Μια ιστορική πλατεία της Θεσσαλονίκης σε μία άνευ προηγουμένου παρακμή

Στο «και πέντε» η κατάσταση με την Πλατεία Δικαστηρίων - Διακίνηση και χρήση ουσιών, δημόσιο ουρητήριο σε κοινή θέα και σε απόσταση αναπνοής από γονείς και παιδιά που παλεύουν να δώσουν «χρώμα».

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
μια-ιστορική-πλατεία-της-θεσσαλονίκη-821282
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Χρησιμοποιημένες σύριγγες, διακίνηση ουσιών, ακαθαρσίες, σκουπίδια να ξεχειλίζουν από τους κάδους, άνθρωποι να ουρούν σε κοινή θέα.

Θα νόμιζε κανείς ότι πρόκειται για εικόνες που θα μπορούσε να συναντήσει κανείς σε μια περιοχή γκέτο.

Και όμως, πρόκειται για εικόνες τις οποίες ο φωτογραφικός φακός της parallaxi κατέγραψε μέρα-μεσημέρι σε ένα από τα κεντρικότερα και ιστορικότερα σημεία της Θεσσαλονίκης. Την Πλατεία Δικαστηρίων. Και όλα τα παραπάνω μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από την παιδική χαρά που υπάρχει σε αυτήν και φιλοξενεί καθημερινά εκατοντάδες παιδιά.

Δεν θα πέσει βέβαια κανείς από τα σύννεφα διαβάζοντας παρακάτω τα όσα περιγράφουν οι κάτοικοι, αλλά για μια ακόμα φορά καταδεικνύουν την αδιαφορία που υπάρχει, αφού όλοι γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα.

Κάτοικοι της περιοχής και γονείς παιδιών που περνούν καθημερινά αρκετές ώρες σε αυτήν, έχουν φτάσει σε απόγνωση, καθώς βλέπουν έναν από τους μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους του Δήμου Θεσσαλονίκης να έχει αφεθεί στη μοίρα του και αντί να αποτελεί ορόσημο για το κέντρο της πόλης, να γνωρίζει μια άνευ προηγούμενου παρακμή.

Η Πλατεία Δικαστηρίων έχει κυριολεκτικά… κοπεί στα δύο, αφού στη μία της πλευρά μπορείς να ακούσεις παιδικές φωνές και γέλια και από την άλλη να έρθεις αντιμέτωπος με χρήστες ναρκωτικών και διακίνηση ουσιών, αφού πέρα από κάποιες επισκέψεις του ΚΕΘΕΑ, Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Αστυνομία παραμένουν σε ρόλο παρατηρητή.

«Η πλατεία και όχι μόνο το πάρκο, έχει γίνει μέρος συνάντησης για πάρα πολλά παιδάκια τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Εν μέσω lockdown εκεί τα βγάζαμε λίγο για να ξεσκάσουν και να παίξουν. Πλέον, γίνονται μέχρι και παιδικά πάρτι. Αυτά βέβαια, στο ανατολικό της κομμάτι, προς την Μητρ. Γενναδίου» σημειώνει κάτοικος της περιοχής στην parallaxi και συμπληρώνει:

«Οι χρήστες ουσιών, και για να μην παρεξηγηθώ δεν το λέω με καθόλου υποτιμητικό τρόπο γιατί τους θεωρώ ασθενείς, έχουν καταλάβει το άλλο τμήμα της πλατείας. Δεν γίνεται πλέον διακίνηση ναρκωτικών στη μέση της πλατείας. Δείχνουν να σέβονται τουλάχιστον τα παιδιά που παίζουν εκεί τα απογεύματα».

Εκτός από το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί σε κατοίκους και γονείς καθώς στους χώρους που υπάρχουν τα παιδιά τους μπορεί κανείς να βρει χρησιμοποιημένες σύριγγες, ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και το θέμα της καθαριότητας.

«Δεν καθαρίζεται ποτέ η πλατεία. Μια καθαρίστρια περνάει το πρωί και μαζεύει τα σκουπίδια. Έχουμε να δούμε υδροφόρα εδώ και τέσσερα χρόνια» καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής στην επιστολή διαμαρτυρίας που συνοδεύει την προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες για τη συλλογή υπογραφών, η οποία και θα κατατεθεί στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης και στους αρμόδιους φορείς.

Εστία μόλυνσης

Οι δημόσιες τουαλέτες που υπάρχουν στην πλατεία παραμένουν σφραγισμένες, με τους κατοίκους να εκφράζουν την απορία τους για το λόγο που συμβαίνει αυτό.

Έτσι, ο χώρος έχει μετατραπεί σε δημόσιο ουρητήριο, αποτελώντας όπως είναι φυσικό, σοβαρή και καθημερινή εστία μόλυνσης.

Βομβαρδισμένο τοπίο

Οι κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν ότι η παιδική χαρά έχει αφεθεί και αυτή στη μοίρα της, καθώς είναι άβαφη, ασυντήρητη, διαλυμένη.

Τα πεζοδρόμια είναι σπασμένα, ενώ όσα από τα ελάχιστα παγκάκια που υπάρχουν στην πλατεία, είτε είναι εγκαταλελειμμένα στη βρωμιά, είτε έχουν καταληφθεί από αστέγους.

«Δεν υπάρχει παγκάκι για δείγμα να κάτσουμε. Ξεροσταλιάζουμε όρθιοι εκατοντάδες γονείς όταν φέρνουμε τα παιδιά μας να παίξουμε».

Οι κάτοικοι αναφέρονται και στην παραλίγο τραγωδία που πήγε να σημειωθεί πριν από λίγες ημέρες με την πτώση ενός δέντρου, μιας λεύκας, στο χώρο του πάρκινγκ.

«Ήταν μια οικογένεια από κάτω. Έτρεχε να σωθεί».

Αυτόπτες μάρτυρες των τραγικών εικόνων γίνονται καθημερινά και δεκάδες τουρίστες που περνούν από το σημείο.

Στα… κάγκελα οι κάτοικοι

Μπροστά στο αδιέξοδο που έχουν βρεθεί οι κάτοικοι έχουν ήδη ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών για να γνωστοποιήσουν τα όσα βιώνουν καθημερινά και να πιέσουν για την αλλαγή της κατάστασης. Ήδη η ανταπόκριση είναι μεγάλη, αφού ενδιαφέρον έχουν δείξει μέλη του σωματείου «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης», σύλλογοι γονέων και δημοτικές παρατάξεις.

«Είναι ένα θέμα που καίει. Η πλατεία αξίζει πολύ μεγαλύτερη προσοχή και σεβασμό από αυτόν που της δίνεται. Δεν αξίζει για την ιστορία και τη θέση της να βιώνει αυτή την κατάσταση. Λες και γίνεται συνειδητά. Εμείς δεν πρόκειται να την παρατήσουμε. Να λάβουν επιτέλους οι αρμόδιοι τα μέτρα που πρέπει» υπογραμμίζουν κάτοικοι της περιοχής.

Στο κείμενο που θα συνοδεύει την συλλογή υπογραφών, που θα αποσταλούν προς το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και όλους τους αρμόδιους φορείς, αναφέρουν τα εξής:

«Σε μία πλατεία που την χαρακτηρίζει η ιστορικότητα, η περίοπτη θέση αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο ελεύθερο χώρο και πνεύμονα πρασίνου του Δήμου θεωρούμε πως έτσι κι αλλιώς η φροντίδα του χώρου είναι ελλιπέστατη.

Πόσο μάλλον όταν, τα τελευταία χρόνια, ένα σημαντικό τμήμα της έχει γίνει τόπος συνάντησης και παιχνιδιού εκατοντάδων παιδιών!

Διαπιστώνουμε καθημερινά πως μία πλατεία που θα μπορούσε να αποτελεί ορόσημο για το κέντρο της πόλης, έχει αφεθεί σε μία άνευ προηγουμένου παρακμή.

Βρώμικη, καθώς η μία πρωινή καθαρίστρια αρκεί μόνο για το μάζεμα κάποιων φύλλων και με μία απλή υδροφόρα να έχουμε δει μόνο μία φορά πριν τέσσερα χρόνια.

Γεμάτη με χρήστες ουσιών που δεν λαμβάνουν την απαραίτητη μέριμνα από την πολιτεία (πέραν κάποιων επισκέψεων του ΚΕΘΕΑ) και εμπόρους ναρκωτικών που τα διακινούν δίπλα μας.

Με σοβαρά ζητήματα συνολικής ασφάλειας και υγιεινής.

Με μία παιδική χαρά άβαφη, ασυντήρητη, διαλυμένη.

Με σπασμένα πεζοδρόμια.

Λίγοι μήνες περάσανε από την πτώση ολόκληρου δέντρου στο ανατολικό δημοτικό πάρκινγκ της με οικογένεια να τρέχει έντρομη για να σωθεί.

Τα παιδιά μας, ουκ ολίγες φορές έχουν βρει παίζοντας, χρησιμοποιημένες σύριγγες στα γρασίδια.

Ο χώρος πέριξ των δημόσιων τουαλετών της, χρόνια κλειστών (γιατί άραγε;) έχει γίνει χώρος δημόσιων ουρητηρίων, αποτελώντας σοβαρή και καθημερινή εστία μόλυνσης.

Εφοδιασμένη με ελάχιστα παγκάκια, εγκαταλελειμμένα στη βρωμιά, τόσο απαραίτητα για εμάς τους γονείς όσο τα παιδιά μας παίζουνε, αλλά και για κάθε διαβάτη ή επισκέπτη.

Εκτιμούμε ότι η πλατεία αξίζει πολύ περισσότερη προσοχή και σεβασμό από αυτόν που της δίνεται.

Εμείς θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον όμορφο αυτό χώρο ως σημείο συνάντησης, βόλτας και αναψυχής.

Περιμένουμε από εσάς να λάβετε άμεσα μέριμνα για όλα τα παραπάνω ζητήματα».

Δείτε επίσης…

Καταγγελία κατοίκων της πλατείας Δικαστηρίων: Ναρκωτικά, λαθρεμπόριο και διαρκής υποβάθμιση

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα