Featured

Κτίρια Εντός: Δημαρχείο Πυλαίας – Χορτιάτη

Το λειτουργικό, σύγχρονο και ιδιαίτερα καλαίσθητο αυτοδιοικητικό στρατηγείο του διευρυμένου δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Μάριος Δαδούδης
κτίρια-εντός-δημαρχείο-πυλαίας-χορτ-834024
Μάριος Δαδούδης

Το “Κτίρια Εντός” είναι ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε ιστορικά και σημαντικά κτίρια της Θεσσαλονίκης (παλαιά και νεότερα), το οποίο έχει σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε όλους μας να θαυμάσουμε τις εσωτερικές αρχιτεκτονικές τους ιδιαιτερότητες. Κτίρια τα οποία όλοι μας βλέπουμε καθημερινά απ’ έξω, όμως ελάχιστες φορές βρισκόμαστε μέσα σε αυτά. Ακόμη και να βρεθούμε εντός τους, θα είναι στα πλαίσια κάποιας εκδήλωσης ή έκθεσης μαζί με κόσμο.

Το “Κτίρια Εντός” μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε όλα αυτά τα αρχιτεκτονικά στολίδια της Θεσσαλονίκης, σα να είμαστε μόνοι μας μέσα σε αυτά. Σκοπό έχει να αναδείξει το αρχιτεκτονικό όραμα των ανθρώπων που τα σχεδίασαν, πέρα από την εκάστοτε σημερινή τους χρήση. Βασική αρχή του οδοιπορικού αυτού είναι να βρεθούν σε πρώτο (φωτογραφικό) πλάνο οι γραμμές, οι συμμετρίες και τα μοτίβα των κτιρίων αυτών και όχι η έμφαση σε διακοσμητικές λεπτομέρειες με φωτογραφίες πορτραίτου.

Δημαρχείο Πυλαίας-Χορτιάτη

Ένα οραματικό έργο του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, που ως δήμαρχος Πανοράματος, με ενέργειες του διεκδίκησε τη συγκεκριμένη έκταση γης, το μελέτησε και το κατασκεύασε ολοκληρωμένο.

Το νέο δημαρχείο που εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2010, λίγο πριν την εφαρμογή του “Καλλικράτη” έγινε το λειτουργικό, σύγχρονο και ιδιαίτερα καλαίσθητο αυτοδιοικητικό στρατηγείο του διευρυμένου δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από δύο κτήρια, το Δημαρχείο και το Πολιτιστικό Κέντρο τα οποία αναπτύσσονται σε δύο υπέργειους ορόφους (το ισόγειο και τον Α’ όροφο). Τα κτίρια τοποθετούνται σε απόσταση περίπου 15,00 μέτρων μεταξύ τους.

Η ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Το κτίριο του Δημαρχείου αποτελείται από δύο διακριτούς ορθογώνιους όγκους που διαχωρίζονται από τον σφηνοειδή όγκο του κεντρικού κλιμακοστασίου. Οι στέγες του είναι κεκλιμένες και στο τμήμα τους που σκεπάζει τον διώροφο εσωτερικό ελεύθερο χώρο διαμορφώνεται με μεταλλική διαφανή υαλοκατασκευή για τον φωτισμό και τον αερισμό του χώρου.

Το Δημαρχείο στεγάζει τα γραφεία και τις αίθουσες του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, τις δημοτικές υπηρεσίες και τους χώρους συναλλαγής με το κοινό.

Το κτίριο του πολιτιστικού κέντρου, με πιο ελεύθερη μορφή, έχει κυρίαρχο στοιχείο του τον καμπύλο τοίχο από εμφανές σκυρόδεμα, ενώ οι στάθμες του δώματος του διαφοροποιούνται σύμφωνα με τους χώρους στους οποίους στεγάζουν.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο υπάρχει το Αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» με χωρητικότητα 248 ατόμων, η Αίθουσα «Λίτσα Φωκίδη» με δυνατότητα εξυπηρέτησης ανάλογα με τη χρήση μέχρι 968 ατόμων, αίθουσες μουσικής, χορού, ζωγραφικής, φωτογραφίας, εκθέσεων και άλλοι βοηθητικοί χώροι.

ΔΥΟ ΚΤΙΡΙΑ ΣΕ… ΕΝΑ: ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

Τα δύο κτίρια είναι επίσης λειτουργικά ανεξάρτητα μεταξύ τους, προκειμένου να εξυπηρετούν τους διαφορετικούς ρόλους τους, το μεν Κτίριο του Δημαρχείου ως το διοικητικό κέντρο του δήμου Πανοράματος, το δε Κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου, ως ο πνευματικός πόλος του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Το κτίριο του Δημαρχείου είναι διαστάσεων περίπου 19.00 Χ 40.00 μέτρα και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο, ενώ το Κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου είναι διαστάσεων περίπου 2900 x 5700μ. και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και τμήμα ορόφου.

Η οροφή των δύο κτιρίων επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του Εναέριου Συνδετικού Διαδρόμου (Ε.Σ.Δ), ο οποίος σε μορφή γέφυρας ενώνει τα κτίρια και αναπτύσσεται πάνω από την Πλατεία του Δημαρχείου.

Το κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου λόγω του μεγάλου μήκους αλλά και της διαφοροποίησης του, τόσο σε τομή όσο και σε κάτοψη, χωρίζεται σε δύο τμήματα με αρμό.

Ένας δεύτερος αρμός (καμπύλος) διαχωρίζει το κτήριο του Δημαρχείου από το Πολιτιστικό Κέντρο κυρίως στο επίπεδο του υπογείου.

* Πηγή πληροφοριών : Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη * Η φωτογράφιση έγινε με την άδεια του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα