Featured

Ο κόσμος των πρωτοετών φοιτητών στην Ελλάδα του κορoνοϊού

Σε μια φρενίτιδα πρόληψης και αντιμετώπισης του ζητήματος του covid-19, η εκπαιδευτική κοινότητα δεν μένει «στην απ' έξω».

Parallaxi
ο-κόσμος-των-πρωτοετών-φοιτητών-στην-ε-471728
Parallaxi

Της Αναστασίας Κυπραίου

Σε μια φρενίτιδα πρόληψης και αντιμετώπισης του ζητήματος του covid-19, η εκπαιδευτική κοινότητα δεν μένει «στην απ’ έξω». Όπως έγινε γνωστό πρόσφατα, μετά από ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας, κάθε μάθημα του οποίου η διάλεξη υπερβαίνει τους 50 μαθητές θα γίνεται διαδικτυακά. Τι σημαίνει όμως αυτό για τους «ψαρωμένους» πρωτοετείς;

Αρχικά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι, εφόσον το πρώτο έτος σπουδών μιας σχολής συνήθως αποτελείται από μαθήματα εισαγωγικά, αυτό σημαίνει ότι όλοι οι πρωτοετείς θα έχουν τα ίδια μαθήματα. Επομένως, πώς θα μπορούσε ένα πανεπιστήμιο να φτάσει στους -50 εγγεγραμμένους φοιτητές ανά μάθημα, σε υποχρεωτικά μαθήματα;

Είναι προφανές ότι μια σχολή με πάνω από 100 εισακτέους θα βρεθεί σε αδυναμία να δημιουργήσει τρία, ή και παραπάνω, διαφορετικά τμήματα, μιας και οι καθηγητές είναι μάλλον λίγοι για να καλύψουν τέτοιο φόρτο εργασίας. Είναι, λοιπόν, μάλλον δεδομένο, ότι τα μαθήματα των πρωτοετών θα γίνουν διαδικτυακά.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει ότι εμείς που φέτος «απελευθερωθήκαμε» από τα δεσμά των Πανελληνίων δεν θα ζήσουμε (ευελπιστώ προσωρινά) την φοιτητική εμπειρία. Δεν θα γνωρίσουμε συμφοιτητές, δεν θα μετακομίσουμε σε φοιτητικά σπίτια, δεν θα μάθουμε να εκτιμάμε τα τάπερ της αθάνατης Ελληνίδας μάνας μετά από κάθε οικογενειακή επίσκεψη.

Για άλλη μια φορά, οι νέοι πέφτουμε θύματα των καταστάσεων και ιδιαίτερα της έλλειψης πόρων που χαρακτηρίζει τα ελληνικά πανεπιστήμια. Πέφτουμε θύματα, διότι θα πρέπει να αγωνιστούμε για να βγάλουμε αυτά τα εξάμηνα, μέσα σε πλατφόρμες που δεν λειτουργούν σωστά, με καθηγητές επιεικώς «τεχνοφοβικούς», με εξετάσεις μαθημάτων που μπορεί να χαθούν αν τύχει να «πέσει» το wifi.

Αλλά, αν μη τι άλλο, δεν θα έπρεπε να παραπονιόμαστε. Θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μαθήματα, να προχωρήσουμε και να βρεθούμε ένα βήμα πιο κοντά στην διεκδίκηση μιας θέσης στην κοινωνία ως ειδικευμένοι, εργαζόμενοι πολίτες. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για τους μαθητές, ιδιαίτερα για όσους αυτή τη χρονιά καλούνται να δώσουν μάχη για να περάσουν στην σχολή που θέλουν, χωρίς όμως να γνωρίζουν τίποτα σε σχέση με το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον…

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα