Featured

Οι σπουδαίοι άνθρωποι που έφυγαν από κοντά μας το 2021

Το 2021 ήταν μία χρονιά που σημάδεψε την ιστορία με διάφορους τρόπους. Φέτος έφυγαν από την ζωή σπουδαίοι άνθρωποι που ρίζωσαν ο καθένας στον τομέα του και ξεχώρισαν για το έργο τους.

Parallaxi
οι-σπουδαίοι-άνθρωποι-που-έφυγαν-από-κ-857189
Parallaxi

Το 2021 ήταν μία χρονιά που σημάδεψε την ιστορία με διάφορους τρόπους. Φέτος έφυγαν από την ζωή σπουδαίοι άνθρωποι που ρίζωσαν ο καθένας στον τομέα του και ξεχώρισαν για το έργο τους.

Aυτά είναι τα σημαντικότερα πρόσωπα που έφυγαν από την ζωή το 2021, ανάμεσα τους ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης, η Φώφη Γεννηματά, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ και του Σήφη Βαλυράκη, το τροχαίο του Madclip.

Έρευνα: Μυρτώ Τούλα – Νίκος Γκάγιας

Iανουάριος:

-3: Τζέρι Μάρσντεν, 78 ετών, τραγουδιστής των «Gerry and the Pacemakers», που το 1963 έκανε επιτυχία το γνωστό τραγούδι «You’ll never walk alone».To τραγούδι συνδέθηκε με την ποδοσφαιρική ομάδα της Λίβερπουλ και έγινε ο ύμνος της. O Μάρσντεν αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία επιβάρυναν την καρδιά του. Το 2003 υποβλήθηκε σε τριπλό bypass σε νοσοκομείο του Λίβερπουλ, ενώ το 2016 έκανε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

-4: Τάνια Ρόμπερτς, 65 ετών, ηθοποιός η οποία είχε πρωταγωνιστήσει μεταξύ άλλων στην ταινία του James Bond, «A view to a kill» δίπλα στον Ρότζερ Μουρ αλλά και στους Άγγελους του Τσάρλι. Έπασχε από μια αδιευκρίνιστη ασθένεια που της προκάλεσε ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.

-6: Δημήτρης Εϊπίδης, 82 ετών, πρώην διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Επίσης διευθυντής Φεστιβάλ στο Τορόντο και το Ρέιγκιαβικ. Μια από τις πιο επιδραστικές φυσιογνωμίες στα παγκόσμια κινηματογραφικά πράγματα.

-10: Ιμπέρ Οριόλ, 68 ετών, σημαντική απώλεια για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και ειδικότερα για το θρυλικό Ράλι του Ντακάρ αποτελεί ο θάνατος του Ιμπέρ Οριόλ. Ο «Αφρικανός», όπως ήταν το προσωνύμιο του. Πέθανε μετά από καρδιακό επεισόδιο.

-11: Βασίλης Αλεξάκης, 77 ετών, πολυβραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Εγκατεστημένος στη Γαλλία από το 1969, ο Βασίλης Αλεξάκης υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης της εφημερίδας Le Monde και έγραψε τα πρώτα του βιβλία στα γαλλικά. Το Τάλγκο είναι το πρώτο του έργο γραμμένο στη μητρική του γλώσσα: κυκλοφόρησε το 1982 από τον Εξάντα και εξακολουθεί ως σήμερα να σημειώνει σπάνια επιτυχία. Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.

Στιγμιότυπο youtube

-14: Λεωνίδας Πελεκανάκης, 58 ετών, πρωταθλητής στην ιστιοπλοΐα, το 1984, πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί με τον Ηλία Χατζηπαυλή και κατέκτησαν την 6η θέση στην κατηγορία των Star στη διοργάνωση του Λος Άντζελες. Έχασε την μάχη με τον κορονοϊό.

-16: Φιλ Σπέκτορ, 81 ετών, εμβληματικός μουσικός παραγωγός, άλλαξε τον ήχο της ποπ μουσικής στην δεκατία tου 1960 με τις ηχογραφήσεις Wall of Sound. Η «Wahington Times» τον χαρακτήρισε ως τον δεύτερο μεγαλύτερο μουσικό παραγωγό στην ιστορία της μουσικής, το «Rolling Stone» τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και τρεις δίσκοι του φιγουράρουν στη λίστα με τα 500 καλύτερα άλμπουμ του κόσμου. Έχασε την μάχη με τον κορονοϊό.

-23: Larry King, 87 ετών, γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής. O Κινγκ έχει γράψει ιστορία με την 63ετη πορεία του σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, μετρώντας σημαντικές επιτυχίες, βραβεία και αναγνώριση. Ο Larry King, ο οποίος πέρασε πολλά χρόνια ως DJ ραδιοφωνικής διανυκτέρευσης, έγινε γνωστός στο παγκόσμιο στερέωμα με το σόου συνέντευξης «Larry King Live» που έτρεξε στο CNN από το 1985 έως το 2010. Έχασε την μάχη με τον κορονοϊό.

-23: Χαλ Χόλμπρ, 95 ετών. Το 2008, σε ηλικία 82 ετών, ο βετεράνος Χόλμπρουκ έγινε ο γηραιότερος άνδρας ερμηνευτής που έλαβε υποψηφιότητα Όσκαρ για τον ρόλο στην ταινία «Into the Wild». Η κορυφαία στιγμή της καριέρας του που εκτόξευσε τη φήμη του ήταν ωστόσο, η ενσάρκωση του συγγραφέα Μαρκ Τουέιν στο one man show «Mark Twain Tonight», από το 1954 μέχρι το 1917, επί εξήντα ολόκληρα χρόνια. Ο Τουέιν του χάρισε το 1966  το Βραβείο Tony και στη συνέχεια Βραβείο Emmy για την τηλεοπτική του μεταφορά -είχε αποσπάσει συνολικά δέκα υποψηφιότητες για Emmy.

-24: Σήφης Βαλυράκης, 77 ετών, Έλληνας πολιτικός, βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ (1977-2004, 2009-12), υπουργός Δημόσιας Τάξης (1995-96) και νωρίτερα υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1981-84), υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (1985-88), υφυπουργός Δημόσιας Τάξης. Εξαφανίσθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 2021 και τελικά εντοπίστηκε νεκρός στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας του νομού Ευβοίας, η υπόθεση ερευνάτε.

-27: Κλόρις Λίτσμαν, 94 ετών, ηθοποιός, αρίθμησε πάνω από 70 χρόνια στην σκηνή, πέρασε από το Μπρόντγουεϊ, το σινεμά και, θριαμβευτικά, από την τηλεόραση, κατέχοντας το ρεκόρ υποψηφιοτήτων και βραβεύσεων Έμμυ.

-28: Σίσελι Τάισον, 96 ετών, Αμερικανίδα ηθοποιός και μουσικός, μια από τις πιο επιβλητικές έγχρωμες καλλιτέχνιδες των Ηνωμένων Πολιτειών και υποψήφια για το Οσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για το αντιρατσιστικό δράμα «Sounder» το 1973. Μια από τις τελευταίες ταινίες της που είδαμε στην Ελλάδα είναι το πολυβραβευμένο, επίσης αντιρατσιστικό δράμα εποχής «Οι υπηρέτριες». Συμμετείχε επίσης και στο “How to get away with a murder”.

-29: Χίλτον Βαλεντάιν, 77 ετών, κιθαρίστας των “The Animals”, αποτέλεσε τον δημιουργό ενός από τα πιο διάσημα riff στην ιστορία της ποπ τη δεκαετία του 1960. Ίδρυσε τους Animals στο Newcastle το 1963 μαζί με τον τραγουδιστή Eric Burdon, τον μπασίστα Chas Chandler, τον κιμπορντίστα Alan Price και τον ντράμερ John Steel.

Φεβρουάριος:

-1: Ντάστιν Ντάιαμοντ, 44 ετών, ηθοποιός, πρωταγωνιστούσε στη δημοφιλή εφηβική σειρά «Saved by the Bell», πέθανε μόλις 3 εβδομάδες μετά την διάγνωσή του με καρκίνο του πνεύμονα.

-5: Κρίστοφερ Πλάμερ, 91 ετών, ηθοποιός και βραβευμένος με Όσκαρ. Η καριέρα του μετρά εφτά δεκαετίες και περιλαμβάνει σπουδαίους ρόλους. Έκανε το ντεμπούτο του το 1957 στην ταινία «Stage Struck» και έλαβε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα το 1965 για τη συμμετοχή του στο βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας μιούζικαλ του Ρόμπερτ Γουάιζ «Η Μελωδία της Ευτυχίας» (The Sound of Music).Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ταινίες «Έρωτες Που Σβήνουν την Αυγή» (Inside Daisy Clover, 1965), «Η Νύχτα των Στρατηγών» (Night of the Generals, 1967) όπου έπαιζε τον Γερμανό στρατάρχη Έρβιν Ρόμελ, και «Ο Άνθρωπος Που θα Γινόταν Βασιλιάς» (The Man Who Would Be King, 1975).

-8: Μαίρη Γούιλσον, 76 ετών, τραγουδίστρια των Supreme. Το θρυλικό γκρουπ είχε ιδρυθεί στο Ντιτρόιτ το 1959 με το όνομα The Primettes. Η Mary Wilson ήταν τότε 15 ετών και συμμετείχε μαζί με τις με τις Diana Ross, Florence Ballard και Barbara Martin, η οποία αποχώρησε πριν το συγκρότημα εκτοξευτεί στη διασημότητα και συνεχίσει ως τρίο. Οι Supremes υπήρξαν το πιο επιτυχημένο γκρουπ της δισκογραφικής εταιρείας Motown. Δύο ημέρες πριν τον θάνατό της, είχε ανακοινώσει στα social media ότι ηχογραφεί νέα προσωπική δισκογραφική δουλειά.

-9: Τσικ Κόρια, 79 ετών, βιρτουόζος κιμπορντίστας που διεύρυνε το πεδίο της τζαζ κατά τη διάρκεια μιας καριέρας που εκτείνεται σε περισσότερες από πέντε δεκαετίες, πέθανε από μια σπάνια μορφή καρκίνου. Ο μοναδικός μουσικός που έχει κερδίσει τα περισσότερα Latin Grammy Awards στην κατηγορία Best Instrumental Album, ένας από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 65 υποψηφιότητες στην ιστορία του θεσμού, συνολικά το κέρδισε 23 φορές με τελευταία για το καλύτερο άλμπουμ latin jazz, το «Antidote» με την Spanish Heart Band.

-11: Αντώνης Καλογιάννης, 81 ετών, εμβληματικός τραγουδιστής ήταν κατάκοιτος επί σειρά ετών και προδόθηκε τελικά από την καρδιά του. Ο Αντώνης Καλογιάννης, ανέβηκε για πρώτη φορά στο πάλκο το 1966. Την ίδια χρονιά τον ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης και έδωσε τις πρώτες του συναυλίας στην τότε Σοβιετική Ένωση και κατόπιν στην Ελλάδα.

Mάρτιος:

-2: Μπάνι Γουέιλερ, 73 ετών, τραγουδοποιός της ρέγκε. Ο Μπάνι Γουέιλερ ήταν ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος The Wailers που, μαζί με τον Μπομπ Μάρλεϊ και τον Πίτερ Τος, ανέδειξαν τη μουσική ρέγκε σε παγκόσμιο φαινόμενο. Ένας θρύλος της ρέγκε.

-9: Tζέιμς Λεβίν, 77 ετών, μαέστρος και πιανίστας της Metropolitan Opera. Το 2018 είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, Λεβίν φέρεται να κακοποίησε σεξουαλικά έναν έφηβο.

-11, Τάκης Μουσαφίρης, 83 ετών, σπουδαίος λαϊκός συνθέτης, χάρισε μεγάλες επιτυχίες στην ελληνική μουσική σκηνή και συνεργάστηκε με τραγουδιστές όπως ο Στράτος Διονυσίου, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Ρίτα Σακελλαρίου, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, η Πίτσα Παπαδοπούλου και ο Τόλης Βοσκόπουλος. Έχασε την μάχη με τον κορονοϊό.

Στιγμιότυπο βίντεο

-21: Ναουάλ αλ- Σααντάουι, 89 ετών, συγγραφέας και φεμινίστρια, σθεναρή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών στον αραβικό κόσμο που φυλακίσθηκε για τις απόψεις της, ενώ ορισμένα έργα της απαγορεύτηκαν.

-22: Δημήτρης Αλεξιάδης, φωτορεπόρτερ των διασήμων, έχασε τη μάχη που έδινε με μία σοβαρή ασθένεια. Τόσο στον εγχώριο όσο και στο διεθνή τύπο κυκλοφόρησαν αμέτρητες φωτογραφίες του με τους Αριστοτέλη και Αλέξανδρο Ωνάση, την Jaqueline Kennedy Onassis, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και πολλούς άλλους πολιτικούς, ενώ ήταν ο φωτορεπόρτερ που κατέγραψε με το φακό του τα καρέ των τελευταίων εκτελέσεων θανατικής ποινής στην Ελλάδα.

Aπρίλιος:

-5: Λευτέρης Μυτιληναίος, 75 ετών, σπουδαίος τραγουδιστής. Ο Λευτέρης Μυτιληναίος γεννήθηκε στις 24 Απριλίου του 1946 και ακολούθησε τη δική του πορεία στην ελληνική δισκογραφία. Κυκλοφόρησε περίπου 20 ολοκληρωμένα άλμπουμ και ερμήνευσε σπουδαίες επιτυχίες με σημαντικότερη, το τραγούδι «αμφιβολίες» που έγινε διαχρονική επιτυχία. Έχασε την μάχη με τον κορονοϊό.

-9: DMX, 50 ετών, Αμερικανός ράπερ, πέθανε από ανακοπή καρδιάς μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Έκανε το ντεμπούτο του το 1998 με το άλμπουμ «It’s Dark and Hell is Hot» και βρέθηκε στο Νο1 του Billboard 200. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ταινίες, ενώ έχει φυλακιστεί και για φοροδιαφυγή.

-9: Γιώργος Καραϊβάζ, 52 ετών, Έλληνας δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ, δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στην Άλιμο, από δύο άτομα που επέβαιναν σε δίκυκλο, η υπόθεση ερευνάται. Εργάστηκε σε πολλά μέσα της χώρας.

-9: Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, 99 ετών, ήταν ο σύζυγος της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελούσε το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας. Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Είχε συνολικά οκτώ εγγόνια και έντεκα δισέγγονα. Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάττεν-Ουίνδσορ.

Εικόνα Αρχείου Στιγμιότυπο Youtube

15: Δημήτρης Ταλαγάνης, 76 ετών, αρχιτέκτονας, υπήρξε αντιπρσωπευτικός πρεσβευτής του πολιτισμού και της τέχνης της Ελλάδας στο εξωτερικό. Είχε γεννηθεί το 1945 στην Τρίπολη της Αρκαδίας και σπούδασε με υποτροφία στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Έχασε την μάχη με τον κορονοϊό.

19: Σπύρος Γιατράς, στιχουργός των μεγάλων επιτυχιών του Στράτου Διονυσίου, του Τόλη Βοσκόπουλου, του Γιάννη Πάριου, του Θέμη Αδαμαντίδη, του Σταμάτη Γονίδη, της Πίτσας Παπαδοπούλου, του Δημήτρη Κοντολάζου, του Αντύπα, του Βασίλη Καρρά, του Νότη Σφακιανάκη, της Πάολα, του Κωνσταντίνου Αργυρού, του Νίκου Οικονομόπουλου και πολλών άλλων καλλιτεχνών.

Στιγμιότυπο Βίντεο

-23: Mίλβα, 81 ετών, διάσημη Ιταλίδα τραγουδίστρια Μαρία Ίλβα Μπιολκάτι, γνωστή στο κοινό ως Μίλβα. Είχε ερμηνεύσει μερικές από τις μεγαλύτερες ιταλικές επιτυχίες των δεκαετιών του ’60 και του ’70, ενώ τα εντυπωσιακά, κόκκινα μαλλιά της ήταν αναγνωρίσιμα πολύ πέρα από τα σύνορα της χώρας της. Μέσα από την συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο και το τραγούδι «Θάλασσα» η Μίλβα έγινε ιδιαίτερα αγαπητή και στην Ελλάδα. Είχε συνεργαστεί και με τον Μίκη Θεοδωράκη στον δίσκο “Von Tag zu Tag“.

-28: Juan Joya Borja, 65 ετών, Ισπανός ηθοποιός και κωμικός, ο άνθρωπος με το viral γέλιο. Μετά από εμφανίσεις στην εθνική ισπανική τηλεόραση, ο Borja έγινε viral το 2014, όταν οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο άρχισαν να μεταγλωττίζουν υπότιτλους πάνω στα λόγια του, γελώντας, εξηγώντας μια ιστορία που δεν είχε καμία σχέση με ό,τι έλεγε. Ο Borja αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας εδώ και έναν χρόνο.

Στιγμιότυπο Βίντεο

Μάιος:

-1: Ολυμπία Δουκάκη, 90 ετών, Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός, ξεκίνησε την θεατρική της καριέρα στην Βοστόνη το 1958 και το 1963 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία του Ρόμπερτ Ρόσεν Λίλιθ. Κέρδισε το Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου το 1987 για τη συμμετοχή της στην ταινία Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού.

-3 Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, 76 ετών, ποιητής. γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και ανήκε στη «γενιά του ΄70», την οποία είχε ο ίδιος συστηματικά μελετήσει, εκδίδοντας ήδη από το 1989 το σχετικό ομότιτλο δοκίμιο και βαπτίζοντάς-την «γενιά της άρνησης». Υπήρξε ιδιαίτερα ενεργός τόσο στην ποίηση όσο και στην δοκιμιογραφία, την πεζογραφία και την κριτική μελέτη της λογοτεχνίας. Είχε εντρυφήσει σε πολλά είδη λόγου, όμως η ποίηση παρέμεινε πάντα «ο βασικός δημιουργικός του δρόμος».

παπαγεωργίου
Εικόνα: Twitter

-23: Πάουλου Μέντζις ντα Χόσα, 92 ετών, αρχιτέκτονας, είχε τιμηθεί το 2006 με το βραβείο Pritzker, που θεωρείται ισότιμο με το Νόμπελ αρχιτεκτονική. Στο Σαν Πάουλου, τη μεγαλύτερη μεγαλούπολη της Λατινικής Αμερικής, υπέγραψε τα πιο εμβληματικά του έργα, ιδίως την ανακαίνιση της Πινακοθήκης και του Μουσείου της Πορτογαλικής γλώσσας. Εκτός Βραζιλίας, δική του σύλληψη ήταν η νέα έδρα του Μουσείου των Αμαξών στη Λισαβόνα, υπερσύγχρονος χώρος ο οποίος εγκαινιάστηκε το 2015.

Στιγμιότυπο YouTube

-30: Τζο Λάρα, 58 ετών, κινηματογραφικός και τηλεοπτικός ηθοποιός που είχε γίνει διάσημος ενσαρκώνοντας τον Ταρζάν, στη σειρά «Tarzan: The Epic Adventures». Τα τελευταία χρόνια, είχε αφοσιωθεί στη μουσική κάντρι. Ο ηθοποιός βρισκόταν σε μικρό ιδιωτικό αεροσκάφος με τη σύζυγό του και έξι επιβαίνοντες που συνετρίβη χ στην πολιτεία Τενεσί.

Ιούνιος:

-30: Αδαμάντιος Βασιλάκης, 79 ετών, κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης, Αδαμάντιος Βασιλάκης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη.

Ιούλιος:

-5: Ραφαέλα Καρά, 78 ετών, Ιταλίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός και παρουσιάστρια της τηλεόρασης. Η Ραφαέλα Ρομπέρτα Πελόνι, έγινε ευρύτερα γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Ραφαέλα Καρά. Η Καρά γνώρισε μεγάλη επιτυχία ως παρουσιάστρια μουσικοχορευτικών εκπομπών τόσο στην πατρίδα της, την Ιταλία, όσο και στην Ισπανία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Γεννήθηκε στη Μπολόνια και η πρώτη της επιτυχία ήταν το τραγούδι “Tuca Tuca”, σύνθεση του για χρόνια συνεργάτη και συντρόφου της Gianni Boncompagni. Άλλες επιτυχίες της ήταν το “Tanti Auguri” (γνωστό και με τον ισπανικό του τίτλο “Para Hacer Bien el Amor Hay que Venir al Sur”), το “A far l’amore comincia tu” (που αποτελεί και τη μοναδική της είσοδο στα βρετανικά Charts υπό τον τίτλο “Do It, Do It Again”).

-7: Ζοβενέλ Μοΐζ, 53 ετών, έπεσε νεκρός από πυρά ομάδας αγνώστων, που επιτέθηκαν στο σπίτι του, τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου. Από τους πυροβολισμούς, τραυματίστηκε και η σύζυγος του Μοΐζ. Ήταν Αϊτινός πολιτικός, Πρόεδρος της Αϊτής από τον Φεβρουάριο του 2017, μέχρι την δολοφονία του το 2021.

Στιγμιότυπο Βίντεο

-17: Φιλιώ Πυργάκη, 81 ετών, ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια που έγινε γνωστή τραγουδώντας σε πανηγύρια σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι έχει κυκλοφορήσει πάνω από 200 διαφορετικούς δίσκους όλων των μορφών.

Η Φιλιώ Πυργάκη πέρα από την Ελλάδα έκανε πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό (π.χ. στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Σκανδιναβία κ.α.) διαδίδοντας στο εξωτερικό το δημοτικό τραγούδι με μεγάλη επιτυχία. Το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο με τον οποίον πάλεψε 13 χρόνια μένοντας ενεργή στο τραγούδι μέχρι το τέλος. Απεβίωσε στις 17 Ιουλίου 2021 σε ηλικία 81 ετών και κηδεύτηκε στην Άκοβα Αργολίδας.

Εικόνα Social Media

-19: Τόλης Βοσκόπουλος, 81 ετών. Ήταν Έλληνας τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και ηθοποιός. Γνώρισε τεράστια καλλιτεχνική αποδοχή, αποκτώντας το προσωνύμιο «Πρίγκιπας», ενώ θεωρείται ευρέως ως ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές που έχει αναδείξει ποτέ το ελληνικό τραγούδι και ως ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες σταρ όλων των εποχών. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο εξακολουθούσε να είναι πολύ δραστήριος. Απεβίωσε στις 19 Ιουλίου 2021 από ανακοπή καρδιάς, μία εβδομάδα πριν κλείσει τα 81 του χρόνια.

-20: Γιώργος Μεσσάλας, 78 ετών. Ήταν Έλληνας σκηνοθέτης και ηθοποιός. Γεννήθηκε στο Αιγάλεω στις 14 Νοεμβρίου 1942, σε ένα φτωχικό σπίτι ανάμεσα σε χωράφια. Ο πατέρας του ήταν κρεοπώλης στο επάγγελμα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή και εργάσθηκε ως σε διάφορους θιάσους και στο «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολωμού. Ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα «Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου (1969), «Ο κοριός» του Μαγιακόφσκυ (1969), «Σαν περάσουν πέντε χρόνια» του Λόρκα (1970), «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπρεχτ κ.α. Έφυγε από τη ζωή μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Εικόνα Twitter

-22: Μάγια Λυμπεροπούλου, 81 ετών . Γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Μετά την αποφοίτησή της παρέμεινε στο πλευρό του Κουν ως καλλιτεχνική συνεργάτιδά του μέχρι το 1970. Από το 1971 και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διέμεινε στην Γαλλία, όπου σπούδασε κινηματογράφο και εργάστηκε ως ηθοποιός.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνέχισε την καλλιτεχνική της πορεία συνεργαζόμενη με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας κ.α ενώ είχε διατελέσει και καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας και άλλους θιάσους αναλαμβάνοντας μεγάλους και απαιτητικoύς θεατρικούς ρόλους τους οποίους ενσάρκωσε με συγκλονιστικό τρόπο.

Αύγουστος:

-6: Κωνσταντίνος Μίχαλος, 31 ετών. Ήταν Έλληνας επιχειρηματίας που διετέλεσε πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Γεννήθηκε το 1960 και ήταν γιος του βιομηχάνου και πολιτικού Χρήστου Μίχαλου, (ο οποίος ανέλαβε σημαντικές πολιτικές και διοικητικές θέσεις κατά την περίοδο των δικτατορικών κυβερνήσεων 1967-1973). Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Essex (Μ. Βρετανίας) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα οικονομικών εφαρμογών στο London School of Economics. Έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή, μετά από ανακοπή που υπέστη στο εργοστάσιο του, στο Κρυονέρι.

-23: Ανέστης Βλάχος, 87 ετών. Ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, διάσημος για τις ερμηνείες του σε ρόλους «κακών». Ασχολήθηκε και με την πολιτική, ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου 1934 από πολύ φτωχούς γονείς, οι οποίοι ήταν γεωργοί στο επάγγελμα. Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος (σύνδεσμος του Παύλου Μελά) και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα (Καλλιθέα) το 1946. Σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου, όπου είχε συμμαθητή τον Κώστα Καζάκο και άλλους.

-24: Τσάρλι Γουάτς, 80 ετών. Ήταν Άγγλος μουσικός, γνωστός ως ντράμερ του ροκ συγκροτήματος Rolling Stones, στους οποίους εντάχθηκε σε ηλικία 22 ετών και υπήρξε μόνιμο μέλος έκτοτε. Γεννήθηκε στο Λονδίνο κατά την διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ξεκίνησε να ακούει τζαζ μουσική από τα παιδικά του χρόνια, με κύριες επιρροές τους Μάιλς Ντέιβις και Τζον Κολτρέιν. Μετατρέποντας ένα μπάντζο σε ταμπούρο, έπαιξε για πρώτη φορά τύμπανα, ενώ στα δεκαέξι του χρόνια έφυγε από το σχολείο του και εγγράφηκε στην σχολείο τεχνών του Χάροου.

-27: Άκης Τσοχατζόπουλος, 82 ετών. Ήταν Έλληνας πολιτικός μηχανικός και πρώην πολιτικός. Υπήρξε για πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ με συνεχείς παρουσίες σε κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι και το 2004, ενώ το 1996 έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού ύστερα από την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Στις 11 Απριλίου 2012 συνελήφθη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, με την ποινή του να μειώνεται αργότερα σε 19 χρόνια. Επικαλούμενος προβλήματα υγείας αποφυλακίστηκε στις 2 Ιουλίου 2018.

-29: Ζακ Ρογκ, 79 ετών. Διετέλεσε πρόεδρος της ΔΟΕ από το 2001 ως το 2013. Γεννήθηκε στη Γάνδη του Βελγίου στις 2 Μαΐου 1942 κατά την Γερμανική κατοχή. Ήταν γιός της Σούζαν και του Καρόλου Ρόγκ μηχανικού στο επάγγελμα. Ήταν ορθοπεδικός και μορφώθηκε στο ιδιωτικό Τζέσουιτ σχολείο της Αγίας Βαρβάρας και στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης. Ήταν ένας σημαντικός αθλητής στην πατρίδα του. Ήταν 16 φορές Βέλγος Εθνικός Πρωταθλητής στο άθλημα του Ράγκμπυ και μια φορά παγκόσμιος πρωταθλητής στο Γιότινγκ. Στις 16 Ιουλίου 2001 έγινε ο 8ος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Επανεξελέγη για άλλα 4 χρόνια με 88 ψήφους υπέρ επί 92 ψηφισάντων, στις 9 Οκτωβρίου 2009. Mετά το τέλος της θητείας του ως Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του δόθηκε η επί των τιμών θέση του Προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής , μέχρι τον θάνατό του το 2021.

Σεπτέμβριος:

-2: Mad Clip, 34 ετών. Ο γνωστός ράπερ με τις δεκάδες επιτυχίες σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στη Βουλιαγμένη. Το δυστύχημα συνέβη λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα και η επιχείρηση απεγκλωβισμού κράτησε περίπου δύο ώρες. Ο ράπερ διακομίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Το πρωί επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής ραπ σκηνής και όχι μόνο, με τον ίδιο να μετράει δεκάδες επιτυχίες.

-2: Μίκης Θεοδωράκης, 96 ετών. Ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες όλων των εποχών, μια εμβληματική προσωπικότητα που σημάδεψε την πορεία της χώρας τον τελευταίο αιώνα. Ο Έλληνας συνθέτης που σημάδεψε την παγκόσμια μουσική σκηνή και την Ιστορία της χώρας για 96 χρόνια.

Ο Μίκης έφυγε από την ζωή στο σπίτι του στην Αθήνα, από καρδιακή ανακοπή. Η σορός του εκτέθηκε σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών και στη συνέχεια ταξίδεψε με πλοίο στα Χανιά και τελικό προορισμό την κωμόπολη Γαλατάς, τόπο καταγωγής του. Με απόφαση της κυβέρνησης από τις 2 Σεπτεμβρίου κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος ενώ, με ομόφωνη απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε να αποδοθεί το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη σε οδό της πρωτεύουσας και να προκηρυχθεί καλλιτεχνικός διαγωνισμός για την δημιουργία προτομής του που θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Διαβάστε παρακάτω περισσότερα για την ζωή του σπουδαίου συνθέτη:

-6: Ζαν Πολ Μπελμοντό, 88 ετών. Γάλλος ηθοποιός, ο οποίος συνδέθηκε αρχικά με το Γαλλικό Νέο Κύμα (Νουβελ βαγκ) της δεκαετίας του 1960. Eίχε λάβει μέρος σε 80 ταινίες υποδυόμενος αξέχαστους ρόλους: εκείνον του ζεν πρεμιέ στο “Με κομμένη την ανάσα” ή ακόμη εκείνου που κρεμόταν από ένα ελικόπτερο πάνω από τη Βενετία στον “‘Τυχοδιώκτη του Ρίο”.

Άφησε εποχή στο γαλλικό και στο παγκόσμιο σινεμά με τις ερμηνείες. O Μπελμοντό γεννήθηκε το 1933 και ήταν ενεργός καλλιτεχνικά μέχρι και το 2015.

Ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος ήρθε το 1958 με το “Les copains du Dimanche” και μετά από διάφορες συνεργασίες, όπως με τον σκηνοθέτη Μαρκ Αλεγκρέ στο “Έγκλημα στην Place Pigalle” (Sois belle et tais-toi, 1958) και το “Τελευταίο Ραντεβού” (Un drôle de Dimanche, 1958), τον Μαρσέλ Καρνέ στους “Ζαβολιάρηδες” (Les tricheurs, 1958), αλλά και τον ρόλο του ως Ντ’ Αρτανιάν στην τηλεοπτική ταινία “Οι 3 σωματοφύλακες”, ήρθε ο ρόλος που θα έκανε το όνομά του γνωστό σε μία ταινία που εκπροσωπούσε το «Νέο κύμα».

Στιγμιότυπο Βίντεο

-16: Ντούσαν Ίβκοβιτς, 77 ετών. Ήταν Σέρβος επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής και μετέπειτα προπονητής καλαθοσφαίρισης. Το 2008, οπότε και ανακοινώθηκε από τη FIBA Europe ο τιμητικός κατάλογος με τις 50 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη προσφορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Euroleague), ο Ίβκοβιτς συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στους 10 μεγαλύτερους προπονητές στην ιστορία του θεσμού. Το 2017 εισήχθη στο Hall of Fame της Διεθνoύς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και τιμήθηκε με το βραβείο «Θρύλος της Ευρωλίγκα», από την Ευρωλίγκα ανδρών. Απεβίωσε λόγω πνευμονικού οιδήματος και έρπητα.

-18: Μάριο Καμούς, 86 ετών. Ισπανός σκηνοθέτης, του οποίου η ταινία «Η κυψέλη απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Την επόμενη χρονιά, η ταινία «Τα αθώα θύματα» τιμήθηκε με Ειδική Μνεία της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών. Οι δύο πρωταγωνιστές του, Φρανθίσκο Ραμπάλ και Αλφρέδο Λάντα, κέρδισαν από κοινού το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου. Το 2011 ο Μάριο Καμούς έλαβε ένα τιμητικό βραβείο Γκόγια (αντίστοιχο των Όσκαρ για τον ισπανικό κινηματογράφο) για το σύνολο του έργου του.

-18: Τζίμι Γκριβς, 81 ετών. Ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς του αγγλικού ποδοσφαίρου. Mε την ομάδα του Βόρειου Λονδίνου αγωνίστηκε για εννέα χρόνια (1961-1970), σκοράροντας 266 τέρματα σε 379 συμμετοχές. Τα 37 μάλιστα γκολ που πέτυχε τη σεζόν 1962-63 είναι τα περισσότερα από οποιονδήποτε παίκτη στην ιστορία της ομάδας σε μια σεζόν. Στην Τότεναμ κατέκτησε δύο κύπελλα (1962, 1967), ισάριθμα Charity Shields(1962, 1967) και το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1963. Ανάλογη επιτυχία είχε και με την Εθνική Αγγλίας, με την οποία πανηγύρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966, αγωνιζόμενος συνολικά 57 φορές, με απολογισμό 44 γκολ. Στην καριέρα του, πέρασε επίσης από τις Τσέλσι, Μίλαν και Γουέστ Χαμ.

Οκτώβριος:

-5:Νίκος Τσουμάνης, 31 ετών. Έλληνας ποδοσφαιριστής. Ο Τσουμάνης ξεκίνησε από τις ακαδημίες της ομάδας ενώ αγωνίστηκε στον Μακεδονικό στην Γ κατηγορία για ένα χρόνο μέχρι το 2010. Την χρονιά 2008-2009 αγωνίστηκε κυρίως στο πρωτάθλημα Νέων, ενώ έπαιξε και σε δύο παιχνίδια της Superleague. Υπήρξε και διεθνής με την Εθνική Ελπίδων. Το καλοκαίρι του 2012 μετακινήθηκε στην Α.Ο. Κέρκυρα. Τον Ιούλιο του 2013 μεταγράφηκε στον Άρη Θεσσαλονίκης και έναν χρόνο αργότερα στον Πανθρακικό. Τον Σεπτέμβριο του 2015 επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη για να αγωνιστεί και πάλι με τον Άρη. Βρέθηκε νεκρός τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Οκτωβρίου 2021 από την αστυνομία στη Μαρίνα της Νέας Κρήνης στην Καλαμαριά, μέσα στο αυτοκίνητο του.

-8: Μαρίνα Γαλάνου. Ήταν ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), ιδρύτρια του Πολύχρωμου Πλανήτη και δημιουργός του site t-zine.gr, η Μαρίνα Γαλανού δραστηριοποιούταν από το 1997 στο πεδίο των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας στο ΣΑΤΤΕ, την πρώτη τρανς οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών έως το 2004.

-10: Τάσος Κουράκης, 73 ετών. Υπήρξε Έλληνας πολιτικός, πανεπιστημιακός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Αποφοίτησε από το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης και ήταν πτυχιούχος και διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ. Είχε διατελέσει αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ στο εργαστήριο γενετικής και είχε ειδικότητα του παιδιάτρου, χωρίς όμως να ασκεί την ιατρική ως επάγγελμα.

Εντάχθηκε στο ΚΚΕ ως μέλος από το 1975 έως το 1990. Από το 1990 δραστηριοποιείτο στον Συνασπισμό και ήταν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Θεσσαλονίκης. Επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος και μέλος νοσοκομειακών επιτροπών, καθώς και μέλος του Δ.Σ. του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ διετέλεσε γραμματέας του ίδιου συλλόγου την περίοδο 2000-2003. Το 2002 και 2006 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας». Στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ, το 2004, εκλέχθηκε μέλος της κεντρικής πολιτικής του επιτροπής (ΚΠΕ). Στις βουλευτικές εκλογές του 2007, του 2009, του Μαΐου 2012 και του Ιουνίου 2012 εκλέχθηκε βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιανουάριο του 2015 έγινε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας. Από τις 4 Οκτωβρίου 2015 κατείχε το αξίωμα του Α΄ Αντιπροέδρου του Ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ ήταν και πρόεδρος των επιτροπών κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής.

Εικόνα: Τwitter

-17: Γιώργος Κακουλίδης, 65 ετών. Ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής και συγγραφέας έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Είναι γιος ζωγράφου και εγγονός γλύπτη. Σε νεαρή ηλικία ταξίδεψε με φορτηγά καράβια. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1979 με την ποιητική συλλογή “Λίμπερτυ” (αναφορά στα ταξίδια του στη θάλασσα), από τις εκδόσεις “Κείμενα του Φίλιππου Βλάχου”. Το 1994 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ποίησή του έχουν μελοποιήσει ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Τάσος Μελετόπουλος, ο Στάμος Σέμσης και ο Νίκος Σαραγούδας με τον Γιώργο Τρανταλίδη. Παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα ασχολείται με τη ζωγραφική. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (Αγκάθι 2001, Γκαλερί της Έρσης 2003 και Booze 2010). Για χρόνια αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Ριζοσπάστης.

-22: Κυριάκος Κατζουράκης, 77 ετών. Έλληνας ζωγράφος, σκηνογράφος και συγγραφέας, βραβευμένος με το βραβείο ζωγραφικής Παρθένη. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Ζωγραφική με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη και Σκηνογραφία με καθηγητή τον Βασίλη Βασιλειάδη (1963-1968). Το 1969 βραβεύτηκε με το βραβείο ζωγραφικής «Παρθένη». Από το 1972 έως το 1986 έζησε στο Λονδίνο όπου σπούδασε Χαρακτική (1973-1975, Central Saint Martins College of Art and Design και Croydon College of Art). Το 2005 εξελέγη τακτικός καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου δίδαξε μέχρι το 2012. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

εικόνα facebook

-25: Φώφη Γεννηματά, 56 ετών. Ελληνίδα πολιτικός, η οποία διετέλεσε πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής (2018-2021) και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (2015-2021). Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους της Αθήνας το 1964 και ήταν κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της Φώφης Γεννηματά ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας η εταιρεία του οποίου το 1994 ανέλαβε από την Κτηματολόγιο Α.Ε. να υλοποιήσει το για πρώτη φορά συντασσόμενο ελληνικό κτηματολόγιο[8]. Παντρεύτηκαν όταν η Γεννηματά ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο Ανδρέας Τσούνης τον οποίο παντρεύτηκε το 2003. Ο Α. Τσούνης είναι οδοντίατρος και εργαζόταν στο νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ερρίκος Ντυνάν από το οποίο παραιτήθηκε το 2014 τη χρονιά που αυτό πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιό. Στις 11 Οκτωβρίου 2021 εισήχθη στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, όπου μετά από μεγάλη επιδείνωση τη υγείας της άφησε την τελευταία της πνοή το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου.

Νοέμβριος:

-1: Άαρον Μπεκ, 100 ετών. Ένας από τους επιδραστικούς ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές του 20ού αιώνα, ο Αμερικανός δρ ‘Ααρον Μπεκ, “πατέρας” της γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας, που αποτέλεσε το αντίπαλο δέος στη φροϋδική ψυχανάλυση. Το έργο του Μπεκ έφερε μια πραγματική επανάσταση στη διάγνωση και θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των φοβιών, των κρίσεων πανικού, της βουλιμίας, του εθισμού σε ουσίες, της αϋπνίας, της ιδεοψυχαναγκαστικής και άλλων ψυχικών διαταραχών, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα να ασκεί μεγάλη επιρροή.

-1: Τάκης Μπουγάς. Έλληνας τραγουδοποιός και συνθέτης.

Γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε από την ηλικία των 8 ετών στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον αείμνηστο αρχιμουσικό Μιχάλη Βούρτση, από όπου αποφοίτησε σε ηλικία 20 χρονών ολοκληρώνοντας τις μουσικές σπουδές (αρμονία, αντίστιξη, φούγκα, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας). Παράλληλα αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως Μαθηματικός. Είχε παντρευτεί την ηθοποιό Άννα Φόνσου το 1985 και έμεινε μαζί της για 7 χρόνια. Είχε γράψει μουσική σε πολλές επιθεωρήσεις και σε ταινίες. Είχε περισσότερους από 30 χρυσούς και 20 πλατινένιους δίσκους.

-2: Δήμητρα Ιορδανίδου, 42 ετών. Μαραθωνοδρόμος. Παρασύρθηκε από φορτηγό την ώρα που πήγαινε στη δουλειά της, με το ποδήλατο και τραυματίστηκε θανάσιμα.

Η Δήμητρα Ιορδανίδου εργάζονταν στον φορέα «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας» που ασχολείται με την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Η 42χρονη αθλήτρια που είχε κατακτήσει δύο φορές την 3η πανελλήνια θέση και δύο φορές της 4η θέση στο Μαραθώνιο της Αθήνας, είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους μαραθώνιους της Στοκχόλμης και του Ναγκάνο στην Ιαπωνία.

-6: Ανδρέας Νομικός, 84 ετών. Γνωστότερος ως «φτερού» της Αθήνας. Γεννημένος το 1937 στη Λήμνο, ήταν υπαίθριος μικροπωλητής της Αθήνας. Πωλούσε φτερά για ξεσκόνισμα και φώναζε με ψιλή φωνή «φτερά…και πούπουλα». Αποτελούσε γραφική φυσιογνωμία της Αθήνας πάνω από 50 χρόνια, από τη δεκαετία του ’60 και η έκφραση «φτερά… και πούπουλα» έχει μείνει κλασική. Πολλοί δεν γνώριζαν ότι ήταν οικογενειάρχης με τρία παιδιά. Πολλοί πίστευαν ότι χρησιμοποιούσε επίτηδες την ψιλή φωνή, με σκοπό να προσελκύει την προσοχή και να πουλήσει τα φτερά του.

Ως ηθοποιός είχε εμφανιστεί σε πολλές κωμωδίες και σε αρκετές από αυτές σε ρόλο πωλητή φτερών.

-10: Χρήστος Κυριαζής, 78 ετών. Πέθανε στο σπίτι του με την σύζυγό του Σοφία στο πλευρό του. Ο ερμηνευτής έδινε μάχη με τον καρκίνο το τελευταίο διάστημα.

Γεννήθηκε το 1953 στον Πειραιά και μεγάλωσε στα Καμίνια. Ο πατέρας του εργαζόταν ως επιπλοποιός και λόγω της οικογενειακής παράδοσης κι εκείνος έμαθε τη τέχνη. Ποτέ όμως δεν έκρυψε την αγάπη του για τη μουσική. Στην διάρκεια της ζωής του το όνομά του συνδέθηκε και με την κατασκευή επίπλων. Σε ηλικία 12 ετών πήρε μία χειροποίητη κιθάρα κι άρχισε να προσπαθεί μέσα από αυτήν, να μάθει τις νότες. Πέντε χρόνια αργότερα, έπαιζε με ένα μικρό rock συγκρότημα σε καφετέριες και ζαχαροπλαστεία της εποχής. Δημιουργός και μέλος του Συγκροτήματος «Πρόκες» (1972) και προηγουμένως, των Συγκροτημάτων «Mirabilis Zalapa» και «What a pity». Κατόπιν έφυγε για σπουδές στην Ιταλία. Όταν επέστρεψε, στράφηκε προς τη λαϊκή μουσική. Ο δίσκος που φέρει τον τίτλο της μεγάλης επιτυχίας του «Μου θυμίζεις τη μάνα μου» (1992) έγινε «πλατινένιος», ξεπερνώντας τις 125.000 αντίτυπα.

-26: Στίβεν Σοντχάιμ, 91 ετών. Αμερικανός συνθέτης και στιχουργός («Γουέστ Σάιντ Στόρι»), βραβευμένος με Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού το 1990 για το τραγούδι “Sooner or Later (I Always Get My Man)”, με Γκράμι (1976 για το τραγούδι “Send In the Clowns”), με Τόνι (1971, 72, 73, 79, 88, 94) και ένα Ειδικό Βραβείο Τόνι (2008).

Αποτέλεσε μεγάλο κεφάλαιο στον χώρο του μιούζικαλ όπου είχε διαπρέψει με έργα όπως τα «A funny thing happened on the way to the forum», «Into the words» και «Gypsy».

 Δεκέμβριος:

-5: Στέφαν Γέλοβατς, 32 ετών. Σέρβος επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής. Μετά από μία μεγάλη πορεία στον χώρο του μπάσκετ στις 23 Αυγούστου 2021, ο Γέλοβατς υπέγραψε με την ΑΕΚ του Ελληνικού Πρωταθλήματος και του Μπάσκετμπολ Τσάμπιονς Λιγκ.

Απεβίωσε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί στις 14 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια προπόνησης. Αρχικά νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο των Αθηνών, ωστόσο αργότερα, κατόπιν αιτήματος της οικογενείας του, μεταφέρθηκε στο Νόβι Σαντ.

-9: Λίνα Βερτμίλερ, 93 ετών. Ιταλίδα σκηνοθέτρια, σεναριογράφος και συγγραφέας, βραβευμένη με Τιμητικό Όσκαρ.

Η Αρκάντζελα Φελίτσε Ασούντα Βερτμίλερ φον Ελγκ Εσπανιόλ φον Μπραουάιχ , ήταν γνωστή ως Λίνα Βερτμίλερ και ακόμα πιο γνωστή για την δουλειά της στον κινηματογράφο, όμως είχε ασχοληθεί εκτεταμένα με το θέατρο και την τηλεόραση. Οι ταινίες της χαρακτηρίζονται από μακροσκελείς τίτλους, πολιτικό περιεχόμενο, χιουμοριστικά στοιχεία και έντονο ερωτισμό.

Η Βερτμίλερ αναδείχθηκε ως μία από τις πλέον καταξιωμένες και αμφιλεγόμενες σκηνοθέτες της δεκαετίας του 1970, αλλά η επιτυχία της περιορίστηκε στην περίοδο αυτή.Το 1972 ήταν η πρώτη γυναίκα υποψήφια στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία Μίμης ο σιδεράς (1972) και το 1976 έγινε η πρώτη γυναίκα που απέσπασε υποψηφιότητα Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία Ο Πασκουαλίνο και οι 7 καλλονές (1975).[4] Άλλες σημαντικές ταινίες της είναι οι Ιστορία έρωτα και αναρχίας (1973) και Η κυρία και ο ναύτης (1974). Το 2019 έλαβε Τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο της προσφοράς της στον χώρο του κινηματογράφου.

-11: Αν Ράις, 80 ετών.

Aμερικανίδα συγγραφέας, η οποία έχει γράψει μυθιστορήματα φαντασίας και βρυκολάκων, μεταξύ των οποίων το «Συνέντευξη με έναν βρυκόλακα».

Η Αν Ράις έγραψε δεκάδες βιβλία, μερικά από τα οποία ερωτικά, μερικά με θρησκευτική απόχρωση και πολλά στη σειρά «Βρυκόλακες», τα οποία έχουν πουλήσει περισσότερα από 150 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ένα άλλο από τα έργα της, το «Queen of the Damned» («Η βασίλισσα των καταραμένων»), μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2002 από τον Μάικλ Ράιμερ.

-14, Γιώργος Τράγκας, 72 ετών. Την 1η Δεκεμβρίου 2021, γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι νοσεί από κορoνοϊό. Εισήχθη στο νοσοκομείο «Σωτηρία» στις 4 Δεκεμβρίου και διασωληνώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου. Κατέληξε από επιπλοκές της ασθένειάς του σε συνδυασμό με τη νόσηση από τον κορονοϊό σε ηλικία 72 ετών. Ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης και παρουσιαστής εκπομπών στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο όπου παρέμεινε ενεργός μέχρι το τέλος της ζωής του.

-14 Ροζίτα Σώκου, 98 ετών. Κατέληξε από κορονοϊό. Ελληνίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας, μεταφράστρια και τηλεοπτικό πρόσωπο.

Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1923 στην Πλάκα της Αθήνας και μεγάλωσε στο Ψυχικό. Ήταν κόρη του δημοσιογράφου, θεατρικού συγγραφέα και εκδότη Γεωργίου Σώκου και της Τιτίκας Μιχαηλίδου, με καταγωγή από τη Σμύρνη. Παρακολουθούσε από νηπιακής ηλικίας μαζί με τον παππού της Φώτη Μιχαηλίδη, μανιώδη θεατρόφιλο και κινηματογραφόφιλο, τις κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις που παίζονταν στην Αθήνα. Διατηρούσε τις ιδιόχειρες προσωπικές της κριτικές από την εποχή του Γυμνασίου. Το 1937 πέθανε ο πατέρας της ύστερα από μακρόχρονη ασθένεια και εκείνη ξεκίνησε να εργάζεται ως μεταφράστρια και καθηγήτρια ξένων γλωσσών. Το 1957 παντρεύτηκε τον Ιταλό δημοσιογράφο Μάνλιο Μαραντέι (Manlio Maradei) και αναχώρησε για την Ιταλία. Το 1958 απέκτησε την κόρη της Ιρένε και το 1961 επέστρεψε μαζί της στην Ελλάδα. Έχει δύο εγγόνια, τον Τανκρέντι-Εμίλιο (1993) και τη Λαβίνια-Φαρίντα (1997).

-23: Τζόαν Ντίντιον, 87 ετών. Αμερικανή συγγραφέας και δημοσιογράφος και μια από τις σημαντικές φωνές της μεταπολεμικής αμερικανικής λογοτεχνίας.

Οι νουβέλες και τα δοκίμιά της εξερευνούν την διάλυση της Αμερικανικής ηθικής και του πολιτιστικού χάος, όπου το βασικό θέμα είναι ο ατομικός και κοινωνικός κατακερματισμός. Μια αίσθηση ανησυχίας ή φόβου διαπερνά ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς της. Η Τζόαν Ντίντιον γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια. Το 1956, η Ντίντιον αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλει της Καλιφόρνια με πτυχίο Bachelor στις τέχνες και την αγγλική γλώσσα. Κατά την τελευταία χρονιά της φοίτησής της, κέρδισε την πρώτη θέση σε ένα διαγωνισμό που χρηματοδοτούνταν από την Vogue, και τιμήθηκε με μια θέση εργασίας ως βοηθός έρευνας στο περιοδικό.

Φωτογραφία από Twitter

-26: Κάρολος Παπούλιας, 96 ετών. Πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Γεννήθηκε στο χωριό Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων και ήταν γιος του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις) και στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο). Η διδακτορική διατριβή του είχε τίτλο: “Erwerb und Verlust des unmittelbaren Besitzes im griechishen und Recht” («Η κτήση και η απώλεια της Νομής κατά το ελληνικό και γερμανικό δίκαιο»).

Εικόνα: SOOC
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα