Σου αξίζει να ευτυχήσεις
Η Αγνή Μαριακάκη μοιράζεται μυστικά ζωής.
Σου αξίζει και σένα η ευτυχία!
Επειδή ο δρόμος προς την ευτυχία είναι σπαρμένος με δυσκολίες, η ψυχολόγος και κοινωνική ερευνήτρια Αγνή Μαριακάκη στο νέο της βιβλίο «Σου αξίζει να ευτυχήσεις» από τις εκδόσεις Key Books, μας εξηγεί πώς μπορούμε να τον διαβούμε πιο ανώδυνα, ώστε να κατακτήσουμε το διαχρονικότερο ζητούμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Το νέο σας βιβλίο είναι μια διαδρομή προς τη χαρά και την ολοκλήρωση. Εσείς πότε φτάσατε στη γνώση ότι αξίζετε την ευτυχία και πώς σας έκανε αυτό να αισθανθείτε ώστε να το μοιραστείτε;
Για μένα η πορεία προς το «αξίζω να ευτυχήσω» ήταν μια πολυετής περιπέτεια. Ξεκίνησα ως το «καλό παιδί» που άξιζε μόνο όταν όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Αυτή η σιωπηρή νοοτροπία χαρακτηρίζει πολλούς ανθρώπους. Δηλαδή, μαθαίνουμε πως δικαιούμαστε να είμαστε καλά όταν καταφέρνουμε πράγματα, όταν παράγουμε, δημιουργούμε, κατακτούμε επιτεύγματα. Κι αυτό αφαιρεί το αυτονόητο δικαίωμα να είμαστε χαρούμενοι -ανεξάρτητα από την κοινωνική ή οικονομική μας αξία, τα λάθη και τις επιτυχίες μας. Στην περίπτωσή μου, η κατανόηση ότι αξίζω την ευτυχία προήλθε από μεγάλες απώλειες, που με βοήθησαν να αξιολογήσω τι έχει νόημα στην πράξη. Και κατόπιν, η επιστήμη της Ψυχολογίας μου έδωσε τα εργαλεία και τη γνώση να νιώσω γρηγορότερα την αξία αυτού που λέμε «ευτυχία».
Πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η ανάγνωση του βιβλίου σας στην προσωπική μας ανάπτυξη;
Νομίζω πως το βιβλίο θα εμπνεύσει θάρρος επειδή είναι βασισμένο σε πολλές ανθρώπινες ιστορίες, που θα βοηθήσουν να μη νιώθεις μόνος σε αυτά που σε προβληματίζουν. Θα ωφεληθείς μέσα από τις ιστορίες του πώς άλλοι άνθρωποι πάλεψαν και νίκησαν τα δικά τους θεριά.
Με λίγα λόγια, ποια είναι τα βήματα που προτείνετε για την εξέλιξή μας;
Θα σας παραθέσω τα βήματα που προτείνει η επιστήμη και συνθέτουν τη λεγόμενη Μετατραυματική Ανάπτυξη. Δηλαδή, την ικανότητα ενός ανθρώπου μετά από μια κρίση να ανασυντάσσεται παρά να διαλύεται. Τα βήματα αυτά αφορούν στην επιδίωξη πιο στενών ανθρώπινων σχέσεων. Οι άνθρωποι που μας αγαπούν και μας στηρίζουν μας δίνουν ώθηση μπροστά. Επίσης, η ικανότητα της ευγνωμοσύνης για όσα έχουμε στη ζωή, ενδυναμώνει το εσωτερικό σθένος. Τέλος, η σύνδεσή μας μ’ έναν ανώτερο σκοπό που μας ωθεί να συνεχίζουμε, ακόμα και σε καταστάσεις που κανονικά θα μας λύγιζαν.
Μπορεί κανείς να βγει στο ξέφωτο της ευτυχίας χωρίς να έχει διασχίσει το μονοπάτι του πόνου;
Όχι, δεν υπάρχει καμιά περίπτωση. Πολλοί γονείς νομίζουν ότι προστατεύοντας τα παιδιά τους από τον πόνο θα τα φορτίσουν θετικά. Το αντίθετο συμβαίνει. Τα κάνουν πιο αδύναμα, με χαμηλότερη εσωτερική αντοχή στα δύσκολα
Μετά από τόσα χρόνια μελέτης της ανθρώπινης ψυχής και των σχέσεων, ποια απάντηση αναζητάτε ακόμα;
Εξαιρετική ερώτηση. Είναι αλήθεια ότι σήμερα έχω περισσότερα αναπάντητα ερωτηματικά. Το ερώτημα που με ταλανίζει είναι το πώς θα μπορεί ο άνθρωπος να μην καθορίζεται από τις δύσκολες περιστάσεις του. Πώς θα μπορεί να συγκροτεί θετικά τον εαυτό του, τις σχέσεις του, τα συναισθήματά του χωρίς να διαλύεται από ζοφερά συμβάντα, χωρίς να παρασύρεται από τη μαζική κουλτούρα. Πώς θα μπορεί να κρατά την κρίση και τη δική του εσωτερική φωνή καθαρή μέσα σε έναν χαοτικό κόσμο;
Το Master Class που πραγματοποιείται την 1 Μαρτίου στο Hyatt Regency Thessaloniki και στο οποίο είστε επίτιμη ομιλήτρια εστιάζει στις σχέσεις. Σε μια εποχή που αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα, αναμενόμενο να έχουν αλλάξει και τα μυστικά για μια επιτυχημένη σχέση. Πώς έχουν διαμορφωθεί, λοιπόν;
Έχετε δίκιο ότι όλα αλλάζουν. Έχουμε πολύ περισσότερους γνωστούς, αλλά λιγότερους φίλους. Μια μεγάλη μεταβολή των τελευταίων δεκαετιών έχει να κάνει με την υπεραπασχόλησή μας, που βάζει σε δεύτερη μοίρα όλες τις σχέσεις. Όταν βρίσκουμε έναν ερωτικό σύντροφο περιμένουμε από αυτόν να ικανοποιήσει όλους τους ρόλους που έχουμε ανάγκη. Κι επειδή ένας άνθρωπος δεν μπορεί, δημιουργούνται απογοητεύσεις και γκρίνια. Άρα, το μυστικό για μια πετυχημένη συντροφική σχέση είναι να ξέρει τι μπορεί να περιμένει από αυτήν. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιούν και οι δύο ότι πέρα από την καλή επικοινωνία, χρειάζονται όμορφες στιγμές κι αυτές είναι θέμα συστηματικής επιδίωξης.
Πώς, λοιπόν, μπορούμε να συνυπάρχουμε αρμονικά, τη στιγμή που διαφέρουμε τόσο;
Το πρώτο είναι να καθαρίσουμε το μυαλό μας από την πολιτισμική σαβούρα που μας έχει πιπιλίσει το μυαλό ότι υπάρχει τέλεια σχέση και η αγάπη διατηρείται χωρίς να κάνεις τίποτα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει όποιος θέλει να ευτυχήσει είναι να ξεφορτωθεί τις παράλογες προσδοκίες ότι ο σύντροφός του θα είναι τέλειος. Όταν οι προσδοκίες είναι ρεαλιστικές, τότε υπάρχει λιγότερος θυμός για τη διαφορετικότητα. Το δεύτερο θεμελιώδες είναι να μην περιμένει κάποιος από τον σύντροφό του να γεμίσει τα κενά του. Όσο κάνει ο ίδιος την προσπάθεια να εξελίξει τον εαυτό του, τόσο καλύτερες προοπτικές έχει η σχέση.
Πόσο σχετίζεται η διαχείριση ενός χωρισμού με την πεποίθηση ότι αξίζουμε την ευτυχία, ώστε να ξαναρχίσουμε από την αρχή;
Η εμπειρία λέει ότι συχνά ο χωρισμός είναι τόσο τραυματικός, ώστε οι άνθρωποι διστάζουν να κάνουν μια επόμενη, αφοσιωμένη σχέση, είτε την αποφεύγουν. Όπως πολύ σωστά λέτε, μια καινούρια αρχή βασίζεται και στην πεποίθηση ότι αξίζουμε την ευτυχία, αλλά και στην κατανόηση του τι πήγε στραβά και πώς αλλάζω για να αγαπήσω καλύτερα την επόμενη.
Details Η Αγνή Μαριακάκη διευθύνει την εταιρία κοινωνικών μελετών MindSearch, κι έχει εκπονήσει πάνω από 4000 focus groups, για περισσότερα από 300 brands, σε πάνω από 15 χώρες. Είναι διαπιστευμένη θεραπεύτρια τραύματος, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα του Καναδά.
Δείτε επίσης…
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ