Featured

Παιδιά, ΑμεΑ, τρίτη ηλικία εκτός άθλησης – Χιλιάδες πτυχιούχοι μπροστά στην ανεργία

Έντονες αντιδράσεις για την απόφαση-ταφόπλακα που μετατρέπει τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους σε Προγράμματα Άθλησης για... λίγους.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
παιδιά-αμεα-τρίτη-ηλικία-εκτός-άθληση-805652
Ραφαήλ Γκαϊδατζής
Πηγή: Unsplash

Έντονο εκνευρισμό σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στους επαγγελματίες του αθλητισμού και της άθλησης, προκάλεσε η απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκη να μην συμμετάσχει οικονομικά η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους.

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο lockdown και αυστηρών μέτρων την περασμένη χρονιά που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό το πεδίο του αθλητισμού, αλλά και της καθημερινής ενασχόλησης πολλών από εμάς με τη γυμναστική, θα περίμενε κανείς ότι η Πολιτεία θα στήριζε έμπρακτα τα ΠΑγΟ.

Και όμως, η απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού οδηγεί παιδιά, ΑμεΑ, άτομα της τρίτης ηλικίας, κ.α, εκτός αθλητικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, χιλιάδες πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής, λίγο πριν από την έναρξη της νέας σεζόν, κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι.

Η απόφαση που υπεγράφη από τον Λ. Αυγενάκη, αναφέρει τα εξής:

«Στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού και της αναδιαμόρφωσης των Προγραμμάτων Αθλησης για Ολους (Π.Α.γ.Ο.), η Γ.Γ.Α. δε θα συμμετάσχει οικονομικά στα ανωτέρω προγράμματα για την περίοδο 2021-2022. Για το λόγο αυτό και προκειμένου τα Π.Α.γ.Ο. να καταστούν αποδοτικότερα και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων, αλλά και των αθλούμενων, παρακαλούμε όπως μας καταθέσετε συγκεκριμένες προτάσεις για στοχευμένες δράσεις, όπως για παράδειγμα σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Δεδομένων μάλιστα και των συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού, εξαιτίας της οποίας έχουν απαγορευτεί όλες οι ομαδικές δραστηριότητες από την αρχή του έτους και δεν ήρθησαν οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί μέχρι πριν από λίγες ημέρες, είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των Π.Α.γ.Ο. μέσα από στοχευμένες δράσεις. Κατόπιν των ανωτέρω, καλείσθε όπως μας καταθέσετε το συντομότερο δυνατό τις προτάσεις σας, προκειμένου να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό ταχύτερα ο σχεδιασμός της νέας περιόδου».

«Πού θα βρουν χρήματα ΑμεΑ, άνεργοι, άτομα τρίτης ηλικίας χρήματα για ιδιωτικά γυμναστήρια;»

Η απόφαση του Λ. Αυγενάκη έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση και των επαγγελματιών στον κλάδο του αθλητισμού και της άθλησης.

«Πρόκειται για μια ακατανόητη απόφαση για ένα πρόγραμμα το οποίο εδώ και 40 χρόνια λειτουργεί αδιάλειπτα και ξεπέρασε σοβαρούς σκοπέλους όπως η οικονομική κρίση. Αποκλείουν από την άθληση κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς ομάδες που έχουν τον αθλητισμό ως διέξοδο από την καθημερινότητα τους και τα προβλήματα τους. Πού θα βρουν χρήματα ΑμεΑ, άνεργοι, άτομα τρίτης ηλικίας χρήματα για ιδιωτικά γυμναστήρια;» αναφέρουν χαρακτηριστικά άνθρωποι του κλάδου στην Parallaxi και συμπληρώνουν:

«Μετά από μια περίοδο lockdown κατά την οποία πολλά άτομα που έπρεπε να αθληθούν, αναγκάζονταν όπως όλοι μας να μείνουν στα σπίτια τους για να προστατευθούν, είναι δυνατόν η Πολιτεία να τους αντιμετωπίζει έτσι;».

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η αντίδραση από πλευράς του Πανελληνίου Συλλόγου Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άθλησης ο οποίος πήρε θέση για το θέμα που δημιουργήθηκε:

«Κύριε υπουργέ Υγείας, μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η εθνική πολιτική σε θέματα πρόληψης και διασφάλισης Υγείας του πολίτη και τι μέτρα έχετε πάρει; Μέχρι πότε το Υπουργείο Υγείας θα ασχολείται αποκλειστικά με τις ασθένειες και τη συνταγογράφηση φαρμάκων; Είναι επίκαιρο και διδακτικό: όταν πιάσει η φωτιά δύσκολα σβήνει. Και όταν σβήσει το ατομικό, κοινωνικό και οικολογικό κόστος είναι δυσθεώρητο.

Κύριε υφυπουργέ Αθλητισμού έχετε αναρωτηθεί ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος ενός Υφυπουργού Αθλητισμού; Δύο χρόνια μετά το διορισμό σας, να βγείτε και να μας πείτε ποια είναι η πολιτική του χώρου που προΐστασθε σε θέματα αναψυχής, υγείας, ευρωστίας και ευεξίας του πολίτη, με μοχλό τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό. Η κατάργηση του προγράμματος Άθληση για Όλους είναι απαράδεκτη. Ζητάμε άμεση οικονομική, οργανωτική και διοικητική αναβάθμιση του προγράμματος και λειτουργία αυτού για το 2021-2022.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να καταθέσει εθνικό σχέδιο με τη συνέργια των υπουργείων Αθλητισμού, Υγείας, Παιδείας και της τοπικής Αυτοδιοίκησης προαγωγής της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού στη χώρα προτού είναι αργά. Η πανδημία της παχυσαρκίας, της κατάθλιψης και του σακχαρώδη διαβήτη έρχεται ως λίβας να προστεθεί στη μάστιγα των καρδιοπαθειών και των καταγμάτων οστών από πτώση των ηλικιωμένων. Δεν χρειάζονται σχέδια εκκένωσης χρειάζεται Άσκηση, Αναψυχή και χώροι Άθλησης».

Κυρίζογλου: Κατάργηση του προγράμματος, 1.100 πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής θα μείνουν άνεργοι

Η παραπάνω εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως εκφράστηκε και από την επιστολή του Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου, με αποδέκτη τον Λ. Αυγενάκη.

Σε αυτήν ο Λ. Κυρίζογλου ζητάει να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της συμμετοχής της ΓΓΑ στην χρηματοδότηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους που υλοποιούν κατά πλειοψηφία οι δήμοι της χώρας.

«Τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο.) αποτελούν τον πυλώνα στήριξης του αθλητικού οικοδομήματος της χώρας μας. Ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών μας και απευθύνονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές και πληθυσμιακές ομάδες και ως καθ΄ύλην αρμόδιοι και γνώστες μπορούμε να το βεβαιώσουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λ. Κυρίζογλου και προσθέτει ότι χιλιάδες πτυχιούχοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι.

«Είμαστε λιγότερο από ένα μήνα πριν την έναρξη της σχολικής-αθλητικής περιόδου και μας ανακοινώνετε ότι πρέπει ουσιαστικά να κλειδώσουμε τις δημοτικές αθλητικές μας εγκαταστάσεις και να κατευθύνουμε τους πολίτες που απολαμβάνουν τις ποιοτικές δημοτικές αθλητικές υπηρεσίες προς τους ιδιώτες! Οι 1.100 και πλέον Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής θα μείνουν άνεργοι και το μαθαίνουν τώρα, λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου 2021-2022».

Αναλυτικά η επιστολή του Κυρίζογλου

Λάβαμε γνώση της επιστολής σας (Α.Π. 388930/13.8.21), στην οποία αναφέρετε ότι η «ΓΓΑ δεν θα συμμετάσχει οικονομικά στα ανωτέρω προγράμματα για την περίοδο 2021-2022». Ξεκάθαρα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πρόκειται για ανασχεδιασμό και αναδιαμόρφωση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο.) αλλά ουσιαστικά για κατάργηση των προγραμμάτων για την περίοδο 2021-2022, αφού η ΓΓΑ δε θα συμμετέχει οικονομικά.

Ποιος είναι ο στόχος σας; Αν τα προγράμματα νεκρώσουν μια χρονιά όλοι οι αθλούμενοι ή θα σταματήσουν την αθλητική τους ενασχόληση ή θα κατευθυνθούν στους ιδιωτικούς φορείς. Τα παιδιά και οι έφηβοι είτε θα παραμείνουν στον υπολογιστή τους είτε θα εγγραφούν σε ιδιωτικούς συλλόγους.

Αυτό θα είναι τελικά το αποτέλεσμα. Να πάψουν να αθλούνται οι πολίτες! Γιατί στα δημοτικά αθλητικά προγράμματα συμμετέχουν οι πολίτες μας, των οποίων δεν «αντέχει η τσέπη» να εγγραφούν σε ιδιωτικά γυμναστήρια και σε ιδιωτικούς συλλόγους.

Στα δημοτικά προγράμματα συμμετέχουν όλα τα παιδιά. Δεν διαλέγουμε το ψηλό, το αδύνατο, το μυϊκά δυνατό και το εξυπνότερο. Δεν κάνουμε πρωταθλητισμό.

Τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο.) αποτελούν τον πυλώνα στήριξης του αθλητικού οικοδομήματος της χώρας μας. Ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών μας και απευθύνονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές και πληθυσμιακές ομάδες και ως καθ΄ύλην αρμόδιοι και γνώστες μπορούμε να το βεβαιώσουμε.

Διαχωρίζονται σε Γενικά Προγράμματα και σε Ειδικά Προγράμματα.

Τα Γενικά Προγράμματα υποδιαιρούνται σε:

Άσκηση στην προσχολική ηλικία, Παιδί και Αθλητισμός, Άσκηση στην Εφηβική ηλικία, Άσκηση Ενηλίκων, Άσκηση και νέοι, Άσκηση στην Τρίτη Ηλικία, Άσκηση στα Πανεπιστήμια, Ασκηση στους χώρους εργασίας Τα Ειδικά προγράμματα υποδιαιρούνται σε:

Άσκηση ατόμων με αναπηρίες, Άσκηση στα κέντρα απεξάρτησης, Άσκηση στα κέντρα ψυχικής υγείας, Άσκηση στις φυλακές, Άσκηση ευαίσθητων πληθυσμιακά ομάδων (πρόσφυγες-μετανάστες- Ρομά), Άσκηση ατόμων με χρόνιες παθήσεις και διάφορα άλλα προγράμματα μικρότερης χρονικής διάρκειας. Σε ποιες άλλες ηλικιακές ή πληθυσμιακές ομάδες αναφέρεστε; Το Οργανωτικό Πλαίσιο Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων Άθλησης για Όλους ανασχεδιάστηκε και αναδιαμορφώθηκε κατά τη δική σας θητεία ΦΕΚ 461/Β΄/14.02.2020 και περιλαμβάνει όλες τις παραπάνω κατηγοριοποιήσεις.

Κύριε Υφυπουργέ

Οι αθλητικές δραστηριότητες δεν έχουν σταματήσει. Οι διευκρινιστικές οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την άθληση στο σύνολο της επικράτειας υπό το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας (16.08.2021) επιτρέπουν τη λειτουργία τόσο των γυμναστηρίων όσο και αθλητικών ακαδημιών. Όλοι οι δήμοι που εφαρμόζουν προγράμματα άρχισαν να λειτουργούν αμέσως μόλις δόθηκε το πράσινο φως από τους λοιμωξιολόγους και συνεχίζουν. Εφαρμόσαμε καλοκαιρινά προγράμματα με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Οι ομαδικές δραστηριότητες λοιπόν, υλοποιούνται από το Μάιο έως σήμερα με τους ανάλογους περιορισμούς. Δραστηριοποιούνταν ακόμη και κατά τη διάρκεια της πλήρους απαγόρευσης με διαδικτυακά μαθήματα.

Αν πραγματικά θεωρείτε επιβεβλημένο και αναγκαίο τον «ανασχεδιασμό και την αναδιαμόρφωση των ΠΑγΟ», όπως διατείνεσθε, σας προτείνουμε για τη φετινή περίοδο 2021-2022 τα εξής:

Να εγκρίνετε την κατανομή θέσεων για την πρόσληψη Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής με σκοπό τη στελέχωση των ΟΤΑ Α΄& Β΄ Βαθμού και των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αυτών, που θα υλοποιήσουν Προγράμματα Άθλησης για Όλους την περίοδο 2021-2022. Είναι επιβεβλημένη η έκδοση αυτής της ΚΥΑ, γιατί αλλιώς κανένας δήμος, ακόμη και αν δύναται οικονομικά και αν θέλει, δε μπορεί να προσλάβει προσωπικό, αν τα προγράμματα δεν εξαιρεθούν της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ).

Να εφαρμοστούν με το ισχύον οργανωτικό πλαίσιο για τη φετινή περίοδο και είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε το «όραμά» σας για τα ΠΑγΟ. Κύριοι φορείς εφαρμογής των προγραμμάτων είναι οι δήμοι άρα με την ΚΕΔΕ και την αρμόδια επιτροπή της ΚΕΔΕ. Να διοργανωθεί ένα διαδικτυακό ή δια ζώσης συνέδριο για την πορεία και το αύριο των προγραμμάτων αλλά και την αξιολόγησή τους.

Τη φετινή χρονιά να γίνει έλεγχος της εφαρμογής τους και να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα τους. Οι δήμοι είναι εδώ και θα περιμένουν τις υπηρεσίες σας.

Είμαστε λιγότερο από ένα μήνα πριν την έναρξη της σχολικής-αθλητικής περιόδου και μας ανακοινώνετε ότι πρέπει ουσιαστικά να κλειδώσουμε τις δημοτικές αθλητικές μας εγκαταστάσεις και να κατευθύνουμε τους πολίτες που απολαμβάνουν τις ποιοτικές δημοτικές αθλητικές υπηρεσίες προς τους ιδιώτες!

Οι 1.100 και πλέον Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής θα μείνουν άνεργοι και το μαθαίνουν τώρα, λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου 2021-2022.

Ζητάμε την αποδοχή των προτάσεών μας και την έναρξη διαλόγου κατά τα ανωτέρω.

Πελετίδης σε Αυγενάκη: Άδικη και αντιλαϊκή απόφαση

Την άμεση ανάκληση της απόφασης της ΓΓΑ ζητά και ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης με επιστολή του στον Λ. Αυγενάκη.

«Κύριε Υφυπουργέ, η σωματική άσκηση και η ενασχόληση με τον αθλητισμό, δεν είναι περιττή πολυτέλεια για τον λαό και την νεολαία μας. Η πολιτική αυτή, εξυπηρετεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση μιας ακόμα βασικής λαϊκής ανάγκης. Είναι αναγκαιότητα ουσιαστική. Απαιτούμε να πάρετε πίσω την απόφασή σας. Είναι άδικη και αντιλαϊκή» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Πελετίδης.

Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει:

«Κύριε Υφυπουργέ

Με επιστολή σας, μας ανακοινώσατε ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ), δεν θα συμμετάσχει οικονομικά στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ).

Αυτή η απόφασή σας, καταργεί τα προγράμματα σε μια περίοδο που ο λαός μας περνάει δύσκολα με την κρίση και την πανδημία.

Τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους, που καθιερώθηκαν πριν 40 χρόνια περίπου, είναι θεματικά και απευθύνονται σε πληθυσμιακές ομάδες Γυναίκα, Παιδί, ΑμΕΑ, Τρίτη Ηλικία, Υποψηφίους ΣΕΦΑΑ, Υποψηφίους Στρατιωτικών Σχολών κ.ο.κ.

Διαχρονικά και από όλες τις κυβερνήσεις, υποβαθμίζονται και έχει υποστεί μεγάλες περικοπές η χρηματοδότηση τους, με αποτέλεσμα να λειτουργούν υποχρεωτικά με ανταποδοτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, πληρώνουν οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα από την τσέπη τους.

Τα υπόλοιπα χρήματα καλύπτονται από τους ιδίους πόρους του Δήμου μας, δηλαδή, πάλι από την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων.

Η Δημοτική Αρχή, έχει θεσπίσει τη συμβολική συμμετοχή των πολιτών με 5 ευρώ τον μήνα, για να καλυφθεί η υποχρεωτική ανταποδοτικότητα και ταυτόχρονα να είναι τα προγράμματα προσβάσιμα στις οικονομικά ασθενείς κοινωνικές ομάδες.

Ο Δήμος Πατρέων υλοποιεί κάθε χρόνο 5 προγράμματα (γυναίκα, παιδί, ΑΜεΑ, τρίτη ηλικία). Απασχολεί 18-20 γυμναστές, ενώ στα προγράμματα συμμετέχουν συνολικά πάνω από 1.000 άτομα ετησίως. Προσπαθεί δε, να εκσυγχρονίσει τον θεσμό υλοποιώντας ελκυστικά πρωτοποριακά προγράμματα όπως τελευταία το aqua aerobic.

Η Δημοτική Αρχή, κάθε χρόνο υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις στην ΓΓΑ και διεκδικεί τη διεύρυνση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των Προγραμμάτων.

Όπως:

-Κατάργηση του ανταποδοτικού χαρακτήρα των ΠΑγΟ και 100% κρατική χρηματοδότησή τους.

– Επιμήκυνση των προγραμμάτων από 6-7 μήνες στους 9-10 ετησίως.

– Δημιουργία κατάλληλων αποκλειστικά για τα ΠΑγΟ σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων με κρατική χρηματοδότηση

– Σύγχρονο υλικοτεχνικό αθλητικό εξοπλισμό με κρατική χρηματοδότηση, η έλλειψη του οποίου περιορίζει δραματικά τα είδη των προγραμμάτων και αποκλείει τα σύγχρονα, αποκόπτοντας τον θεσμό από την εξέλιξη της σωματικής άσκησης και της αθλητικής αναψυχής.

-Περιοδική επιμόρφωση των εκπαιδευτών.

-Αναπροσαρμογή των κριτηρίων μοριοδότησης για την επιλογή του εκπαιδευτικού προσωπικού, με την θέσπιση μοριοδότησης διαπιστευμένων ουσιαστικών δεξιοτήτων και γνώσεων.

Κύριε Υφυπουργέ

Η σωματική άσκηση και η ενασχόληση με τον αθλητισμό, δεν είναι περιττή πολυτέλεια για τον λαό και την νεολαία μας.

Η πολιτική αυτή, εξυπηρετεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση μιας ακόμα βασικής λαϊκής ανάγκης. Είναι αναγκαιότητα ουσιαστική.

Απαιτούμε να πάρετε πίσω την απόφασή σας.

Είναι άδικη και αντιλαϊκή».

Πολιτική κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – Αυγενάκη

Εκτός από αυτοδιοικητικό επίπεδο, το θέμα πήρε διαστάσεις και στην κεντρική πολιτική σκηνή, μετά από την ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε και στην απάντηση από πλευράς υφυπουργού.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει:

«Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης με προσωπική εντολή στις υπηρεσίες της ΓΓΑ, η οποία κοινοποιήθηκε στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποφάσισε τη διακοπή της οικονομικής συμμετοχής της ΓΓΑ στα Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού, τα οποία και υλοποιούνται μέσω των Δήμων.

Την ίδια ημέρα που «ξεπροβόδιζε» την Παραολυμπιακή ομάδα στην αναχώρησή της για το Τόκιο και έβγαζε υποκριτικά λογίδρια για την υποστήριξη των αθλητών με αναπηρία, ο ίδιος είχε αποφασίσει την περικοπή των 700 ειδικών τμημάτων μαζικού αθλητισμού ΑμεΑ, στα οποία συμμετέχουν περισσότερα από 5.000 άτομα.

Η περικοπή των Προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού αποκλείει από την άθληση περισσότερα από 120.000 άτομα τρίτης ηλικίας, γυναίκες, αναπήρους, Ρομά, παιδιά και όλους τους κατοίκους της περιφέρειας και των νησιών της χώρας. Η ανεκδιήγητη απόφαση αφορά σε 5.000 τμήματα αθλουμένων και οδηγεί 1.300 γυμναστές στην ανεργία.

Η σχετική απόφαση -με προσχηματική επίκληση στην πανδημία και τον κορονοϊό- όταν ήδη έχουν «ανοίξει» όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, ακόμη και η δια ζώσης παρακολούθηση αγώνων από χιλιάδες φιλάθλους, είναι καταστροφική για τη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων πολιτών.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης καταγράφεται ως ο υφυπουργός Αθλητισμού που ενώ υπέγραψε δαπάνη 20.000 ευρώ μόνο για προσωπικές φωτογραφίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και θα ταξιδέψει δύο φορές σε διάστημα ενός μηνός -με την κουστωδία του- στην ιαπωνική πρωτεύουσα, πίσω από τις κάμερες περικόπτει τα Προγράμματα Μαζικής Άθλησης. Αυτά δεν είχαν διακοπεί ΠΟΤΕ από τη σύστασή τους το 1981 έως σήμερα. Στα χρόνια δε της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα άδεια ταμεία, τα εν λόγω Προγράμματα αυξήθηκαν και εμπλουτίσθηκαν με νέο και πιο ευέλικτο οργανωτικό πλαίσιο.

Η προσωπική εντολή του Λευτέρη Αυγενάκη στις υπηρεσίες της ΓΓΑ για διακοπή τους, χωρίς την τήρηση ούτε των πιο στοιχειωδών νόμιμων διαδικασιών, αποδεικνύει για άλλη μια φορά, πέρα από τον αυταρχισμό του και την ανύπαρκτη σχέση του με τον αθλητισμό».

Η απάντηση του Λευτέρη Αυγενάκη:

«Τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους δεν καταργούνται, αλλά αναδιατάσσονται με κανόνες διαφάνειας και ελέγχους αξιολόγησης του παραγόμενου έργου τους»

Πλήρες αναμορφωμένο σχέδιο για τα Π.Α.γ.Ο. ώστε να καταστούν πιο λειτουργικά, να απευθύνονται σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, που όντως τα έχουν ανάγκη και το ετήσιο κόστος τους -6,5 εκατ.- να έχει αντίκρισμα

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν καταργούν και δεν περικόπτουν τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο), όπως παραπλανητικά υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο της επιβεβλημένης και αναγκαίας αναδιάταξης, ανασχεδιασμού και αναδιαμόρφωσης των Π.Α.γ.Ο. με κανόνες διαφάνειας, ελέγχου και αξιολόγησης του παραγόμενου έργου τους -και όχι κατάργησής τους- το Υφυπουργείο Αθλητισμού αποφάσισε ότι δεν θα συμμετάσχει οικονομικά για την περίοδο 2021-2022 στα ανωτέρω προγράμματα, με την υπάρχουσα δομή τους.

Τα Προγράμματα των Π.Α.γ.Ο επιβάλλεται να επανεξετασθούν πλήρως, καθώς τα ποσά που δαπανώνται (6,439 εκατ. ευρώ) δεν ανταποκρίνονται στην αποτελεσματικότητα τους στις τοπικές κοινωνίες και για τους λόγους αυτούς εγείρονται εύλογες διαμαρτυρίες.

Προκειμένου τα Π.Α.γ.Ο. να καταστούν αποδοτικότερα και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων ανά την Επικράτεια, αλλά και των αθλουμένων τους, καθώς και να προωθούν στην πράξη τον μαζικό αθλητισμό, πρέπει να επαναοριοθετηθούν σε πλαίσιο στοχευμένων δράσεων, όπως για παράδειγμα ο προσανατολισμός τους σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Κι επιπλέον να ελέγχεται η εφαρμογή τους και να αξιολογείται το παραγόμενο αποτέλεσμά τους.

Ζητήθηκε ήδη, λοιπόν, από την αρμόδια Διεύθυνση της Γ.Γ.Α. να καταθέσει άμεσα πλήρες αναμορφωμένο σχέδιο με «πακέτο» προτάσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί, όσο το δυνατό ταχύτερα, η αναδιάταξη των Π.Α.γ.Ο. σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Σκοπός η αναδιαμόρφωση των Π.Α.γ.Ο. από την νέα περίοδο, ώστε να καταστούν πιο λειτουργικά και αποδοτικά με διαφανείς κανόνες.

Τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους οφείλουν να απευθύνονται σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, που όντως τα έχουν ανάγκη και τα χρήματα που δαπανά η Πολιτεία να πιάνουν τόπο και να έχουν αντίκρισμα, όπως επιθυμεί κάθε Έλληνας φορολογούμενος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα