση των γεγονότων στους ανθρώπους του μέλλοντος και να τους προτρέψουμε να μην «χαθούν» σ’ έναν κόσμο απρόσωπο, κλειστοφοβικό, χωρίς συνεκτικούς δεσμούς και ανθρώπινες σχέσεις.

«Αυτός ο κόσμος που αλλάζει, με τρομάζει, με τρομάζει…»

*Ιωάννα Κοσμοπούλου, Δρ Βιοχημείας, Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θεσσαλονίκης

Σημείωμα Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας

Ζούμε τον πόλεμο που δεν έζησε η γενιά μας και λέγεται covid-19. Οι ζωές μας έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες, όπως και οι συμπεριφορές μας. Βιώνουμε τον φόβο, σταματήσαμε να προγραμματίζουμε, να ονειρευόμαστε. Για πολλά χρόνια πιστεύω θα χαρτογραφείται αυτή η περίοδος για να κατανοήσουμε: πώς συμπεριφερθήκαμε, πώς το βιώσαμε, την ύπαρξη των αρνητών, των αδιάφορων, των συνωμοσιολόγων, των τρομοκρατημένων αλλά και των νηφάλιων καθώς και των ηρώων των νοσοκομείων που όρθιοι πολέμησαν το τέρας κοιτάζοντας το μες στα μάτια. Αυτή η περίοδος σίγουρα χρήζει μελέτης. Και εκδόσεις όπως αυτή που οργάνωσε η parallaxi με ιστορίες ανθρώπων της πόλης μας, μιας πόλης που πληγώθηκε περισσότερο από άλλες, θα μας θυμίζουν πώς βιώσαμε αυτήν τη σκληρή περίοδο, αλλά θα μας βοηθήσουν και να την αποκωδικοποιήσουμε.

*Aννα Μυκωνίου, Πρόεδρος και καλλιτεχνική Διευθύντρια, Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ταυτότητα: Η έκδοση «Θεσσαλονίκη, Μια πόλη σε δοκιμασία» εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2020 από την parallaxi Σχεδιασμός-Επιμέλεια: Γιώργος Τούλας, Γραφιστικός σχεδιασμός: Dolphins, Διορθώσεις: Ελένη Χοντολίδου, Εικόνες: Όλγα Δέικου, Εκτύπωση: Chromotyp, Διανομή: Γιάννης Τασιούλας

Μπορείτε να διαβάσετε όλα τα Ημερολόγια Καραντίνας εδώ 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα