Καταγγελία: Ένα ζευγάρι σε απόγνωση στη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής

Η απίστευτη ιστορία ενός ζευγαριού που αναγκάζεται καθημερινά να ζει μέσα στα λύματα βόθρου και την δυσοσμία, χωρίς να βρίσκει ανταπόκριση στις εκκλήσεις προς τις αρμόδιες Αρχές.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
καταγγελία-ένα-ζευγάρι-σε-απόγνωση-στ-807790
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Στο απροχώρητο έχει φτάσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η κατάσταση για έναν μόνιμο κάτοικο της Νέας Σκιώνης Χαλκιδικής, ο οποίος αναγκάζεται μαζί με τη σύζυγο του, να ζουν καθημερινά με λύματα που τρέχουν έξω από το σπίτι τους, αλλά και με μια τρομερά δυσάρεστη οσμή.

Οι δύο καταγγέλλοντες (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της Parallaxi) δεν περίμεναν όταν θα άφηναν τη Γερμανία για να επιστρέψουν στην πατρίδα και να φτιάξουνε με κόπο το δικό τους σπιτικό θέλοντας να ζήσουν δίπλα στη φύση, ότι θα έφταναν σε ένα σημείο που για να επιλύσουν ένα σοβαρό πρόβλημα της καθημερινής τους διαβίωσης θα έπεφταν πάνω σε κλειστές πόρτες, μιας και όλες οι έως τώρα εκκλήσεις που έχουν κάνει προς τις αρμόδιες τοπικές και υγειονομικές αρχές δεν έχουν βρει καμία ανταπόκριση.

Με την κατάσταση πλέον να έχει φτάσει στο απροχώρητο, οι ίδιοι αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν μέσω της Parallaxi το πρόβλημα τους, ευελπιστώντας ότι με αυτή τους την κίνηση θα καταφέρουν επιτέλους να ευαισθητοποιήσουν τους αρμόδιους να κάνουν το καθήκον τους, αντί να λαμβάνουν εξοργιστικές απαντήσεις όπως «Πουλήστε το σπίτι σας να σωθείτε!».

«Πόση υπομονή να κάνουμε;»

Το σπίτι του καταγγέλλοντος, μια μονοκατοικία, βρίσκεται εντός ζώνης, αλλά εκτός οικισμού της Νέας Σκιώνης.

Λίγο πάνω από την ιδιοκτησία τους, χτίστηκαν 12 μεζονέτες, σε δύο σειρές από 6 σπίτια.

Εξέλιξη, που ποτέ δεν περίμεναν να συμβεί, εξαιτίας της απροσβασιμότητας του εδάφους. Έτσι, για να υπάρξει πρόσβαση στα συγκεκριμένα σπίτια, δημιουργήθηκε ένας απότομος τσιμεντόδρομος με κλίση 36%, με τα ΙΧ να ανεβαίνουν σπινιάροντας προκειμένου να μην τους πάρει η κατηφόρα.

Το ζευγάρι μάλιστα αναγκάστηκε να μεταθέσει το υπνοδωμάτιο του, και έμαθε να ζει με αυτή την όχληση.

Και ενώ πίστευαν ότι τα είχαν δει όλα, το Πάσχα του 2020 ήρθαν αντιμέτωποι με ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα, καθώς από τον κατηφορικό δρόμο ξεκίνησε να «τρέχει» ένα ρυάκι το οποίο ανέδυε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη οσμή.

Ο βόθρος για τα πρώτα έξι σπίτια έχει μια έξοδο υπερχείλισης και εκκένωσης που βγαίνει ακριβώς στο δρόμο και είναι πάντα ανοιχτός.

Με τη κλίση που έχει ο δρόμος, τα βοθροφόρα δεν μπορούν να ανέβουν έως εκεί, με αποτέλεσμα όταν ο βόθρος γεμίσει, να υπερχειλίζει, ενώ ούτε τρακτέρ με βυτίο αναλαμβάνουν τη διαδικασία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα λύματα να περνούν μπροστά από την αυλή του σπιτιού του καταγγέλλοντος.

Το ζευγάρι έκανε υπομονή όλους αυτούς τους μήνες ευελπιστώντας ότι θα βρεθεί λύση ή έστω μια συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών αυτών, αλλά μάταια.

Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν να κάνουν αυτοψία στις αρχές Αυγούστου, δεν έφτασαν καν μέχρι το σημείο που υπάρχει ο βόθρος εξαιτίας της κλίσης του εδάφους και σε ερώτηση του καταγγέλλοντος τι θα έκαναν στη θέση του, του απάντησαν να πουλήσει το σπίτι του!

Με την κατάσταση να παραμένει ανυπόφορη και το ζευγάρι να αναγκάζεται να μένει για μεγάλο μέρος της ημέρας μέσα στο σπίτι του με κλειστά παράθυρα και την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική το πρωί και το βράδυ κυρίως, απευθύνθηκαν προς το Δήμο Κασσάνδρας, το Υγειονομικό Πολυγύρου, τη Πολεοδομία Μουδανίων, την πλατφόρμα Airbnb (καθώς κάποιες εκ των μεζονετών μισθώνονται από την συγκεκριμένη πλατφόρμα, αλλά χωρίς να βρουν λύση στο πρόβλημα τους.

Έτσι, αναγκάστηκαν να καλέσουν και πάλι στην Αστυνομία πριν από λίγες ημέρες, με τους αστυνομικούς αυτή τη φορά να τους διαβεβαιώνουν ότι θα προχωρήσουν σε αναφορά προς το Υγειονομικό.

Κινήθηκαν νομικά

«Ήρθαν τελικά από το Υγειονομικό, αλλά τελείως απροετοίμαστοι, ενώ τους έχω καταθέσει όλα τα στοιχεία. Το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους τους ιδιοκτήτες από το περσινό Πάσχα. Οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να βρεθεί μια λύση. Αναγκαστήκαμε να καταθέσουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Είναι η κύρια μας κατοικία και δεν είμαστε πρόθυμοι να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας, ούτε να είμαστε κλειδαμπαρωμένοι μέσα σε αυτό και κάτω από ένα κλιματιστικό, την ώρα που οι “γείτονες” περνούν ανενόχλητα τη ζωή τους και μας γράφουν κανονικά. Ας φτιαχτεί ένας σωλήνας που θα περνάει από τη μέση του δρόμου ή την άλλη πλευρά του αγροτεμάχιου μου. Γιατί θα πρέπει να κινούμαι μετ’ εμποδίων μέσα στον ίδιο μου το χώρο;» αναφέρει ο καταγγέλλων και προσθέτει:

«Για εμάς, εκτός της ανυπόφορης δυσοσμίας, κοντά στον κίνδυνο του κορονοϊού προστίθεται και του τύφου, της χολέρας, της ηπατίτιδας. Όποιος μένει στη Νέα Σκιώνη ξέρει πολύ καλά ότι η κατάσταση είναι έτσι. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη σου έρθει η δυσωδία από τα βοθρολύματα. Όλα τα σπίτια έχουν βόθρο. Μόνο οι γαλάζιες σημαίες μας μάραναν. Είστε τυχεροί που δεν μεταφέρεται μέσω των φωτογραφιών και των βίντεο η μυρωδιά».

Πλέον, το ζευγάρι περιμένει τις εξελίξεις μετά τις ενέργειες που έκαναν μέσω της δικαιοσύνης, το πόρισμα που θα υπάρχει από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, αλλά και έπειτα από τη δημοσιοποίηση του προβλήματος τους.

Δείτε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα