Featured

Σύνδρομο της Σπηλιάς: Ο φόβος των ανθρώπων να επιστρέψουν στην κοινωνική τους ζωή

Μετά από παραπάνω από ένα χρόνο όπου οι άνθρωποι χρειάστηκε να μείνουν σπίτι, πολλοί βρίσκουν δύσκολο το να επιστρέψουν στις κοινωνικές τους δραστηριότητες.

Parallaxi
σύνδρομο-της-σπηλιάς-ο-φόβος-των-ανθρώ-807957
Parallaxi
Εικόνα: unsplash.com

Για μεγάλο μέρος της πανδημίας του κορονοϊού, η Laura G. Bustamante λαχταρούσε τα βράδια του Σαββατοκύριακου όταν συνήθιζε να οδηγεί στο Μανχάταν για να συναντήσει φίλους, συχνά σε karaoke bars στην Koreantown.

Τώρα είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένη, και πολλά μπαρ και εστιατόρια της Νέας Υόρκης έχουν ανοίξει ξανά. Ωστόσο, η κ. Bustamante λέει ότι δεν αισθάνεται έτοιμη να επιστρέψει στις προ-πανδημικές εκδρομές της στην πόλη, και νιώθει άνετα μόνο να συναντά φίλους εκεί έναν-έναν, κατά προτίμηση σε εξωτερικούς χώρους.

Κοιτάζεις στα social media και βλέπεις μερικούς ανθρώπους εκεί έξω να διασκεδάζουν”, λέει η 49 σύμβουλος διαχείρισης προϊόντων που ζει στην προαστιακή περιοχή Rockland County της Νέας Υόρκης. «Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου σε αυτήν την εικόνα».

Από τότε που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έδωσαν το ελεύθερο στους πλήρως εμβολιασμένους να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκες και να ξαναρχίσουν τις προ-πανδημικές τους δραστηριότητες, πολλοί επέστρεψαν με ανυπομονησία στα δείπνα σε εσωτερικούς χώρους, στα πάρτι και στο να ταξιδεύουν για να δουν συγγενείς και φίλους. (Και πολλοί το έκαναν ήδη). Ωστόσο, για άλλους, το να επιστρέψουν στις προηγούμενες ζωές τους και σε μεγάλο μέρος του εξωτερικού κόσμου – αποδεικνύεται δύσκολη μετά από ένα και χρόνο σχετικής απομόνωσης.

Αντί να αισθάνονται ελευθερία, πολλοί λένε ότι φοβούνται να αρχίσουν ξανά κοινωνικές συναναστροφές – και απορρίπτουν προσκλήσεις, αποφεύγοντας τους συνωστισμούς ανθρώπων και τρομάζοουν στην ιδέα ή ακόμη και αναβάλλουν την επιστροφή τους στο χώρο εργασίας.

Εικόνα: unsplash.com

Το φαινόμενο είναι τόσο σύνηθες που έχεις φτάσει στο σημείο να ονομαστεί “σύνδρομο της σπηλιάς” στα social media και σε ορισμένους ψυχιατρικούς κύκλους. “Το σύνδρομο της σπηλιάς πραγματικά σημαίνει ότι άνθρωποι αγχώνονται να βγουν έξω επειδή φοβούνται ότι πρόκειται να μολυνθούν,” λέει η Coral Gables, Fla. η ψυχίατρος Arthur Bregman. Επινόησε τον μη ιατρικό αυτό όρο νωρίτερα αυτό το έτος αφότου μερικοί από τους ασθενείς του εξέφρασαν μερικές φορές παραλυτικούς φόβους να βγουν στην κοινωνία παρά το γεγονός είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο δρ. Bregman λέει ότι το σύνδρομο της σπηλιάς κυμαίνεται σε βαθμό, από εμβολιασμένα άτομα που είναι επιφυλακτικά αλλά συμμετέχουν σε περιορισμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις έως αυτούς που επιλέγουν να μην βγουν καθόλου έξω. Διακρίνει μεταξύ ανοσοκατασταλμένων ανθρώπων που δεν είναι σε θέση να απολαύσουν τις πλήρεις προστατευτικές επιδράσεις του εμβολίου και παραμένουν ευάλωτοι στον Covid-19 και σε εκείνων, που όπως δείχνουν τα δεδομένα, έχουν σημαντική προστασία από το εμβόλιο.

Η αυξανόμενη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έχει υπάρξη τόσο σημαντική για περιοχές συμπεριλαμβανομένου του Λος Άντζελες και του Ισραήλ για να επαναφέρουν την υποχρεωτικότητα μάσκας σε εσωτερικούς χώρους τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας περισσότερο άγχος μεταξύ εκείνων που ήδη αισθάνονται άβολα με το να επανενταχθούν στην κοινωνία. Και αντιθέτως με τις οδηγίες του CDC, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επίσης πρόσφατα επανέλεαβε τη διεθνή οδηγία ότι όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους

Η διαρκώς μεταβαλλόμενη πληροφορία σχετικά με τον κορονοϊό, εκτός από το να αλλάζει αθώς και η μεταβαλλόμενη και μερικές φορές αντιφατική καθοδήγηση από κυβερνητικούς αξιωματούχους υγείας έχουν πιθανώς επιτείνει τους φόβους, λέει ο Δρ Μπρέγκμαν, λέει ο δρ. Bregman. Παρ’ ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι που νοσούν από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ απίθανο να χρειαστούν νοσηλεία, “υπάρχει ακόμη αυτός ο μεγαλειώδης φόβος και η δυσπιστία που έχουν οι άνθρωποι ότι θα αρρωστήσουν και έτσι μένουν μέσα», λέει.

Στο μεταξύ, οι περιορισμοί κατά της μετάδοσης της Covid-19 συνεχίζουν να αίρονται σε πολλά μέρη, προσθέτοντας στη σύγχυση που πολλοί αισθάνονται για το τι είναι ασφαλής κοινωνική πρακτική. Αυτή την εβδομάδα, η Αγγλία επίσημα εγκατέλειψε σχεδόν όλους τους περιορισμούς για τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων την υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας και των ορίων ατόμων στις συγκεντρώσεις, σε ένα στοίχημα από την κυβέρνηση ότι ο μαζικός εμβολιασμός θα σταματήσει ένα ακόμη θανατηφόρο κύμα Covid-19. Ο Καναδάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα επιτρέψει από τις 9 Αυγούστου στους πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς να εισέλθουν στη χώρα για τουριστικές δραστηριότητες, περισσότερο από ένα χρόνο μετά το κλείσιμο των συνόρων για τους περισσότερους ταξιδιώτες.

Εικόνα: unsplash.com

Μελέτες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι θα χρειαστούν χρόνο για να προσαρμοστούν στην πρόσφατα ξανά ανοιχτή κοινωνία. Σε μια έρευνα που έγινε τον Ιούνιο από την Ipsos και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η πλειοψηφία των 12.497 ενηλίκων σε εννέα χώρες – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, του Μεξικού και του Ηνωμένου Βασιλείου – δήλωσαν ότι πιθανότατα θα συνεχίσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και μετά από τον εμβολιασμό.

Σε μια μελέτη που έγινε το Μάρτιο από την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση, σχεδόν οι μισοί από τους 3.013 ενήλικες Αμερικανούς που ερωτήθηκαν από το Harris Poll δήλωσαν ότι αισθάνονταν άβολα να προσαρμοστούν στην προσωπική αλληλεπίδραση μόλις τελειώσει η πανδημία. Οι εμβολιασμένοι ενήλικες ήταν εξίσου πιθανό να πουν ότι ήταν ανήσυχοι με εκείνους που δεν ήταν εμβολιασμένοι.

Ο Andrew Ruiz, ένας 32χρονος αναλυτής τεχνολογίας που ζει στο Fort Myers της Φλόριντα, έχει εμβολιαστεί πλήρως από τον Απρίλιο. Λέει ότι παραμένει κοινωνικά επιφυλακτικός και τον Οκτώβριο σχεδιάζει να παραλείψει το New York Comic Con, στο οποίο πηγαίνει από το 2014.

«Απλώς γνωρίζουμε πώς είναι σε ένα κλειστό χώρο», λέει. «Θέλω να παίζω εκ του ασφαλούς και να μην είμαι με πολύ κόσμο». Επιπλέον λέει ότι δεν είναι έτοιμος να μπει σε αεροπλάνο, ειδικά με τα νέα για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. «Ίσως είναι καλύτερο για μένα να περιμένω έναν ακόμη χρόνο και να δω αν τα πράγματα θα καταλαγιάσουν τότε», λέει.

Ο φόβος για τον ιό μόνος του δεν εμποδίζει κάποιους να επανέλθουν στην κοινωνία. Ορισμένοι συνήθισαν να ζουν στις φούσκες τους και είναι απρόθυμοι να εγκαταλείψουν μερικές από τις θετικές πτυχές του να περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, λέει ο Paul S. Appelbaum, καθηγητής ψυχιατρικής, ιατρικής και νομικής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

“Αυτό έχει γίνει ένα βολικό μοτίβο που ενισχύεται από τον φόβο του άγνωστου εκεί έξω”, λέει. « Δεν θα είναι περίεργο όταν θα επιστρέψω στο μετρό; Δεν θα είναι περίεργο όταν θα ξαναπάω στο γραφείο; »Το οικείο μας κάνει να αισθανόμαστε ασφάλεια και το άγνωστο φέρνει πάντα λίγο άγχος».

Ο Eoin Hamilton λέει ότι «είχε έναν κόμπο στο στομάχι του όλη την ώρα» ενώ γιόρταζε τα 43α γενέθλιά του με την οικογένειά του σε ένα ξενοδοχείο στο Δουβλίνο στις αρχές Ιουλίου. Ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Hamilton, γραφίστας στο επάγγελμα, βρέθηκε με κόσμο αφού πέρασε τους τελευταίους 18 μήνες της πανδημίας κυρίως στο σπίτι με τη σύζυγό του και τα παιδιά του στο Μπαλιβόρ, ένα μικρό χωριό περίπου μία ώρα από την πρωτεύουσα της Ιρλανδίας.

“Όλοι οι άλλοι φαινόταν να είναι εντάξει, αλλά εγώ μέσα μου τρελαινόμουν”, λέει ο κ. Hamilton, ο οποίος έχει εμβολιαστεί εδώ και μήνες. «Είχα την αίσθηση ότι μπορεί να είναι λίγο περίεργο, αλλά δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο άσχημα».

Περισσότερο από τον ίδιο τον ιό, «είναι το άγχος του να βρίσκεσαι ξανά κοντά σε ανθρώπους επειδή είχες υποχρεωθεί να μείνεις μακριά τους», λέει, προσθέτοντας ότι αυτή η εμπειρία τον έκανε να ορκιστεί να συνεχίσει την κοινωνική αποστασιοποίηση. «Παλιά μου άρεσε να βρίσκομαι με πολλά άτομα αλλά τώρα δεν θέλω να βρίσκομαι πια κοντά στους ανθρώπους».

Η Eileen Ybarra, μια 44χρονη βιβλιοθηκάριος στο Λος Άντζελες, έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου της τον Απρίλιο και άρχισε να ψωνίζει ξανά στα μαγαζιά και να βλέπει κάποια μέλη της οικογένειας της. Αλλά ακόμα δεν αισθάνεται άνετα να πηγαίνει σε κινηματογράφους ή να γευματίζει σε κλειστούς χώρους.

«Είναι ένα μείγμα του ότι δεν θέλω να αρρωστήσω γενικά και πιθανότατα νιώθω ίσως περισσότερο από λίγο τραυματισμένη από το προηγούμενο έτος», λέει. «Δίνω στον εαυτό μου χρόνο για να επιστρέψει ουσιαστικά στην λίγο πολύ φυσιολογική ζωή».

Πρόσφατα βρισκόταν «στη φάση που επανερχόταν σιγά σιγά», λέει, τρώγοντας σε κλειστό χώρο για πρώτη φορά νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε μια οικογενειακή γιορτή γενεθλίων. Αλλά οι πρόσφατες εντολές του Λος Άντζελες να φορέσουν ξανά οι πολίτες μάσκες στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους υπονόμευσαν για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη της να βγει έξω.

Το παρόν άρθρο αποτελεί μετάφραση του άρθρου “Fully Vaccinated but Anxious About a Return to Normal Life? You May Have ‘Cave Syndrome” του Ray A. Smith που δημοσιεύτηκε στις 26/08/2021 στη Wall Street Journal.

Πηγή: Wall Street Journal

Δείτε επίσης: 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα