Στα όρια της διάλυσης τα πάρκα στις γειτονιές της πόλης

Για την παρούσα διοίκηση του δήμου, Θεσσαλονίκη είναι μόνο το κέντρο της πόλης

Φίλιππος Δεργιαδές
στα-όρια-της-διάλυσης-τα-πάρκα-στις-γει-815431
Φίλιππος Δεργιαδές

Εικόνα εγκατάλειψης και διάλυσης παρουσιάζουν πολλά πάρκα στις γειτονιές του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς όπως φαίνεται, για την παρούσα διοίκηση του δήμου, Θεσσαλονίκη είναι μόνο το κέντρο και οι κεντρικές αρτηρίες και τα σημεία «βιτρίνας» της πόλης και όχι οι «λαϊκές» γειτονιές στην περιφέρεια και στις παρυφές του δήμου,

Στα περισσότερα πάρκα η κατάσταση είναι σχεδόν τραγική. Σαφώς αφημένα στη μοίρα τους εδώ και πολλά χρόνια, αυτό που επικρατεί είναι σπασμένα ή ανύπαρκτα παγκάκια, σπασμένα ή διαλυμένα δάπεδα και πλακόστρωτα, μουτζούρες από οπαδικό graffiti, αποξηραμένα φυτά ή «άναρχη» βλάστηση και γενικώς μίας εικόνα κακής συντήρησης και παντελούς αδιαφορίας.

Ως “Parallaxi” επιχειρήσαμε μία αυτοψία σε 4 πάρκα στο ανατολικό άκρο του δήμου και το αποτέλεσμα ήταν άκρως απογοητευτικό για τις επιδόσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης:

Στο πάρκο της Ηγελόγου

Στο πάρκο της οδού Ηγελόγου, λίγο πιο κάτω από την εκκλησία της Αγ. Κυριακής, η εγκατάλειψη είναι εμφανής κυρίως στο κομμάτι της βλάστησης. Αποξηραμένα φυτά, σπασμένα σκαλοπάτια, επικίνδυνες τρύπες στο πλακόστρωτο και πολλά οπαδικά graffiti αλλά και παγκάκια στα όρια της διάλυσης, δημιουργούν μία εικόνα θλιβερή για χώρο πρασίνου και χαλάρωσης.

Στο Πάρκο της Ωκεανιδών

Ανάλογη  η εικόνα και στο πάρκο που βρίσκεται στην οδό Ωκεανιδών, λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω, προς την περιοχή του Αλλατίνη. Κι εκεί σπασμένα και διαλυμένα παγκάκια, σπασμένα πλακόστρωτα, μουτζούρες παντού και βλάστηση που, είτε έχει αποξηρανθεί, είτε έχει κατακτήσει άναρχα το χώρο. Μάλιστα κάποιοι χρησιμοποιούν το πάρκο και ως ιδιωτικό χώρο στάθμευσης…

Στο πάρκο της Νέας Ελβετίας

Το πάρκο της Νέας Ελβετίας είναι ένας μεγάλος χώρος με πολλά δένδρα, αμφιθέατρο και δημόσιες τουαλέτες όπου λειτουργεί και αναψυκτήριο. Γενικά το πάρκο δεν είναι σε κακή κατάσταση ίσως γιατί δέχεται καθημερινά πολύ κόσμο. Αλλά παρότι είναι ένα σημείο συνάντησης πολλών ανθρώπων, ο δήμος αγνοεί τις ανάγκες του χώρου. Σπασμένα πλακόστρωτα ακόμα και στην είσοδο του χώρου, εγκαταστάσεις σκουριασμένες, δένδρα κομμένα και αποξηραμένα, αμφιθέατρο κακοποιημένο από τα graffiti και τουαλέτες σε πρωτοφανή κατάσταση με ένα δένδρο να φυτρώνει στη μέση του χώρου.

Στο πάρκο του γηπέδου του Άρη

Στο πάρκο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το γήπεδο του Άρη, από τα μεγαλύτερα ανοιχτά πάρκα της περιοχής το μείζον πρόβλημα είναι η διαχείριση του πράσινου, στα παρτέρια και στους διάφορους χώρους. Η εγκατάλειψη εμφανής όπως και τα σπασμένα παγκάκια, τα σκουριασμένα σίδερα και κάγκελα αλλά και οι τσιμεντένιες κατασκευές που παραπέμπουν σε μία παλιότερη αισθητική.

Εν κατακλείδι η κατάσταση στα εν λόγω πάρκα, όπως και σε άλλα πάρκα στις γειτονιές της πόλης, είναι στα όρια της τραγικότητας με εμφανή την εγκατάλειψη, την κακή ή ελλιπής συντήρηση και την αδιαφορία. Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να διορθωθούν με σχετικά λίγα χρήματα αλλά οι υπεύθυνοι του δήμου, η αρμόδια αντιδημαρχία και η διοίκηση του Δήμου συνολικά, μάλλον ενδιαφέρονται κυρίως για τα έργα βιτρίνας και όχι ουσίας, που θα κάνουν τη ζωή των δημοτών πιο εύκολη και ποιοτική Π.χ το να αντικαταστήσουν ή να περάσουν σανίδες στα σπασμένα και παλιά παγκάκια δεν είναι δύσκολο ούτε ακριβό. Καλές οι αναπλάσεις και τα μεγάλα σχέδια στην πρόσοψη της πόλης αλλά οι δημοτικές αρχές τελικά δεν κρίνονται μόνο από τα ακριβά έργα βιτρίνας…

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα