Featured

Η κατάργηση των φορέων διαχείρισης των περιοχών Natura αφήνει μετέωρους 330 εργαζόμενους

Η κυβέρνηση υπόσχεται προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ χωρίς όμως να ορίζει σαφές πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα

Φίλιππος Δεργιαδές
η-κατάργηση-των-φορέων-διαχείρισης-τω-867917
Φίλιππος Δεργιαδές

Η κατάργηση και η απορρόφηση των 36 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Natura από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, δεν αφορά μόνο τα περιβαλλοντικά προβλήματα κάθε περιοχής, αλλά και τους 330 εργαζόμενους στους φορείς που καταργούνται, εκ των οποίων οι 324 είναι συμβασιούχοι και αν δεν απορροφηθούν στο νέο σχήμα, κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι.   

Πρόκειται για επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά και φύλακες και ξεναγούς, που γνωρίζουν άριστα το αντικείμενο ανά περιοχή ενώ το επίπεδο κατάρτισης του επιστημονικού προσωπικού, όπως δασολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, βιολόγοι κ.α. είναι υψηλότατου επιπέδου. «Είμαστε συμβασιούχοι οι περισσότεροι, εδώ και 15 χρόνια και είμαστε γνώστες των περιβαλλοντικών ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής Natura ενώ έχουμε εξοικειωθεί και με τα ιδιαίτερα προβλήματα, κοινωνικά και οικονομικά κάθε περιοχής» τονίζει στην Parallaxi, ο δασολόγος και πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών «Ελληνική Φύση», Μιχάλης Βάκκας, επισημαίνοντας ότι αν δεν αξιοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό, πέρα από το γεγονός ότι δεκάδες εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι, η περιβαλλοντική προστασία στη χώρα μας θα στερηθεί πολύτιμη γνώση και εμπειρία στην διαχείριση των οικολογικών προβλημάτων.

Αυτό που κυρίως ανησυχεί τους εργαζόμενους, είναι ότι η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει προθυμία να επικοινωνήσει άμεσα με το σύλλογο των εργαζομένων ώστε να βρεθεί μία λύση που θα διασφαλίζει το εργασιακό μέλλον των 330 εργαζομένων. Με την απορρόφηση των 36 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, αυτόματα και οι εργαζόμενοι εντάσσονται στο νέο φορέα αλλά με το ίδιο καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου, το οποίο για πολλούς δεν μπορεί να ανανεωθεί. Αυτό σημαίνει πως είτε θα προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου είτε θα απολυθούν. «Αντί για την ασφαλή μετάβασή μας σε καθεστώς Αορίστου Χρόνου, παραμένουμε επ’ Αόριστον στον αέρα» τονίζει ο Σύλλογος των εργαζομένων, καλώντας την πολιτική ηγεσία να τηρήσει τις υποσχέσεις της για προσλήψεις μετά από διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και μέσω σχετικής μοριοδότησης.

Σε πρόσφατες πάντως δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστας Τριάντης ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού χωρίς ωστόσο να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο για τη διενέργεια του διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ. «Οι 330 εργαζόμενοι στους φορείς βρίσκονταν σε εργασιακή ομηρία για πολλά χρόνια. Τώρα μετακινήθηκαν όλοι στον ΟΦΥΠΕΚΑ με τη σχέση εργασίας που είχαν», τονίζει ο Κ. Τριάντης και αναφέρει ότι «είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε μέσω ΑΣΕΠ την πρόσληψή τους, καθώς το οργανόγραμμα του ΟΦΥΠΕΚΑ προβλέπει 366 θέσεις. Οπότε σε επίπεδο προσωπικού βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή σε καλό επίπεδο».

Ψαράς στη λίμνη Κερκίνη κοντά στο χωριό Λιθότοπος, Σέρρες.

Πρακτικά πάντως η απορρόφηση των 36 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, έχει ξεκινήσει με την ένταξη στον ΟΦΥΠΕΚΑ των 10 πρώτων φορέων των προστατευόμενων περιοχών που είναι οι φορείς Έβρου – Σαμοθράκης, Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, Κερκίνης, Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής, Βόρειας Πίνδου, Ολύμπου, Πάρνηθας, Σχινιά – Μαραθώνα – Υμηττού – Νοτιοανατολικής Αττικής, Τζουμέρκων – Αχελώου – Αγράφων – Μετεώρων και Θερμαϊκού κόλπου. Οι υπόλοιποι φορείς θα απορροφηθούν μέχρι τα τέλη  Φεβρουαρίου.

Ειδικά για τους τρεις φορείς που καταργούνται στην Κεντρική Μακεδονία, δηλαδή, Κερκίνης, Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής και Θερμαικού Κόλπου, να αναφέρουμε πως απασχολούν συνολικά 40 εργαζόμενους. Οι τρεις φορείς θα ενταχθούν σε ένα ενιαίο υπηρεσιακό τμήμα ως Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που θα υπάγεται στον ΟΦΥΠΕΚΑ. Όπως τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, «γίνεται μια νέα αρχή για να λυθούν σημαντικά προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον, ειδικά στο Θερμαϊκό Κόλπο. Με την ένταξη των Φορέων στον αρμόδιο Οργανισμό μπαίνει τέλος στα μπαλώματα και στην αναζήτηση χρηματοδότησης, είτε από δημόσια κονδύλια, είτε από χορηγίες ιδιωτών, για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού, κάθε καλοκαίρι. Πλέον θα υπάρχει κεντρική αντιμετώπιση, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με σταθερή χρηματοδότηση».

Περιοχή της Χαλάστρας στο Δέλτα Αξιού.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εργαζόμενοι στον αέρα και ελλιπής προστασία των περιοχών

Ωστόσο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η απορρόφηση των φορέων διαχείρισης των περιοχών Natura, δεν διασφαλίζει την απασχόληση των εργαζομένων ούτε ενισχύει την περιβαλλοντική προστασία.

Σε δήλωση του ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, τονίζει πως με τις επιλογές της ΝΔ οι εργαζόμενοι μένουν ακάλυπτοι, όπως αναδείχθηκε και με πρόσφατη ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώ η διάλυση των φορέων αποδυναμώνει την περιβαλλοντική προστασία. Όπως σημειώνει «μαζί με τον φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου καταργείται και η διοίκηση του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα που μεταφέρεται πλέον στην Αθήνα» και πως «το πλούσιο περιβαλλοντικό έργο των στελεχών του Φορέα και των διοικήσεων στο Εθνικό Πάρκο Αξιού μένει στον αέρα. Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δέλτα πλήττεται, ανοίγει η όρεξη σε συμφέροντα που αμφισβητούσαν τους κανόνες προστασίας, η έδρα του φορέα στη Χαλάστρα μένει ορφανή, εφόσον ο νόμος Χατζηδάκη προβλέπει η έδρα του να μεταφερθεί στον Λαγκαδά».

Επίσης για το φορέα διαχείρισης της Κορώνειας αναφέρει πως πιθανά ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην ταχεία κατάργηση του, ήταν η απόφαση της διοίκησής του να αντιδράσει στην παράνομη χωροθέτηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων εντός του Εθνικού Πάρκου της Κορώνειας.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα