Πρωί, Μεσημέρι & Βράδυ: Πώς μοιάζει η Βαλαωρίτου «σπασμένη» στα τρία

Πώς είναι η Βαλαωρίτου σε τρεις στιγμές της ημέρας.

Εύα Καβάζη
πρωί-μεσημέρι-βράδυ-πώς-μοιάζει-η-βα-762579
Εύα Καβάζη

Εικόνες: Μάριος Δαδούδης

Από τις οικογενειακές επιχειρήσεις με τα λευκά είδη, τα ραφεία και τις βιομηχανίες στα μπαρ και τις πολυσύχναστες μπιραρίες. Η Βαλαωρίτου μέσα στα χρόνια, μεταμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του κόσμου παραμένοντας πάντα το talk of the town.

Αν περάσεις από την Βαλαωρίτου θα «πέσεις» πάνω σε βιαστικούς ανθρώπους, κούτες που ξεφορτώνονται γεμάτες τρόφιμα και ποτά για τα καταστήματα, ένα ερημωμένο τοπίο. Μία περίεργη ησυχία που έρχεται σε πλήρη αντίθετη με την θορυβώδης βραδινή Βαλαωρίτου. Όσο περνάνε οι ώρες η οδός αρχίζει και γεμίζει με κόσμο, άλλοι θα κάνουν skate στα στενά, άλλοι θα αποφασίσουν να καθίσουν σε νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει ένα μπαρ ή μία μπιραρία.

Η περιοχή έχει αλλάξει αρκετές φορές τον χαρακτήρα της μέσα στα χρόνια, από τον 19ο αιώνα με την «Φραγκική συνοικία» (Φραγκομαχαλά) να γειτονεύει με την Βαλαωρίτου, το εμπόριο ήταν αρκετά έντονο στους πέριξ δρόμους. Αρκετά χρόνια αργότερα η Βαλαωρίτου είχε γίνει συνώνυμο των οικογενειακών επιχειρήσεων. Μαγαζιά με σεντόνια, είδη οικιακής χρήσης και με ρούχα άλλαζαν χέρια από γονείς σε παιδιά για πολλές δεκαετίες. Τα χρόνια περνάνε και οι οικογενειακές επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, μέχρι και αυτές που είχαν καταφέρει να ανταπεξέλθουν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, φέτος με την πανδημία δεν άντεξαν. Τα λουκέτα και τα ενοικιαστήρια «στόλισαν» τις βιτρίνες τους.

Τις τότε κλειστές οικογενειακές επιχειρήσεις ήρθαν να γεμίσουν επιχειρηματίες με καφέδες και ποτά. Η περιοχή αναγεννιέται, γίνεται το νέο σημείο συνάντησης των νέων. Στην άνθιση της περιοχής βοήθησε και η ανάπλαση που πραγματοποιήθηκε το 2014. Μεταξύ των έργων συμπεριλήφθηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, νέος φωτισμός, ανάπλαση των πεζοδρομίων καθώς και βιοκλιματικές επεμβάσεις με πιο χαρακτηριστικές την δημιουργία σιντριβανιών και η τοποθέτηση του επιδαπέδιου ανεμιστήρα. Μία νέα Βαλαωρίτου μας ξανά συστήθηκε πριν από λίγα χρόνια, μία οδός που λειτουργεί ως ένα μεγάλο στέκι για τους νεότερους της πόλης.

Μust στάσεις:

Εκτός από τα ατελείωτα μαγαζιά που μπορείς να επισκεφτείς όταν βρεθείς στην περιοχή, πρέπει να περιηγηθείς στο νεοκλασσίκο Κρατικό Ωδείο στην οδό Συγγρού, στο «παγωμένο» ρολόι από τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την πόλη το 78′, με τους δείκτες να έχουν σταματήσει στις 11 και πέντε στην πρόσοψη της Τράπεζας της Θεσσαλονίκης. Στην Καθολική εκκλησία της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου επί της οδού Φράγκων χτισμένη το 1899 σε σχέδια του σπουδαίου Βιταλιάνο Ποζέλι.

Η Βαλαωρίτου το Πρωί:

Η Βαλαωρίτου το μεσημέρι:

Η Βαλαωρίτου το βράδυ:

Διαβάστε επίσης τις υπόλοιπες οδούς από την στήλη «3 Στιγμές Δρόμος»:

Πρωί, Μεσημέρι & Βράδυ: Πώς μοιάζει η Τσιμισκή «σπασμένη» στα τρία

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα