Featured

Η νέα γενιά Ελλήνων αρχιτεκτόνων αποκαλύπτει τις ιδέες και τα όνειρα της

«Young Greek Architects». Μια φιλόδοξη και ενδιαφέρουσα σειρά podcast με τον Θεσσαλονικιό Χρήστο Λαζάρου να δίνει τον λόγο στη νέα γενιά του χώρου.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
η-νέα-γενιά-ελλήνων-αρχιτεκτόνων-αποκ-781345
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Ο Χρήστος Λαζάρου είναι φοιτητής αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 96′ και από τότε έχει ζήσει τη ζωή του στην πόλη, που όπως τονίζει και ο ίδιος χρειάζεται μία δραματική αλλαγή.

Γι’ αυτό άλλωστε σε ένα από τα project του, αποτύπωσε τη Θεσσαλονίκη που ονειρεύεται, μια πόλη που θα προσελκύει τουρίστες, επενδυτές, καλλιτέχνες και ανθρώπους με νέες ιδέες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Μάλιστα, το τελευταίο κομμάτι αποφάσισε να το πάει ένα βήμα παρακάτω, συγκεντρώνοντας σε μια σειρά podcast, νέους αρχιτέκτονες που υλοποιούν ή σχεδιάζουν μια σειρά φιλόδοξων ιδεών.

Ο τίτλος άλλωστε της σειράς, «Young Greek Architects» δίνει από μόνος του το στίγμα της προσπάθειας του Χρήστου Λαζάρου ο οποίος μιλάει στην Parallaxi.

«Ξεκίνησε η προσπάθεια πριν λίγους μήνες. Θεώρησα ότι θα είχε ιδιαίτερη αξία για παιδιά που είτε φοιτούν αυτή τη στιγμή, είτε είναι επαγγελματίες που έχουν πρόσφατα τελειώσει τη σχολή τους.

Πρόκειται για ένα υλικό που δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους του χώρου που σίγουρα θα ακούσουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά και σε απλό κοινό.

Το βασικό σημείο στο οποίο εστίασα είναι στα παιδιά που τώρα βγαίνουν στην αγορά εργασίας ή πρόκειται να βγουν τα επόμενα χρόνια. Αυτά τα άτομα δεν έχουν ακόμη κάποιο αφεντικό από πάνω τους για να τους δίνει μια κατεύθυνση.

Φωτογραφία: Χρήστος Λαζάρου

Άρα οι ιδέες που έχουν κάποιες φορές είναι πιο “φευγάτες” με την καλή έννοια και τα όσα αναπτύσσουν είναι πιο “ψαγμένα”. Υπάρχει και ένα podcast το οποίο φιλοξενεί καταξιωμένους Έλληνες αρχιτέκτονες, εγώ όμως επέλεξα να δώσω λόγο σε παιδιά άξια, που πρέπει επιτέλους οι ιδέες τους να ακουστούν. Ακόμη και αν κάποιες από αυτές είναι τολμηρές».

«Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στα podcast είναι Έλληνες από ξένα πανεπιστήμια. Υπάρχουν όμως και δύο παιδιά που φοιτούν εδώ στη χώρα μας, στην Αθήνα και στο ΑΠΘ. Η Άννα Τσόκα και ο Θάνος Μουσμουλίδης

Οι δύο τελευταίες κοπέλες που μίλησαν είναι από τη σχολή Bartlett στο Λονδίνο που αυτή τη στιγμή είναι η κορυφαία σχολή στον κόσμο στην Αρχιτεκτονική.

Η μια από αυτές τις κοπέλες που κάνει τώρα το μεταπτυχιακό της, η Βίκη Παναγιωτίδου, σπουδάζει βιοσυνθετικότητα. Προσπαθούν να φτιάξουν αρχιτεκτονική από βιολογικά υλικά έναν τρόπο αρχιτεκτονικής που θα είναι ζωντανός, ένα έμβιο ον. Με στόχο ένα πιο υγιεινό περιβάλλον που θα ζει ο άνθρωπος.

Η δεύτερη κοπέλα, η Κρίνα Χριστοπούλου, διδάσκει στη σχολή Bartlett ένα project στο οποίο μελετάνε την αρχιτεκτονική και δημιουργούν αρχιτεκτονική βασισμένη στην κατασκευή video games.

Ένα άλλο παιδί από το Παρίσι, ο Σπυράγγελος Κουτρουβέλης, αναφέρθηκε στο podcast που συμμετείχε στο project που “τρέχει” στη διπλωματική του. Έχει να κάνει με το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας και μια υποθετική ανάπλαση πολύ μεγάλης εμβέλειας που στοχεύει να κάνει μια σύζευξη του κλασσικού παρελθόντος της πόλης, με το παρόν της μέσα από μια μουσειακή διαδρομή».

Ακούστε τη σειρά podcast του Χρήστου Λαζάρου «Young Greek Architects» στο YouTube, αλλά και στο Spotify.

“Hellinikon Project”: Κάλεσμα για να υλοποιηθεί το όραμα ενός Θεσσαλονικιού

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα