NEXT TOP TRAVEL: Απόδραση στη Ραψάνη

Ταξίδι σε ένα μέρος μικρό με μεγάλη ομορφιά.

Δανάη Στυλιανίδου
next-top-travel-απόδραση-στη-ραψάνη-729077
Δανάη Στυλιανίδου

Λέξεις- Εικόνες: Δανάη Στυλιανίδου

Πριν 200 χρόνια ακριβώς, το 1821, ξεκινούσε η επανάσταση των Ελλήνων, μια ένοπλη εξέγερση, εναντίον των Οθωμανών κατακτητών. Το 2021, ξεκίνησε η επανάσταση, μια εξέγερση με τα εμβόλια ως όπλα, ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού. Αυτή τη φορά, βέβαια, δεν είναι ένας πόλεμος που αφορά μόνο στη χώρα μας, αλλά αφορά σε όλο τον πλανήτη. Στην Ελλάδα η επιχείρηση , η οποία ως στόχο έχει την καταπολέμηση της πανδημίας μέσω του εμβολιασμού, ονομάστηκε ‘’Ελευθερία’’. ‘’Ελευθερία ή θάνατος’’ τότε, ‘’ελευθερία ή θάνατος’’ και τώρα. 

Και μέσα σε όλο αυτό τον χαμό, συνεχίζουμε να κάνουμε όνειρα για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν όταν επιτέλους ξαναποκτήσουμε την πολυπόθητη ελευθερία μας. Ταξίδια στην Ελλάδα αρχικά και έπειτα και πάλι σε τόπους μακρινούς έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Ασφαλείς και ελεύθεροι/ες. Το δεύτερο σενάριο, αυτή τη στιγμή φαντάζει λιγάκι ουτοπικό και για να μην ξύνω πληγές, θα συνεχίσω να σου μιλάω για προορισμούς εντός συνόρων έως ότου φανεί πιο κοντινή η στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως για ταξίδια εκτός Ελλάδας.  

Σήμερα σκέφτηκα να πούμε για ένα μέρος μικρό με μεγάλη ομορφιά. Βρίσκεται στη Θεσσαλία, στον νομό Λάρισας. Η Ραψάνη είναι ένα χωριό που αγαπώ πολύ γιατί εκτός από το ότι είναι όμορφο και γραφικό, έχω πολλές αναμνήσεις από εκεί. Αναμνήσεις με τη μορφή εικόνων, μυρωδιές, γεύσεις…Από παιδάκι πήγαινα εκεί με τους γονείς μου συχνά και συνέχισα και ως ενήλικας να την επισκέπτομαι κάπου κάπου. Θυμάμαι τη μυρωδιά του καμμένου ξύλου από τα τζάκια, την πλατεία με τα δέντρα, το κρύο τον χειμώνα και τη ευχάριστη δροσιά το καλοκαίρι. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού σήμερα δε φτάνουν ούτε τους 1.000. 

Η Ραψάνη απέχει περίπου 400 χλμ από την Αθήνα και μόλις 125 χλμ από την Θεσσαλονίκη. Οποιαδήποτε εποχή μοιάζει ιδανική για να την επισκεφθείς, αφού το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου και απέχει μόλις 500 μέτρα από τη θάλασσα. Από τα ψηλά μέρη της Ραψάνης, η θέα στο Αιγαίο πέλαγος είναι εκπληκτική όποτε και να πας. Χειμώνα, καλοκαίρι, φθινόπωρο, άνοιξη…  Το χειμώνα κάνει αρκετό κρύο αλλά η ομορφιά είναι πάντα εκεί. Το φθινόπωρο και την άνοιξη τα χρώματα και οι μυρωδιές της φύσης και του χωριού έχουν κάτι το συγκινητικό και το καλοκαίρι ευχαριστιέσαι τη δροσιά κάτω από τα δέντρα και τις βουτιές στη θάλασσα. Οι επιλογές διαμονής στο χωριό της Ραψάνης δεν είναι πολλές, αλλά αν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στους ξενώνες του χωριού, θα βρεις σίγουρα σε απόσταση 10 χλμ το πολύ. Οι τιμές είναι καλές, αν σκεφτείς ότι για ένα δίκλινο θα πληρώσεις περίπου 40 με 50 ευρώ το βράδυ, τόσο στο χωριό όσο και λίγο πιο έξω από αυτό.

Αν νομίζεις ότι η Ραψάνη είναι απλά ένα μικρό γραφικό μέρος, κάνεις λάθος! Η ιστορία της, πάει πολύ πίσω με την παλιότερη επιγραφή να χρονολογείται στο 1547 και να βρίσκεται στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη. Γραπτές πηγές-ντοκουμέντα αναφέρουν τη Ραψάνη ήδη από τον 15ο αιώνα. Ωστόσο, νερόμυλοι στην περιοχή, χτισμένοι περίπου τον 12ο αιώνα, δείχνουν πως η Ραψάνη φαίνεται να άκμαζε ήδη εκείνη την περίοδο και αργότερα, τον 17ο και 18ο αιώνα να αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής, εξαιτίας της οινοποιίας, της υφαντουργίας αλλά και της σηροτροφίας, παραγωγή μεταξιού με άλλα λόγια!

 Όσο για το κρασί, καλά κρατεί μέχρι και σήμερα και μάλιστα με επίσημη αναγνώριση του ως ονομασίας προέλευσης! Σημείωση: Την τιμητική του έχει το κρασί κάθε Σεπτέμβριο στη γιορτή του κρασιού. Επισκέψου και το μουσείο Οίνου και Αμπέλου της Ραψάνης για να μάθεις για την  αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού στη περιοχή.

Στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, θα δεις την προτομή του…Καραγάτση! Εκεί, στη Ραψάνη σύχναζε τα καλοκαίρια, αγάπησε τον τόπο και από ό, τι φαίνεται η αγάπη ήταν αμοιβαία… Αξίζει, επίσης, να επισκεφθείς και τη Μονή Αγίων Θεοδώρων, περίπου 3 χλμ από το χωριό.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ραψάνης φιλοξενεί χιλιάδες βιβλία αλλά και χειρόγραφα. Εκεί φυλάσσεται και το μοναδικό σωζόμενο χειρόγραφο σχετικό με την ιστορία της. Δεν έχω επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη, αλλά σίγουρα έχει ενδιαφέρον και μπαίνει στα ‘’to do’’ για την επόμενη φορά που θα βρεθώ εκεί. Η αλήθεια είναι πως είναι ένα μέρος που το ζω κυρίως με τις αισθήσεις μου και με τις αναμνήσεις μου…Ανατρέχω σε αυτές όταν πίνω τσίπουρο (ντόπιο και αυτό) ή κρασί με λιχουδιές στην πλατεία, όταν γεμίζω το θερμός μου δροσερό νεράκι από τις πηγές…Περπατάω –το ίδιο προτείνω και σε εσένα να κάνεις- στα σοκάκια της και οι μυρωδιές που μπερδεύονται μεταξύ τους είναι τόσο χαλαρωτικές. Μυρίζει φύση, δροσιά (μη με ρωτήσεις πώς, αλλά εμένα μου μυρίζει και δροσιά!) και χωριό βουνίσιο κι ας είναι χτισμένο σε χαμηλό υψόμετρο. Τα σπιτάκια είναι πετρόκτιστα και ο ήχος του τρεχούμενου νερού ηχεί σχεδόν όπου και να βρεθείς μέσα στο χωριό.

 Τι να φας…Γεύσου κάτω από τη σκιά των δέντρων ντόπιες κρεατονοστιμιές όπως αρνάκι, αγριογούρουνο και πρόβειο κεμπάπ, με συνοδεία ραψανιώτικου κρασιού φυσικά! Επίσης, παραδοσιακές πίτες και τυριά, με συνοδεία τσίπουρου αυτή τη φορά! Δοκίμασε και  χειροποίητο γλυκό του κουταλιού. Μη σου πω, να πάρεις κι ένα βαζάκι φεύγοντας…

Κοντά στο Λιτόχωρο, στον Πλαταμώνα με το όμορφο κάστρο του, πολύ κοντά σε παραλίες όπως το Στόμιο, η Ραψάνη βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο, εάν θέλεις να κάνεις και μερικές εξορμήσεις τριγύρω. 

Τρεχούμενα νερά, πουλάκια, μυρωδιές από χωριό και φύση, η θάλασσα για θέα…Λένε ότι την ηρεμία τη βρίσκει ο άνθρωπος μέσα του. Συμφωνώ.  Ωστόσο, μέρη όπως η Ραψάνη βοηθάνε όσο να πεις…Τόση ηρεμία και ομορφιά τριγύρω, αντανακλάται και μέσα μας στο τέλος. Δεν είναι απλά ένας προορισμός που αξίζει τον κόπο, η Ραψάνη είναι βάλσαμο…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα