Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής σε Πολιτεία: Μας ρίχνετε εργασιακά στον Καιάδα
Κραυγή αγωνίας από 1.142 πτυχιούχους που βρίσκονται εργασιακά μετέωροι.
Με την αβεβαιότητα ζουν το τελευταίο διάστημα 1.142 πτυχιούχοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Συμβασιούχοι των Δήμων στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους, εξαιτίας της απόφασης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να «παγώσει» τη χρηματοδότηση γι’ αυτά.
Στα τέλη Αυγούστου η parallaxi είχε αναδείξει το ζήτημα, σημειώνοντας τότε τον έντονο εκνευρισμό που υπήρχε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς πρόκειται για μια απόφαση που αποκλείει από τις αθλητικές δραστηριότητες, παιδιά, ΑμεΑ, άτομα τρίτης ηλικίας, κ.α, σε μια εποχή που πολλοί από αυτούς αναζητούν εναγωνίως την επιστροφή τους στους χώρους άθλησης, έπειτα από τα εμπόδια που τους έβαζαν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία την περασμένη χρονιά.
Τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους εδώ και 35 χρόνια λειτουργούν αδιάκοπα, με την λειτουργία τους να μη σταματάει ούτε στα πιο σκληρά μνημονιακά χρόνια, όπως σημειώνουν οι πτυχιούχοι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους Υπουργούς, τους Βουλευτές, καθώς και τα μέλη των ειδικών επιτροπών σχεδιασμού του αθλητικού μέλλοντος της Ελλάδος και της υγείας των κατοίκων της.
Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι εργασιακά είναι «όμηροι» εδώ και δεκαετίες, καθώς οι συμβάσεις τους κάθε χρόνο διαρκούν από τέσσερις έως οχτώ μήνες, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αναγκάζονται να μείνουν άνεργοι τους υπόλοιπους, αλλά πάντα πιστοί στους όρκους που έχουν δώσει στην επιστήμη που αποφάσισαν να υπηρετήσουν.
Άλλωστε, όπως τονίζουν και οι ίδιοι η μεγαλύτερη ανταμοιβή τους έρχεται από την ευχαρίστηση που λαμβάνουν οι εκατοντάδες αθλούμενοι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Ιδιαίτερα μάλιστα κατά την περίοδο που προηγήθηκε και συνοδεύτηκε από τον εγκλεισμό όλων μας και την ανατροπή των καθημερινών μας συνηθειών, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αμφίδρομη και επιστημονικά αδιαμφισβήτητη σχέση της σωματικής άσκησης και της ψυχικής υγείας, αφού αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πρωτοβάθμιας πρόληψης. Επίσης, σημειώνουν τις δεκάδες έρευνες που δημοσιεύτηκαν την τελευταία διετία και αποδεικνύουν το ότι η μέτριας έντασης άσκηση μειώνει αισθητά τον κίνδυνο βαριάς νόσησης από κορονοϊό.
Σε πολλές περιπτώσεις, πρόκειται για επαγγελματίες οι οποίοι γυμνάζουν μέλη ολόκληρης οικογένειας, διαφορετικών ηλικιών. Σχέσεις που ξεπερνάνε αυτές του γυμναστή – αθλούμενου, καθώς η άσκηση πέρα από την σωματική βοήθεια, πολλές φορές λειτουργεί και ως ψυχοθεραπεία αυτές τις τρεις ώρες που διαρκεί κάθε εβδομάδα.
Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν άλλωστε να λάβουν μέρος στα Π.Α.γ.Ο, αφού δεν επιθυμούν ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, για να εγγραφούν σε κάποιο ιδιωτικό γυμναστήριο και με ανυπομονησία περιμένουν κάθε φθινόπωρο τις ανακοινώσεις των Δήμων.
Σε δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης που τα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται στο κόκκινο, πολλοί δημότες στερούνται ίσων ευκαιριών για άθληση.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Παύλου Μελά που βρίσκεται μεταξύ των πρώτων πέντε Δήμων πανελλαδικά από άποψη συμμετοχής στα προγράμματα αυτά.
Την χρονιά πριν την πανδημία, ο Δήμος αριθμούσε 160 τμήματα με γενικά προγράμματα μεγάλης διάρκειας και 17 τμήματα με ειδικά προγράμματα.
Ο αριθμός των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτά ξεπέρασε τους 530 και πάνω από 200 παιδιά έλαβαν μέρος στο στο Πρόγραμμα «Παιδί και Θάλασσα» που λειτουργούσε με τους ίδιους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, την ώρα που σχεδόν 1000 άτομα (παιδιά, ενήλικες, ΑμεΑ κλπ) αθλούνταν στο Δημοτικό Κολυμβητήριο.
Ακόμα και μέσω της πανδημίας από τον Απρίλιο του 2021 η συμμετοχή στα προγράμματα του Δήμου (δια ζώσης και διαδικτυακά) ξεπέρασε τα 800 άτομα, γεγονός που κατέδειξε τη διάθεση του κόσμου να βγει από τα σπίτια του και να αθληθεί.
Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης του δημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου, Κ. Μανδαλιανού με τον βουλευτή Θεσσαλονίκης, Κ. Γκιουλέκα, αφού η απόφαση της ΓΓΑ να μην χρηματοδοτήσει την τρέχουσα αθλητική περίοδο τα προγράμματα «Άθληση για Όλους», καθώς και η καθυστέρηση έκδοσης νέας ΚΥΑ για την πρόσληψη γυμναστών, δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στο να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον διαχρονικό κοινωνικό τους ρόλο.
Εν μέσω πανδημίας οι πτυχιούχοι της Φυσικής Αγωγής δεν έμειναν άπραγοι, καθώς τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, αναζήτησαν και έκαναν πράξη εναλλακτικές μορφές άθλησης και κατάφεραν να βγάλουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους για να τους κινητοποιήσουν και να τους γυμνάσουν.
Κάποιοι εκ των πτυχιούχων δουλεύουν εδώ και τρεις δεκαετίες στον χώρο και τώρα βρίσκονται σε αδιέξοδο, δίχως προοπτική – δίχως μέλλον – δίχως αναγνώριση – δίχως δικαιοσύνη, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.
«Είσαστε εσείς που το 2009 διακόψατε αιφνιδίως τα προγράμματα Άθλησης της ΓΓΑ προς τις ειδικές ομάδες (ΙΔΡΥΜΑΤΑ, ΑΜΕΑ, ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ , ΦΥΛΑΚΕΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ΑΘΛΟΧΩΡΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ)
Είσαστε εσείς που ήρθατε ΣΗΜΕΡΑ να αποφασίσετε πάλι για ΕΜΑΣ χωρίς να λάβετε υπόψη ΕΜΑΣ: τους επιστήμονες του αθλητισμού, που πολλοί από εμάς δουλεύουμε στα Π.Α.γ.Ο για δεκαετίες. Και μας ρίχνετε εργασιακά στον Καιάδα (δίχως προοπτική – δίχως μέλλον – δίχως αναγνώριση – δίχως δικαιοσύνη ).
Είσαστε ΕΣΕΙΣ που στερείτε εν μέσω πανδημίας το δικαίωμα εκατοντάδων ωφελούμενων, (παιδιά, ΑΜΕΑ, γυναίκες, Γ’ ηλικία, άνεργοι, με χαμηλό εισόδημα, πολύτεκνοι κ.α) να γυμναστούν στην γειτονιά τους με χαμηλό κόστος ή και χωρίς κόστος. Πολλοί γονείς αδυνατούν να στείλουν τα παιδιά τους σε συλλόγους και ιδιωτικά γυμναστήρια και λόγω κόστους και λόγω απόστασης.
Είσαστε ΕΣΕΙΣ που αποφασίσατε για τους ωφελούμενους, αθλούμενους να στερηθούν την άσκηση από τους εμπείρους γυμναστές που χρόνια τώρα εμπιστεύονται τα παιδιά τους, αλλά και τους ίδιους. Τις γυναίκες με προβλήματα υγείας που χρήζουν ειδικής και προσωπικής εκγύμνασης! Τα ΑΜΕΑ που τα ΠΑγΟ αποτέλεσαν για αυτούς ανάσα υγείας και ζωής. Την Γ’ Ηλικία που τα ΠΑγΟ τη σώζουν από την κατάθλιψη και της προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής και υγείας» σημειώνουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής που αισθάνονται την απαξίωση της Πολιτείας.
«Μιλάτε για την αναδιαμόρφωση του αθλητισμού στον τόπο μας, χωρίς να αναφέρετε πουθενά το μέλλον των ΠΑγΟ και χωρίς να συμπεριλάβετε πουθενά τους Επιστήμονες του Αθλητισμού της χώρας μας τους ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Των ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ μας. Με ένα Νομοσχέδιο 10-15 διαφανειών στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ με όμορφες εικόνες ο Υφυπουργός κάνει λόγο για ανασχεδιασμό, αναμόρφωση, νέα αθλήματα (ηλεκτρονικά, πνευματικά και άλλα) και πουθενά μα πουθενά δεν αναφέρεται η λέξη «Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής» απαξιώνοντας την ίδια τη σχολή μας τα Δημόσια ΤΕΦΑΑ αλλά και εμάς τους ίδιους.
Ερωτούμε
Πως θα κάνετε μεταρρύθμιση στον Αθλητισμό χωρίς τους ειδικούς πάνω στον Αθλητισμό; Και μάλιστα πάνω στον Μαζικό Αθλητισμό; Από που θα λάβετε ανατροφοδότηση για την κοινωνική προσφορά των ήδη υλοποιούμενων ΠαγΟ επί 35 χρόνια;»
Τι ζητούν
Στην επιστολή τους οι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής ζητούν τα εξής:
• Την άρση της απόφασης που αφορά στην κατάργηση χρηματοδότησης των προγραμμάτων από τη ΓΓΑ μέχρι την τελική διαμόρφωση του νέου νομοσχεδίου και την δυνατότητα υλοποίησης του. Δημόσια διαβούλευση της ειδικής επιτροπής εκπόνησης του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου και συζητήσεις με όλους τους Ειδικούς Επιστήμονες του Αθλητισμού και τους εκπροσώπους τους (ΠΣΕΑΑ, ΠΕΠΦΑ κ.α) ώστε να γίνουν αλλαγές προς το καλύτερο σχετικά με τα ΠΑγΟ, λαμβάνοντας οπωσδήποτε υπόψη και τις γνωμοδοτήσεις των Δήμων και των ίδιων των αθλούμενων . • Ζητούμε άμεσα την έκδοση της ΚΥΑ για να μπορέσουν οι Δήμαρχοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να προκηρύξουν θέσεις γυμναστών και να τα πραγματοποιήσουν ακόμα και χωρίς τη βοήθεια της Πολιτείας και του Υφυπουργείου Αθλητισμού αν αυτή παραμείνει η άδικη απόφασή σας. Αν μη τι άλλο το αξίζουμε, το αξίζει η κοινωνία της πόλης μας. • Να εφαρμοστεί η οδηγία της Ε.Ε για την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου. • Να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία στα ΠαγΟ των Πτυχιούχων Καθηγητών φυσικής αγωγής ως εργασιακή και ως διδακτική.
Τι αναφέρει το νομοσχέδιο της αθλητικής μεταρρύθμισης
Πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσίασε στο στο υπουργικό συμβούλιο, το νέο σχέδιο νόμου με τίτλο «Αθλητικός εθελοντισμός, Άθληση για Όλους, Πνευματικός Αθλητισμός, Ηλεκτρονικός Αθλητισμός (e-sports), Εργασιακός Αθλητισμός και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας».
Σε αυτό αναφέρεται:
«Οροθετείται η έννοια του αθλητισμού αναψυχής και της «Άθλησης για Όλους», κατ’ αντιδιαστολή προς τον αγωνιστικό αθλητισμό, και ορίζονται οι διοργανώσεις αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους ως οι αθλητικές διοργανώσεις που δεν έχουν αγωνιστικό χαρακτήρα. Ιδρύονται σωματεία αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους, τα οποία εγγράφονται στο ηλεκτρονικό μητρώο ειδικά αναγνωρισμένων σωματείων αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους. Επιπλέον, δημιουργούνται κλάδοι άσκησης, όπου ομαδοποιούνται οι δραστηριότητες αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους, ενώ, για κάθε κλάδο άσκησης, συστήνεται Ομοσπονδία αθλητισμού αναψυχής και άθλησης για όλους με τη συμμετοχή τουλάχιστον δέκα σωματείων.
Παράλληλα, αποσαφηνίζεται η έννοια του εκπαιδευτή, ο οποίος θα πρέπει να είναι επαγγελματίας που έχει την απαιτούμενη κατάρτιση, η οποία πιστοποιείται από τον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων. Ο εκπαιδευτής αναγγέλλει την έναρξη της δραστηριότητάς του στη Γ.Γ.Α., προκειμένου να εγγραφεί στο ψηφιακό μητρώο εκπαιδευτών και να ενημερωθεί η οικεία ομοσπονδία».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ