Πρόσωπα αλλιώς: Νικόλαος Μάνος
Απαντά στο ερωτηματολόγιο Στανισλάφσκι.
Εικόνες – συνέντευξη – σύλληψη ιδέας: Νόπη Ράντη
Κονσταντίν Στανισλάβσκι (1863-1938) | Σκηνοθέτης, ηθοποιός και θεωρητικός του θεάτρου.
(Σύμφωνα με τη μέθοδο Στανισλάβσκι, τα βασικότερα ερωτήματα που πρέπει ο κάθε χαρακτήρας να μπορεί να απαντήσει ώστε να θεωρείται ολοκληρωμένος και αληθινός, είναι: Ποιος είμαι, πού είμαι, τι κάνω, τι θέλω και το μαγικό Εάν που ορίζει μια φανταστική συνθήκη).
Ποιος είσαι;
Είμαι ο Νίκος Μάνος και είμαι γεννημένος στο Βόλο, αλλά μεγάλωσα και ζω Θεσσαλονίκη τα τελευταία 35 χρόνια. Από την ηλικία μόλις των 7 χρόνων θυμάμαι τον εαυτό μου να εντυπωσιάζεται από τον μαγικό κόσμο της μαγειρικής και της κουζίνας. Αυτή ήταν και η ηλικία που μαγείρεψα για πρώτη φορά! Ένιωσα από πολύ νωρίς λοιπόν την ανεξαρτησία που σου προσφέρει η μαγειρική… το να μπορεί δηλαδή κανείς μόνος του να προσφέρει στον εαυτό του την «πολυτέλεια» ενός νόστιμου και καλομαγειρεμένου φαγητού και φυσικά να διασφαλίζει και την επιβίωσή του με αυτό τον τρόπο. Το φαγητό είναι μεν απαραίτητο για την επιβίωση των ανθρώπων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτόχρονα δεν μπορεί να είναι και προσιτή «πολυτέλεια», όντας ποιοτικό και μαγειρεμένο με μεράκι. Έχοντας ζήσει και δουλέψει 3 χρόνια στο εξωτερικό κατάλαβα πως το φαγητό είναι κάτι παραπάνω από απλώς «τροφή». Είναι ένα μέσο για να ταξιδέψεις με τη δύναμη της γεύσης σε αναμνήσεις, χώρες, να εξερευνήσεις κουλτούρες…Υπό αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζω και τα πιάτα που μαγειρεύω. Προσπαθώ πάντα κάθε πιάτο μου να είναι το εισιτήριο για ένα γευστικό ταξίδι.
Πού είσαι;
Είμαι καθημερινά στον…μαγικό κόσμο του «Μικρόκοσμου», Αγησιλάου 3 στην περιοχή της Χαριλάου. Εκεί μαγειρεύω για τον κάθε ένα που θέλει να συνοδεύσει την μπύρα του ή το κρασί του με ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες προτάσεις πιάτων από το μενού μας, όπως το pulled pork club sandwich και το κοτόπουλο κατσιατόρε, ή να απολαύσει μακαρονάδες και φρέσκιες σαλάτες. Για τους πιο…μερακλήδες ετοιμάζω και ευφάνταστους μεζέδες για τσίπουρο. Επίσης κάθε Κυριακή πρωί επιμελούμαι και το brunch του καταστήματος, με ιδιαίτερες αλμυρές και γλυκές επιλογές που μπορούν να συνοδέψουν τον καφέ ή το ρόφημά σας.
Τι θέλεις;
Θέλω να μπορώ για πολλά χρόνια ακόμα μέσα από συνδυασμούς υλικών και γεύσεων να ταξιδεύω γευστικά τον κάθε αποδέκτη της μαγειρικής μου. Θέλω να ταξιδέψω κι άλλο για να μπορέσω μέσα από την επαφή μου με τις διάφορες κουλτούρες του κόσμου να δώσω τη δυνατότητα και σε άλλους να διευρύνουν τους γευστικούς τους ορίζοντες. Και φυσικά θα ήθελα αστείρευτη έμπνευση και δημιουργικότητα…. και γι’ αυτό τον λόγο θέλω να εργάζομαι και να πειραματίζομαι με την μαγειρική ασταμάτητα.
Εάν… θα…
Εάν είχα τρεις ευχές θα ευχόμουν: Να μπει μια οριστική τελεία στο πρόβλημα της πανδημίας του κορωνοϊού, γιατί η εστίαση έχει πληγεί σημαντικά λόγω των περιοριστικών μέτρων. Αυτό είναι κάτι που με περιορίζει και στο δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς μου αλλά και στην προσωπική μου επαγγελματική εξέλιξη και γι’ αυτό θα ήθελα να βρεθεί μια οριστική και καθολική λύση για όλη την ανθρωπότητα. Επίσης, να μπορώ για πολλά πολλά χρόνια ακόμα να είμαι δημιουργικός, να κυνηγάω τα όνειρά μου και να μαγειρεύω. Τέλος θα ευχόμουν -το κλισέ αλλά πολύ σημαντικό, ειδικά στις μέρες μας- να είμαι υγιής εγώ και η οικογένειά μου.
Selfie
Eίμαι ο Νικόλαος Μάνος και γεννήθηκα το 1985 στον Βόλο, όμως πολύ σύντομα μετακομίσαμε με τους γονείς μου στη Θεσσαλονίκη. Από πολύ νωρίς εντυπωσιάστηκα από την δημιουργικότητα του χώρου της εστίασης, στον οποίο χώρο αρχικά εργάστηκα ως barista/ bartender σε γνωστά μαγαζιά των Σερρών, της Θεσσαλονίκης και της Μυκόνου. Μετά από μία επιτυχημένη πορεία σε αυτό το πόστο, με συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς barista/bartending και αρκετά πρώτα βραβεία , αποφάσισα να ταξιδέψω στο εξωτερικό. Έτσι ο δρόμος μου με έφερε στην ήπειρο της Αμερικής, όπου και εργάστηκα και έζησα για κάποια χρόνια σε χώρες της Λατινικής Αμερικής , αλλά και στη Νέα Υόρκη. Επέστρεψα στην Ελλάδα με σκοπό να συνεχίσω την ενασχόλησή μου με τον χώρο της εστίασης, αλλά αυτή τη φορά από το πόστο του μάγειρα/σεφ. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου πάνω στη μαγειρική κατάφερα να δουλέψω σε διάφορα γνωστά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης . Η φετινή σεζόν με βρίσκει στον «Μικρόκοσμο», όπου μαγειρεύω φαγητό για την παρέα με αγάπη, αλλά και κάθε Κυριακή πρωί επιμελούμαι και το brunch.