«Μία και σήμερα» για τα κομμωτήρια

Την Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 -μεταξύ άλλων- το ημερολόγιο θα γράψει «Επάνοδος στα Κομμωτήρια».

Έλενα Ταξίδου
μία-και-σήμερα-για-τα-κομμωτήρια-589893
Έλενα Ταξίδου

«Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα «απεγνωσμένα» τηλεφωνήματα και μηνύματα. Προτάσεις για να εργαστώ κατ’ οίκον σαφώς και υπήρξαν αλλά ήμουν αρνητική για την ασφάλεια όλων μας. Όταν λοιπόν γίνεται αντιληπτό, ότι στέκεσαι απέναντι στην κατάσταση με σοβαρότητα, δεν υπάρχουν περιθώρια για παρασπονδίες κι «ωχαδελφισμούς». Μου έστελναν εκείνοι φωτογραφίες που ήταν σα’ ναυαγοί, τους έστελνα κι εγώ το «ναυάγιο» στα δικά μου μαλλιά και κάναμε την καραντίνα μας πιο διασκεδαστική» 

Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά για το διάστημα του lockdown η Νίκη Αναστασοβίτου. Μία εκ των επαγγελματιών – πρωταγωνιστών της Δευτέρας που προετοιμάστηκε με την ομάδα της υπό τις υποδείξεις του κυβερνητικού σχεδιασμού για να ανοίξει ξανά και να επιστρέψει στο Hair Make Over (της) στη Θεσσαλονίκη.

Tα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής παρέμειναν κλειστά εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων κατά την διάρκεια του lockdown και είναι από τις πρώτες επιχειρήσεις που ανοίγουν και πάλι με την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων από τις 4 Μαΐου 2020. 

Πρόσφατη έρευνα της MRB για το STAR έδειξε πως ένα από τα πρώτα πράγματα που θέλουν να κάνουν οι πολίτες μετά την καραντίνα είναι η επίσκεψή τους σε κομμωτήριο (35%). Το Reuters έγραφε για την «ανησυχία των Ελλήνων για τα απεριποίητα μαλλιά τους εν μέσω καραντίνας» με τους «πολίτες να μπαίνουν στην ουρά για να κουρευτούν ή να βάψουν τα μαλλιά τους όταν αρθούν τα μέτρα». Αλλά το φαινόμενο προφανώς και δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό. Ουρές έξω από κομμωτήρια και κουρεία παρατηρήθηκαν πρόσφατα ανά την άρση του lockdown στη Δανία και στην Ελβετία.

Στη Θεσσαλονίκη τα κομμωτήρια είναι ρεζερβέ ήδη από τις πρώτες ημέρες Απριλίου και βάσει των όσων ανακοινώθηκαν για την λειτουργία τους, ετοιμάζονται να επαναφέρουν στην προ δύο μηνών εικόνα τους, χιλιάδες κόμες στην πόλη.

«Θεωρητικά, αν κάναμε ένα γρήγορο υπολογισμό, είναι ήδη κλεισμένες οι δύο πρώτες δύο εβδομάδες» ανέφερε στις αρχές του προηγούμενου μήνα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Κουρέων και Κομμωτών Θεσσαλονίκης και Περιχώρων, Παύλος Κολοβός.

«Τα πρώτα ραντεβού ξεκίνησαν στο μέσο της καραντίνας. Οι άνθρωποι που θα εξυπηρετηθούν πρώτοι είναι αυτοί οι οποίοι είχαν κλείσει τα ραντεβού τους αλλά η πανδημία τους πρόλαβε. Κατόπιν, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας στην εκδήλωση ενδιαφέροντος κάθε πελάτη. Συνεπώς, το μόνο κριτήριο που διαμορφώνει την λίστα είναι η «δικαιοσύνη.» λέει χαρακτηριστικά η Νίκη Αναστασοβίτου. 

Η εμφάνιση του κεφαλιού μας μπορεί να επιστρέψει στην εικόνα που είχε πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας ωστόσο για την εικόνα των κομμωτηρίων δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να ισχύσει το ίδιο.

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, το άνοιγμα συνοδεύεται και από αυστηρούς κανόνες καθώς σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό προβλέπονται αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας τους, στον τρόπο προσέλευσης πελατών, στον αριθμό των ατόμων εντός του χώρου της επιχείρησης κα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το ωράριο σε κομμωτήρια και κουρεία διαμορφώνεται από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ το Σάββατο θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σχετικά με τα άτομα που μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο και εδώ ισχύουν οι περιορισμοί ανά τετραγωνικά, έτσι έως 20 μέτρα θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα. Επίσης καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους όπως και τα γάντια μιας χρήσης.

Οι καρέκλες θα πρέπει να έχουν ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους, τα παράθυρα και πόρτες θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά για να δημιουργείται ρεύμα και το κλιματιστικά θα πρέπει να είναι κλειστά. Οι πελάτες θα προσέρχονται στα κομμωτήρια και τα κουρεία μόνο με ραντεβού ενώ κατά την ημερήσια έναρξη οι κομμωτές οφείλουν να κάνουν καταγραφή των ραντεβού την οποία και θα δείχνουν σε περίπτωση που γίνει έλεγχος.

“Είμαστε απολύτως οργανωμένοι. Δε γίνεται κι αλλιώς διότι πρέπει να είμαστε συμμορφωμένοι με τους περιορισμούς. Απολυμάνσεις, αποστάσεις, μάσκες, γάντια και η συνέπεια είναι οι σύμμαχοί μας. Το καλό είναι ότι – για αρχή – θα εργαζόμαστε και τις Δευτέρες, οπότε εξαντλητικά ωράρια δε θα υπάρξουν. Επομένως, ο κόσμος που ίσως χάνει την δυνατότητα να εξυπηρετηθεί λόγω των μέτρων, θα μπορεί να προγραμματίζεται για την Δευτέρα.”

Μεταξύ σοβαρού και αστείου στα social media αλλά και στις προσωπικές μας κουβέντες πάνω – κάτω οι περισσότεροι έχουμε σχολιάσει είτε φανερά είτε κρυφά αυτό που μερικοί βρίσκουν ματαιόδοξο ή λιγότερης σημασίας τοποθετώντας το στο φόντο της μεγαλύτερης εικόνας αυτού που ζούμε – ζει ο πλανήτης. 

«Γιατί να μην ανοίξουν τα κουρεία; Να πάμε να κουρευτούμε κιόλας» ήταν η ατάκα του Αλέξη Τσίπρα σχολιάζοντας στην Βουλή με χιούμορ την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα πρώτα των υποθηκοφυλακείων και δικαστηρίων στη χώρα στις 27 Απριλίου. Ο Σωτήρης Τσιόδρας πριν από λίγες μέρες απαντώντας σε ερώτηση για τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν οι επιχειρήσεις που θα επιστρέψουν πρώτες στις 4 Μαΐου -μεταξύ άλλων- αναφερόμενος στα κέντρα αισθητικής και τα κομμωτήρια είπε πως πρόκειται για πράγματα που έχουν να κάνουν με την υγιεινή μας «…σίγουρα ο κόσμος θέλει να περιποιηθεί και το πρόσωπό του, θέλει να περιποιηθεί την κόμη του, θέλει να περιποιηθεί πράγματα που αφορούν την προσωπική του υγιεινή». Ένα από τα ενδεικτικότερα tweets που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στο twitter αναφέρει πως «όλοι με τα κομμωτήρια κλειστά έχουμε γίνει σαν καλλιτέχνες των 80s – 90s». 

Η Νίκη από πλευράς της ως επαγγελματίας και ερχόμενη σε επικοινωνία με τους πελάτες της κατά το διάστημα της καραντίνας σημειώνει πως «η επίσκεψη στο κομμωτήριο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχολογία μας. Εκεί υπάρχει εκτόνωση, ανανέωση, περιποίηση, αίσθημα φροντίδας, επικοινωνία. Πλέον το να πάμε κομμωτήριο αποτελεί επιτακτική ανάγκη, γιατί το διάστημα της καραντίνας ήταν μεγάλο. Τα αγόρια έχουν «κούρεμα τιμωρίας τεντι μπόι» και τα κορίτσια έγιναν «όμπρε Ραπουνζέλ στο Κορωνοκάστρο». Δικαίως χρειαζόμαστε περιποίηση κομμωτηρίου, λοιπόν, γιατί είναι η υπηρεσία που θα έχει άμεσα θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία μας.»

Οι κομμωτές θα είναι από τους πρώτους οι οποίοι θα έρθουν σε επαφή με πλήθος κόσμου μετά από την καραντίνα. Πόσο ασφαλείς ή εκτεθειμένοι μπορεί να νιώθουν σε αυτή την επιστροφή και πώς μεταφράζεται πρακτικά για τις επιχειρήσεις τους το επόμενο διάστημα μετά από το πολυ-αναφερόμενο «ρεζερβέ» των πρώτων ημερών; Η Νίκη απαντά πως το αντιμετωπίζει όλο αυτό σαν μια «δοκιμαστική περίοδο». 

«Αισθάνομαι ασφαλής, επειδή τηρώ τα μέτρα και θα τα τηρούν κι οι πελάτες μου. Δεν ξέρω, όμως, τι μέλλει γενέσθαι, μιας και θα βγούμε ξανά όλοι έξω και σε αυτό ίσως ελοχεύει ένας κίνδυνος. Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος. Η πανδημία μας κλυδώνισε άπαντες αλλά δεν μας ορίζει. Ήρθε η ώρα μάλλον να ανασυνταχθούμε και να αρχίσουμε να προσέχουμε τους εαυτούς μας. Να εργαζόμαστε με σύνεση και να αποκτήσουμε ενσυναίσθηση. Ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι. Αρχικά, ενδεχομένως ο κόσμος να περιοριστεί στις απολύτως αναγκαίες παροχές (κούρεμα, βαφή) και να παραμερίσει τις έξτρα (θεραπείες, προσθετική μαλλιών κτλ). Μόλις ξεπεράσουμε το στάδιο της «τρομοκρατούμενης» σκέψης θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.»


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρεις σεφ στην parallaxi για την «επόμενη μέρα» γαστρονομίας και εστίασης

Τι λένε επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης | Η επόμενη μέρα για εστίαση, ξενοδοχεία, θέατρα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα