Featured

Οδηγός απόλαυσης κρασιού για τις φετινές γιορτές

Η απόλαυση του οίνου είναι μια πανάρχαια ιεροτελεστία. Ένα ποτήρι καλό κρασί  μπορεί να απογειώσει τη διάθεση και να ταράξει τους γευστικούς μας κάλυκες. Το  άρωμά του δημιουργεί ανυπομονησία, ενώ η γεύση του σχεδιάζει διαδρομές. Η  ιστορία ενός κρασιού σφραγίζεται στο «στόμα» του, αλλά και γύρω από ένα κρασί υφαίνονται οι καλύτερες ιστορίες. Εμπιστευόμαστε, λοιπόν, […]

Σόνια Ταλαντινού
οδηγός-απόλαυσης-κρασιού-για-τις-φετι-858333
Σόνια Ταλαντινού

Η απόλαυση του οίνου είναι μια πανάρχαια ιεροτελεστία. Ένα ποτήρι καλό κρασί  μπορεί να απογειώσει τη διάθεση και να ταράξει τους γευστικούς μας κάλυκες. Το  άρωμά του δημιουργεί ανυπομονησία, ενώ η γεύση του σχεδιάζει διαδρομές. Η  ιστορία ενός κρασιού σφραγίζεται στο «στόμα» του, αλλά και γύρω από ένα κρασί υφαίνονται οι καλύτερες ιστορίες. Εμπιστευόμαστε, λοιπόν, τους καλύτερους για να δημιουργήσουμε τις δικές μας…

ALPHA ESTATE Κτήμα Άλφα Ερυθρός (SMX)

Εναρμονισμένο απόλυτα με το πνεύμα των γιορτών, το κτήμα Άλφα με την καινούργια του καμπάνια Only Red, προτείνει ως ιδανικό συνοδευτικό για κάθε γιορτινή περίσταση το πολυβραβευμένο ερυθρό του Κτήματος, με τις διεθνείς  διακρίσεις. Ένα χαρμάνι από τις ποικιλίες Syrah, Merlot και Ξινόμαυρο, που ξεχωρίζει για το λαμπερό, βαθύ ρουμπινί χρώμα με τις βιολετί ανταύγειες. Αρωματικά πρωταγωνιστεί το έντονο και πολύπλοκο γήινο μπουκέτο, με νότες κόκκινων φρούτων, αποξηραμένου δαμάσκηνου και πιπεριού, ενώ η γεύση,  γενναιόδωρη, βελούδινη και ισορροπημένη, γεμίζει τον ουρανίσκο από νότες βανίλιας, δρυός και μόκας. Η επίγευση χαρακτηρίζεται από τη μακρά παραμονή των αρωμάτων του, με τις νότες μπαχαρικών και αποξηραμένων φρούτων να κυριαρχούν. Το ultimate οινικό ταίρι για τα κόκκινα κρέατα, τα ψητά με πλούσιες σάλτσες, γλυκές ή πικάντικες, τα κυνήγια, τις κρεατόπιτες και τα πλούσια τυριά των γιορτινών τραπεζιών, αν θέλετε να απογειώσετε το γεύμα σας ή απλά να  απολαύσετε ένα μοναδικό ερυθρό συνοδεία εξαιρετικών πιάτων για οίνο. Το  εξαιρετικό αυτό κρασί μπορείτε να πιείτε αμέσως, αλλά και να το προσφέρετε στους αγαπημένους σας -ως μια υπέροχη επιλογή δώρου- λόγω της μακράς δυνατότητας παλαίωσης που διαθέτει, ώστε να το απολαύσουν κι εκείνοι όποτε επιθυμούν.

Αμύνταιο, Τ. 2386 020111   http://www.alpha-estate.com

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ  Dianthos

Όταν η μυθολογία συνάντησε την 140ετή εμπειρία της Οινοποιίας Μπουτάρη,  γεννήθηκε το νέο κρασί Dianthos από τα αμπελοτόπια της Νάουσας. Το όνομά  του είναι εμπνευσμένο από το άνθος που δημιούργησε ο Δίας για να ανταγωνιστεί τον κρίνο της Ήρας, ρίχνοντας έναν κεραυνό. Μέσα από την αστραπή και τον καπνό φύτρωσε ο Δίανθος. Με τα ροζέ να διαγράφουν ανοδική πορεία στην προτίμηση του κοινού, αυτό το υψηλών προδιαγραφών ροζέ κρασί  -από την ποικιλία ξινόμαυρο- αποτελεί σήμα κατατεθέν για την οινοποιία, αποδεικνύοντας ότι τα terroir της Νάουσας μπορούν να δώσουν εξαιρετικά ροζέ, που διαφοροποιούνται από άλλα ως προς τη φρεσκάδα και την αρωματική τους πολυπλοκότητα. Ένα μοντέρνο, εκλεπτυσμένο και φινετσάτο κρασί, με απαλό σομόν χρώμα και κομψά αρώματα, εκπλήσσει ευχάριστα με την ένταση και το νεύρο του. Κάνει φανταστικό pairing με λαδερά, ζυμαρικά θαλασσινών κι ελαφριά πιάτα κρεατικών. Ο Dianthos έχει περάσει από τη διαδικασία των πειραματικών κρασιών της οινοποιίας, δηλαδή, της ποικιλίας των κρασιών που πριν λανσαριστούν στην αγορά, παρουσιάζονται στο κοινό ως «πειραματικά», δίνοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης και αποδοχής τους από τον κόσμο. Εσείς το βρίσκετε σ’ επιλεγμένες κάβες κι εστιατόρια.

https://www.boutari.gr

ΚΤΗΜΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ Ξινόμαυρο 2017

Tο Κτήμα Αρβανιτίδη, μπορεί να μην κάνει ιδιαίτερο ντόρο, αλλά καταφέρνει να αναδεικνύει την ουσία για τους εραστές του κρασιού, παράγοντας άριστες ετικέτες, όπως το Ξινόμαυρο. Όλα συμβαίνουν στον Ασκό Θεσσαλονίκης, στα 500 μέτρα και τα 70 στρέμματα των ιδιόκτητων αμπελώνων του οινοποιείου, με το οικοσύστημα να ευνοεί την παραγωγή φίνων και ισορροπημένων οίνων. Ο ερυθρός αυτός και ξηρός οίνος είναι εσοδείας 2017, μια χρονιά-έκπληξη για το  Κτήμα, οπότε οι κλιματολογικές συνθήκες επέτρεψαν μια τέλεια φαινολική  ωρίμανση. Από την ερυθρή οινοποίηση απέκτησε τα αρώματα με φρουτώδη χαρακτήρα, ενώ από την  αλκοολική, το χρώμα και τις τανίνες. Μετά τη μηλογαλακτική ζύμωση, το κρασί μεταφέρεται σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, για 12μηνη ωρίμανση. Το άρωμά του, ένα μπουκέτο από ώριμα κόκκινα φρούτα -δαμάσκηνα και βύσσινα- και ντομάτα, ενώ η γεύση είναι φινετσάτη, με μεταξένιες τανίνες και πολύ μακρύ τελείωμα. Αν σε αυτό προσθέσουμε τη μετρημένη πυκνότητα, τότε έχουμε ένα αληθινά «new age» Ξινόμαυρο. Απολαύστε το στους 16-18οC και συνοδεύστε το με πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, ψητά ή μαγειρεμένα κόκκινα κρέατα με φρέσκες σάλτσες ντομάτας, παραδοσιακές πίτες και πικάντικα, κίτρινα  τυριά.

Ασκός, Θεσσαλονίκη, τ. 23950 61626,  www.arvanitidis-estate.gr

KYR YIANNI Ramnista Le Bicentenaire

Η αντοχή στον χρόνο της ποικιλίας Ξινόμαυρο είναι αξιωματική και πάνω σε αυτήν την αναμφισβήτητη παραδοχή το Κτήμα Κυρ-Γιάννη διατηρεί μια άτυπη παράδοση παλαίωσης των σοδειών της Ράμνιστας. Με αφορμή, λοιπόν, την υπέροχη σοδειά του 2011, που κλιματολογικά ευνόησε την ποιοτική ωρίμανση των σταφυλιών χωρίς ασθένειες -κι εμφανίζεται μια φορά τη δεκαετία-, και την 200η επέτειο της Επανάστασης του 1821, κυκλοφόρησαν 3.000 φιάλες, με τη σκέψη ότι ένα τέτοιο κρασί αντέχει μέχρι και 200 χρόνια! Το 100% Ξινόμαυρο με δυναμική παλαίωσης στον υπερθετικό βαθμό διαθέτει, σκούρο ρουμπινί χρώμα. Στη μύτη συναντάμε κομψά και ντελικάτα αρώματα μαύρων φρούτων και  αποξηραμένης ντομάτας, που συμπληρώνονται από μαύρη σοκολάτα, πάστα ελιάς και νότες μαύρου πιπεριού. Στο στόμα είναι γεμάτο με εξαίσιο όγκο και πλούτο, ευχάριστη οξύτητα, καλοδομημένες τανίνες και μακρά απολαυστική επίγευση. Πρόκειται για  μια συλλεκτική έκδοση της Ράμνιστας, που θα κυκλοφορήσει σε premium ξύλινη κασετίνα τριών φιαλών και αποτελεί το ιδανικό δώρο για το οινόφιλο κοινό, που μπορεί να την ανακαλύψει σ’ επιλεγμένες κάβες.

Γιαννακοχώρι, Νάουσα, τ. +30 23320 51100  www.kiryianni.gr

ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ερυθρό 2019

Με τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου να έχει βάλει τη γνώση και το μεράκι του σε  μερικά από τα κορυφαία ελληνικά ερυθρά, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι και το ποιοτικό ερυθρό παλαίωσης 2019 που θα απολαύσεις είναι ένα υγρό διαμάντι. Παράγεται από τις ποικιλίες Syrah (60%), Merlot (20%) και Λημνιό (20%), με την κλασική ερυθρή οινοποίηση, ενώ παλαιώνει για έναν περίπου χρόνο σε δρύινα,  γαλλικά βαρέλια. Το λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα και σύνθετο μπουκέτο από καπνιστά και πικάντικα αρώματα, μπαχαρικά και ώριμα μαύρα φρούτα, όπως δαμάσκηνο και κεράσι στη μύτη, ολοκληρώνουν το προφίλ του. Στο στόμα, οι ευγενικές τανίνες και η σωστή οξύτητα υποστηρίζονται από άφθονο φρούτο, δημιουργώντας μια εντύπωση δύναμης και ισορροπίας, καταλήγοντας σε μία όμορφη και μακρά επίγευση, που το κάνει ιδανικό μπορούμε για να το πιούμε το ίδιο ευχάριστα τη στιγμή που το ανοίγουμε, αλλά και να το κρατήσουμε για  αρκετά χρόνια στην κάβα μας, αφού παρουσιάζει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης (10-15 χρόνια). Σερβίρεται στους 16-18 °C και κάνει φανταστικό pairing με χοιρινά, ψητά κόκκινα κρέατα, πουλερικά στον φούρνο, κυνήγια με κόκκινες σάλτσες και ώριμα τυριά.

Επανομή, τ. 23920 44567   www.gerovassiliou.gr

ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ Emphasis Agiorgitiko

Τι κάνει πετυχημένο ένα Κτήμα; Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των εδαφών και του  κλίματός του, η καλλιέργεια της γης με βάση τις αρχές της ολοκληρωμένης  διαχείρισης, ο πράσινος τρύγος και η συλλογή των σταφυλιών τη νύχτα είναι  μερικά από τα μυστικά επιτυχίας του Κτήματος Παυλίδη στα Κοκκινόγεια της Δράμας. Απόρροια αυτών, το μονοποικιλιακό Agiorgitiko μακράς παλαίωσης, με σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και υψηλές βαθμολογίες σε έντυπα και sites του οινικού κλάδου, που αποτελεί το πέμπτο μέλος της οικογένειας Emphasis, παράγεται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών και διατίθεται πλέον και στην ελληνική αγορά. Η πραγματοποίηση του τρύγου τη νύχτα, όταν τα σταφύλια βρίσκονται στη μέγιστη ωριμότητά τους, διατηρεί το αρωματικό και φαινολικό δυναμικό της ποικιλίας, ενώ η ωρίμανσή του ξεκινάει σε δρύινα βαρέλια για 14 μήνες και συνεχίζεται στη φιάλη, για άλλους 12. Το βαθύ πορφυρό χρώμα του, τα αρώματα κόκκινων φρούτων, με κυρίαρχο το κεράσι, και το πλούσιο στόμα με μπαχαρικά, κανέλλα, γαρύφαλλο και βανίλια, συνθέτουν σε αυτό το κρασί μια μακριά κι ευχάριστη επίγευση. Σερβίρεται στους 16-17°C -συνίσταται η χρήση καράφας ή ν’ ανοιχθεί μισή ώρα τουλάχιστον πριν το σερβίρισμα-, ενώ μπορεί να συνδυαστεί άψογα με ψητό κρέας, αρνί, πλούσια κίτρινα αλλά και κρεμώδη τυριά.

Κοκκινόγεια, T. 25210 58300  www.ktima-pavlidis.gr

 ΜΕΘΗ BISTRO & WINE BAR

Ξεκίνησε τη διαδρομή του ως κάβα, αλλά το 2012 μεταμορφώθηκε σ’ ένα αυθεντικό wine bar-bistro, με τη διάθεση να γίνει στέκι των οινόφιλων -και όχι μόνο- για ένα χαλαρό κρασί, αλλά και μια γιορτινή περίσταση. Σ’ ένα cosy περιβάλλον, όπου στα δύο επίπεδα είναι έντονη η παρουσία του ξύλου και οι πολλές προθήκες με φιάλες, 500 εκλεκτές ετικέτες είναι διαθέσιμες να τις δοκιμάσετε στον χώρο ή να τις προμηθευτείτε για το σπίτι. 16 από αυτές μπορείτε ν’ απολαύσετε σε ποτήρι -σερβίρονται από ειδικό dispenser για τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας και προστασία από την οξείδωση-, καθώς και άλλες 30 «μεγάλων κρασιών», που ανοίγονται με το σύστημα coravin (αντλείται κρασί χωρίς ν’ αφαιρείται ο φελλός). Το καλό κρασί, όμως, αναζητά πάντα την παρέα ενός γευστικού πιάτου, γι’ αυτό και η κουζίνα του, με το ελληνικό δημιουργικό προφίλ κι επιρροές από την ιταλική γαστρονομία, προσφέρεται για το μεσημέρι ή το βράδυ με εξαιρετικές προτάσεις. Το μεσημεριανό εμπλουτίζεται πλέον και με ποικιλία από gourmet sandwiches, ενώ κάθε σαββατοκύριακο, 11:00-15:00, το γευστικό “weekend brunch” μάς καλωσορίζει σ’ ένα διήμερο γεμάτο ευχάριστες εκπλήξεις. Την Παραμονή Χριστουγέννων θα σερβίρεται γιορτινό μενού κατ’ άτομο, ενώ Παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο γιορτινός μπουφές επιφυλάσσει πολλές γευστικές προκλήσεις.

Εθνικής Αντιστάσεως 65, Τ. 2310 482401, Facebook Instagram 

THE WINEHOUSE

Αποτελεί έμπνευση του Ανέστη Χαϊτίδη, που το 2013 δημιουργεί έναν χώρο  συνάντησης οινόφιλων παρά μια εμπορική πρωτοβουλία, όταν ακόμα το κρασί   δεν πρωταγωνιστεί τόσο στις επιλογές μας. Το 2015, το ντουέτο συμπληρώνει ο   Νίκος Νυφούδης, που είναι εραστής του οίνου κι έχει δημιουργήσει -με τον Ανέστη- την Celini, ένα κρασί σε συνεργασία με μικρούς παραγωγούς της Β. Ελλάδας. Έτσι, τον Μάιο του 2015 το The Winehouse καλωσορίζει στην Πυλαία  μόνο μικρά οινοποιεία, κυρίως από την Ελλάδα, αλλά κι εκλεκτές εισαγωγές   βιολογικών κρασιών. Ιδιαίτερες καράφες, ποτήρια, ανοιχτήρια και δωροσυνθέσεις συμπληρώνουν τη συλλογή και αποτελούν αφορμή για μια επίσκεψη, καθώς ο μοντέρνος χώρος του είναι ιδιαίτερα φιλόξενος για να διαλέξεις το απόσταγμα και το κρασί της αρεσκείας σου ή δώρα για τους αγαπημένους σου. Το 2018, έρχεται η σειρά του The Winehouse Γερμανίας, που διανέμει οκτώ έλληνες παραγωγούς.

Σήμερα, εδώ ανακαλύπτεις περισσότερες από 600 ετικέτες κρασιών -ελληνικά  και εισαγωγές απ’ όλο τον κόσμο-, ενώ μαθαίνεις τα πάντα περί οίνου, αφού η  ενημερωμένη ομάδα της κάβας, έχοντας φιλοσοφία ότι το κρασί είναι προσωπική υπόθεση, αγαπά να συζητά με τους πελάτες, να δίνει κατευθύνσεις και να προτείνει αυτό που θα μαγέψει τον ουρανίσκο μας.

Τζων Κέννετυ 7, Πυλαία, τ. 2310 454187 ,  www.winehouse.gr

SYSTASI WINE & FOOD

Πρόκειται για το πρώτο εμπορικό «παιδί» του Ιωάννη Μάνη, ο οποίος, μετά από  πολλά χρόνια στις πωλήσεις μεγάλων εμπορικών και παραγωγικών εταιριών κρασιών, αποφάσισε να δημιουργήσει, τον Δεκέµβριο του 2008, μια εταιρία που θα επικεντρώνεται στον οινικό πλούτο της Β. Ελλάδας. Έτσι, µε έδρα την  Πτολεμαΐδα και παρουσία στη Θεσσαλονίκη, έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο  ανάπτυξης για τα οινοποιεία της Β. Ελλάδας, τις μικρές ελληνικές ζυθοποιίες και  κάποια εισαγόμενα οινοποιεία για την αγορά όλης της Β. Ελλάδας, σε συνεργασία πάντα με τα τελικά σημεία, όπως είναι οι  χονδρέμποροι, η εστίαση και οι κάβες λιανικής. Έχοντας άριστη γνώση της  αγοράς, δραστηριοποιείται αποκλειστικά στους τομείς που συγκεντρώνει πολύχρονη εμπειρία κι έτσι καταφέρνει να είναι αποτελεσματική για τους πελάτες της. Επιπλέον, γνωρίζοντας καλά τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάζεται, τους ανθρώπους, τις λειτουργίες και τα προϊόντα τους, διατηρεί μόνον μακρόχρονες σχέσεις, τις οποίες υποστηρίζει άµεσα και αποτελεσµατικά σε κάθε επίπεδο. Προς το παρόν, ο  -πάντα ανήσυχα δημιουργικός- κ. Μάνης σχεδιάζει να εμπλουτίσει τον κατάλογο υπηρεσιών της εταιρίας με την παραγωγή private label τροφίμων, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στα μέσα του 2022.

25ης Μαρτίου 81, Πτολεμαΐδα , Τ. 2463 503505 & 6984 214215, www.systasi.eu

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα