Προνομιακά Airbnb δίπλα σε στάσεις μετρό στην Θεσσαλονίκη
Η ανεκδοτολογική σχέση της πόλης με το μετρό, οι τουρίστες και οι περιγραφές σπιτιών στο Airbnb.
Το θέμα που μονοπωλεί τα τελευταία – πολλά – χρόνια τις συζητήσεις στην Θεσσαλονίκη είναι το μετρό της.
Από τις εξαγγελίες για την ημερομηνία παράδοσης που αλλάζουν με το έργο να είναι αμφίβολο αν θα είναι έτοιμο το 2025, με εγκαίνια σταθμών σε ένα μετρό που δεν υπάρχει, με τους επιχειρηματίες που τα μαγαζιά τους γειτνιάζουν με τα έργα να διατείνονται πως έχουν καταστραφεί μιας και τα έργα τα κάνουν μη ορατά και απροσπέλαστα, από τα αρχαία της Βενιζέλου που έχουν αναδειχθεί ως το σοβαρότερο θέμα των τελευταίων ετών μέχρι την προπώληση εισιτηρίων του μετρό να εξαγγέλλονται πριν το μετρό.
Σερφάροντας στην σελίδα της πλατφόρμας ενοικίασης διαμερισμάτων Αirbnb θα παρατηρήσει κανείς πως η Θεσσαλονίκη από μια πόλη με ελάχιστα σπίτια βραχυπρόθεσμης ενοικίασης τα τελευταία χρόνια έχει να αντιμετωπίσει πρόβλημα στέγασης των μόνιμων κατοίκων και των φοιτητών που είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρουν διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν μια περιουσία.
Σε ένα προφητικό κείμενο του 2017 έγινε μια πρώτη ανάλυση του φαινομένου της τουριστοφοβίας που ξεκίνησε από την Ισπανία και την Ιταλία και κανείς δεν θα φανταζόταν ότι θα έφτανε να απασχολεί την Θεσσαλονίκη μόλις δύο χρόνια αργότερα.
Επιχειρηματίες, όμιλοι, ανώνυμες εταιρίες και απλοί κάτοικοι ήταν έτοιμοι να επενδύσουν στον τουρισμό με τα ξενοδοχεία και τα Αirbnb να ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο.
Μάλιστα ιδιοκτήτες ακινήτων κοντά σε στάσεις του μελλοντικού μετρό έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση γιατί έβλεπαν τα μελλοντικά τους έσοδα να εκτοξεύονται στα ύψη λόγο της προνομιακής θέσης του ακινήτου τους.
Με αυτές τις προσδοκίες οι περισσότεροι σκέφτονταν πως άξιζε να κάνουν υπομονή και να επενδύσουν σε καταστήματα και διαμερίσματα που μελλοντικά θα ανέβει η αξία τους.
Μάλιστα αρκετοί είναι οι ανυπόμονοι που προσπαθούν να πουλήσουν ως δυνατό χαρτί το μετρό πριν ακόμα ολοκληρωθεί.
Σε περιγραφές σπιτιών αναφέρεται συχνά πως αυτά είναι δίπλα στην στάση του μετρό ενώ σε άλλα αναφέρεται πως βρίσκεται δίπλα σε στάση του “μελλοντικού” μετρό.
Δεν είναι απόλυτα κατανοητό γιατί είναι τόσο σημαντική η πληροφορία πώς ένα διαμέρισμα βραχυχρόνιας ενοικίασης είναι δίπλα σε μια στάση μετρό που δεν υφίσταται αφού αυτός που θα το νοικιάσει δεν θα μείνει σε αυτό κατά μέσο όρο παραπάνω από 5 ημέρες.
Από την άλλη για έναν τουρίστα από το εξωτερικό που δεν γνωρίζει την ανεκδοτολογική σχέση της πόλης με το μετρό η περιγραφή που μιλάει για στάση μετρό θα τον βάλει σε διαδικασία να το ψάξει ρωτώντας για την στάση και πιθανόν παίρνοντας ως απάντηση ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα την βρει στο σημείο με τις λαμαρίνες σε 3-4 χρόνια από τώρα.